Военна информация

от 16 до 30 април

 

 

Военнослужещи от 1-ви разузнавателен батальон популяризират военната професия

29.04.2024, 22:54

Днес мобилен екип от 1-ви разузнавателен батальон, от състава на Сухопътните войски, посети основно училище „Свети Свети Кирил и Методий” в село Свобода и изнесе презентация на тема „Храбростта и героизма на Българската армия през вековете”, съобщава КСВ.
Инициативата се осъществи по случай 6 май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия с цел да предизвика интерес сред подрастващите и да популяризира военната професия. Мероприятието премина при голям интерес от страна на учениците, които имаха възможността да се запознаят и с въоръжение и снаряжение, което се използва от военнослужещите в батальона.
Директорката на училището г-жа Златина Иванова изказа своята благодарност на военнослужещите за увлекателното представяне на темата за Българската армия.
Източник: https://otbrana.com/

 

Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пред ООН: Планини от доказателства уличават САЩ в атентата срещу "Северен поток". Защо няма разследване?

29.04.2024, 22:27

Има много доказателства за участието на САЩ в терористичната атака срещу "Северен поток". Това заяви пред Съвета за сигурност на ООН бившият анализатор на ЦРУ. Според него е не само отговорност, но и свещен дълг на ООН да играе водеща роля в решаването на въпроса със „Северен поток“ по мирен начин.
"Сега няма да се позовавам на огромното количество доказателства, които сочат участието на САЩ в този акт на война срещу Руската федерация и Федерална република Германия, който нанесе икономическа вреда за народа на Германия. И този удар не постигна нищо по отношение на прекратяването на конфликта между Русия и Украйна и съучастниците на Украйна в НАТО. Това само влоши всичко."
Джонсън разказа за няколко операции на американските служби, в които е участвал и които илюстрират начина, по който действат във Вашнигтон при определени обстоятелства.
"През годините ми в ЦРУ придобих познание за начина, по който се планират и осъществяват секретни операции, на различни места като Афганистан и Централна Америка. Подобни операции не се провеждат внезапно. Те са финансирани, планирани и репетирани, преди да бъдат изпълнени.".......Прочети още

 

Турция обяви, че ще подкрепи кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

29.04.2024, 20:04

Турция обяви днес, че ще подкрепи кандидатурата на премиера на Нидерландия Марк Рюте за генерален секретар на НАТО, предават турски медии.
Днес Турция уведоми останалите страни членки на НАТО, че ще подкрепи кандидатурата на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, който в края на миналата седмица се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган, посочва телевизия А Хабер.
Според информация, получена от турски официални представители, Турция е обявила, че ще подкрепи кандидатурата на Рюте за нов генерален секретар на НАТО, пише електронното издание на в. „Айдънлък“.
На среща в събота с Рюте в Истанбул Ердоган подчерта, че за Турция е много важно възможно най-скоро да започне работата по осъвременяване на митническия съюз между Турция и ЕС. По думите му Анкара очаква подкрепа от Нидерландия в отношенията между ЕС и Турция, така че Брюксел да третира тези отношения от „справедлива и стратегическа перспектива“, информира Анадолската агенция.
Ердоган каза още, че е важно бъдещият генерален секретар да даде приоритет на запазването на основната роля на НАТО в осигуряването на евроатлантическата сигурност.
Източник: bta.bg

 

Австрия е домакин на конференция, посветена на автономните оръжейни системи

29.04.2024, 14:26

Двудневна международна конференция за автономни оръжейни системи започва днес във Виена, предаде ДПА.
Министерството на външните работи изпрати покани за конференцията на тема „Човечеството на кръстопът: Автономни оръжейни системи и предизвикателството на регулациите“, след като експертните преговори под егидата на ООН в Женева през последните 10 години не успяха да доведат до преговори на дипломатическо равнище.
На форума се очаква се да присъстват представители на около 130 държави, а също на ООН, на неправителствени организации и изследователски институти. Оръжейните системи, които самостоятелно набелязват и поразяват цели с помощта на изкуствен интелект, са в центъра на дискусиите, особено предвид конфликтите в Газа и Украйна.
Израелските въоръжени сили казват, че използват системи, които работят с изкуствен интелект, за да избират цели с висока скорост.
Според информация от медии и дипломатически кръгове Украйна разполага с дронове, които могат да откриват цели с помощта на изкуствен интелект, дори когато са заглушавани с електронни устройства от Русия. Тези технологични разработки водят до все по-автономни оръжия с по-малка човешка намеса. На конференцията във Виена ще се обсъжда доколко е необходим човешкият контрол.
В дневния ред са включени също въпроси като използването на технологиите на изкуствения интелект от терористи и опасностите от надпреварата във въоръжаването със системи с изкуствен интелект.
Ще бъде изготвен доклад до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за следващата сесия на Общото събрание на ООН.
Макар че редица държави заявиха, че са отворени за необвързващ кодекс по въпроса, Русия се обяви против бързото вземане на решение за ограничения.
Източник: bta.bg

 

Повечето германци подкрепят увеличаването на разходите за отбрана, сочи проучване

29.04.2024, 14:23

Повечето германски граждани подкрепят идеята Германия и европейските съюзници от НАТО да увеличат значително разходите си за отбрана на фона на променящата се ситуация в областта на сигурността, предаде ДПА, като се позова на проучване.
Проучването е изготвено от института „Форза“ по поръчка на списание „Интернационале политик“. Данните от проучването са предоставени днес на ДПА.
Общо 68% от анкетираните са отговорили, че подкрепят увеличаване на разходите за отбрана, а 29% са заявили, че не са съгласни с това.
Според изследването голямата част от германското население смята, че Германия и държавите членки на НАТО в ЕС трябва значително да увеличат разходите си за отбрана в бъдеще. Резултатите от проучването показват, че одобрението е по-високо в Западна Германия, както и повече сред мъжете, взели участие в проучването.
Най-силна подкрепа за отделянето на повече средства за отбрана се наблюдава сред поддръжниците на консервативния Християндемократически съюз и Християнсоциалния съюз – 90%, а най-малка – сред привържениците на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ – 61%.
Сред привържениците на Германската социалдемократическа партия 72% се обявяват „за“, сред тези на „Зелените“ – 75%, а сред подкрепящите бизнес ориентираната Германска свободна демократическа партия – 88%.
Източник: bta.bg

 

Гърция с ПВО проект на стойност 2 млрд. евро

29.04.2024, 14:18

Гърция се превъоръжава с нови технологии по защита на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Никос Дендиас.
Опозиционните партии с изключение на депутатите-комунисти подкрепят плановете на правителството за отбрана.
Гърция ще направи „непробиваемо“ въздушното пространство на страната, заяви министърът на отбраната Никос Дендиас на изложба за нови технологии и електроника в Солун.
Програмата е на стойност 2 милиарда евро и включва два щита за отклоняване на атаки на самолети и дронове. Целта е да няма пропуски по отношение на отбраната в сравнение със съседните страни, подчерта военният министър Дендиас. Той каза, че „Гърция не е Люксембург и не е оградена само от приятелски страни“.
Министърът съобщи, че има споразумение със САЩ да стартира съвместно изграждане на подводници в гръцките корабостроителници, както и ремонт на чуждестранни кораби, което е проект поне за следващите 50 години.
Източник: bnr.bg

 

Влиза в сила Конвенцията за забрана на химическите оръжия

29.04.2024, 08:08

На 29 април 1997 година влиза в сила международната Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване. Тя е подписана от представителите на 130 страни между 13 и 15 януари 1993 година на конференция в Париж, Франция, и по-късно е ратифицирана от 87 от тях. Поради високите разходи за унищожаването на запасите си от химически оръжия, първоначално Русия отлага утвърждаването на документа до 5 ноември 1997 година, когато подписва ратификация на Конвенцията.
И днес процесът по унищожаване продължава в някой от държавите-членки тъй като разграждането на химикалите отнема време и се следват множество правила, за да не навреди на околната среда.
В емисията „Международна информация” на БТА проследяваме събитията свързани с Конвенцията:
Ню Йорк, 29 април 1997 г. /БТА/ Днес влезе в сила Конвенцията за забрана на химическото оръжие, съобщи ООН. Документът забранява разработката, производството, складирането и използването на химическо оръжие, а също така задължава страните, които вече имат такова оръжие, да унищожат запасите си от него през следващото десетилетие.
Конвенцията е ратифицирана от 87 страни. Само САЩ и Русия обаче официално са признали, че притежават химическо оръжие. Москва отложи ратифицирането на документа с аргумента, че няма финансовата възможност да ликвидира запасите си, което по нейни разчети ще струва около 5 милиарда долара. Ирак и Северна Корея, за които се предполага, че имат химическо оръжие, също не са ратифицирали конвенцията.......Прочети още

 

Преди 72 години е връчено бойното знаме на Артилерийското училище в Шумен

29.04.2024, 07:54

С Указ на Президиума на Народното събрание № 213 от 29.04.1952 г. е връчено бойното знаме на ВНВАУ „Георги Димитров“ в гр. Шумен. Така че днес е своеобразен празник за всички негови възпитаници.
Днес в град Шумен, като съставна част на Националния военен университет „Васил Левски”, функционира административно-академична част на Университета, включваща Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ и Департамент „Чуждоезиково обучение“.
Бележити дати и събития:
- Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) се формира на основание Указ № 1657 на Президиума на Великото народно събрание от 27.11.1948 г.
- На 01.05.1949 г. НВАУ „Георги Димитров“ произвежда своя първи випуск артилерийски командири.
- През есента на 1951 г. училището се пребазира от град София в град Шумен.
- С Указ на Президиума на Народното събрание № 213 от 29.04.1952 г. е връчено бойното знаме на училището.
- 1958 г. - начало на петгодишно обучение с висше образование и преименуване на НВАУ във Висше народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“.
- През 1969 г. към ВНВАУ е създадено Средно сержантско военно училище (ССВАУ).
- През 1972 г. се разкрива нова специалност – „Изчислителна техника и АСУВ“.
- С Указ на Президента на Република България № 248 от 15.08.1991 г. е извършена замяна на старото име на училището с ново – Висше военно училище по артилерия и противовъздушна отбрана (ВВУАПВО) „Панайот Волов“
- През септември 2002 г. училището се трансформира във Факултет “Артилерия, противовъз-душна отбрана и комуникационни информационни системи” (А, ПВО и КИС), на Националния военен университет „Васил Левски“.
- През месец октомври 2007 се открива Център за езиково, компютърно обучение и информа-ционни технологии (ЦЕКОИТ) като структура на НВУ „Васил Левски”.
- През 2009 г. е реновирана спортната база и е изграден Спортен център.
Мисията на Факултета е да работи активно за развитието на военното образование в Република България, подготвяйки офицери за Българската армия, притежаващи отлична професионална подготовка, морална, физическа и психическа устойчивост, лидери в армейските колективи и обществото, способни да се реализират във всички сфери на армейския живот.

 

Полските доброволци спечелиха войната, но изгубиха мира

29.04.2024, 07:50

Разкъсването на Полша от Германия и СССР в началото на октомври 1939 г. ще доведе до разпад и на армията. Остават само 3 бойни кораба и две подводници, които успяват да се доберат до английските брегове. Унищожението и безмилостната агресия над страната ще накара всеки поляк да търси реванш за своята родина. Войници и цивилни ще стигнат до Сирия и Франция, използвайки Румъния и Унгария, както и Балтийските страни. През май 1940 г. около 84.5 хиляди поляци ще бъдат въоръжени от домакините.
Изпратена е пехота, която да подпомогне сраженията в Норвегия, две дивизи и организирани доброволци, както и бронирана кавалерия, попълват позициите на Франция и нейната защита. В лицето на втория голям Блицкриг ще стане ясна и ефективността на всички стратегии. Европа трябва да се евакуира по спешност през Франция и само 24 хиляди поляци успяват да стигнат до Великобритания и да се присъединят към още стотици други свои сънародници, готови да се сражават на страната на Великобритания........Прочети още

 

 

След САЩ, Полша също моли Олаф Шолц да изпрати ракети Taurus в Украйна

28.04.2024, 23:17

Полският външен министър Радослав Сикорски се надява, че германският министър-председател Олаф Шолц ще промени решението си и Берлин ще достави на Украйна крилати ракети Taurus, след като САЩ решиха да снабдят Киев с ракети с голям обсег, пише Bild.
"Надявам се канцлерът да се почувства окуражен от събитията през последните няколко дни", заявява Сикорски в интервю за неделното издание на германската медия. Той описа доставката на американските ракети ATACMS за Украйна като "реакция на руската ескалация" - ескалация, на която Германия също трябва да отговори.
САЩ се надяват, че неотдавнашното им решение да изпратят на Украйна ракети с далечен обсег на действие ще насърчи Германия да направи същото. Преди САЩ, Франция и Обединеното кралство доставиха на Украйна ракети с голям обсег Scalp и Storm Shadow, които могат да достигнат до около 250 км.
"По отношение на Taurus... това е решение, което Германия трябва да вземе", заяви в четвъртък високопоставен служител на американската отбрана при условие на анонимност, когато беше попитан за евентуална доставка на ракети с голям обсег Taurus от Германия.
"Но, разбира се, с американската доставка на ATACMS, както и с предишните решения на Великобритания и Франция за доставка на ракети с голям обсег, се надяваме, че това ще изиграе роля", заяви той.
Украйна от месеци иска от Германия да ѝ достави крилати ракети Taurus, които могат да достигнат до 500 км, за да се противопостави на руската офанзива. Досега германският канцлер Олаф Шолц е отхвърлял идеята за доставка на крилати ракети Taurus на Украйна. Той се опасява, че Германия може да бъде въвлечена във войната, ако достави на Киев такива ракети, които имат обсег от 500 км.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Първа нова подводница за флота на Пакистан бе спусната на вода в Китай

28.04.2024, 20:55

Първата от четирите подводници от клас „Хангор“ (Hangor), които се строят за Военноморските сили на Пакистан в китайските корабостроителници CSOC, бе спусната на вода в Ухан, съобщиха от флота. - (видео)
"Новата подводница ще играе ключова роля в усилията на пакистанския флот за поддържане на мира и стабилността в Южна Азия" - каза началникът на щаба на пакистанския флот адмирал Навид Ашраф на церемония в Ухан.
Maritime.bg припомня, че през 2015 г. правителството на Пакистан подписа споразумение с CSOC за строителство на осем подводници от този клас по време на посещение на китайския президент Си Дзинпин в Исламабад.
Договорът е на стойност 5 милиарда долара и предвижда строителство на четири подводници в Китай. Останалите подводни лодки от серията ще бъдат построени в корабостроителници KS&EW в Карачи, като част от програмата за трансфер на технологии. Две подводници вече са заложени в пакистанския завод.
Съдовете от клас „Хангор„ са експортна версия на китайските дизел-електрически подводници Тип 039A/041 Юан от трето поколение. Този тип подводни лодки имат водоизместимост от около 2800 т. и дължина около 80 метра. Пакистанският флот не разкрива информация за характеристиките, оборудването и оръжейните системи на строящите се субмарини.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Москва отмени шествието "Безсмъртният полк" поради "съображения за сигурността"

28.04.2024, 20:03

Руският марш на "Безсмъртният полк“, който се провежда в Деня на победата в чест на разгрома на нацистка Германия по време на Втората световна война, е отменен за втора поредна година, пише Sky News.
Маршът, който трябваше да се проведе на 9 май, обикновено събира хиляди хора, които излизат по улиците със снимки на ветерани, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство.
Тази година обаче снимките ще бъдат изложени в автомобили на обществени места от 1 до 11 май.
Според британското ведомство парадите по случай Деня на победата в пет руски региона също няма да се проведат поради съображения за сигурност.
Областите Брянск, Псков, Рязан, Курск и Белгород се намират в Западна Русия и се считат за уязвими от удари на украински безпилотни летателни апарати (БпЛА).
Миналата година парадът е отменен поради атака на БпЛА срещу Кремъл.
На 7 май, няколко дни преди планираното провеждане на парада, в Москва ще се състои встъпването в длъжност на президента Владимир Путин.
Според британското министерство на отбраната това събитие може да предизвика протести.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Нова книга за войната в Украйна и България

28.04.2024, 19:50

След „Войната в Украйна: България над всичко“ на бял свят излезе книгата „Ескалацията на войната в Украйна: България на кръстопът“. В края на миналата седмица авторът генерал-майор от запаса доктор на военните науки Стоимен Стоименов я предостави на председателя на Съюза на ветераните и войните в България доц. д-р Иван Сечанов и други членове от ръководството на военно-патриотичната организация. Официалната презентация предстои на 8 май в ЦВК.
Във втората книга бившият заместник-директор на разузнаването и съветник на президента прогнозира сценариите за продължаване на войната през 2024 г., включително за постигане на примирие, преговори за сключване на мирен договор и избягване на опасността  от прерастване на украинския конфликт в Трета световна война. Главната причина да продължа да пиша за войната в Украйна е информационното затъмнение и цензурата в националните медии върху становища, различни или противоречащи на официалната позиция, посочва авторът. Интересува ме България и спасението й от нова национална катастрофа, отбелязва той. Адресат на книгата е широката българска аудитория. Повдигнатите в нея въпроси касаят сигурността, живота и здравето  на всеки български гражданин, пише генералът.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Създават европейски сили за бързо реагиране

28.04.2024, 14:45

Европейските сили за бързо реагиране, споменати преди дни от президента на Франция Еманюел Макрон и предназначени за операции като евакуация на граждани от държави в криза, може да бъдат създадени още следващата година. Това заяви френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню.
Той обоснова този проект с факта, че има „много кризи, в които НАТО не е компетентна и Франция често провежда операции сама", като даде за пример евакуацията на граждани от Судан през 2023 г. При операцията в Хартум са били евакуирани 1000 души от 1080 националности, от които 200-250 французи.
В четвъртък Макрон изложи визията си за Европа, като се съсредоточи главно върху отбраната и икономическите и търговските политики, след като направи равносметка на извършеното от Европейския съюз от 2017 г. насам.
Източник: БТА

 

Йеменските хуси твърдят, че са свалили американски дрон "Рийпър"

28.04.2024, 08:44

Йеменските бунтовници хуси вчера заявиха, че са свалили още един безпилотен самолет Ем Кю-9 "Рийпър" (MQ-9 Reaper) на американската армия и разпространиха кадри, на които се виждат останки, съответстващи на части от дрона, предаде Асошиейтед прес.
Хусите казаха, че са свалили дрона с ракета земя-въздух. Тази седмица бунтовниците подновиха серията си от нападения след относително затишие в кампанията им за натиск, започната заради войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, посочва АП.
Подполковникът от ВВС на САЩ Брайън Дж. Макгари, говорител на американското министерство на отбраната, призна, че "безпилотен самолет Ем Кю-9 на ВВС на САЩ се е разбил в Йемен". Той заяви, че се провежда разследване, без да уточнява подробности.
Хусите казаха, че дронът е бил свален в четвъртък над тяхната крепост в йеменската провинция Саада.
Източник: https://www.bta.bg/

 

 

Rаріd Drаgоn: Kaĸ CAЩ eвтинo пpeвpъщaт тpaнcпopтни caмoлeти в paĸeтoнocци

27.04.2024, 21:00

Гoлям тpaнcпopтeн caмoлeт - нaпpимep С-130 Неrсulеѕ. C тaĸaвa мaшинa ce пpeвoзвaт вoйници и тexниĸa или пъĸ oт нeя cĸaчaт пapaшyтиcти. He e типичнaтa зaплaxa, ĸoятo пpeдпoлaгa вдигaнe пo тpeвoгa нa изтpeбитeли и aĸтивиpaнe нa зeнитнитe paĸeти c гoлям oбceг. Или пoнe тaĸa изглeждa, дoĸaтo oт тoвapнaтa мaшинa нe излeти ĸpилaтa paĸeтa. И oщe eднa, и oщe eднa.
Taĸивa cюжeти cмe виждaли нeмaлĸo в eĸшън филмитe, нo aмepиĸaнcĸaтa cиcтeмa Rаріd Drаgоn ги пpeвpъщa в peaлнocт. Tя cъбиpa в cтaндapтeн пaлeтизиpaн мoдyл няĸoлĸo ĸpилaти paĸeти АGМ-158, зaeднo c вcичĸи мexaнични и eлeĸтpoнни ĸoмпoнeнти зa изcтpeлвaнeтo им.

Caмoлeтът нocитeл нe ce нyждae oт ниĸaĸви дopaбoтĸи. Дocтaтъчнo e мoдyлът пpocтo дa бъдe ĸaчeн нa бopдa и пpи дocтигaнe нa тoчĸaтa зa пycĸ тoй ce cпycĸa c пapaшyти. Ha пpeдвapитeлнo зaдaдeнa виcoчинa paĸeтитe пoлитaт ĸъм cвoятa цeл. Tъй ĸaтo АGМ-158 мoжe дa пopaзявa цeли нa мeждy 800 и 1900 ĸм, тpaнcпopтнaтa мaшинa нe ce нaлaгa дa влизa в oбceгa нa вpaжecĸaтa ΠBO.......Прочети още

 

На фокус: Ми-28 УБ

27.04.2024, 20:17
Още за Ми-28
 

"Бизнес инсайдер": Одобрената от САЩ помощ за Украйна може да е последна.

27.04.2024, 20:12

Военни анализатори предупредиха Киев, че трябва да планира внимателно как да използва новия пакет от помощ на САЩ на стойност 61 милиарда долара, тъй като има риск повече да не получава пари от Вашингтон. Експерти също призовават президента на Украйна Володимир Зеленски да помисли за дипломатическо решение на конфликта, за да избегне по-нататъшни териториални загуби, подчертава американското издание "Бизнес инсайдер".
Сложността на политиката на САЩ хвърля дълга сянка върху бъдещето на помощта за Украйна. Дженифър Кавана от Фондация "Карнеги", подчертава нарастващия шум в Конгреса около всеки следващ пакет помощ за Киев. Потенциалната повторна поява на Доналд Тръмп на президентската сцена само добавя към несигурността с последици, които биха могли драстично да променят потока от подкрепа.
Повтаряйки настроенията на Кавана, Кели Грико от Stimson Center умолява всички страни, замесени в конфликта, да гледат на този последен пакет от помощи като на потенциално окончателно разпределение. Залозите, предупреждава тя, са монументално високи, с много реален риск този финансов спасителен пояс да се превърне в нож с две остриета.
"Мисля, че Украйна може да спечели от тази война. Тя не може да спечели военно по никакъв начин, но може да спечели политически", каза Грико. „Тя всъщност може да спечели политическа победа, като не позволи на Путин да постигне основната си цел, която е да подчини Украйна“, каза тя, отбелязвайки, че „Украйна може да остане жизнеспособна държава и независима държава от Русия“.
И Грико, и Кавана подчертаха колко е важно Украйна да се появи на масата за преговори и да използва дипломация с Русия, за да предотврати по-нататъшни загуби на територии.
На фона на стратегическите маневри и подготовката за бъдеще, което може да доведе до изчерпване на финансовата подкрепа, има консенсус сред анализаторите: необходимостта от дипломатическа инициатива. Призивът за действие към Киев е да започне сериозни преговори с Москва, ход, насочен към предотвратяване на по-нататъшни териториални отстъпки и осигуряване на подобие на стабилност в бурния пейзаж.
Докато Украйна се движи в този лабиринт от геополитически интриги, военна необходимост и дипломатически контакти, пътят напред е изпълнен с несигурност. Пакетът от помощ от 61 милиарда долара от Съединените щати, макар и доказателство за трайното партньорство между двете нации, също така служи като ясен призив за стратегическо планиране, фискална предпазливост и стремеж към мир. Очите на света остават приковани в Киев, наблюдавайки как очертава своя курс през тези бурни води.
Източник: https://glasove.com/

 

BILD: Руските сили са превзели още едно село и разширяват завзетия плацдарм край Очеретино

27.04.2024, 20:03

Руските войски са превзели село Соловьово и така са разширили пробива край Очеретино, пише BILD.
"По-рано тази седмица руските войски направиха пробив северозападно от Авдеевка, като навлязоха на 3 километра в позициите на ВСУ до село Очеретино". Според експерта по анализ на отворени данни на BILD Юлиан Рьопке руските въоръжени сили сега разширяват завзетия плацдарм. Те са превзели близкото село Новобахмутовка и вече са навлезли в съседното село Соловьово.
На юг са успели да преминат водната преграда в село Бердичи, да превземат Семьоновка и да преминат 2 км до Уманск и Яснобродка. Общо, според изчисленията на Рьопке, за деветте месеца от превземането на Авдеевка руските въоръжени сили са напреднали с 12 километра западно от града.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

САЩ все още не разполагат със системи Patriot, които да изпратят в Украйна

27.04.2024, 13:10

"Вашингтон все още няма системи за противовъздушна отбрана Patriot, които може да достави на Украйна, съобщи съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в интервю за американската телевизия MSNBC.
"Американските системи Patriot в момента са разположени по целия свят, включително Близкия изток, за защита на американските войски. Ако можем да освободим допълнителни американски батерии, ще ги изпратим в Украйна", заявява той.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по-рано съобщи, че САЩ ще предоставят на Украйна ракети за разположените в Украйна системи за противовъздушна отбрана Patriot на стойност 6 милиарда долара.
Той допълни, че ракетите ще бъдат доставени като част от пакета за военна помощ, който включва западни пускови установки, ракети и радари за съществуващото украинско въоръжение.
Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие по-рано тази седмица закон за пакет от военна помощ за Украйна, Израел и Тайван на стойност 95 милиарда долара, от които 61 милиарда долара са предназначени за помощ на Украйна.
Испанският El Pais съобщи, че Испания ще изпрати на Украйна малък брой ракети, предназначени за системата Patriot, докато гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че страната няма да изпрати своите ракети Patriot в Киев, както и ракетите С-300.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Откриха невзривен боеприпас край София. Военнослужещи от Сухопътни войски го унищожиха

27.04.2024, 12:27

Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1, намерена на 26 април в квартал „Възраждане” в София, съобщава Пресцентърът на МО.
Дейностите по унищожаване са извършени на учебен център „Сливница” при стриктно спазване на мерките за безопасност. Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени бойни припаси действа под ръководството на капитан Борислав Манов.
Формированието е задействано по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

 

72 години от първия полет на Ту-16

27.04.2024, 12:24

Точно преди седемдесет и две години, на 27 април 1952 г., полита първия прототип на знаменития реактивен бомбардировач Ту-16.
Историята на самолета започва през 1949 г. , когато съветският лидер Йосиф Сталин може да се поздрави с това, че разполага с атомна бомба и с тежък бомбардировач, който може да я доставя в дълбочина на противниковата територия.
И двете, обаче са копия – Ту-4 на B-29, а атомната бомба РДС-1 е практически вариация на Fat Man, пусната над Нагасаки.
На Сталин е ясно, че трябва да се търси ядрен паритет със САЩ, а това минава през създаването на нов и модерен тежък бомбардировач.........Прочети още

 

 

За 6 май: Промени в командванията на Сухопътни войски и 2-ра механизирана бригада

26.04.2024, 20:05

Правителството предлага бригаден генерал Станимир Христов да бъде назначен на длъжността „Началник на щаба на Сухопътните войски“.
Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи бригаден генерал Станимир Христов от длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада” и да го назначи на длъжността „Началник на щаба на Сухопътните войски“, считано от 06.05.2024 година.
Правителството предлага също така полковник Мирослав Костадинов да бъде назначен на  длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада“ и да бъде удостоен с висше военно звание „бригаден генерал“, считано от 06.05.2024 г.
Източнк: https://otbrana.com

 

На извънредно заседание ще ратифицират договора за поддръжка на очакваните самолети F-16 Block 70

26.04.2024, 20:02

Във вторник на извънредно заседание депутатите ще гласуват на второ четене Законопроекта за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“. Днес беше първото четене в пленарна зала. Налага се окончателното ратифициране да бъде преди Великденската ваканция и отпуската на депутатите за предстоящите избори, защото срокът за подписване на договора и информиране на американската страна за изпълнението на българските процедури по влизането му в сила изтича на 18 юни 2024 г.
Според мотивите към законопроекта промените целят оптимизиране на доставките от страна на САЩ и не се намаляват или стесняват първоначално заявените от българката страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70. Те не променят общата стойност на договора. Планира се доставките да стартират в края на първото тримесечие на 2025 г. и да завършат до края на 2025 г.
Два самолета ще ни бъдат предадени от САЩ до края на тази година, но ще останат там за обучение на пилотите. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойдат у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., още три ще дойдат второто тримесечие догодина и още два до края на годината, за да станат осем, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов при обсъждането на законопроекта н Комисията по отбрана. По този договор ние плащаме само това, което сме получили, стана ясно от неговите думи.
Източнк: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ISW: Руснаците може да принудят ВСУ да се изтеглят от тактически позиции западно от Авдеевка

26.04.2024, 09:09

Руските войски стабилизират напредъка си северозападно от Авдеевка и биха могли да постигнат допълнителни тактически успехи, които ще принудят Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да се изтеглят от други важни позиции по фронтовата линия към по-отбранима линия. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.
Геолокационни кадри, публикувани на 25 април, показват, че руските войски са напреднали в центъра на Соловьов (северозападно от Авдеевка), след като вероятно са превзели цялата територия на Новобахмутовка в нощта на 24 срещу 25 април.
Руските сили са разположили приблизително бойна сила с размер на дивизия северозападно от Авдеевка и изглежда се опитват да разширят проникването си в украинската защита в района след значителното настъпление в Очеретино.
Тези скорошни руски настъпления северозападно от Авдеевка са относително бързи, но все още незначителни. От 18 април насам руснаците са настъпили максимум пет километра в дълбочина.
Силите на Москва продължават настъпателни действия по цялата фронтова линия западно от Авдеевка.
Неотдавнашната руска офанзива в Новобахмутовка и Соловьово разширява основните руски сили, които настъпват северозападно от Авдеевка и им дава по-стабилна позиция, от която те могат да правят по-широки прониквания. Тази издатина обаче е приблизително два километра широка и все още е уязвима за украински контраатаки, стига ВСУ да стабилизират тактическата ситуация в района.
По-специално Очеретино се намира на кръстопът между украинската отбранителна линия, която руските сили атакуваха след превземането на Авдеевка в средата на февруари 2024 година, и следващата отбранителна линия, разположена на запад, която руски източници определят като по-силно укрепена.
Руснаците биха могли допълнително да стабилизират позицията си северозападно от Авдеевка и да напреднат още повече на запад от Очеретино, което затруднява ВСУ да задържат позиции на линията Бердичи-Семьоновка-Уманское.
Украинските командири може да решат да изтеглят войниците си по-на запад, ако признаят, че тактическият напредък на Русия в района представлява твърде голяма заплаха за настоящите им позиции.
Украинските войски се изтеглиха от Авдеевка на сравнително слабо подготвени отбранителни позиции непосредствено на запад от града след превземането му от Русия в средата на февруари и продължиха да забавят настъплението на силите й. Позициите по-на запад вероятно биха предоставили на ВСУ подобни или по-добри възможности за спиране на руския напредък, а войските на Москва вероятно ще трябва да поддържат относително висок темп на нападателни операции, за да поставят под натиск следващите украински отбранителни позиции. Руските сили вероятно ще трябва да попълнят и укрепят атакуващите части северозападно от Авдеевка и вероятно няма да могат да поддържат темпото на настъпателните операции, необходими за бързо напредване на запад от линията Бердичи-Семьоновка-Уманское.
"Руските сили вероятно ще продължат да постигат тактически успехи северозападно от Авдиевка, но е малко вероятно тези успехи да се превърнат в значително оперативно проникване, да не говорим за срив на украинската защита западно от Авдеевка“, обобщават анализаторите в доклада.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Германската авиация бомбардира и разрушава Герника на 26 април 1937 г., по време на Гражданската война в Испания

26.04.2024, 08:55

На 26 април 1937 г. в Испания е разрушен баският град Герника. Германската авиация бомбардира и разрушава града по време на Гражданската война в Испания (17 юли 1936-26 януари 1939). Загиват над 1650 души. Събитието има широк международен отзвук, а испанският художник Пабло Пикасо създава платното „Герника”, представено на Световното изложение в Париж през същата година, за да привлече вниманието на международната общност към войната в Испания.
Шейсет години след нападението – на 27 април 1997 г., в специалното послание на президента на Германия Роман Херцог, се признава вината на страната за бомбардировката над Герника........Прочети още

 

Швеция ще осъществи плана за изпращане на свои войски в Латвия като част от силите на НАТО

26.04.2024, 08:38

Швеция ще продължи с плановете си да изпрати войски в Латвия като част от силите на НАТО в балтийските страни, които имат обща сухопътна граница с Русия и нейния съюзник Беларус, заяви днес шведският премиер Улф Кристершон, предаде Ройтерс.
„Тази сутрин правителството взе официално решение да възложи на въоръжените сили задачата да подготвят шведския принос за редуциран батальон„, заяви Кристершон на пресконференция заедно с латвийската си колежка Евика Силиня.
„Целта е тези сили да бъдат оперативни от началото на следващата година.“
Приносът на Стокхолм ще включва бронирани машини и танкове „Леопард“, добави Кристершон.
Скандинавската страна се присъедини към НАТО миналия месец, като стана 32-ият член на военния съюз, изоставяйки десетилетната си политика на неприсъединяване след нахлуването на Русия в Украйна.
Швеция вече беше заявила, че има за цел да предостави редуциран механизиран батальон за разполагането на силите на НАТО в Латвия още през следващата година, войски, предназначени за възпиране и защита срещу евентуални нападения, но окончателното решение зависеще от членството в НАТО.
Въоръжените сили на Швеция вече бяха заявили, че страната може да изпрати в Латвия около 600 военнослужещи.
Източник: bta.bg

 

На този ден преди 62 години бе сформиран 7-ми Бояновски ракетен дивизион

26.04.2024, 08:19

Още за 7ордн

 

Най-добрите картечници в света

26.04.2024, 08:00

Oпитът нa двe cвeтoвни вoйни пoĸaзa, чe нaй-cмъpтoнocнoтo opъжиe нa бoйнoтo пoлe нe ca тaнĸoвeтe и apтилepиятa, a пexoтните ĸapтeчници. Πpeз 20-тe вeĸ тoвa лeĸo cтpeлĸoвo opъжиe cepиoзнo eвoлюиpa, пpeвpъщaйĸи cв нeзaмeнимo и eфeĸтивнo cpeдcтвo зa oгнeвa пoддpъжĸa нa бoйнитe oпepaции. C вpeмeтo вcичĸи мoдepни apмии пpeминaxa ĸъм cтaндapт нa eдиннa ĸapтeчницa, c ĸoятo мoжe дa ce cтpeля yдoбнo и eфeĸтивнo и oт pъĸa и oт тpaнcпopтнa мaшинa c пoмoщтa нa oпopни cтoйĸи.
Eтo нaй-дoбpитe cвeтoвни oбpaзци нa тoвa opъжиe.
Haй-дaлeĸoбoйнaтa
Pycĸaтa cтaндapтнa 7,62-миллимeтpoвa "Πeчeнeг" (индекс 6П41) e cъвpeмeннa мoдифиĸaция нa шиpoĸopaзпpocтpaнeнaтa в cвeтa ĸapтeчницa "Kaлaшниĸoв" (ΠK), пpиeтa нa въopъжeниe пpeз дaлeчнaтa 1961 гoдинa.
Maĸap дa e в гoлямa cтeпeн нacлeдниĸ нa cтapaтa ĸapтeчницa, "Πeчeнeг" e cъщecтвeнo пoдoбpeнa. Удвoeн дo 600 e бpoят нa eфeĸтивния ĸapтeчeн oтĸoc бeз дa пocтpaдa дaлeĸoбoйнocттa и тoчнocттa нa cтpeлбaтa.
Цeлeвaтa дaлeчинa нa cтpeлбaтa oт "Πeчeнeг" e 1500 мeтpa, c ĸoeтo знaчитeлнo пpeвъзxoждa чyждecтpaннитe aнaлoзи пo тoзи пoĸaзaтeл. Kaĸтo и пo мaĸcимaлнaтa дaлeĸoбoйнocт - 3800 мeтpa.
Дpyги нeйни дocтoйнcтвa ca виcoĸa нaдeжднocт, oтнocитeлнo лeĸo тeглo - 8,2 ĸг. и мoщни, нo мacoви пaтpoни 7,62x54 милимeтpa. - Още за ПКП "Печенег"

Haй-cĸopocтнocтpeлнaтa
Гepмaнcĸaтa МG3, пpиeтa нa въopъжeниe пpeз 1960 г. e мoдepнизиpaнa вepcия нa знaмeнитaтa ĸapтeчницa МG 42, c ĸoятo нeмcĸaтa пexoтa e вoювaлa пpeз Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa. Ocнoвнoтo oтличиe нa cъвpeмeнния вapиaнт e нaтoвcĸият пaтpoн 7,62x51 мм, cмeнил гepмaнcĸия ĸaлибъp 7,92x57 милимeтpa. МG3 e нa въopъжeниe в Бyндecвepa и шиpoĸo ce изнacя, a тaĸa cъщo ce пpoизвeждa пo лицeнз и в Aвcтpия, Гъpция, Иpaн, Πaĸиcтaн, Meĸcиĸo, Cyдaн, Иcпaния и Typция.
Глaвнoтo дocтoйнcтвo нa МG 3 e cĸopocттa нa cтpeлбaтa - oт 1200 дo 1500 изcтpeлa в минyтa в зaвиcимocт oт peжимa нa cтpeлбa. Πo тoзи пapaмeтъp знaчитeлнo пpeвъзxoждa aнaлoзитe в cвeтa , ĸoитo имaт cĸopocт нa cтpeлбaтa 600 - 900 изcтpeлa в минyтa. Teмпът нa oтĸocитe зaвиcи oт мacaтa нa зaтвopa, ĸoeтo пoзвoлявa бyĸвaлнo нa xoд дa ce пpoмeня ĸoнcтpyĸциятa нa opъжиeтo в зaвиcимocт oт бoйнaтa зaдaчa. Toвa, зaeднo c нeйнaтa пpocтoтa и нaдeжднocт, пpaви МG 3 eднa oт нaй-пoпyляpнитe ĸapтeчници в cвeтa. - Oще за MG-3

Haй-yнивepcaлнaтa
Cтaндapтнaтa ĸapтeчницa М240, пpиeтa нa въopъжeни в apмиятa нa CAЩ пpeз 1977 гoдинa, e въплъщeниe нa aмepиĸaнcĸия пoдxoд ĸъм пpoизвoдcтвoтo нa cтpeлĸoвo opъжиe.
Kapтeчницaтa e мaĸcимaлнo yнивepcaлнa и e пoдxoдящa зa вcичĸи видoвe и poдoвe вoйcĸи. Opъжиeтo c тeглo пoчти 13 ĸг ce пpoизвeждa в дeceтĸи мoдифиĸaции зa paзлични cпeцифични цeли. Ha cтoйĸa, тpинoжниĸ и peмъĸ зa пexoтaтa, зa бoйни мaшини, caмoлeти и вepтoлeти - в пo-лeĸ или пo-yтeжнeн вapиaнт - тoвa opъжиe пpeминa ycпeшнo вoйнитe в Πepcийcĸия зaлив, Иpaĸ, Aфгaниcтaн. C нeгo вoювaт нaд дeceтĸи cтpaни в cвeтa.
Taĸтиĸo-тexничecĸитe xapaĸтepиcтиĸи нa М240 нe ce oтличaвaт ocoбeнo тo пoдoбнитe aнaлoзи: Πpицeлнa дaлeчинa - 1000 мeтpa; oт 650 дo 950 изcтpeлa в минyтa. Ho дългoгoдишният oпит в гopeщитe тoчĸи, e пoзвoлил дa ce дoвeдe нeйнaтa ĸoнcтpyĸция пoчти дo cъвъpшeнcтвo, дa ce oтpaбoтят вcичĸи миcлими и нeмиcлими cлyчaй зa пpилoжeниe. - Още за М240

Haй-лeĸaтa
Изpaeлcĸaтa ĸapтeчницa "Nеgеv" cъc cмeняeмa цeв и ĸaлибъp пaтpoни cъoтвeтнo 5,56x45 и 7,62x51 милимeтpa cъщo e нa въopъжeниe в дeceтĸи cтpaни пo cвeтa.
Зaxpaнвaнeтo e ceлeĸтивнo, дoпycĸa ce c пaтpoндaш нa мeтaлнa лeнтa cъc 150 или 200 пaтpoнa или c aвтoмaтeн пълнитeл (oт M16). Πo тoзи нaчин "Heгeв" мoжe дa ce изпoлзвa и ĸaтo лeĸo пexoтнo cтpeлĸoвo opъжиe зa бoй нa близĸи и cpeдни диcтaнции.
Зa тoвa cпoмaгa и cpaвнитeлнo мaлĸoтo тeглo - 7,5 ĸилoгpaмa. Cъщecтвyвaт и няĸoлĸo мoдифиĸaции нa opъжиeтo, в тoвa чиcлo c дocтa cĸъceнa цeв зa пoлицeйcĸи oпepaции в гpaдcĸa cpeдa.
Eĸcпepтитe пocoчвaт ĸaтo дocтoйнcтвa нa тaзи ĸapтeчницa тoчнocттa и мoщнocттa нa изcтpeлитe, a ĸaтo нeдocтaтъци нeйнaтa нaдeжднocт и виcoĸитe изиcĸaния ĸъм cтpeлeцa. - Още за Negev

 

Т-34 - страшният руски танк, съкрушил Хитлер

26.04.2024, 07:54

На 22 юни 1941 г. фашистка Германия започна операция „Барбароса”, нанасяйки масиран удар по Съветския съюз. Това беше най-голямото нахлуване за цялата история на човечеството.
Над три милиона немски войници, 150 дивизии и три хиляди танка бяха обединени в гигантски групи армии, които създадоха фронт с обща дължина над 2900 километра.
Немците разчитаха на сблъсък с по-слаб от тях противник. Опиянени от победите в Полша и Франция, Хитлер и повечето негови военачалници смятаха, че от самата съдба е предопределено Германия да нападне Русия. „Краят на еврейското господство в Русия ще стане и край на Русия като държава”, обяви Хитлер в своя манифест Mein Kampf.
Няколко месеци подред немците удържаха гръмки победи една след друга. Но изведнъж настъплението забуксува, а появата на фронта на нов съветски танк паникьоса вермахта.
Това беше танкът Т-34. Новата бронирана машина се отличаваше със 76-​милиметровото си оръдие и дебелата наклонена броня. Той развиваше скорост от над 55 км/​ч. Т-34 притежаваше многобройни конструктивни предимства за онова време и успяваше да изпраща немските танкове направо в ада.
Т-34 имаше своите проблеми, въпреки легендарната си репутация. Към недостатъците му се отнасяха ограниченият обзор на екипажа и ниското производствено качество.
„Те бяха много добри танкове, но не бяха някакво чудо оръжие, имаха своите недостатъци — пише Филип Каплан в книгата си „Поразяващият гръм: съветските танкови войни”. — Но въпреки всички пропуски, танковите специалисти и историците днес често наричат Т-34 „най-добрият танк на войната.”
Немският фелдмаршал от времето на Втората световна война Евалд фон Клайст се изразява още по-кратко, като нарича Т-34 „най-добрият танк в света”.
Произходът на Т-34 е доста обикновен. Червената армия трябваше да намери замяна на своя лек танк БТ-7, който притежаваше висока скорост и лека броня и беше предназначен за водене на маневрена война. В хода на войната с Япония 1938 – 1939 г. обаче този танк не се представи по най-добрия начин. Японските танкове дори с по-слабото си оръдие унищожаваха лесно БТ-7. Бойците от противотанковите подразделения също подпалваха БТ-7 с бутилки със запалителна течност, като ги превръщаха във факли, тъй като бензинът проникваше през цепките на лошо заварената броня и попадаше в двигателния отсек.
Проблемът беше решен с Т-34. Бензиновият двигател беше заменен с дизелната 12-​цилиндрова силова установка В-2 – 34. Тя позволяваше на Т-34 да развива скорост с 16 км/​ч по-висока от тази на немските машини „Пантера ІІІ” и „Пантера-ІV”. Освен това оръдието с висока начална скорост можеше да поразява всеки танк по онова време.
„Когато през 1941 г. Хитлер започна „Барбароса”, Т-34 беше безспорно най-добрият танк в света — разказва за изданието War Is Boring ветеранът от американската армия танкистът Джейсън Белкорт. — Съчетанието на наклонената броня, мощното оръдие, добрата скорост и маневреността му превъзхождаха всичко онова, което по това време имаха немците.”
Към средата на 1941 г. СССР имаше над 22 хиляди танка — повече от колкото имаха всички армии в света, взети заедно и четири пъти повече, отколкото имаше в немския арсенал.
Към края на войната Съветският съюз произведе почти 60 хиляди танка Т-34, като доказа, че количеството само по себе си се превръща в качество.
Първоначално немците бяха объркани, когато им се налагаше да се сблъскат в бой с танковете Т-34. Намиращите се на въоръжение в тяхната армия оръдия Kwk 36 с калибър 37 милиметра и 50-​милиметровите Kwk 38 не можеха да пробият челната броня на съветската машина.
Оставаха малко вариантите за тактически дйствия за немците. Техните танкисти можеха да стрелят в страничната броня на Т-34. Вермахтът поставяше минни полета. Войниците му рискуваха живота си, използвайки подривните заряди и бутилките със запалителна смес.
Своеобразен акт на отчаяние стана фактът, че немците модифицираха своите 88-​милиметрови зенитни оръдия, за да се опитат да спрат атакуващите Т-34 с огън с право мерене.
На руснаците обаче не винаги достигаха добре обучени екипажи за танковете, които приемаше на въоръжение Червената армия. Съветите губеха Т-34 и техните екипажи в големи размери.
По времето, когато Съветският съюз обучи достатъчно екипажи за окомплектуване на своите танкове, у немците се появиха мощни оръдия и усъвършенствани противотанкови средства от типа на гранатомета „Панцерфауст” с комулативна бойна част.
Руснаците обаче винаги имаха повече Т-34, отколкото немците „Пантери” и „Тигри”. „Решаващо тук беше производственото сражение — казва Белкорт. — От юни 1941 г. до края на войната Съветите неизменно произвеждаха танкове, които бяха добри и винаги отговаряха на изискванията.”
Окончателната присъда за танка Т-34 не е толкова славна като легендата, създадена от Съветите. Въпреки това обаче отзивите за него за превъзходни. Т-34 промени съотношението на силите в полза на СССР, когато се стигна до танковите сражение, а с масовото си производство руснаците изпревариха с много Германия.
Изпълнените с решителност съветски танкисти със своите Т-34 разгромиха немците край Курск. Това беше най-великото танково сражение за цялата история на света.
„Т-34 несъмнено беше революция, но той не беше пръв в нито един от показателите с изключение на факта, че в него намериха своето съчетание наклонената броня, дизеловият двигател, широките вериги и доста мощното голямокалибрено оръдие — казва Белкорт. — Всичко това е правено и по-рано, но никога в съвкупност.” - Още за T-34

 

 

Украйна трябва да бяга с всички сили, за да остане на място

25.04.2024, 17:21

Само преди дни в САЩ бе гласуван дългоочаквания закон, с който на Украйна ще се предоставят 61 млрд. долара помощ, голяма част от която ще отиде на фронта, за да устои и евентуално да обърне картите на страната в третата година от противопоставянето ѝ срещу руската агресия.
За да се защити на третата година от войната, Украйна трябва да промени тактиката си, написа в аналитичен материал Forbes. До този момент и двете армии се придържаха към съветската военна доктрина, но с привършването на артилерийските боеприпаси в Украйна е нужна промяна - това може да означава и преминаване за украинците към американската военна доктрина - става въпрос за промяна на акцента върху защита с възможност за бързо преминаване в офанзива. Подобна тактика би позволила на Украйна да пробие дупки в руската отбранителна линия, разгърната по ключови сектори на фронта. Важното на тази тактика е, че разчита по-малко на артилерия и е по-фокусирана върху елементи, които могат да маневрират, като бронирани превозни средства и пехота", отбелязва Forbes......Прочети още

 

Адмирал Емил Ефтимов и генерал Джеймс Б. Хекер обсъдиха усилването на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО

25.04.2024, 17:14

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна днес, 25 април, с командващия на Съюзното военновъздушно командване на НАТО и командир на Военновъздушното командване на САЩ за Европа и Африка генерал Джеймс Б. Хекер, който е на официално посещение у нас.
Във връзка с агресията на Русия над Украйна беше обсъден въпросът за ситуацията над въздушното пространство на Черно море и необходимостта от засилването на усилията на НАТО за усилване на интегрираната противовъздушна система на Алианса. Обсъдени бяха и поуките от войната в Украйна, които потвърдиха правилността на определените приоритети в развитието на способностите на Българската армия за придобиването на системи за ПВО и радиоелектронна борба (РЕБ), както и на антидрон системи.
Адмирал Ефтимов подчерта важността на придобиването на самолет като F-16 блок 70, който значително усилва отбранителните способности на България и позволява пълното интегриране на българските ВВС в структурите на НАТО. Той благодари за оказаната подкрепа от страна на генерал Хекер и подчинената на командването база „Авиано“ за оптимизирането на подготовката на състава и за постигането на изискванията на инфраструктурните подобрения на Трета авиобаза.
Началникът на отбраната увери госта, че българската страна взема всички възможни мерки за изпълнението на необходимите инфраструктурни изисквания преди пристигането на новите самолети. Обсъдени бяха също и конкретни въпроси по изпълнението на договорите за придобиването на новия тип самолет, подготовката на пилотите и инженерно-техническия състав и спазването на времевите графици, както те са заложени.
Началникът на отбраната посочи, че към настоящия момент дежурството по охрана на въздушното пространство се носи от българските ВВС и те провеждат планирани тренировки и съвместни учения в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО по линия на мерките за усилена бдителност на Алианса. По този начин българските ВВС повишават своята оперативна съвместимост и бойни способности.
В рамките на посещението си в България генерал Джеймс Б. Хекер проведе среща и с командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров и посети Трета авиобаза.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Първите шест изтребители „Рафал“ пристигат в Хърватия

25.04.2024, 16:52

Първите шест от общо дванадесет многоцелеви бойни самолета „Рафал“ трябва да пристигнат  днес в Хърватия, две години и пет месеца след подписването на договор с Франция на стойност над един милиард евро. Пристигането на останалите договорени самолети се очаква в началото на следващата година, съобщи Хина.
„С исторически полет от Бордо до Загреб, продължаващ един час и четиридесет минути, пилотите на победоносните хърватски въоръжени сили ще докарат в Хърватия мощни изтребители и нови пазители на нашето въздушно пространство“, заяви министърът на отбраната Иван Анушич преди два дни в социалната  мрежа „Екс“. По този начин хърватските въоръжени сили ще разполагат с модернизиран боен авиационен флот, което представлява най-голямата инвестиция на правителството и Министерството на отбраната в отбранителните сили, заяви министърът.
Решението за закупуване на бойни самолети „Рафал“ бе взето от хърватското правителство на 28 май 2021 г. Правителството възложи на Министерството на отбраната да извърши всички необходими действия по сключването на договор между Хърватия и Франция. Този договор беше подписан на 25 ноември същата година от тогавашния министър на отбраната Марио Баножич и френския министър на отбраната Флоранс Парли по време на официалното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Хърватия.
Общо 1,13 милиарда евро бяха отпуснати от държавния бюджет за закупуването на самолети „Рафал“ за периода 2021 до 2026 г. Приблизително 225 милиона евро са предвидени за тази година, 65 милиона евро за следващата година, докато от бюджета за 2026 г. ще бъдат отделени около 18 млн. евро.
Предаването на първия самолет „Рафал“ се състоя на 2 октомври миналата година в базата на френските ВВС в Мон дьо Марсан. До края на тази година се очаква осем самолета да бъдат в Хърватия, а останалите четири се очакват до края на първото тримесечие на 2025 г.
Споразумението между Хърватия и Франция включва и военно сътрудничество, съвместни военновъздушни учения между двете страни и обучение на хърватски пилоти и технически персонал.
В края на януари 2023 г. първата група пилоти беше изпратена във френска база за 15-месечна програма за обучение. Към днешна дата около 90 военнослужещи от въоръжените сили с различни специалности са преминали обучение по програма „Рафал“, съобщават от Министерството на отбраната на Хърватия.
Обучението на пилоти на многоцелеви бойни самолети от съюзнически и партньорски страни също се очаква да се проведе в Хърватия, по-специално в Центъра за обучение на пилоти на изтребители, чието създаване е подкрепено от правителството. Центърът за обучение на пилоти трябва  да започне да функционира през 2026 г. - Още за "Рафал"
Източник: bta.bg

 

В Бургас се проведе основната планираща конференция за учението „Бриз 2024“

25.04.2024, 16:47

На 23 и 24 април 2024 година във Военния клуб в Бургас, се проведе основната планираща конференция за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2024”, съобщават от ВМС.
Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински, откри конференцията с кратка ретроспекция на ученията досега и пожела ползотворна работа на участниците.
В конференцията се включиха представители на Министерство на отбраната, Щаба на Военноморските сили, Флотилия бойни и спомагателни кораби, видовете въоръжени сили и представители на военноморските сили на държави от НАТО, заявили участие в учението – Великобритания, Белгия, Италия, Полша, Румъния, Съединените американски щати и Турция. Представителите на Грузия, Гърция, Латвия и MARCOM участваха чрез видеоконферентна връзка.
Участниците се групираха в четири синдиката – морски операции, междуведомствено сътрудничество, специални операции и водолазни дейности, в рамките на които се обсъдиха възможностите за отработване на конкретни епизоди от учението, свързани както с действията на силите на море, така и съвместните действия на ВМС на Република България с правителствени и неправителствени организации.
Източник: https://otbrana.com/

 

Стрелба на артилеристи от Сухопътните войски на временен учебен център "Марково" край Шумен

25.04.2024, 16:46

За времето от 22 до 25 април на временен учебен център "Марково",  военнослужещи от самоходните минохвъргачни батареи на 4-ти и 29-ти механизирани батальони, от състава на 5 бригадно командване – Плевен, проведоха  тренировки по стрелба и управление на огъня на артилерията, съобщава КСВ.
Под ръководството на капитан Севдалин Димитров, военнослужещите изпълниха огневи задачи по стрелба с полуправо мерене със 120 мм самоходна минохвъргачка, а също така и водене на огън по планови и непланови цели и изпълнение на задачи по поразяване на неподвижни наблюдаеми и ненаблюдаеми цели с огън от закрита огнева позиция.
Източник: https://otbrana.com/

 

10-ти и 3-ти механизиран батальон демонстрираха способности на полигон „Сливница“

25.04.2024, 16:43

Днес приключи ротно-тактическото учение с бойна стрелба на моторизираната пехотна рота към усилените сили за отговор на НАТО (eNRF). Учението се проведе на полигон „Сливница“ в периода от 23 до 25 април, съобщават от КСВ.
Участие в ротно-тактическото учение с бойна стрелба на тема: „Водене на задържащи бойни действия в зоната за забавяне“ взеха военнослужещи  от 10–ти механизиран батальон – Враца и механизиран взвод от 3-ти механизиран батальон  Благоевград, от състава на 3-то бригадно командване.
Поставените цели по време на ротно-тактическото учение с бойна стрелба бяха изпълнени. - (видео)
По време на занятието бяха изпълнени задачи по извършване на марш, заемане на район в близост до района за бойно използване и действия в него,  заемане на предна позиция от ротата. Водене на задържащи бойни действия, посредством оттегляне на ред последователни рубежи, преминаване през бойния ред на батальона и заемане на район за допопълване.
Командир на моторизираната пехотна рота към усилените сили за отговор на НАТО (eNRF) е капитан Стоян Цветков. Ръководител на занятието беше командирът на 10-ти механизиран батальон - Враца подполковник Симеон Гаджев.
Източник: https://otbrana.com/

 

Германия предупреди: Русия произвежда повече оръжие, отколкото й е нужно за войната и ги трупа в складове

25.04.2024, 12:50

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че Русия произвежда оръжия в количества, надвишаващи нуждите й във войната срещу Украйна - сега руският военно-промишлен комплекс вече работи за запълване на армейските складове, предава N-TV.
Писториус отбеляза, че с увеличените разходи за оръжия и рационализирането на военната икономика "значителна част или част от произведеното вече не отива на фронта, а се озовава в складове“.
"Сега можете да бъдете наивни и да кажете, че той (руският президент Владимир Путин) прави това само от предпазливост, като скептичен човек бих казал в този случай, че той го прави защото той има планове или може да ги има“.
Генералният инспектор на германските въоръжени сили генерал-лейтенант Карстен Бройер прогнозира, че Русия може да е готова да атакува страни от НАТО след пет до осем години, когато възстанови силите, увредени от войната в Украйна.
През последните седмици редица европейски страни от НАТО предупредиха за риска от руска агресия в близко бъдеще.
Например Борис Писториус също каза през януари, че Алиансът трябва да се подготви за руска атака срещу страна от НАТО в рамките на 5-8 години.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

ВСУ не могат да стабилизират фронта при Очеретино, руски спецназ е превзел Новобахмутовка без съпротива

25.04.2024, 12:45

Руските войски, след успеха си при Очеретино, успяха да доразвият успеха си. Щурмови групи на руските въоръжени сили от 15-а мотострелкова бригада и батальона на специалните сили "АрБат“ са овладели в сряда вечерта село Новобахмутовка южно от Очеретино, пише "Рибар“.
Според информацията нa Телеграм канала, Въоръжените сили на Украйна са напуснали селото почти без бой, което става проблематично за удържане, след като руските части заеха централните и южните покрайнини на Очеретино.
Потвърждение за освобождаването на селището са и кадри на руски бойци, които развяват знамената си на една от къщите в Новобахмутовка. Въпреки това почистването в самото село продължава.
Според "Рибар“ към момента се забелязва, че ВСУ не могат да стабилизират фронта след бягството на 115-та механизирана бригада, а 47-а механизирана бригада не успява да прикрие добре фланговете. В допълнение, загубата на Очеретино, важна крепост на височина, се отрази на способността за защита на този участък от фронта.
А преминаването на Новобахмутовка под контрола на руските въоръжени сили значително ще усложни и без това трудната позиция на украинците в западната част на Бердичи, откъдето може да се наложи да отстъпят, за да избегнат попадането в "огнева торба“.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Военен календар

25.04.2024, 11:52

На 25 април 1893 година в с. Лютиброд, Врачанско, е роден генерал-полковник Иван Кинов (1893 – 1967).
Завършва Школата за запасни офицери в Скопие (1916), Военната академия „М. В. Фрунзе“ в Москва (1929) и Академията на Генералния щаб „К. Е. Ворошилов“ в същия град (1938).
В Първата балканска война (1912 – 1913) е редник от 15-а пионерна дружина и се сражава при щурма на Одринската крепост (24 – 26 март 1913).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) воюва на Южния фронт. През ноември 1925 г. емигрира в СССР и служи в Червената армия като началник-щаб на полк и дивизия, командир на полк, старши преподавател по история на военното изкуство във Военната академия „М. В. Фрунзе“. Участва в отбраната на Москва (1941).
На 8 септември 1944 г. се завръща в България и заема длъжностите началник на Щаба на войската (1944 – 1947), заместник-министър на войната и началник на Генералния щаб (1947 – 1949), началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ (1951 – 1954), заместник-министър на народната отбрана (1954 – 1956).
Преминава в запаса на 21 април 1960 г. Автор на „Кратка история на военното изкуство“ Т. 1 – 2 (1960), „Коалиционни войни“ (1970) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас.

 

Как по "Пътя на плъховете" нацистките главорези избягаха в Аржентина

25.04.2024, 11:50

Хиляди нацистки главорези се спасяват след Втората световна война по т.нар. "Път на плъховете" през Италия към Южна Америка. В много случаи - с помощта на църквата. На 2 март м.г. Ватикана разсекретява архиви от онова време.
Втората световна война приключва официално през 1945 година. Три години по-късно един от най-големите нацистки военни престъпници - Франц Щангл - успява да избяга от затвора в Линц. Бившият есесовец и комендант на концентрационните лагери „Собибор" и „Треблинка" е отговорен за смъртта на близо един милион евреи. Щангл прекосява Австрия и стига до Италия. Целта му е Рим, където е разположен Ватикана, пише Дойче веле.
„Вие трябва да сте Франц Щангл, вече Ви очаквах", посреща го римският епископ Алоис Худал, който го снабдява и с фалшиви документи. С тях Щангл заминава за Сирия, където изчаква семейството си. През 1951 отпътува от Дамаск за Бразилия. Мъжът, отговорен за едни от най-зловещите лагери на смъртта, години наред работи за „Фолксваген" край Сао Пауло.......Прочети още

 

На този ден преди 79 г. руснаци и американци се срещат на река Елба

25.04.2024, 11:47

Преди 79 години, на 25 април 1945 г., недалеч от град Торгау на река Елба, се срещат за първи път части на Съветската и американската армии, припомня ТАСС.
Срещата е между подразделения от съветската 58-а стрелкова дивизия от 1-и Украински фронт с части 69-а пехотна дивизия от 1-а армия на САЩ.
В резултат от срещата на съюзниците остатъците от въоръжените сили на Германия са разделени на две части – северна и южна.
В средата на април 1945 г. вече е очевидно, че Втората световна война в Европа е към края си и съюзниците най-напред ще се срещнат на река Елба. Американците внимателно следят движението на Червената армия и отлично разбират, че Берлин ще падне под нейните удари.
Срещата на двете армии е много важна. На първо място от психологична гледна точка – мечтата, която до не чак толкова отдавна изглежда безкрайно далеч, предстои да стане реалност. Второ, не трябва да се допуска стихийност. Тя може да доведе до непредсказуеми последствия и за американците, и за руснаците – стълкновението на американските и на руските части е напълно възможно, ако те не са се разпознали.
Когато съюзните армии съвсем се сближават, възникват недоразумения и на земята, като често те са предизвикани от използване на лъжливи сигнали от страна на немците. За избягване на стълкновения между двете армии, на най-високо равнище са съгласувани мерки по взаимното разпознаване и на бойното поле. Общ сигнал за съветската страна стават две червени сигнални ракети, а за съюзниците – две зелени. Освен това всички са запознати с опознавателните знаци на съюзниците.
Към средата на април американците излизат на река Елба до границата на своята зона на окупация, уточнена в съюзните споразумения, и спират в очакване на съветските войски. Американците се отнасят с голяма симпатия към руснаците и очакват с вълнение срещата с тях.
Първата среща става на 25 април малко преди обед, когато американски патрул от 273-и полк под командването на лейтенант Алберт Коцебу пресича Елба. Разузнавачите са се придвижили на изток от условната разграничителна линия на зоните за окупация в района на междуречието на реките Мюлде и Елба.
В селцето Леквиц групата на Коцебу се натъква на съветски войник на кон. Лейтенантът е с усет към историята и педантично отбелязва часа – 11:30 ч.
Обаче съюзнически контакт не се получава: конникът се отнася към обкръжилите го американци с подозрение, шибва коня и препуска назад. Естествено не долага на командирите си, вероятно за да си спести неприятните обяснения с комисарите и контраразузнавачите от СМЕРШ. След два часа американските разузнавачи правят вече „нормална” среща с руснаците. За целта те трябва да преминат на другия бряг на реката, където се вижда група съветски войници. Бойците на Коцебу откриват лодка, вързана с верига за брега. Лейтенантът решава проблема кардинално, като къса веригата с ръчна граната. На източния бряг срещат съветски войници под командването на подполковник Александър Гардиев. Пак същия ден още един американски патрул под командването на лейтенант Уилям Робъртсън се среща с войниците на лейтенант Александър Силвашко на разрушен мост през Елба близо до Торгау.
Ветеранът Силвашко след десетилетия свидетелства, че историческата среща се е състояла в 15:30 часа. „Само няколко часа по-късно фотографията, на която стискам ръката на американеца, обиколи света” – добавя той.
На 26 април в Торгау се срещат командирът на американската 69-а дивизия генерал Райнгхарт и командирът на 58-а гвардейска стрелкова дивизия генерал-майор В.Русаков. На срещата освен военните присъстват няколко киноснимачни групи и почти 70 кореспонденти от съветски, американски, френски и английски вестници.
На 27 април съюзниците официално обявяват за историческата среща на Елба.

 

 

Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

24.04.2024, 11:02

Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван с убедително мнозинство, предаде Ройтерс.
Законодателството ще бъде изпратено на президента на САЩ Джо Байдън за подпис.
Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха „против“.
Помощта бе одобрена от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион.
Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на 60,84 милиарда долара, с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия.
С приемането на тази най-скорошна помощ за Украйна общата сума, която Вашингтон е отделил за Киев до момента, нарасна до 170 милиарда долара. Това е първият помощен пакет за Украйна, одобрен от Конгреса, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари 2023 г.
Законопроектът за Израел предвижда помощ за еврейската държава в размер на 26,38 милиарда долара.
Със законопроекта за Индийско-тихоокеанския се предвиждат 8,12 милиарда долара, които да бъдат използвани за „противопоставяне на комунистически Китай и за гарантиране на сериозно сдържане в региона“. Два милиарда от тези 8,12 милиарда долара са предвидени като чуждестранна военна помощ за Тайван и други съюзници на САЩ в региона.
Четвъртият законопроект от пакета комбинира няколко инициативи в сферата на националната сигурност, сред които: даване на срок до една година на „БайтДенс“, китайската компания собственик на социалното приложение „ТикТок“, да се раздели с американските си активи или приложението ѝ да бъде блокирано в САЩ; възможност за трансфер на замразени руски активи към Украйна; разширяване на санкциите срещу Иран и петролната му индустрия.
Източник: bta.bg

 

Военнослужещи от Специалните сили на Българската армия завършиха успешно базов курс за снайперисти

24.04.2024, 09:20

В периода 8-19 април 2024 година в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) се проведе базов курс за снайперисти. В него взеха участие военнослужещи от бойните формирования на СКСО.
Под ръководството на инструктори от Учебен център за подготовка и бойно осигуряване (УЦПБО) и опитни снайперисти от групите Специални сили, бъдещите специалисти преминаха през три основни фази на обучение – теория, тактика и стрелба.
Практическите елементи по „Тактическа подготовка” се проведоха в подножието на Родопите и включваха изготвяне на маскировка, скрито придвижване денем и нощем,  заемане на скрита позиция за пряко наблюдение с цел добиване на информация, откриване на трудни за поразяване цели на далечни дистанции и тяхното елиминиране, както и много други.
Огневата подготовка се проведе на СУТК „Црънча“, като военнослужещите се обучаваха правилно да боравят с оптическия прибор, оръжейната снайперска система и цялото оборудване, необходимо за прецизни изстрели на далечни дистанции. Също така тренираха стрелба от неудобни позиции, работа и комуникация по двойки – „наблюдател и стрелец”, бързо откриване и поразяване на цели на големи дистанции.
За да бъде един военнослужещ снайперист от Специалните сили на Българската армия, той трябва успешно да е преминал фазата „Интензивна подготовка“ от модула „Начална военна подготовка“ за новоназначени военнослужещи в бойните формирования на СКСО. По време на тази подготовка се тестват необходимите качества на операторите, които ще им бъдат необходими в бъдещото им развитие в Специалните сили - воля, упоритост, търпение, физическа издръжливост, психическа устойчивост, добра ориентация.
Инструктор в снайперския курс, който е командир на звено по огнева подготовка в УЦПБО споделя – „Първото и най-важно качество за снайпериста е високия интелектуален капацитет. Той трябва да е не само физически издръжлив и да има висока психическа устойчивост, но операторът, обучаващ се за снайперист, трябва да е от уникална порода, да е готов да оцелява във всякакви условия и да взема правилни решения в екстремни ситуации при изпълнение на поставените задачи.
По време на курса, оценявахме обучаемите всеки ден. След всяко проведено занятие им правехме задълбочен анализ, което помогна да осъзнаят грешките си и да ги отстранят възможно най-бързо.
Като пряк ръководител на курса, с дългогодишен опит в снайперската подготовка, с моите колеги инструктори, успяхме да предадем част от своите солидни знания и умения на новото поколение снайперисти и мога да гарантирам, че всеки оператор, завършил този курс има необходимата основа, нужна за успешното изпълнение на поставените му задачи. Разбира се наученото в курса е само задължителния минимум, необходим за по-нататъшната подготовка на снайперистите.“
Пет снайперски екипа (наблюдател и стрелец) завършиха успешно базовия курс, който приключи с изпълнение на цялостна задача за 24 часа. Бъдещите снайперисти трябваше да демонстрират всички натрупани до момента знания и умения. Задачата им включваше скрито придвижване до указан обект за разузнаване, заемане на скрита позиция за добиване на информация и неутрализиране на указана от инструктора цел.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военен календар

24.04.2024, 08:26

На 24 април 1941 година в София е сключено Тайно споразумение между България и Германия.
Спогодбата, подписана от българския министър на външните работи Иван Попов и германския пратеник Карл Клодиус, заместник-началник на Отдел за икономическа политика към Министерството на външните работи на Райха, урежда правата на Германия в присъединените към България територии – Вардарска Македония и Беломорието.
Германия получава неограничено право да експлоатира природните суровини в заетите от България територии, запазва извършените конфискации, превръща в своя собственост залежите от хром край Скопие, има право да изнася за Райха руди и др. материали.
България от своя страна се задължава да поеме разходите за германските военни съоръжения във Вардарска Македония и Беломорието, да изплаща финансовите задължения на Югославия спрямо Германия в присъединените земи, а германските интереси да се ползват с предимство при отдаването на концесии.
Спогодбата налага редица ограничения върху българската власт в администрираните от България територии и засилва още повече икономическата зависимост на страната спрямо Третия райх.

Навършват се 147 години от началото на Руско-турската освободителна война
На днешна дата през 1877 г. император Александър II подписва в Кишинев манифест за обявяване на Руско-турската освободителна война, завършила през следващата година с подписването на Санстефанския мирен договор, който дава независимост на Румъния, Черна гора и Сърбия, както и автономия на създаденото след Берлинския конгрес Княжество България.
В същия ден ръководството на БЦБО отправя Възвание към българския народ, в което призовава всички българи да окажат подкрепа на руската армия. “Всички ние трябва да станем като един человек да посрещнем братски нашите освободители и да съдействаме с всичките си сили на руската армия”.
Възванието е съставено в Букурещ и е подписано от Владимир Йонин, Кириак Цанков, Олимпи Панов, Стефан Стамболов, Петър Енчев, Димитър Иванов, Павел Висковски, Иван Кавалджиев и Иван Вазов.
Българското централно благотворително общество (БЦБО)
Българското централно благотворително общество (БЦБО) е политическа организация на българските емигранти в Румъния. Основана е на 10 юли 1876 г. в Букурещ като продължение на Българското человеколюбиво настоятелство. За неговото създаване голяма роля изиграва Вл. Йонин - пратеник на славянските благотворителни комитети в Санкт Петербург и Москва, които поемат финансирането на БЦБО. Той е избран и за негов почетен председател.
Кой е император Александър II
Александър II е руски император от 19 февруари 1855 г. Той е роден на 29 април 1818 г. от дин. Романови. Най-големият син на Николай I Павлович и Александра Фьодоровна. Политическото положение в Русия след неуспешната Кримска война (1853 г.-1856 г.) създава условия за реформи и Александър II е принуден да ги започне. На 19 февруари 1861 г. отменя крепостното право, поради което е наречен Цар Освободител. Александър II отменя също телесните наказания и въвежда нов университетски устав (1863 г.), земска и съдебна реформи. Започва подготовката на военна реформа. От 1862 г. обявява публично държавния бюджет. След 1866 г. се извършват няколко опита за атентат срещу Александър II. Това довежда до засилване на ролята на органите за вътрешна сигурност и репресиите срещу радикалните течения, организации и движения. Създава върховна разпоредителна комисия (1880 г.) начело с граф Лорис-Меликов. Създава условия за либерализация на обществения живот и проявяване на радикални идеи в публицистиката, литературата и др. области на обществения живот. Приема закон за градско самоуправление (1870 г.) и закон за всеобща военна повинност (1874 г.).
В областта на външната политика Александър II обръща особено внимание на т. нар. източен въпрос и за отменяне условията на Парижкия мирен договор (1856 г.). Продава на САЩ Аляска (1866 г.), присъединява Туркестан (1864 г.), Хива (1873 г.) и Кокандското ханство (1876 г.). За да засили руското влияние на Балканите, започва война с Турция (1877 г.-1878 г.). Войната завършва с успешния за Русия Санстефански мирен договор (1878 г.). Берлинският конгрес (1878 г.) затвърждава политическото положение на Русия в Европа като велика сила. Александър II става жертва на атентат, организиран от радикалната организация "Народна воля".

 

 

Lockheed Martin потвърди перспективите си, след като печалбата ѝ надмина прогнозите

23.04.2024, 22:50

Оперативната печалба на Lockheed Martin Corp. за първото тримесечие надмина пазарните очаквания, след като американският концерн е доставил повече бойни самолети и ракетни системи от прогнозираното, съобщава Bloomberg.
Консолидираната оперативна печалба на компанията достига 2 млрд. долара, надхвърляйки медианната прогноза на анализаторите за 1,91 млрд. долара. Печалбата на акция възлиза на 6,33 долара, което е повече от пазарните прогнози за 5,78 долара на акция.
„Смятаме, че сме настроени доста добре, за да предоставяме насоките не само по отношение на продажбите, но и по всички показатели“, казва главният финансов директор Джей Малав (на снимката) в интервю за Bloomberg.
И четирите бизнес звена на групата увеличиха продажбите през тримесечието, повишавайки общите приходи с 14%. Американските охранителни компании може да отчетат едноцифрен ръст на продажбите от помощта, която Камарата на представителите на САЩ прие в събота, посочва Bloomberg Intelligence. Сенатът трябва да гласува пакета по-късно във вторник. За Lockheed помощта, предназначена за Израел, може да увеличи поръчките за изтребители F-35, добавя BI.
Lockheed потвърди годишната си перспектива за приходи от продажби в размер на 68,5 млрд. долара до 70 млрд. долара, като печалбата на акция се очаква да бъде между 25,65 долара и 26,35 долара на акция.
Въпреки че търсенето на F-35 в международен план нараства, Пентагонът спря доставките на самолета, конфигуриран с най-новия софтуер - известен като TR-3 - в очакване на приключването на тестовете. Тъй като правителството задържа около 7 млн. долара на самолет, забавянето създава парични затруднения от около 700 до 840 млн. долара за Lockheed през 2024 г., изчислява BI.
„Оставаме изключително фокусирани върху изпълнението на програмата F-35, като работим с нашите клиенти и доставчици за прилагане на способностите на TR-3“, посочва главният изпълнителен директор Джим Тайлет.
F-35 е най-скъпата оръжейна програма в света и става все по-скъпа, изтъква от своя страна Службата за отчетност на правителството във Вашингтон. Високите разходи, усложнени от зависимостта на американската армия от изпълнители за самолета, може да означават по-малко летателни часове или намаляване на флота.
Звеното на Lockheed за ракети и управление на стрелбата регистрира загуба от 100 млн. долара, свързана с класифицирана програма.
Очаква се търсенето на ракетите на Lockheed да остане стабилно. Компанията победи Northrop Grumman Corp. за договор за 17 млрд. долара за разработване на нови антибалистични бойни глави, които трябва да бъдат разгърнати до края на 2028 г.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Сергей Шойгу: Русия ще засили ударите по украински складови бази, в които се съхраняват доставени от Запада оръжия

23.04.2024, 18:47

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в които се съхраняват доставени от Запада оръжия. Това заяви министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от "Ройтерс".
Пред представители на отбраната той посочи и че Русия е "разсеяла мита за превъзходството на западните оръжия" и нейните сили са спечелили инициативата на фронта.
Той отбеляза факта, че Вашингтон е готов да предостави на Украйна нов пакет военна помощ на стойност близо 61 милиарда долара след гласуване в Камарата на представителите в събота.
Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев скоро ще получи още ракетни системи с голям обсег ATACMS като част от пакета. Американски служители уточняват, че помощта ще включва и доставки на боеприпаси и прихващачи за системи за противовъздушна отбрана.
"Пропорционално на заплахите от страна на САЩ и техните съюзници ние ще продължим да подобряваме състава и структурата на въоръжените сили и да увеличаваме производството на най-популярните оръжия и военна техника", отбеляза Шойгу и допълни: "Ще увеличим интензивността на атаките срещу логистични центрове и бази за съхранение на западни оръжия".
Шойгу потвърди, че този месец Русия е превзела селата Первомайское, Богдановка и Новомихайловка.
Вчера украински командир отрече падането на последното, като заяви, че войските му държат 15-20% от селото.
Руското министерство на отбраната съобщи, че руските морски пехотинци, участващи в операцията за превземане на Новомихайловка, са пленили оръжия западно производство, като шведски гранатомети, американски противотанкови "Джавелин" и системи за електронна война на НАТО. - (видео)
Източник: https://www.cross.bg/

 

Повечето от оръжията за Украйна от новия пакет помощ от САЩ вече са в Европа

23.04.2024, 18:35

Повечето от оръжията, включени в новия пакет от помощ на САЩ за Украйна, вече са позиционирани в Германия и Полша. Благодарение на това доставката до Украйна ще бъде ускорена, съобщава американският телевизионен канал CNN.
Източник на медията разкрива, че артилерийските снаряди ще бъдат сред първите оръжейни стоки, които ще бъдат прехвърлени в Украйна.
Освен това Украйна разчита на САЩ да предоставят редица ракетни системи земя-въздух, както и допълнителни прехващачи за системата за противовъздушна отбрана Patriot, основното средство за противодействие на руските ракетни атаки срещу градове и ключова инфраструктура като електроцентрали .
И накрая, в допълнение към своите непосредствени нужди от оръжия, Украйна вероятно ще получи и ATACMS като част от първия транш от доставки.
САЩ вече предоставиха на Украйна версии на ATACMS с по-малък обсег, но украинските власти не крият желанието си да получат по-нова версия. С обхват от около 300 километра, тези ракети ще дадат на военните на Киев възможността да засилят атаките срещу руски летища, складове за гориво и оръжия, което ще има дългосрочно въздействие върху военния капацитет на Русия.
След като оръжията преминат границата, властите в Киев ще се опитат да ги доставят там, където са крайно необходими, възможно най-бързо. Но това все пак ще представлява сериозен логистичен проблем предвид огромното количество оборудване.
Законопроектът за 61 милиарда долара за помощ за Украйна, приет от Камарата на представителите на САЩ на 19 април, ще влезе в Сената на 23 април. Ако законопроектът мине през горната камара на Конгреса, президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще го подпише незабавно, за да "можем бързо да изпратим оръжия и оборудване в Украйна, за да посрещнем нейните непосредствени бойни нужди“.
Сега, когато новата военна помощ на САЩ вероятно ще бъде одобрена, въпросът е колко бързо жизненоважни боеприпаси, като 155-милиметрови снаряди за гаубици, може да достигнат до фронтовите линии, подчертава CNN.
Миналата седмица говорителят на Пентагона Патрик Райдър (на снимката) заяви, че Министерството на отбраната на САЩ е "готово да реагира бързо“, щом бъде дадена съответната заповед.
"Както знаете, имаме много стабилна логистична мрежа, която ни позволява да придвижваме материали много бързо“, подчерта Райдър.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Атанас Запрянов: Целият пакет от осем самолета F-16 ще дойде до края на 2025 г.

23.04.2024, 18:26

"Целият пакет от осем самолета F-16 Block 70 ще дойде до края на следващата 2025 година", каза пред журналисти след края на заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание служебният военен министър Атанас Запрянов, съобщава БТА.
Той обясни, че два самолета F-16 ще ни бъдат предадени от САЩ до края на тази година, но ще останат там за обучение на техните пилоти. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойдат у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов.
След това още три самолета ще дойдат второто тримесечие догодина и още два до края на годината, посочи служебният министър и обобщи, че така целият пакет от осем самолета ще дойде до края на следващата 2025 г.
По този договор ние плащаме само това, което сме получили, изтъкна Атанас Запрянов. Ако дойде тренажор, ние го проверяваме, тестваме, подписват се приходно-разходни документи и от нашата сметка сумата се плаща с наше разрешение. Банковата сметка, разкрита във Федералната резервна банка на Ню Йорк, е под контрол на Министерството на отбраната, посочи министърът.
Комисията по отбрана на днешното си заседание одобри Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“, внесен от Министерския съвет.
Източник: https://trud.bg/

 

Законовите промени за заплатите в армията са готови за второ гласуване в пленарна зала

23.04.2024, 17:58

Днес Комисията по отбрана подкрепи с пълно единодушие за второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили, който урежда по нов начин заплащането на военнослужещите и цивилните служители. На първо четене гласуването в пленарна зала бе в петък със 195 гласа „за“ от толкова гласували депутати. Самият проект е внесен от Христо Гаджев и народни представители от всички парламентарни групи. Между двете четения бяха постъпили предложения от Христо Гаджев, Ивелин Първанов, Ангел Георгиев и Славчо Крумов. В становището си по законопроекта МО пожела да се включат още текстове, които са свързани главно със заплатите на цивилните служители, които намериха място в доклада на комисията за второ гласуване. Така от 3 параграфа на първо четене, законът стана с 12 параграфа. Допълнителните 9 бяха по настояване на МО и понеже не се вписваха във философията на гласувания на първо четене проект, който визираше заплащането само на военнослужещите, първо получаваха от комисията статут на допустимост и след това подлежаха на приемане.  
След окончателното приемане на промените военнослужещият ще има право да работи по граждански договор за извършване на развойна дейност в информационните технологии. Сега такова право има при извършване на преподавателска, медицинска, научноизследователска, спортносъстезателна или друга творческа дейност. Целта е да се запазят специалистите в информационните технологии и допълнителните им приходи по граждански договор да не се класифицират, като несъвместими с военната професия.
Конкретизира се, че военнослужещите имат право на основно месечно възнаграждение, състоящо се от възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и възнаграждение за присвоеното им военно звание.
Това, което ще вдигне заплащането на военнослужещите от 1 януари 2025 г. е следната разпоредба: „Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, според официални данни от Националния статистически институт (НСИ), като месечното възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва:
  1. за офицери - не по-малко от 1,2;
  2. за офицерски кандидати, сержанти и войници - не по-малко от 1,0.“. Базата ще се определя ежегодно през първия месец на всяка година с акт на министъра на отбраната. Стипендиите на курсантите за подготовка за изпълнение на военна служба като професия ще бъде не по-малко от 0, 25 от базата.
Подкрепено бе предложението да се запише, че месечното възнаграждение на военнослужещите не може да бъде по-малко от предходната година.
Месечното възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност, но не и за звание, на военнослужещите, заемащи ключови длъжности, да може да надвишава с до 80 на сто размера на месечното възнаграждение за съответното длъжностно ниво, гласуваха депутатите.
Държавните служители ще  могат да бъдат награждавани с отличия и награди, в това число с наградни знаци, парични и предметни награди, от министъра на отбраната или от оправомощено от него длъжностно лице при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона.
Основната месечна заплата за цивилните служители, работещи по трудово правоотношение в Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, за които не се прилагат Законът за държавния служител и чл. 107а от Кодекса на труда, ще се образува от месечната заплата за длъжност и добавката за работа. Базата за определяне размера на основната месечна заплата за най-ниската длъжност на тези цивилни служители ще е средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година съобразно данни на Националния статистически институт, като основната месечна заплата се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва:
  1. за висше образование – не по-малко от 0,8;
  2. до средно образование включително – не по-малко от 0,6.“
Месечната заплата за длъжност на тези цивилните служители, които заемат ключови длъжности, ще може да надвишава с до 80 на сто размера на месечната заплата за съответната длъжност, определена в акт на министъра на отбраната.
Подкрепено бе и предложението индивидуалната основна месечна заплата на цивилните служители по служебно правоотношение и по чл. 107а от Кодекса на труда от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, в които се изпълнява и военна служба, може да надвишава с до 50 на сто максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен, определена в наредбата по Закона за държавния служител.
В едномесечен срок от влизането в сила на този закон, на постоянния секретар на отбраната се определя еднократно нов размер на индивидуалната основна месечна заплата равен на сумата от месечното възнаграждение на началника на отбраната по чл. 212 и чл. 213., гласуваха членовете на комисията.
Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодариха на членовете на комисията за гласуваните промени и изразиха очакване за балансираност в заплащането на различните категории персонал и повишаване възможностите за попълване на вакантните длъжности за военнослужещи. На моя въпрос колко по-рано от януари 2025 г. ще бъдат обявени разчетите за новите заплати на военнослужещите, за да изиграят мотивираща роля при набирането на кандидати, министърът отговори, че ще остави това на новото политическо ръководство на МО. В заседанието участваха още заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев и постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

43 процента недостиг на офицери в румънската армия

23.04.2024, 16:58

Румъния дискретно се готви за повторно въвеждане на задължителната военна служба, предава Диджи24. В свой материал по темата медията отбелязва, че въпреки че от две години има война на границата, а бюджетът на Министерството на националната отбрана се е увеличил значително, страната изпитва огромен кадрови недостиг. Данните на ведомството показват, че най-голям е дефицитът на офицери, където степента на заетост е едва 57 процента. Медията дава пример с България, където недостигът по този показател е 26 на сто.
“Българските власти посочват като причини злонамерени информационни кампании относно войната на Русия срещу Украйна, но и лошото състояние на българската военна система. Правителството в София препоръчва обществен дебат за евентуалното въвеждане на задължително военно обучение”, отбелязва медията.
В случая с Румъния като основни причини за недостига на персонал Диджи24 посочва нивото на заплатите и ранните пенсионирания.
”Румъния няма готова инфраструктура за въвеждане на задължителна военна служба, за да може да премине към такова решение през следващите две години”, заяви междувременно в интервю за Диджи24 председателят на Национално-либералната партия и бивш премиер Николае Чука.
На този фон стана ясно, че около една четвърт от кандидатите за военна служба в румънската армия не са издържали теста за физическа подготовка по време на пролетната кампания, която се проведе от февруари до април.
Според данните на Министерството на националната отбрана за конкурс са били обявени 5093 позиции, за които са кандидатствали 6448 души (20 процента жени). 24 на сто са се провалили на изпита за физическа годност, 18 процента не са минали психологическите тестове, 12 на сто са се провалили на медицинския преглед. В резултат на това броят на приетите кандидати е само 2626.
Министерството на националната отбрана на Румъния отбелязва, че нивото на трудност на изпита по физическа подготовка е средно и кандидат на възраст 18-45 години с нормално физическо развитие не би трябвало да среща затруднения при полагането му.
Втората кампания за набиране и подбор на професионални войници за румънската армия е планирана за май. Средната месечна заплата на професионален войник/сержант е 5082 леи (2032 лв.)., към които се добавят различни плащания за оборудване, транспорт, жилище под наем и др.
Наборната военна служба в Румъния бе премахната през 2007 г. Преди тази промяна армията наброяваше повече от 300 хиляди души. В момента, по данни на Министерството на националната отбрана, около 70 хиляди души служат във въоръжените сили.
Източник: bta.bg

 

10 жертви след сблъсък на два малайзийски военни хеликоптера

23.04.2024, 13:25

Два малайзийски военни хеликоптера AgustaWestland AW139 се сблъскаха днес в 09:32 местно време при тренировъчен полет. При инцидента загинаха всичките 10 души от екипажа на борда, предаде Ройтерс.
„Двата хеликоптера (Registration: M503-3 и M502-6) се сблъскаха по време на летателна тренировка. Медицински служители потвърдиха смъртта на всички 10 души на борда“, заяви Сухайми Мохамад Сухаил, старши оперативен командир от службата за пожарна безопасност и спасяване.
Видеоклипове, споделени в интернет, показват как няколко хеликоптера летят ниско във формация над военноморския стадион в Лумут по време на репетиция преди празненствата по случай Деня на отворените врати на военноморския флот през май.
Вижда се как един от хеликоптерите се удря в задния ротор на друг хеликоптер, в резултат на което и двата хеликоптера се завъртат и се разбиват.
Източник: bgnes

 

NYT посъветва Украйна да си постави по-реалистични цели: "по-добре е от пълно поражение"

23.04.2024, 08:53

Официалната цел на Украйна - връщането на всички изгубени територии - всеки ден изглежда все по-нереалистична и непостижима на анализаторите, твърди The New York Times.
Много експерти са скептични, че Украйна може дори да се доближи до тази цел, особено след неуспешната контраофанзива миналата година. Освен това някои от тях твърдят, че новият пакет от американска помощ не само няма да помогне на Украйна да продължи напред, но дори няма да й позволи да спре активното руско настъпление.
Както се обяснява публикацията, подобни мрачни прогнози са доста лесни за оправдаване: "Тази война е просто по-важна за Русия, отколкото за Запада, и Русия отделя повече ресурси за нея“. Ако Западът беше воювал директно с Русия, а не през Украйна, вероятно щеше да вложи много повече усилия и пари, за да спечели.
Затова "най-реалистичният сценарий за Украйна“ не е връщането към предвоенните граници, а запазването на това, което има сега, пише NYT. Украйна ще бъде по-малка, но ще може да запази по-голямата част от територията си и след това да се опита да се интегрира в Европа икономически и стратегически. "Това е много по-добре от пълно поражение“, заключава изданието.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Румъния може да се сдобие с 54 самоходни гаубици K9 Thunder, произведени в Южна Корея

23.04.2024, 08:13

Румъния може да се сдобие с 54 самоходни гаубици K9 Thunder, произведени в Южна Корея, съобщава Аджерпрес. Компанията Hanwha е единствената, която е останала в търга, обявен от Министерството на националната отбрана, и преговорите с румънското правителство в тази връзка продължават, посочва агенцията.
Гаубицата е много мобилна и може да развие скорост над 67 км/час; максималният й обхват е 54 км, обясниха експерти от компанията пред румънски журналисти.
В прессъобщение южнокорейската компания посочи, че възнамерява да открие промишлена линия в Румъния, за да „допринесе за отбранителните способности на сухопътните войски и за развитието на военната индустрия“.
Гаубици K9 Thunder се използват в девет страни по света, включително пет държави от НАТО: Полша, Норвегия, Естония, Финландия и Турция. Утре ще бъдат подписани няколко меморандума между правителствата на Румъния и Южна Корея, включително в областта на отбраната, в контекста на официалното посещение на президента Клаус Йоханис в тази страна.
Източник: bta.bg

 

Военен календар

23.04.2024, 08:03

На 23 април 1884 година в Ловеч е роден художникът Яким Банчев (1884 – 1967).
Учи живопис в Държавното рисувално училище при Иван Мърквичка (1903) и в Дрезденската художествена академия (1904), след което завършва Академията за изящни изкуства „Албертина“ в Торино, Италия, (1909).
По време на войните за национално обединение 1912 – 1918 г. е мобилизиран в 17-и пехотен доростолски полк (Балкански войни) и в 57-и пехотен полк от 9-а пехотна плевенска дивизия (Първа световна война).
Създава десетки живописни композиции, отличаващи се с психологически рисунък, изпълнени с хуманност и със съчувствие към трудностите и неволите на обикновения войник („Панорама на Чаталджанските позиции“, „Пред гроба на другаря“, „Писмо за дома“, „Войник при огъня“, „Поход в дъжд“, „Отбиване нощната атака на англичаните“ и др.). Негови произведения са включени в голямата Берлинска художествена изложба (1916, 1917), както и във военните изложби в страната. От 1923 до 1935 г. живее в САЩ (Манхатън), където твори в областта на портрета и фигуралната композиция и урежда първата си самостоятелна изложба. След 1944 г. попада в групата на творците с „буржоазно минало“ и носители на „лошо западно влияние“, като произведенията му рядко се допускат до изложби. Днес те са част от колекциите на големи галерии и музеи в чужбина и в страната. Националният военноисторически музей притежава 20 негови графики и акварели от войните 1912 – 1918 г. и 10 живописни платна.

 

 

Обмисля ли Румъния покупката на US "ловец на танкове"

22.04.2024, 21:34

Американските ВВС следват своя план по "пенсионирането" на щурмовите самолети A-10, тъй като към момента няма официално заявен интерес към машините от чужбина - но поне една държава е поискала допълнителна информация за тях, съобщава Aviation Week, като цитира изслушване в сенатска комисия на министъра на ВВС Франк Кендъл от преди няколко дни.
От думите му става ясно, че, въпреки цялото говорене по темата, "Украйна не демонстрира сериозен интерес": "Смятам, че те имат опасения по отношение на шансовете за оцеляване на самолета - и с право", коментира високопоставеният представител на Пентагона.
От друга страна по думите на Кендъл "една държава е демонстрирала известен интерес" към придобиването на щурмовите самолети. Според Defense One това може да е Румъния или Полша.
Министърът на ВВС отбеляза, че "това е много стар самолет" - първият му полет е през отдалечената на над половин век от нас 1972 г. Освен това "резервните части са много трудни за намиране". Затова и се търси вариант за предоставяне и/или продажба на машините още преди плановото им излизане от експлоатация през 2035 г.
Американските ВВС стъпват на опита от последните конфликти в Украйна и Нагорни Карабах и все по-ясно прехвърлят непосредствената огнева поддръжка на пехотата от въздуха на бойните дронове. Те са по-евтини, по-многобройни, по-трудни за засичане и при употребата им не се рискува животът на пилота.
В същото време, според експерти A-10 - сериозно брониран самолет, изграден около 8-цевното си 30-милиметрово оръдие, може да бъде полезен и в съвременен конфликт, ако има адекватно изтребително прикритие. Уменията му да унищожава вражески танкове и да се прибира в базата даже след пряко попадение на ракета са доказани в няколко войни.
A-10 струва около 11 милиона долара бройката, като при изпълнение на задачите за непосредствена поддръжка на пехотатата превъзхожда по-новите и по-скъпи пилотирани самолети. Анализ на Harvard Kennedy School показва, че на САЩ ще са нужни близо 21 млрд. долара инвестиция, ако искат да приспособят изтребителите F-35 за задачите, които A-10 изпълнява. Затова и според експертите машината има смисъл да остане на въоръжение.
Румъния, която ще придобие именно изтребители F-35, има своите основания да подсили бойната си авиация даже и с остарелите, но все пак мощно въоръжени A-10. Молдова - съседна на нея страна, с която има силни исторически връзки, има на своя територия руски анклав (т.нар приднестровска молдовска република, която не е международно призната) и на няколко пъти Москва даде да се разбере, че е възможно да предприеме силови мерки в негова защита. - Още за А-10
Източник: https://money.bg/

 

Руснаците завладяха жп гара Очеретино, ВСУ хвърля "пожарни бригади" да предотваратят падането на Новобахмутовка и Калиновка

22.04.2024, 15:04

Щурмови групи на руските въоръжени сили са поели пълен контрол над жп гара Очеретино, напредвайки по улица Железнодорожная на 1,2 километра на северозапад. Руските войски установяват позиции и по улиците, разположени южно от железопътната станция, пише "Рибар“.
Както отбелязват от Telegram канала, кадри, публикувани онлайн, показват работата на бойна машина на пехотата M2A2 Bradley от 47-ма бригада на Въоръжените сили на Украйна на позиции на руските въоръжени сили в къщи извън селото. Според командира на бригадата те спешно са прехвърлени като "пожарна бригада“, за да запушат пролука в отбраната след бягството на отделни украински части от Очеретино.
Към момента няма информация за контрол над северната част на селото зад жп гарата. В околностите има няколко по-големи сгради, на които ВСУ може да се опре за отбраната на района: територията на тухларната фабрика "Алтком“, училище и местна ВиК.
Както отбелязват от Telegram канала, "ситуацията се развива динамично и е възможно въоръжените сили на Украйна да нямат достатъчно сили, за да сдържат настъплението на руските войски. Ако ВСУ загубят контрол над населената зона, тогава падането на Новобахмутовка и Новокалиново ще бъде само въпрос на време“.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Турция в НАТО: Една непредсказуема сила

22.04.2024, 09:17

Турция има втората по големина армия в НАТО, която е сред малкото с реален боен опит. Освен това пази югоизточния фланг на Алианса и поддържа важни военни бази. Независимо от това я смятат за непредвидим партньор. Защо?
"Отношенията между Турция и НАТО са по-скоро в сивата зона", казва политоложката Селин Наси от Лондонското училище по икономика и политически науки. Фактът, че Турция поддържа добри отношения с Русия и Китай, породи през последните години сериозни съмнения относно лоялността на Анкара към НАТО......Прочети още

 

Филипините и САЩ започват ежегодното си военно учение "Баликатан"

22.04.2024, 08:58

Близо 17 000 филипински и американски военнослужещи днес започват ежегодното си съвместно учение "Баликатан 2024", което за първи път ще се проведе и извън териториалните води на Филипините, предаде Ройтерс.
Тренировките ще продължат от 22 април до 10 май и в тях ще участват 16 700 военнослужещи от филипинската и американската армия. Ще се включат и представители на армиите на Франция и Австралия, които засилиха връзките си в областта на отбраната с Филипините заради агресивното поведение на Китай в региона, коментира Ройтерс.
Военнослужещите ще отработват превземане на окупирани от врага острови в най-северната част на Филипинския архипелаг, близо до Тайван, както и в западната провинция Палаван, която има излаз на Южнокитайско море.
Пекин претендира за по-голямата част от Южнокитайско море, през което се превозват стоки за над 3 трилиона долара годишно.
"Въпреки че оставаме бдителни пред лицето на регионалните предизвикателства, ученията не са изрично обвързани с действията на никоя конкретна държава", заяви вчера говорител на филипинската армия.
Китай разкритикува съвместните учения, като посочи, че те засилват напрежението и подкопават регионалната стабилност.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Светът е похарчил за отбрана рекордните 2440 млрд. долара

22.04.2024, 08:33

Според доклад световните военни разходи са достигнали рекордните 2440 млрд. долара (1970 млрд. паунда) след най-голямото годишно увеличение на правителствените разходи за оръжие от повече от десетилетие, пише „Гардиън“.
Увеличението от 6,8 % между 2022 г. и 2023 г. е най-рязкото от 2009 г. насам, като по този начин разходите достигат най-високата стойност, регистрирана от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Sipri) в неговата 60-годишна история.
За първи път анализаторите на тинк-танка регистрират увеличение на военните разходи във всичките пет географски региона: Африка, Европа, Близкия изток, Азия и Океания и Северна и Южна Америка.
Нан Тиан, старши изследовател в програмата за военни разходи и производство на оръжие на Sipri, предупреди за повишения риск от непредвиден конфликт, тъй като правителствата се надпреварват да се въоръжават.
Той каза: „Безпрецедентното нарастване на военните разходи е пряк отговор на глобалното влошаване на мира и сигурността. Държавите отдават приоритет на военната сила, но рискуват да се превърнат в спирала от действие към реакция във все по-нестабилния геополитически пейзаж и в сферата на сигурността“.
Двете най-големи държави – САЩ (37%) и Китай (12%) – формират около половината от световните военни разходи, като са увеличили разходите си съответно с 2,3% и 6%.
Правителството на САЩ е похарчило 9,4% повече за „научни изследвания, развойна дейност, тестване и оценка“, отколкото през 2022 г., тъй като Вашингтон се стреми да остане в челните редици на технологичното развитие.
От 2014 г. насам, когато Русия за първи път нахлу в Крим и източния украински регион Донбас, САЩ изместват фокуса си от операции за борба с бунтовниците и асиметрична война към „разработване на нови оръжейни системи, които биха могли да се използват в потенциален конфликт с противници с напреднали военни способности“, се посочва в доклада на Sipri.
Макар и да отстъпва по военни разходи на САЩ, Китай вторият по големина в света, е отделил приблизително 296 млрд. долара през 2023 г., което представлява увеличение от 6% спрямо 2022 г. През последните 29 години той постоянно увеличава разходите си за отбрана, въпреки че периодите на най-голям растеж са през 90-те години на миналия век и между 2003 и 2014 г.
Според Sipri едноцифреният ръст от миналата година отразява по-скромните икономически резултати на Китай в последно време.
В класацията на Sipri следват Русия, Индия, Саудитска Арабия и Обединеното кралство, което е най-големият потребител в Централна и Западна Европа с ръст от 7,9% на годишна база.
Военните разходи на Кремъл през 2023 г., след година на пълномащабна война с Украйна, са с 24% по-високи от тези през 2022 г. и с 57% повече от тези през 2014 г., когато Русия нахлу в Крим. С разходи в размер на 5,9 % от БВП, което се равнява на 16 % от общите разходи на руското правителство, през 2023 г. бяха отбелязани най-високите нива, регистрирани след разпадането на Съветския съюз.
На фона на нарастващото напрежение с Китай и Пакистан разходите на Индия се увеличиха с 4,2% спрямо 2022 г. и с 44% спрямо 2014 г., което отразява увеличението на разходите за персонал и оперативните разходи.
Анализаторите на Sipri отбелязаха, че 75% от капиталовите разходи на Индия са за оборудване, произведено в страната, което е най-високото съотношение досега, тъй като Индия напредва към целта си да стане самостоятелна в разработването и производството на оръжия.
Беше посочено, че увеличението на разходите на Саудитска Арабия с 4,3 % до приблизително 75,8 млрд. долара, или 7,1 % от БВП, се дължи на повишеното търсене на неруски петрол и повишаването на цените на петрола след нахлуването на Русия в Украйна.
Разходите в Близкия изток нараснаха с 9% до приблизително 200 млрд. долара, което го превърна в региона с най-високи военни разходи като дял от БВП в света – 4,2%, следван от Европа (2,8%), Африка (1,9%), Азия и Океания (1,7%) и Северна и Южна Америка (1,2%).
Източник: bgnes

 

Очаква се сблъсъкът на две военни стратегии в лятната офанзива в Украйна

22.04.2024, 08:22

Войната в Украйна се насочва към своето трето лято и е видно, че и двете армии се подготвят за нова офанзива, пише в анализ Forbes. От седмици Русия активно подготвя бойната линия - опитва да подобри позициите си, превземайки ключови украински постове (като например Часов Яр), подобрява линиите на снабдяване, както и трупа техника и войскови части.
Руснаците увеличават производството на боеприпаси и въоръжение, както и ремонтират усилено бронирани машини - украинските дронове ги повреждат, но не ги унищожават. Масираните въздушни атаки, извършвани над Украйна тази година, имат основна цел унищожаването на генериращите енергийни мощности, а причината е ясна - ограничаване на растящото военно производство на Украйна. Страната вече произвежда 155-мм артилерийски снаряди, далекобойни дронове, както и свои ракети ("Стугна" , "Корсар" и др.) и военна техника (бронирани машини "Бохдана").........Прочети още

 

Разрастването на оръжейния сектор на Украйна се бори с недостиг на пари и руски атаки

22.04.2024, 08:15

Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, възникнаха след пълномащабната инвазия на Русия, но някои трудн онамират финансиране за производството си и всички се страхуват да не станат мишена на засилващите се руски ракетни удари, разказва "Ройтерс".
Собствениците споделят пред агенцията, че са наливали собствени пари, за да оцелеят, и са премествали за своя сметка разположението си, за да изпреварят руското разузнаване. Сега те настояват правителството да намали това, което те описват като прекомерна бюрокрация около закупуването на оръжие.
Няколко от тях също искат да им бъде разрешено да изнасят с аргумента, че правителството не е в състояние да купи цялата им продукция........Прочети още

 

На този ден

22.04.2024, 07:53

На 22 април 1951 г. Васил Стоичков Величков извършва първи полет с реактивен самолет Як-23. С това се поставя началото на реактивната авиация в България. Полетът е изпълнен на на летище Граф Игнатиево.
От март до септември 1951 г. са получени 30 изтребителя Як-23 и 4 учебно-бойни Як-17. Първата група пилоти завършва подготовката си в края на март в СССР и след завръщането си в България се подготвя за облитането им. При излитането отказва двигателят на самолета, но Величков успява да кацне по „корем”.
Въпреки възникналия инцидент събитието е знаменателен факт в историята на българската военна авиация.
Самолетите Як-23, макар и с право крило са отлични изтребители. Тяхната скороподемност и маневреност, както и двете мощни оръдия им дават възможност, ако се наложи, напълно успешно да се борят с американските Lockheed F-80 „Shooting star", британските DН „Vampire" и Gloster „Meteor", както и с витловите супербомбардировачи Воеing В-29 и В-50. Българските ВВС имат пет полка, въоръжени с този самолет. Последни летците от 43-ти ИАП в Доброславци преминават от Як-23 на стреловидните МиГ-15/15бис. Изтребителят Як-23 остава в строя до края на 1958 г.
За България общо са доставени 16 броя Як-17УТИ и 105 броя Як-23.

Преди 120 г. е роден Робърт Опенхаймер – „бащата на атомната бомба”
На 22 април 1904 г. в Ню Йорк е роден Джулиъс Робърт Опенхаймер – американски физик-теоретик, професор по физика в Калифорнийския университет в Бъркли, член на Националната академия на науките. Широко известен е като ръководител на Манхатънския проект, поради което често го наричат „баща на атомната бомба”.
Джон Опенхаймер произхожда от заможно семейство. В жилището им имало оригинални картини от Пабло Пикасо и поне три платна на Винсент ван Гог. По-малкият му брат Френк също става физик.
От рано младежът се изявява като изключително талантлив и взема по два класа за една година. Проявява интерес към английската и френска литература.
Постъпва в Харвардския колеж и взема по шест дисциплини за семестър. Завършва за три години...........Прочети още

 

Създателят на руските снаряди е българин

22.04.2024, 07:48

Десетки и стотици са българите, отдали себе си на изграждането на Русия и Съветския съюз. Не по-малко са и руснаците, които посвещават живота си на България. Ако се предадем пред манията да направим класация, първото място безапелационно ще заеме българинът, руският генерал професор Симеон Ванков (1858-1937). Ако някому приляга в пълна мяра определението гений, това е той.
Според признанията на видни специалисти в металодобива и производството на снаряди, начело на които застава ген. Ванков, на него се дължи спасението на руската армия от поражение в Първата световна война. В основите на победата й във Втората световна война лежи неговата дейност, защото ген. Ванков започва индустриализацията на съветска Русия, развива от нулата черната и цветната металургия и миннодобивната промишленост в тази страна, строи и ръководи металургични и военни заводи, електростанции, водопроводи и какво ли още не. В Хабаровск по едно и също време той заема двадесетина ръководни длъжности, една от друга по-отговорни.
В изпълнение на възложените му задачи контактува както с император Николай II чрез великия княз Сергей Михайлович в Русия, така и с Ленин в СССР. Не срещнах сведения за негови контакти със Сталин, но като се има предвид, че в края на 30-те години съветската индустриализация се развива толкова бързо, че догонва американската, може да се предположи, че без най-дейното участие на Вожда в съдбата му това едва ли е било възможно да се случи. Има и някои спорове около изданията на спомените на проф. Ванков, но това не поставя под съмнение подвига му......Прочети още

 

Кой е Васил Коцев – легендата на българското външнополитическо разузнаване

22.04.2024, 07:45

На 15 април се изпълниха 101 години от рождението на генерал Васил Коцев, или ВИК, както го наричат съвременниците, по абревиатурата на имената му (роден е през 1922 г. в село Скравена).
Разузнавач – легенда, професионалист от най-висока класа, обективен, смел, действащ без страх, но и без илюзии – такъв е останал в спомените на колегите си генерал Васил Коцев.
На фона на изтеклото столетие неговата разузнавателна дейност е сравнително кратка, но в историята на българското разузнаване генерал Васил Коцев е човекът, който най-дълго - почти 13 години, е начело на Службата (Първо главно управление на ДС). При това единствено заради своя професионализъм, той дори не е активен борец против фашизма и капитализма, каквито са колегите му от този ранг по онова време в МВР.
Роден е в софийското село Скравена, в бедно семейство и постъпва в РМС още в детските си години – през 1933, а в БКП е приет през 1948 г. Завършва Първа мъжка гимназия в София и „право” в Софийския университет......Прочети още

 

 

САЩ обмислят изпращането на допълнителни военни съветници в Украйна, докато Русия напредва на фронта

21.04.2024, 19:06

САЩ обмислят да изпратят допълнителни военни съветници в посолството в Киев, най-новата демонстрация на американския ангажимент към Украйна, тъй като Русия изглежда набира скорост в двугодишния конфликт, пише американската редакция на Politico.
Съветниците няма да играят бойна роля, а по-скоро ще съветват и подкрепят украинското правителство и армия, според говорителя на Пентагона генерал-майор Пат Райдър.
"По време на този конфликт Министерството на отбраната преразгледа и коригира присъствието ни в страната според промените в средата за сигурност. В момента обмисляме да изпратим няколко допълнителни съветници, за да подсилим Службата за сътрудничество в областта на отбраната (ODC) в посолството", е коментирал Райдър в изявление до Politico, в което се отбелязва, че "персоналът подлежи на същите ограничения за пътуване като целия персонал на посолството".
ODC "изпълнява различни консултативни и поддържащи мисии (небойни) и въпреки че е обслужван изключително от служители на Министерството на отбраната", той е вграден в структурата на посолството и докладва на ръководителя на мисията, е добавил Райдър.
Райдър е отказал да обсъди конкретния брой на персонала "от съображения за оперативна сигурност и защита на силите".
Допълнителният персонал ще поддържа логистиката и надзора на оръжията, които САЩ предоставят на Украйна, според четири източника на американската медия, запознати с въпроса.
Новият персонал също ще помага на украинската армия с поддръжката на оръжията, според един от американските военни.
Малък брой американски военни вече присъстват в посолството в Киев на ротационен принцип. "Този персонал помага при наблюдението и сигурността на посолството".
Не се знае точно колко войници ще бъдат изпратени в Украйна, но двама официални лица са заявили, че може да са до 60.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

42 механизиран батальон чества празника си

21.04.2024, 18:30

42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на  Втора Тунджанска механизирана бригада чества празника си (19 април ) с поредица прояви.
Строят на личния състав прие заместник-командирът по логистичното осигуряване на 2-ра механизирана бригада полковник Галин Каракоев, който поздрави военнослужещите и подчерта значимостта на всеки един от тях в ежедневната дейност. Пожела им здраве и професионални успехи от свое име и от името на командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов.
С благодарност за изпълнените задачи и проявена отговорност през годината, към своите подчинени се обърна и командирът на батальона подполковник Иван Иванов, който подчерта  устойчивата положителна тенденция за утвърждаване мястото на батальона в състава на бригадата. По случай празника бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, след което бе прочетен поздравителен адрес от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
В деня на отворените врати по повод на празника, военнослужещите освен показ на въоръжение и техника, демонстрираха тактически действия с механизиран взвод и изпълниха ръкопашни хватки от специалната лична защита. Проведоха се турнири по футбол на малки вратички и кросфит.
Военнослужещите организираха инициативи за запознаване на ученици от средните училища в Ямбол, Сливен и Болярово с действия по военномедицинска подготовка и проведоха надпревара между тях. Единадесетокласниците се запознаха с основни правила за стрелба с автомат „Калашников”, както и с правилата за поставяне на противогаз. Основните образци въоръжение и техника на военното формирование също заинтересуваха присъствалите ученици, за които това посещение в района е първо и премина при нескрит интерес от тяхна страна.
Емблематичната боб чорба, приготвена на развърната полева кухня, беше дегустирана от всеки желаещ.
Сред официалните гости на празника бяха областния управител на Ямбол  Биляна Кавалджиева, началникът на гарнизон Ямбол полковник Милен Димитров и кметът на община Елхово Петър Гендов, съобщават от КСВ.
Източник: https://otbrana.com/

 

Техеран ще получи до дни първата партида от закупени руски изтребители Су-35, съобщи ирански вестник

21.04.2024, 08:30

Иран ще получи до дни първата партида от закупените през ноември миналата година руски изтребители от последно поколение Су-35, съобщи иранският вестник „Етемад“, цитиран от ДПА.
Агенцията пояснява, че изданието не разкрива повече подробности, но според неофициални информации в покупката влизат общо 24 бойни самолета.
ДПА припомня, че миналата година иранското министерство на отбраната е обявило придобивката на бойни хеликоптери Ми-28Н, предназначени за борба с бронетанкова техника, и самолети за обучение на пилоти Як-130 в допълнение към сделката за закупуването на изтребителите Су-35.
Предполага се, че Иран на свой ред оказва военна помощ на Русия, посочва ДПА, като припомня, че Западът обвинява Техеран за снабдяването на Москва с дроновете камикадзе „Шахед“.
Източник: bta.bg

 

Два хеликоптера на японските сили за самоотбрана са се разбили в морето, съобщиха японски медии

21.04.2024, 08:10

Два хеликоптера на японските военноморски сили за самоотбрана са се разбили снощи в 22:38 местно време в морето при тренировъчен полет, като е загинал най-малко един от осемте души на борда на хеликоптерите, предаде Ройтерс, като се позова на японски медии.
Хеликоптерите Mitsubishi SH-60K
(Registration: 8416 и 8443) са провеждали упражнения за борба с подводници близо до южния бряг на Централна Япония, съобщиха телевизия Ен Ейч Кей и японската новинарска агенция Киодо.
Продължава издирването на членовете на екипажите на летателните апарати, които са в неизвестност. - (видео)
Японският министър на отбраната Кихара Минору каза на пресконференция днес, че вероятно двата хеликоптера са се сблъскали.
Американският посланик в Япония Рам Иманюел заяви в социалната мрежа „Екс“, че Япония може да разчита на САЩ при при провеждането на операция по издирване на хората в неизвестност.
Източник: bta.bg

 

Празник на българските военни контраразузнавачи

21.04.2024, 07:58

21 април е празникът на Военното контраразузнаване. Със заповед на началник-щаба на Българската войска от 21 април 1915 г. Военното контраразузнаване (ВКР) се обособява като самостоятелно звено.
Същевременно е създадена и специализирана структура за военно контраразузнаване. То е сформирано с Указ № 94 от 09.09.1915 г. на цар Фердинанд, който утвърждава “Правилник за службата по безопасността на народната отбрана”. Празникът е обявен през 1996 г. В края на 1999 г. управление “ВКР” в МО става част от служба “Сигурност – Военна полиция и Военно контраразузнаване” към министъра на отбраната. В резултат на реформа в системата на националната сигурност от 1 април 2008 г. ВКР премина към ново сформираната Държавна агенция “Национална сигурност”.
Контролът над структурите за сигурност от страна на Народното събрание е под формата на питания към министъра на вътрешните работи и при гласуването на бюджета на министерството.
През 1924 г. започва процес на целенасочено законодателно регламентиране на структурите за сигурност и постепенното им разграничаване от Министерството на вътрешните работи. Контраразузнаването е част от обща структура заедно с разузнаването, наречена Държавна сигурност (ДС). Първият нормативен акт за дейността й е Законът за защита на държавата (1924 г.). През следващата година е приет Закон за администрацията и полицията, който урежда правната рамка за действие на ДС и определя нейните основни задачи. През периода 1944–1946 г. на ДС са възложени и следствени функции.
През 50-те години на XX век се взимат организационни мерки за укрепване на специализираното звено за контраразузнаване чрез обединяването на оперативно-техническите отдели при Министерството на народната отбрана (МНО) и Министерството на вътрешните работи (МВР) в единна структура в рамките на ДС.
В началото на 60-те години ДС се утвърждава като структура, съставена от управления и самостоятелни отдели в рамките на МВР.
През 1963 г. с Указ на Президиума на Народното събрание се създава Комитет за държавна сигурност (КДС) към Министерския съвет. През същата година е приет документ за структурата и функциите на военното контраразузнаване, който дефинира същността и характера на изпълняваните от него задачи.
След приемането на нов Наказателен кодекс през 1968 г. Президиумът на Народното събрание приема Указ № 1156 за промени в структурата на Министерския съвет и централните ведомства. С указа се постановява обединението на МВР и Комитета за държавна сигурност.
През 90-те години на XX век започва процес на реформиране на специалните служби на България. Управление “Военно контраразузнаване” е извадено от системата на ДС и прехвърлено на подчинение на МНО. През 1991 г. е приет нов Закон за МВР, който поставя нови рамки в системата за национална сигурност.
С влизането от 1 януари 2008 г. на Закона за Държавна агенция “Национална сигурност” (ЗДАНС) е създаден модерен специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност. Агенцията е конституирана в отговор на високите обществени очаквания за ефективност в борбата с корупцията и организираната престъпност и в съответствие с опита на съюзниците от НАТО и Европейския съюз.
Източник: dans.bg

 

Военен календар

21.04.2024, 07:49

На 21 април 1851 година в Горна Джумая (дн. Благоевград) е роден Георги Измирлиев – Македончето (1851 – 1876).
Деец на националнореволюционното движение. Постъпва в Пехотното юнкерско училище в Одеса (1873), но през 1875 г. го напуска и се включва в подготовката на Априлското въстание (1876) като военен ръководител и помощник-апостол на Първи (Търновски) революционен окръг. Развива активна организаторска дейност и прилага на практика познанията си във военното дело.
В разгара на подготовката революционната мрежа в Търновско и Горнооряховско е разкрита, а Георги Измирлиев – заловен от турските власти. Окован във вериги е откаран в Търновския затвор, където извънреден съд го осъжда на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 28 май 1876 г. в Горна Оряховица.

От 21 април до 1 май 1876 година се водят се боевете на връх Еледжик.
На 21 и 22 април населението на осем въстанали села от поречието на р. Тополница и околността – Церово, Лесичово, Мухово, Съртхарман (дн. Горно Вършило), Девехарман (дн. Долно Вършило), Карамусал (дн. Виноградец), Калугерово, Славовица се изтегля с покъщнината си към района на връх Еледжик в Ихтиманска Средна гора.
Там около 700 въстаници създават укрепен лагер, чиято отбрана се ръководи от 11-членен военен съвет начело с Гене Телийски от с. Церово. Повечето от укрепленията са дълговременни, изработени от турците. Те се състоят от редут с два външни рова, а на югоизток има и останки от средновековна крепост, които също се използват от отбраняващите се.
Въстаниците заемат укрепленията, изпращат охрана на подстъпите към лагера и построяват колиби за хората, оръжейна работилница и складове за продоволствия. В дните до 30 април те успешно отбиват няколко нападения на черкези и башибозуци, но на 1 май са атакувани и от редовна турска войска, пристигнала от гр. Ниш, под командването на Хасан паша.
Противникът (около 7000 души) настъпва срещу укрепения лагер от три страни. Защитниците оказват упорита съпротива, въпреки, че по-голямата част от оръжието им (предимно кремъчни пушки) е негодно от падналите проливни дъждове. На 1 май лагерът на Еледжик е разгромен, а стеклите се в него българи, включително жени и деца – избити. С поражението на укрепения лагер настъпва края на въстанието в Средногорието.

От 21 април до 7 май се води отбраната на Брацигово.
На 21 април Васил Петлешков обявява началото на Априлското въстание в Брацигово. Под негово ръководство селото е превърнато в укрепен пункт, опасано от ровове и двойна висока дървена ограда. В масивните стени на крайните къщи са подготвени амбразури (бойници) за водене на пушечен огън, а по околните височини – позиции с два реда окопи. В първия ред се разполагат въоръжените с пушки, във втория – с друго разнородно оръжие, а зад тях – разнасящите боеприпаси, хляб, вода и др. Въстаническият пункт разполага с 1333 бойци (от които 80 конници), 867 пушки, 1419 кремъчни пищови и 6 черешови и брястови топа. Назначените топчии (мерачи) са под командването на Георги Шаров, бивш доброволец в румънската армия, познаващ артилерийското дело. Отбраната е разделена на четири сектора, като бойните единици се ръководят от десетници, стотници и хилядници. В съответствие с плана, предвиждащ съчетаване на отбранителни с настъпателни действия за нанасяне на изпреварващ удар, няколко въстанически чети атакуват идващи от Пазарджик и Кричим противникови части (25 април), а на 30 април правят опит да превземат с. Чанакчиево (Розово). Същия ден Брацигово е обсадено от почти 3000 башибозуци, които на 4 май го нападат неуспешно едновременно от три страни. С пристигането на редовни турски войски и артилерия (5 – 6 май), командвани от пашите Хасан и Решид, обсаждащите постигат над десетократно превъзходство в жива сила и въоръжение. Като проявяват изключителен героизъм, хладнокръвие и мъжество защитниците издържат напора на противника до 7 май. Овладяването на последната крепост в ІV революционен окръг слага край на най-активната и най-продължителната акция през Априлското въстание, в която загиват над 50 въстаници, а други 250 са съдени и заточени в Мала Азия.

На 21 април 1916 година е проведен е първият въздушен бой в историята на българската военна авиация.
През пролетта на 1916 г. българските летци на Южния фронт водят въздушно разузнаване и активизират действията си за нанасяне на удари по обекти и войски на противника. Авиацията на Антантата също увеличава изпълняваните бойни задачи, което създава условия за реален сблъсък във въздуха.
На 21 април 1916 г. самолет „Farman F. 40“ пресича фронтовата линия и се насочва към София. За да възпрепятстват действията на противниковия екипаж, излитат пилотът капитан Продан Таракчиев и наблюдателят поручик Стефан Зарзанов от 1-во аеропланно отделение, дислоцирано на летище Белица. Тежката и бавна разузнавателна машина „L.V.G. C-II“ не успява да догони неприятеля и летците се насочват към Петрич, където над българските позиции край града забелязват четири други противникови самолета. Наблюдателят Зарзанов ги обстрелва с бордовата си картечница и те се отдалечават към гръцка територия.
С първия въздушен бой се поставя началото на нов етап от бойната дейност на българската авиация като до края на 1916 г. аеропланните отделения провеждат още няколко боя с реално използване на бордово въоръжение.

 

 

На опашка… за ракети: Западът изпитва остра нужда от средства за ПВО

20.04.2024, 14:55

Почти пълното унищожаване на иранските безпилотни самолети и ракети при удара срещу Израел е победа за израелските системи за противовъздушна отбрана (ПВО).

В същото време нападението е отрезвяващо напомняне, че оръжията, способни да прехванат такива средства за нападение, очевидно са недостатъчни, посочва в. "Уолстрийт Джърнъл".
През последните години държавите по света укрепват своята ПВО, тъй като наблюдават военната операция на Русия в Украйна, нарастващото напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион и подновения конфликт в Близкия изток.

Компаниите, произвеждащи средства за ПВО, обаче не успяват да отговорят на рязко нарасналото търсене и клиентите на такова бойно оборудване са принудени да чакат дълго време и да правят високи разходи.......Прочети още

 

ISW: Поради липсата на ПВО на фронта, руснаците напредват бързо

20.04.2024, 13:23

Поради деградацията на украинската противовъздушна отбрана на фронта, руската авиация поддържа последователни и бързи руски успехи на земята, включително край Часов Яр. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.
Анализаторите от ISW смятат, че украинската противовъздушна отбрана остава ограничена и влошена, което позволява на руските самолети да действат свободно и без заплаха в определени критични зони на фронта.
Способността на руските самолети да действат на повече от 100 км дълбочина в украинското въздушно пространство близо до фронтовата линия без значителни жертви показва, че украинската противовъздушна отбрана в района в момента е недостатъчна, за да възпре или забави руските самолети да действат на фронтовата линия.
Способността на Украйна да нанася удари на далечни разстояния срещу руски стратегически бойни самолети може временно да ограничи операциите на руските военновъздушни сили, както преди това направи с тактическите самолети.
Тази украинска способност за удари обаче не може да компенсира критичния недостиг на ПВО по цялата фронтова линия. Украинските сили трябва да определят как да разпределят своите ограничени средства за противовъздушна отбрана. Това води до значителни разходи.
Руските войски наскоро са настъпили близо до Часово Яр по време на продължаващите боеве на 19 април. Геолокационни кадри, публикувани на 19 април, показват, че руските сили са напреднали в югозападно от Богдановка (североизточно от Часов Яр).
Сраженията продължават северно от Часов Яр близо до Калиновка, близо до микрорайоните Нови (източната част на Часов Яр) и Канал (най-източната част на Часов Яр), източно от Часов Яр близо до Ивановское, югоизточно от Часов Яр близо до Клещеевка и южно от Часов Яр близо до Ню Йорк.
Един руски "военен кореспондент" твърди, че половината от територията на дачата на север от микрорайон Канал е спорна "сива зона". Руски източници твърдят, че руските войски продължават да нанасят въздушни удари, включително с използване на управляеми планиращи бомби, по Часов Яр.
Според украинския коментатор Константин Машовец руските войски атакуват едновременно на направлението Богдановка-Калиновка, към микрорайон Канал, по магистралата Т0504 (Бахмут - Часов Яр) северозападно от Ивановское, от Ивановское и между Ивановское и Клещеевка към канала Северски-Донецк.
Съобщава се, че руската Южна група сили е загубила значителен брой бронирани машини по време на последните засилени механизирани нападения. Според Машовец броят на наличните танкове в руската Южна група сили на трите направления в Донецка област е намалял значително през последните седмици до по-малко от 650 танка (включително повредени, временно излезли от строя и в ремонт). Машовец заяви, че руските сили са вкарали в битката резерви в направленията Северск, Часов-Яр и Курахов в рамките на "масирани" механизирани удари, които са намалили броя на "относително боеспособните" БТР-и в Южната групировка до повече от 1850 превозни средства.
Ключови констатации на ISW за 19 април:
 - Руският външен министър Сергей Лавров обяви намерението на Русия да превземе Харков в предстояща голяма офанзива, като стана първият високопоставен служител на Кремъл, който открито идентифицира града като възможна руска оперативна цел след скорошни предупреждения от Украйна, че руските сили може да се опитат да превземат града.
 - Украински официални лица обявиха, че ВСУ за първи път са свалили руски самолет, който е нанесъл ракетни удари по Украйна в нощта на 18 срещу 19 април, демонстрирайки способност, която може да ограничи способността на Русия да провежда своите удари срещу Украйна.
 - Украинската система за противовъздушна отбрана остава ограничена и деградирала, което позволява на руските самолети да действат свободно и без заплаха в определени критични участъци на фронта.
 - Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че страната се нуждае от западни доставки на артилерийски боеприпаси, средства за противовъздушна отбрана, далекобойни артилерийски и ракетни системи, както и бойни самолети, тъй като Украйна продължава да изпитва ограничения поради забавяне на предоставянето на военна помощ от Съединените щати.
 - Проруски молдовски фигури продължават да изтъкват условия, за да оправдаят евентуална бъдеща руска агресия в Молдова, а руският външен министър Сергей Лавров сравни Молдова с Украйна и Армения.
 - Наскоро руските сили постигнаха потвърден напредък близо до Бахмут, Авдеевка и Донецк.
 - Руското министерство на отбраната продължава да разширява наскоро реформирания Ленинградски военен окръг в подготовка за очакван бъдещ широкомащабен конвенционален конфликт с НАТО.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

20.04.2024, 11:28

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници.
Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от нигерската армия премиер Али Маха-ман Ламин Зайн по време на разговори във Вашингтон.
Според източниците, двамата са се довогорили американска делегация да пристигне в столицата Ниа-мей в следващите дни – за уточняване на подробностите по изтеглянето.
Американските войници в Нигер са над хиляда и са разположени в две бази, в една от които има и дронове.
От 2018 година базата се използва за действия срещу „Ислямска държава“ и клонове на „Ал-Кайда“ в района на Сахел.
През миналата година военните завзеха властта в африканската държава след преврат и заедно с новите управляващи в Буркина Фасо и Мали предприеха курс на прекратяване на военните споразумения със Запада.
Според информиран източник обаче, въпреки сегашната стъпка дипломатическите и икономическите отношения между Съединените щати и Нигер ще продължат.
Източник: bnr.bg

 
 

"Мъжете също плачат": как руските граничари отбиват терористична атака през 1993 г.

20.04.2024, 09:24

"Застава, равнис! Застава, мирно! Личният състав на 12-а застава, останал жив, е пред вас". С тези думи на 13 юли 1993 г., 11 часа след нападението от терористите, е посрещнато закъснялото подкрепление на лейтенант Андрей Мерзликин. Неговото подразделение като по чудо остава живо под обстрела на муджахидините. - (видео)
Преди 30 години руските военни на границата с Таджикистан се оказват в епицентъра на бойни действия. В съседната страна кипи гражданска война, а военно-политическата обстановка е влошена още повече от свалянето на режима на Наджибула в съседен Афганистан. Русия е обвинена за всички беди на народа, а от пролетта на 1993 г. бойците от таджикската опозиция с подкрепата на муджахидините многократно се опитват да пробият границата......Прочети още

 

Военен календар

20.04.2024, 09:14

На 20 април 1846 година в Сливен е роден Георги Икономов (1846 – 1876).
Деец на националнореволюционното движение. Включва се активно в работата на Русенския революционен комитет и става един от главните организатори на Старозагорското въстание (1875). Начело на въстаническа чета води сражения с османските потери. След поражението на въстанието емигрира в Румъния и влиза в състава на Гюргевския революционен комитет, който го определя за помощник-апостол на Втори (Сливенски) революционен окръг.
В началото на 1876 г. преминава р. Дунав и организира подготовката на населението от поверения му окръг за предстоящото въстание. Изправен пред опасността да бъде разкрит, се прехвърля в Четвърти революционен окръг с център Панагюрище и участва в подготовката и провеждането на Априлското въстание (1876) в Карловския край.
След разгрома на въстанието заедно с група въстаници, предвождани от Панайот Волов, се отправя на север с намерение отново да се прехвърли в Румъния. На 26 май 1876 г. при Бяла, Русенско, е ранен и се удавя в придошлата р. Янтра.

На 20 април 1857 година в Калофер е роден генерал-лейтенант Кирил Ботев (1857 – 1944).
Брат на поета и революционер Христо Ботев. Участва в Априлското въстание (1876) като въстаник в четата на брат си, но е заловен и заточен в Мала Азия (1876 – 1878). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), Офицерската кавалерийска школа в Сомюр, Франция (1883) и Академията на Генералния щаб в Брюксел, Белгия (1890). Служи в Източнорумелийската милиция.
По време на Сръбско-българската война е началник-щаб на Конната бригада в състава на Източния корпус и воюва при Сливница, Драгоман, Гургулят и Пирот. Последователно заема длъжностите командир на 3-ти конен полк (1885 – 1891), началник на Военното училище (1891 – 1897; 1910 – 1912), командир на 3-та пехотна балканска (1897 – 1900) и на 6-а пехотна бдинска дивизия (1901 – 1904), генерал за поръчки (1904 – 1907), офицер в свитата на цар Фердинанд І (1907), заместник-министър на войната (1913) и началник на Военноучебните заведения (1913 – 1914). През 1914 г. преминава в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен.

На 20 април 1858 година в Пирот е роден полковник Георги Мечконев (1858 – 1930).
Участва в националноосвободителното движение като член на местния таен революционен комитет и съратник на Тодор Каблешков.
В навечерието на Руско-турската война (1877 – 1878) емигрира в Румъния и се записва доброволец в Българското опълчение. Зачислен в 3-та рота на 4-та опълченска дружина и за проявена храброст в боевете на Шипченския проход (9 – 12 август 1877) е произведен унтерофицер.
След Освобождението завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия, (1884). Служи в 20-а пловдивска и 12-а бургаска пехотна дружина на Източнорумелийската милиция.
През Сръбско-българската война (1885) е включен в състава на Главното командване и заема длъжностите адютант по домакинската част, помощник на началник-щаба на Действащата армия и помощник на началник-щаба на Западния корпус. Участва в избирането на Сливнишката позиция, в разузнаването и отблъскването на противника през първите дни на бойните действия (2 – 4 ноември 1885). След войната служи като командир на 5-и пехотен дунавски полк (1888), командир на 11-и пехотен сливенски полк (1891), началник-щаб и командир на 6-а пехотна бдинска дивизия, инспектор на пехотата във Военното министерство. На 3 юни 1899 г. преминава в запаса на армията. Награден с военен орден „За храброст“ IV степен.

На 20 април 1868 година в Ловеч е роден капитан Тома Давидов (1863 – 1903).
Участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885). Завършва Военното училище в София (1889) и служи в 6-и пехотен, 9-и резервен и 5-и пехотен полк.
По време на Мелнишката акция (1895) е войвода на чета в 3-та серска дружина.
През 1897 г. се включва в дейността на Тайните македоно-одрински офицерски братства, а по-късно напуска армията (1899) и се посвещава изцяло на Македонското освободително дело. Избран е за подпредседател на Върховния македоно-одрински комитет (1900). В хода на подготовката за Илинденско-Преображенското въстание (1903) ревизира четите в Битолския революционен окръг и провежда военно обучение на населението в Охридско, Битолско и Демирхисарско.
Загива на 15 март 1903 г. в сражение с турска войска край с. Оздолени, Охридско. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен.

На 20 април 1906 г. с Височайши указ № 28 на княз Фердинанд се създава Въздухоплавателно отделение в състава на Техническия парк на Железопътната дружина от Инженерните войски.
За командир е назначен капитан Васил Златаров, дипломирал се в Санктпетербургската въздухоплавателна школа.
Отделението е с щатен състав от 37 души и разполага с един френски сферичен балон La Shambre (Ла Шамбр) с обем 360 куб.м, с който може да се извършва въздушно наблюдение от височина 400 – 500 м.
С този акт се поставя началото на военновъздушните сили на българската държава.

 

148 години от избухването на Априлското въстание

20.04.2024, 09:00

На тази дата през 1876 г. избухва Априлското въстание - масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен пик на българското националноосвободително движение. Днешните оценки, които българските историци дават на върховния бунтовен акт на българския народ, е, че той, макар и незавършил с военен успех, постига друга своя основна цел - политическата, т.е. народният бунт срещу репресиите и лишението от свобода намират силен и небивал отзвук в Западна Европа и Русия.
Въстанието е подготвено в разстояние на едва 1 - 2 месеца, с което се обясняват неуспехите в организацията и хода му. Решението за въстание е взето от отделни активисти на Български революционен централен комитет, то не е подкрепено от нито една външна сила и в крайна сметка е резултат от усилията на неколцина апостоли. Показателен е фактът че опитите да бъде организиран внос на оръжие от Русия са били възпрепятствани от императорското руско правителство, нежелаещо самостоятелно надигане на българите. По-сериозна подготовка за бунт била извършена само в IV и I окръзи. Единствено в IV окръг под ръководството на Георги Бенковски била създадена постоянно действаща въстаническа милиция, контролираща подготовката за въстание. Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за "предприятието" обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието - Ненко Терзийски от Балдово. От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на "мирната рая". При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие полицията. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото "Кърваво писмо". Писмото е пренесено от 19 годишният Георги Салчев, който изминал 5 часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа. Точно преди Панагюрище, конят на приносителя на кървавото писмо издъхва от натоварването. Още следобеда на същия ден (20 април 1876 г.), съобразно с решението от Оборище за избягване на провал, Георги Бенковски преждевременно обявил началото на българското въстание. Това избързване с десетина дни изненадало комитетите и повлияло негативно на цялата революционна акция. То обаче било наложено от самите обстоятелства. Предателството заплашвало с провал грижливо изградената организация, както и психологическата подготовка на народа за отчаяни и решителни действия. Избухването на въстанието в IV окръг довело до масови арести на комитетски дейци в другите окръзи, светкавично мобилизиране на нередовни турски части (башибозук) и дислокация на военни подразделения във всички по-големи български градове.
Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. Заловени са редица комитетски дейци като Никола Славков, а Георги Икономов е поставен под наблюдение. Нанесен е изпреварващ удар в Горна Оряховица. Прави се опит за изпреварващ удар в Копривщица и Панагюрище. Започва прехвърляне на войски от Шумен в Търново, от Одрин в Пловдив и Пазарджик и др.
През 1876 г. на териториите на днешна България има 30 турски гарнизона /низам/. Турция се готви за война със Сърбия и за целта мобилизира част от редифа. Части от низама и редифа пътуват към Сърбия и се намират фактически в района на въстанието, или много близо до него.
Наличието на войски в много градове оказва силно влияние върху подготовката и развоя на въстанието. Именно турските гарнизони налагат преместването на центровете на I революционен окръг от Търново в Г. Оряховица и на IV революционен окръг от Пловдив в Панагюрище. Наличието на големи гарнизони в Шумен, Русе, Разград, Варна, Сливен, Видин, Пловдив и Пазарджик, не позволяват там въстанието да избухне. Избухването на Априлското въстание предизвиква такъв ужас в турското военно командване, че то вдига армията, запасните и башибозука на свещена война.
Още в първия ден на въстанието (20 април) Високата порта и турското военно министерство дават заповед за мобилизация на запаса. За потушаване на въстанието е създаден щаб в състав: Митхад паша, военния министър, Хюсеин Авни паша и главнокомандващия Абдул Керим паша. ,,Душа” на екипа е Мидхат паша – дотогавашен русенски валия, хитър, ловък и заклет враг на българите, председател на комитета ,,Сюлерге” (метла), основан за изтребване на християните. Негови са думите, че ,,Русия може да дойде да освободи българите, но дотогава няма да остави нито един жив българин.” Военните операции се водят от висшите военачалници като Акир паша – валия на Русе, командира на II корпус Фазлъ паша, началника на Цариградския гарнизон Адил паша, коменданта на Одрин Хафъз паша, на София Хасан паша и др.
Още на 21 април започва прехвърляне с влак на 1 табур (800 души) от Одрин и 2 табора (1600 души) от Цариград за Пазарджик. На 22 тръгват още 4 табора. Всички те са от низама. На 23 април от София за Златица потегля полкът на полковник Хасан бей. На 24-ти от Чирпан в Пазарджик пристига конен полк, който заварва местните ,редифи вече въоръжени. На 27 април в района на въстанието пристига артилерия от Одрин. Числото само на действащата армия в района на Пловдив и Пазарджик е 18 000 души плюс хиляди редифи и башибозук. Отделно срещу Дряновския Манастир и в Габровско действа 10 – хилядната армия на Фазлъ паша Издава се заповед за привличане на войска от Трапезунд и Кайро. Първа е атакувана Клисура от войски на Софийския гарнизон и редифи мобилизирани в Казанлък под командването на Хасан бей. След това те нападат Копривщица. Перущица успява да отблъсне черкезите и читаците – около 4000 души срещу 600 въстаници. На 27 април срещу градчето са изпратени 2 табора (1600 души) войска и 2 оръдия. Въстаниците удържат атаката до 31 май.
Срещу въстаниците в Средногорието е съсредоточен 10 000 редовна армия с артилерия и около 3000 башибозук и черкези. Панагюрище е атакувано по всички правила на военното изкуство, защото Хафъз паша очаква сериозна съпротива от ,,Сърби” и ,,Московци”. След погрома пашата заповядва да се избива населението и да се взема всичко ценно. Къщите са ограбени и запалени. Жените са изнасилвани. Лагерът на Еледжик е атакуван от софийската дивизия начело с Хасан паша в две колони. Защитниците и цивилното население там са избити. Още по-трагична е съдбата на Батак, където се посичат или изгарят живи повече от 3000 души. На 4 май в Брацигово от Еледжик пристига Хасан паша. На 5 май идва и Рашид паша от Пловдив. Едва на 7 май след силен артилерийски обстрел Брацигово пада. За потушаването на въстанието в Новосело и Кръвеник са привлечени войски от Плевен, Никопол и Русе. За мотивация на войниците са дадени пари. В Сливенски окръг четата на Стоил войвода е атакувана от 6 роти низам и 500 души редиф. Турски войски разоряват и с. Бояджик, Ямболско.
Ботевата чета е шпионирана още на територията на Румъния. Дори има описание на войводата. Военните части са в готовност. При слизането в Козлодуй на 17 Май, чрез телеграма е заповядано да се отправят части от Видин и Русе. Подхождат войски от Берковица и Ниш. През Русе с кораб са прехвърлени и войски от Шумен. На 25 Май в Лом пристига и Фазлъ паша. Общата численост е към 2 дивизии срещу 200 четници. Времето ни ограничава да дадем още примери, но анализът на сведенията и документите са красноречиви. Въстанието предизвиква паника сред управниците на Турция. Те мобилизират огромна част от наличните войски, привличат части от Мала Азия и Африка.
От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обяваване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край. За отбелязване е, че Априлското въстание е изцяло българско дело, неговата подготовка и избухване не са подкрепени от нито една външна сила.
Според исторически сведения жертвите на турската армия са около 70 000 души.
Още преди края на въстанието руският консул в Одрин Алексей Церетелев смята, че са разрушени около 200 села с общо население повече от 75 000 души. Според археолога Николай Овчаров, загиналите са повече от 30 000 души.
Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на Цариградската конференция са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници ,очертани вече от борбата за църковна независимост, санкционирано от всички Велики сили. Така Априлското въстание, макар и военен провал, непосредствено води до най-големия политически успех на българската нация дотогава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България. Въпреки че Априлското въстание не променя военната обстановка в България то до голяма степен дава световен отзвук на проблема с България разрешен с Руско-Турската война. - (видео)

 

Китай създава нови сили за киберзащита, за да "печели" войни

20.04.2024, 08:54

Китай обяви създаването на нови сили за киберзащита в рамките на армията, открити с много фанфари от президента Си Цзинпин и представени като способни да помогнат за "спечелването на съвременните войни", предаде Франс прес.
Силите за информационна поддръжка са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви вчера вечерта говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян (на снимката).
В резултат на преструктурирането на силите за кибернетична отбрана, създаването на тази структура е "важно решение", предназначено да укрепи "каузата за изграждане на силна армия".
У Цян отбеляза, че структурата на въоръжените сили под ръководството на Китайския централен военен съвет сега се състои от пехота, военноморски сили, военновъздушни сили, ракетни сили, както и военно-космически сили, кибернетични войски, сили за информационна поддръжка и съвместни логистични сили. "С развитието на ситуацията и задачите ще продължим да усъвършенстваме системата на въоръжените сили с китайска специфика", подчерта У Цян, предаде ТАСС.
Не бяха разкрити подробности за конкретните задачи на този нов клон на армията.
Но У Цян го описа като носещ "голяма отговорност" за "способността да се водят и печелят съвременни войни" - коментари, направени на фона на несекващо  напрежение със САЩ, Тайван, Япония, Индия и Филипините.
Китайската армия е под контрола на Китайската комунистическа партия (ККП) - контрол, който нейният лидер Си Цзинпин се опитва да затвърди, откакто дойде на власт преди десетилетие.
Според държавната телевизия CCTV държавният глава Си Цзинпин е поднесъл своите "сърдечни поздравления" на голяма церемония в петък по повод създаването на тези сили за киберотбрана.
Източник: https://www.bta.bg/

 

 

Румъния получи още изтребители F-16

19.04.2024, 20:47

Три изтребителя F-16 "Fighting Falcon", които Румъния купи от Норвегия, кацнаха днес в 71-ва авиобаза в Къмпия Турзий, окръг Клуж, предаде Аджерпрес, позовавайки на съобщение на министерството на отбраната, пише БТА.
Според съобщението покупката на новата партида самолети F-16 "Fighting Falcon" и прилежащия пакет стоки и услуги ще осигури подобряване на сигурността на Румъния чрез обезпечаване на отбраната на въздушното пространство на Румъния и НАТО "в мирно време и в ситуации на криза".
"Чрез поетапното пристигане в течение на тази година и на следващата на 32-та многоцелеви самолета F-16 "Fighting Falcon", които ще оборудват още две ескадрили на военновъздушните сили, Румъния ще укрепи способностите си за въздушна отбрана на ниво, адаптирано към предизвикателствата за сигурността в региона", посочва в съобщението министърът на отбраната Анджел Тълвар.
В текста се отбелязва, че тези самолети ще имат важна роля за поддържането на надеждна възпираща и отбранителна позиция срещу всяка агресия в Източния фланг на НАТО, като същевременно ще осигурят прехода на военновъздушните сили на Румъния към самолетите от пето поколение F-35.
Това е втората серия от три самолета F-16, купени от Норвегия, като първата пристигна в края на ноември 2023 г. в 86-та авиобаза в Борча, окръг Кълъраш, напомня министерството.
Румънското правителство сключи с правителството на Кралство Норвегия договор за покупка на 32 самолета F-16 с първоначална логистична подкрепа и допълнителен пакет стоки и услуги от правителството на Съединените щати. Самолетите ще бъдат доставени в оперативна готовност и с ресурс за функциониране по време на преходния период от най-малко 10 години към самолети от пето поколение.
В момента румънските военновъздушни сили разполагат с 20 самолета F-16, купени в рамките на програмата "Многоцеливи изтребители за военновъздушните сили", като първата ескадрила от 17 изтребителя F-16 беше купена от Португалия.
Източник: https://fakti.bg/

 

Правителството прие три решения в сферата на отбраната

19.04.2024, 17:28

Поправи Класификатора на длъжностите на военнослужещите
Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Промените са във връзка с получаването на ново въоръжение от Военновъздушните и Военноморските сили (самолети, F-16 Block 70 и Многофункционален модулен патрулен кораб), които обуславят реорганизация на съществуващите структурни звена и въвеждане на нови длъжности за осигуряване, обслужване и експлоатиране на новопридобитата техника.
Въвеждат се нови длъжности и се изменят длъжности, необходими за окомплектоване на реорганизиращи се военни формирования от състава Военновъздушните и Военноморските сили през 2024 г., съгласно Плана за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г. Измененията ще влязат в сила от 01.07.2024 г.
Промени Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили
Правителството одобри Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет с ПМС № 46 от 2010 г.
В Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (чл. 111) се регламентира правото на офицери с военно звание „подполковник“/„капитан II ранг“ и по-високо да кандидатстват за обучение във военни училища, академии и колежи в чужбина по специалности/програми, съответстващи на специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“.
Одобрен е договор в сферата на отбраната
Министерският съвет на Република България одобри договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) no програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS), който не увеличава стойността на подписания през 2019 год. международен договор BU-D-SAB LOA „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“. С решението се предлага на Народното събрание на основание чл. 85, ал.1, т.4 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон този договор.
След влизане в сила по условията на Закона за международните договори на България, Изменение и допълнение № 2 на LOA BU-D-SAB ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ без увеличаване на финансовите задължения за българската държава.
(Информацията е на правителствената информационна служба.)

 

Запрянов: Няма да паркираме МиГ-29 до 2028 година

19.04.2024, 13:55

Няма да паркираме МиГ-29 до 2028 година. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос за обявената обществена поръчка за ремонт на шест двигателя на самолетите МиГ-29, предаде репортер на "Фокус".
"Разходите, които вие посочихте като непредвидени, всъщност за предвидени разходи. Съгласно програма "20-32" е предвидено самолетите МиГ-29 да се в експлоатация до 2028 година до постигане на пълна оперативна готовност на новите F-16. В тази връзка, дори да нямаше забавяне от 12 месеца в производството и доставката на F-16 заради ковид кризата, поддръжката на МиГ-29 щеше да продължи".
С извършването на ремонтите на шестте двигателя ще се осигурят 900 летателни часа за самолетите МиГ-29. В момента се изпълнявал и договор за ремонт на още 6 двигателя от полската фирма. Така общият летателен ресурс, който ще се осигури, е 1800 часа.
"Годишно поддържаме не по-малко от 1600 летателни часа на авиационната ни техника, за да може да се носи самостоятелно дежурство по Air Policing и да се подготвят летците. Летците, които носят бойно дежурство, имат над 35 часа нальот", каза министър Запрянов.
Той каза обаче, че българските летци трябва да имат повече часове в небето. Към момента изпълнението на задачите е ограничен до Air Policing, тъй като летателният ресурс е недостатъчен.
От първата партида двигатели, за които страната ни подписа договор за ремонт през миналата година, два вече са в страната, два се очакват да дойдат, а останалите два предстои да бъдат изпратени.
Попитан за сделката за самолетите F-16 Block 70 и защо България не получила компенсации за забавянето на доставката на самолетите, той каза: "Правителството на САЩ получава траншове от нашата сметка само при реална доставка на определените продукти по договора и с нашо съгласие".
Той каза, че в договорите за закупуването на самолетите F-16 не са предвидени компенсации за забавянето на доставката на самолетите. Той обясни обаче, че американското правителство е предоставило безвъзмездно 56,1 млн. долара в началото на проекта по програмата за чуждестранно военно финансиране, а впоследствие 2022 година - още 24,4 млн. долара за авиационни ракети за изтребителите.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Шойгу нареди да се засили производството на модернизирана версия на танка Т-80

19.04.2024, 13:04

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу по време на работно пътуване в Омск постави задача на ръководството на военните предприятия в областта да ускорят производството на танковете Т-80БВМ, съобщи ТАСС.
Министерството на отбраната на Русия съобщи, че министърът е проверил изпълнението на държавната отбранителна поръчка на предприятие в Омска област, което произвежда танкове и тежки мобилни огнехвъргачки.  Ведомството съобщи също, че поредна партида от модернизираната версия на Т-80 е подготвена за изпращане в Украйна – бойните машини вече са  натоварени на вагони.  
"Когато започнахме голямата програма по създаването на допълнителната защита на танковете, ние търсехме сплави и технически решения. Направихме всичко това. Сега трябва да ускорим производството“, заяви министърът пред ръководството на предприятието.
Същевременно той подчерта, че е необходимо организирането на допълнително производство на системи за защита на танковете в частите, които непосредствено участват в бойни действия в Украйна. - (видео)
Източник: БТА

 

За новите заплати на военнослужещите бяха 195 народни представители от 195 гласували

19.04.2024, 12:10

С пълно единодушие днес Народното събрание прие на първо четене предложените от Христо Гаджев и група депутати от всички парламентарни групи промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които целят увеличение на основните месечни възнаграждения на военнослужещите. Гласуваха 195 народни представители. Нямаше нито един против или въздържал се. Всички бяха за обвързване на базата за определяне на основното месечно възнаграждение на военнослужещите със средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, което би трябвало да се случи от 1 януари 2025 г.  Гласувано бе срокът за предложения на депутатите между двете четения да бъде 3 дни. Това, очевидно ще бъдат  записаните в официално становище МО някои допълнителни предложения, във връзка с това, че в министерството има три категории персонал – военнослужещи, цивилни служители по трудово правоотношение и цивилни служители на Закона за държавния служител, за да няма неравнопоставеност. В изказването си Александър Вълчев от ПГ на ИТН пое ангажимента да ги внесе.
От парламентарната трибуна министърът на отбраната Атанас Запрянов подкрепи от името на МО законопроекта, като изрази очакване, че промените ще бъдат в интерес на преодоляване на около 6-хилядния некомплект от военнослужещи в армията и ще повиши конкурентноспособността на военната професия на пазара на труда. Отдавна не беше се случвала подобна дискусия в пленарна зала, в която всички без изключение признаваха ниския социален статус на военнослужещите и бяха категорични, че тези законови промени следва да са само първата стъпка за чувствителното му подобряване. В този смисъл се изказаха Александър Вълчев от НТН, Ивелин Първанов от Възраждане, Ивайло Мирчев от ПП и ДБ, Валентитн Радев от ГЕРБ-СДС, Атанас Зафиров от БСП , Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, Джейхан Ибрямов от ДПС и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.
С гласуваната на първо четене промяната на закона се предвижда от 1 януари 2025 г. базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност, която сега е 380 лв., да се определя ежегодно въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, според официални данни на Националния статистически институт, като се умножава за офицерите с коефициент не по-малко от 1,2, а за офицерските кандидати, сержантите и войниците – не по-малко от 1,0. Ако разходите за отбрана се запазят 2 процента от БВП и при спазване на предвидените за периода 2023-2026 г., ще са необходими допълнително 510 млн. лв., се посочва  в мотивите към законопроекта.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военен календар

19.04.2024, 08:10

На 19 април 1941 година българската армия навлиза в присъединените територии. Въпреки неучастието на България във военните действия на Балканите, на 18 април 1941 г. Германия дава съгласието си български части да заемат Вардарска Македония, Западните покрайнини и Западна Тракия.
За смяната на германските войски и за установяването на българска власт в определените територии, Главното командване формира 5-а армия, съставена от дислоцираните до западната граница съединения. На 19 април 1941 г., срещу Великден, 6-а пехотна бдинска, 7-а пехотна рилска и 1-ва бърза дивизия навлизат във Вардарска Македония и Западните покрайнини. Люляк обсипва пътя на войските, посрещани навсякъде с нестихващо „Ура“ и празничен звън на камбани. В Скопие архимандрит Стефан отслужва молебен и поздравява българите с националното им освобождение.
От 20 април до 9 май 1941 г. 2-ра армия (10-а и 11-а пехотна дивизия, 2-ра гранична бригада, 2-ри армейски артилерийски полк) заема Беломорска Тракия до линията Серес – Драма – Ксанти – Гюмюрджина – Дедеагач, както и островите Тасос и Самотраки. През юли 1941 г. е формиран мирновременен състав на 5-а армия (32 000 души), който включва 14-а и 15-а пехотна дивизия, 1-ва конна бригада, 113-о ято на летище Скопие и др. части. Функциите на войската във възвърнатите български територии се свеждат до носене на гарнизонна служба, осигуряване дейността на гражданската администрация, оказване на съдействие за възстановяване на инфраструктурата и др.

 

 

В годините след Втората световна война неутрална и миролюбива Швеция предприема амбициозен план – да създаде своя атомна бомба.

18.04.2024, 23:27

Въпреки че не е участвала във война от 1814 г., тази миролюбива страна в Европа, която през последните 200 години е неутрална преди да се присъедини към НАТО, планира да оборудва армията си с най-доброто оръжие – атомната бомба, пише ВВС.
Шведското правителство затваря програмата през 1968 г. след дълъг обществен дебат. След това Швеция се присъединява към уникален клуб от нации, включващ Швейцария, Украйна и Южна Африка, които се отказват от своите програми за разработване на ядрени оръжия и „показват на света, че ядреното разоръжаване е възможно“........Прочети още

 

Командващият на въоръжените сили на Кения е сред 10-те загинали при катастрофа на хеликоптер в страната

18.04.2024, 22:17

Командващият на въоръжените сили на Кения генерал Франсис Огола е сред 10-те военни, загинали при катастрофа на хеликоптер в западната част от страната днес, съобщи президентът Уилям Руто, цитиран от Ройтерс. - (видео)
Вертолетът Bell UH-1 Huey II от състава на 53-та тактическа вертолетна ескадрила се разбива в 14:20 местно време.
Двама войници са оцелели при катастрофата и са в болница, каза Руто и добави, че е изпратен разследващ екип, за да установи причината за злополуката.
"Нашата родина загуби един от най-храбрите си генерали. Гибелта на генерал Огола е болезнена загуба за мен", заяви кенийският президент на пресконференция.
Руто обяви тридневен национален траур.
Огола беше начело на кенийските военновъздушни сили. След това той се издигна до заместник-командващ въоръжените сили и миналата година бе назначен от Руто за техен командващ.
Огола се присъединява към Силите за отбрана на Кения през 1984 г., обучава се за пилот на изтребител във военновъздушните сили на САЩ и като пилот-инструктор във военновъздушните сили на Кения, информира министерството на отбраната.
Назначавайки генерала за командващ кенийските въоръжени сили, президентът го обвини, че е бил замесен в заговор за отменяне на резултатите от президентските избори през 2022 г., но каза, че той е най-квалифицирания чоек за този пост, отбелязва Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Реорганизация на Въоръжените сили на Русия през 2022 - 2024 г. (ru)

 

Шефът на НАТО: Ще изпратим още системи за противовъздушна отбрана на Киев

18.04.2024, 20:32

НАТО работи по възможността за изпращане на повече системи за противовъздушна отбрана в Украйна, заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс, пише БТА.
"Събрахме данни за различните системи за противовъздушна отбрана, с които разполагаме в НАТО, и се съсредоточихме върху системите "Пейтриът". И работим със съюзниците, за да гарантираме, че те ще пренасочат някои от своите системи към Украйна", каза Столтенберг пред журналисти на италианския остров Капри, където участва в срещата на министрите на външните работи на държавите от Г-7.
"Водим диалог с някои конкретни страни", добави той, като подчерта, че въпросът за системите "Пейтриът" е ключов, защото това е най-усъвършенстваната защитна система, която алиансът може да предостави.
"Забавянето на доставките на противовъздушна отбрана означава, че повече руски ракети ще попаднат в целите си в Украйна. Забавянето на доставките на боеприпаси означава, че Русия ще успее да изтласка повече сили по фронтовата линия", добави той.
"Окуражен съм от ангажимента и решимостта на съюзниците от НАТО да подкрепят Украйна", добави генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор. Според него има окуражаващи признаци, че Конгресът на САЩ може скоро да деблокира пакет от помощи за Украйна на стойност 60,84 милиарда долара.

 

Украйна се плъзга по ръба на катастрофата

18.04.2024, 14:05

Просто попитайте украински войник дали все още вярва, че Западът ще стои до Киев „колкото е нужно“. Това обещание звучи изпразнено от съдържание, след като изминаха четири седмици, откакто някои артилерийски части за последен път са изстреляли снаряд, както се оплакват военнослужещи от фронтовата линия.
Не само че украинските сили изчерпват боеприпасите. Закъснението на Запада да изпрати помощ означава, че на страната не ѝ достига нещо, което е дори по-трудно за доставяне от снарядите: бойният дух, необходим за победа, пише Джейми Детмър от Politico.

Моралът сред войските е мрачен, повален от безмилостни бомбардировки, недостиг на модерни оръжия и загуби на бойното поле. В градовете, отдалечени на стотици километри от фронта, тълпите от млади мъже, които се наредиха да се присъединят към армията в първите месеци на войната, вече ги няма. В днешно време кандидатите, които отговарят на условията, избягват набора. Много от тях даже са напуснали страната........Прочети още

 

Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

18.04.2024, 13:40

Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще остават в историята, заяви президентът Румен Радев пред българския контингент от Многонационалната бойна група, която е на територията на страната ни. Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“, където бяха посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група. Двамата се запознаха с мисията и дейността на формированието, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова държава, съобщава БТА.
„Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили искам да ви уверя, че ресурсната неосигуреност, ниският социален статус, вашето лично оборудване и въоръжение – всички тези проблеми постепенно вече ще остават в историята“, каза Радев пред военнослужещите.
Българската армия все още е поставена в условията на липса на достатъчно ресурси за водене на бойна подготовка. Работите в битови и социални условия, които са далеч от необходимостта на това, което вършите, коментира президентът. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Пентагонът: Китай не помага на Русия във войната с Украйна

18.04.2024, 12:38

Китай фактически не оказва никаква военна помощ на Русия в украинския конфликт. Това заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете (ОКНЩ) на въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун, говорейки в сряда на изслушване в Комисията по бюджетните кредити на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.
"И така, как Китай помага на Русия? Това е много ниско ниво. Като цяло, просто като не осъжда руските актове на нахлуване в друга страна“, посочи Браун.
Конгресмените се интересуваха по-специално от въпроса как точно Китай помага на Русия да засили военния си потенциал.
"КНР следи какво прави Русия. Те гледат какво правим. Те правят различни неща, за да се подготвят, в случай че решат да отидат на някакъв вид конфликт в регионите на Индийския и Тихия океан. Те укрепват потенциала си от икономическа гледна точка, както и военния си потенциал и научават каквото могат, като гледат текущите събития в Русия. Тоест, извинете, в Украйна“, добави Браун.
Междувременно заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател, говорейки същия ден на редовен брифинг за журналисти, заяви, че Вашингтон е готов да предприеме допълнителни мерки срещу КНР заради предполагаемата й подкрепа за руския военно-промишлен комплекс.
На свой ред китайската страна многократно е заявявала, че решително ще защитава законните права и интереси на китайските предприятия. Както заяви Лиу Пенгу, говорител на китайското посолство във Вашингтон, Съединените щати доставят оръжия на Украйна, "като същевременно разпространяват дезинформация, че "Китай предоставя военна подкрепа на Русия“ и използват тази възможност, за да наложат "неоснователни санкции срещу китайските компании“.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Беларуският парламент гласува преустановяването на участието на страната в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

18.04.2024, 09:22

Парламентът на Беларус одобри с гласуване вчера преустановяването на участието на страната в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), предаде Асошиейтед прес, като отбеляза, че споразумението от 1990 г. е било една от водещите военни доктрини на континента. АП припомня, че Русия окончателно се оттегли от ДОВСЕ миналата година.
Проктезаконът за замразяване на членството на Беларус, внесен от авторитарния президент на страната Александър Лукашенко по-рано този месец, би позволил на държавата, съюзник на Русия във войната с Украйна, да увеличи арсенала си, отбелязва агенцията.
Беларуските депутати одобриха единодушно законопроекта и сега остава Лукашенко да подпише новия закон.
ДОВСЕ поставя ограничения за броя на танковете, бойните машинни, военните самолети и оръдията от тежката артилерия, които може да бъдат на въоръжение в Европа. Целта му бе да се постигне военен баланс между Запада и държавите от бившия социалистически блок, които са членували във Варшавския договор.
Според беларуското външно министерство съгласно ДОВСЕ армията на Беларус не може да надвишава сто хиляди души. По данни на АП в момента личният състав на беларуската армия наброява 63 хиляди свръхсрочно служещи, а триста хиляди са на линия в запаса. Експерти са на мнение, че с оттеглянето си от договора Беларус, която граничи с три страни членки на НАТО – Полша, Литва и Латвия, вече ще може да увеличи войсковата си численост и броя на оръжията си, макар че не е задължително това да се случи, посочва АП.
Беларуският военен анализатор Александър Алесин изразява пред АП мнението, че действията на Беларус произтичат от недоволството на Русия, че Минск е запазил участието си в ДОВСЕ след напускането на Москва.
Източник: bta.bg

 

За армейски генерал Добри Джуров: Да знаем, че е живял и така! Тъга и радостни мигове е имало

18.04.2024, 09:13

Сигурно има, които ще кажат: познаваме много добре армейски генерал Добри Джуров. Тогава бяхме млади офицери, той ни връчи отличията, пагоните… Полковникът ще изригне: „Сто пъти ме е вдигал по тревога, на учения и стрелби, на командирски проверки и занятия. Тъй мина животът ми.“ Випускниците на висшите военни училища и Военната академия пък ще се похвалят, че е бил заедно с тях, или пък близо до тяхната походна колона на випуск „Шипченски“, Вапцаровски“, „Сливнишки“, на онези  не леки преходи до паметното тържество.
Ще се постарая да споделя най-близо, образно и точно само няколко факта, които не са от министерската и командирската му служба. Не спомени. Изживяни. От мен и приятели. Някои най- трогателно човешки.
Дъщеря му Аксиния Джурова преди няколко години с болка изрече: „Баща ми се срина, когато видя бивши офицери да ровят в кофите за боклук. Не можем да си позволим да оставим точно такъв свят на поколенията след нас.“.........Прочети още

 

Кои чуждестранни войски са се сражавали за Руската империя

18.04.2024, 09:10

Френският емигрантски роялистки корпус на принц Дьо Конде
Заради Великата френска революция от 1789 г. хиляди французи, които не са признали новата власт, са принудени да напуснат родината си. Само че не всички са били готови да приемат, че ще прекарат остатъка от живота си в чужбина.
Привържениците на връщането на монархията във Франция – роялистите – са били готови с оръжие в ръце да върнат трона на свалената династия на Бурбоните. Техни отряди са се вливали в армиите на воюващи срещу французите революционери от европейски държави.
Най-боеспособното от тези подразделения става емигрантският роялистки корпус на принц Луи-Жозеф дьо Бурбон-Конде......Прочети още

 

Преди 31 години загина български войник в Камбоджа

18.04.2024, 09:08

Днес се навършват 31 години от трагичния инцидент в Нови Орал, Камбоджа, в района на действие на българския ОПБ „Сини каски” в мисията на ООН (UNTAC) при който  загина редник Венцислав Ангелов Мирчев, от с. Горна Росица, Габровско, а останалия личен състав от екипажа бяха ранени.
На 18.04.1993 г. от групата български военнослужещи охраняващи дистрикта (административна единица, използвана по време на изборния процес в Камбоджа)  Нови Орал е подадена информация, че в селото има сериозна престрелка, която се води със стрелково оръжие и минохвъргачки. В дистрикта са двама български войници, двама цивилни полицай и двама цивилни служители от администрацията на ООН. Селото се намира на около 400 метра от охранявания дистрикт.
При тази обстановка войниците заемат позиции за кръгова отбрана.
В 00:10 часа се получава сигнал за изстреляна зелена сигнална ракета, при което командирът на 2 пехотна рота к-н Йорданов издава заповед при приближаване на огъня да се осъществи изтегляне на безопасни позиции на българските военнослужещи и персонала на ООН с помощта на превозните средства на цивилната полиция.
До 02:30 часа на 19.04.1993 г. не се забелязва движение на въоръжени групи.
В 02:35 часа е докладвано на командира на ротата, че по дистрикта се стреля от всички страни с минохвъргачен огън и автоматично стрелково оръжие. Командира на ротата незабавно изпраща група за бързо реагиране в състав от едно мотострелково отделение с БТР в помощ на състава от дистрикта. Групата е командвана от кап. Кръстев при подхода към дистрикта, като същия е оставил незаключени люковете на БТР-а с цел за по-бързи следващи действия на земя. Междувременно стрелбата около дистрикта се засилва. Частите на НАДК („червените кхмери“) навлизат до 1.5 км в територията на КПАФ (про-правителствени войски), палят къщи, ограбват имущество, включително. и на канцелариите на администрацията на ООН в дистрикта.
В 02:55 часа, при приближаване на около 1500 метра от дистрикта, от засада и от непосредствена близост БТР-а на групата за бързо реагиране е прострелян в десния борд с кумулативен снаряд изстрелян от РПГ при което групата губи връзка с ротата и щаба на батальона.
В 03:20 часа е поставена задача на командира на трета рота, майор Зарков да окаже помощ и съдействие на личния състав на 2-ра рота в района на нападнатия дистрикт.
В 04:00 часа майор Зарков докладва, че огънят се е отдалечил от нападнатия дистрикт. На място пристигат два медицински екипа с линейки, а в последствие и медицински екип от базовия лагер, които оказват помощ на ранените.
В 5:15 часа на мястото на инцидента пристига командването на батальона и групата от ГЩ на БА, която е в Камбоджа заради инцидента в Пум Прек.
След огледа на поразения БТР се установява, че кумулативния снаряд е улучил десантната ръкохватка на десния борд, което предизвиква взривяването му преди бронята и кумулативната струя не успява да влезе във вътрешната част на БТР-а, а разкъсва заварката между четирите бронирани листа.  През разкъсаната заварка част от огнената струя преминава като нож и причинява смъртта на редник Мирчев, а осколките от разтопения метал поразяват останалите от екипажа в различни степени. Решението на к-н Кръстев да остави люковете на БТР-а незаключени и полуотворени предотвратява взривяването на увеличения боекомплект от кумулативната струя, което би било фатално за екипажа.
Сред ранените са редник Атанас Пейчев, мл. сержант Марин Вучев, редник Ангел Бойков, старшина Марин Баджалов и старшина Дончо Донев

 

На този ден

18.04.2024, 09:04

На 18 април 1929 г. в Белица е роден Георги Димитров Разсолков.
През 1951 г. завършва НВВУ „Г. Бенковски“, а през 1965 г. ВА „Г. С. Раковски“.
Бил е старши пилот, командир на изтребителна ескадрила, командир на ИАП, старши експерт по техниката на пилотиране в ПВО и ВВС, заместник главен щурман на ПВО и ВВС, заместник-председател на Организацията на съдействие на отбраната по въздушна подготовка.
Зад него стоят 33 години служба, полети с 21 типа самолети, над 3200 часа във въздуха.
Първият българин летял на свръхзвуковия самолет МиГ-19 и преминал звуковата бариера на 12 септември 1957г., летец първи клас.

 

 
 

През юни ще подписваме за създаване на Регионално компонентно командване на специалните операции

17.04.2024, 19:17

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и държавният секретар на Румъния Симона Коджукару са постигнали съгласие проектът на Меморандума за разбирателство относно създаването на Регионално компонентно командване на специалните операции да бъде подписан по време на Срещата на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО (13 - 14 юни 2024 г.) в Брюксел, Кралство Белгия, става ясно от съобщение на Пресцентъра на МО.
На годишния анализ през януари, посочвайки основните направления за работа през 2024 г. командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев отбеляза, че най-важното от тях е подписване на договора между България и Румъния за Регионално компонентно командване на специалните операции, за да може всички последващи действия, свързани със сертификацията на формированията и командването и организационното му изграждане да бъдат законосъобразни и навременни.
Освен постигнатия напредък по подготовката и предстоящото подписване на Меморандум за създаване на Регионално компонентно командване на специалните операции (R-SOCC), на срещата са били обсъдени готовността за прилагане на Меморандума за разбирателство, относно създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (MCM Black sea) и Морската координираща функция.
След като Турция обяви, че процедурата по ратификация на Меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море е завършила, министър Запрянов и държавният секретар Коджукару набелязаха последващите стъпки по прилагане на залегналите в Меморандума принципи за операционализиране на Противоминната група. По отношение на заявената от страна на Република България готовност да поеме отговорност за работата по Морската координираща функция и двете страни отбелязаха, че е необходимо по-засилено присъствие на НАТО в региона на Черно море. Както България, така и Румъния са готови да дадат своя принос за усилване на Югоизточния фланг на НАТО.

 

Увеличават броя на заместник-началниците на ВВМУ

17.04.2024, 15:00

Разработен е проект за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Предложението е да се увеличат с един заместник-началниците на учебното заведение. Това ще стане, след като длъжността „Заместник-началник по административната част и логистиката се раздели на две съставни длъжности: „Заместник-началник по административната част“ и „Заместник-началник по логистиката“. По сега действащия правилник има още двама заместник-началници, които са по учебната и научната част и по военноморската подготовка. Всички заместник-началници са военнослужещи.
В мотивите към проекта се посочва, че във връзка с повишения интерес към Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“), изразяващ се в увеличаване броя на приетите за обучение курсанти, студенти, кадети и курсисти, налага извеждането на преден план на необходимостта от предприемането на дейности за модернизиране на съществуващата и изграждане на съвременна високо-технологични учебно-материалната база в училището. Обемът и многообразието от дейности в това направление, в съчетание с съпътстващите административни процеси, все по-сложно и безпрепятствено може да бъдат ефективно планирани, координирани и контролирани от едно длъжностно лице от училището.
В тази връзка, с цел повишаване на ефективността на административното и логистичното осигуряване на всички процеси в училището е констатирана необходимост от диференциране на отговорностите и задълженията на заемащия длъжността „Заместник-началник по административната част и логистиката на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Най-скъпо струващата оръжейна програма в света - за бойни самолети на САЩ

17.04.2024, 13:48

Сметната палата на САЩ публикува финансов отчет за най-скъпата оръжейна програма в света - бойните самолети (изтребители) F-35 Lightning II на американския концерн Lockheed Martin. Според изчисленията на федералното ведомство, разходите за експлоатация и поддръжка на F-35 до края на програмата, т.е. до 2088 г., ще достигнат 1,58 трилиона долара. Това е с 44% повече от предварителната оценка на Пентагона, дадена през 2018 г. Тогава Министерството на отбраната на страната обяви необходимостта да бъдат изразходени около 1,1 трилиона долара за F-35 за същия период.
Към момента Министерството на отбраната на САЩ разполага с около 630 изтребителя F-35. До средата на 40-те години на този век Пентагонът възнамерява да закупи от Lockheed Martin почти 2500 самолети изтребители от този модел. При това, както отбелязва Сметната палата на САЩ, въпреки значителното увеличение на разходите, оперативните характеристики на F-35 с течение на времето намаляват.
Понастоящем американските военновъздушни сили (ВВС) и военноморски сили (ВМС) смятат, че ще могат да извършват по-малко на брой полети годишно с F-35, отколкото първоначално се очакваше, и то заради високите разходи за обслужване на бойните самолети. По текущи оценки на Министерството на отбранатана на САЩ, военновъздушните сили ще плащат средно по 6,6 милиона долара годишно за експлоатация и поддръжка на един самолет F-35. "Това значително превишава първоначалната оценка от 4,1 милиона долара", се казва в документа на ведомството.
За последните пет години общата готовност на бойните самолети F-35 е намаляла значително и нито един от моделите на самолета (като F-35A, F-35B и F-35C) не отговаря на поставените цели за наличност, отбелязват от Сметната палата на САЩ.
Към декември 2023 г., и трите основни вида воръжени сили на САЩ, които използват този вид самолет, съобщиха че техните налични F-35 не са достатъчно готови за бойни мисии. Само 52% от изтребителите F-35A на военновъздушните сили бяха счетени за частично годни за изпълнение на мисии, при поставена цел от 80%. За ВМС този показате е 62%, при цел от 75%.
Припомня се, че миналия март Пентагонът обеща да повиши общите нива на бойна готовност на изтребителите с 10% до март 2024 г. - от 54% на 64%. - Още за F-35
Източник: https://money.bg/

 

Словакия е против приемането на Украйна в НАТО

17.04.2024, 13:28

Словакия ще се противопостави на приемането на Украйна в НАТО. Това заяви на пресконференция словашкият премиер Роберт Фицо.
"Украйна може да каже: "Ние искаме да се присъединим към НАТО". Това ще бъде тяхно свободно взето решение. Ние казваме, че няма да ратифицираме документите за приемане на Украйна в НАТО в парламента, защото Словакия се нуждае от неутрална Украйна. Интересите на Словакия ще бъдат застрашени, ако Украйна стане член на НАТО", каза още Фицо.
Същевременно Словакия подкрепя идеята за приемане на Украйна в Европейския съюз и Фицо се изказа в подкрепа на преговори за започване на този процес между Брюксел и Киев във възможно най-кратък срок. Според словашкия премиер страната ще следва политика на развитие на приятелски отношения с всички държави, които проявяват интерес за това.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Министърът на отбраната на Австралия обяви увеличение на финансирането за отбрана на стойност 50 милиарда долара

17.04.2024, 12:59

Министърът на отбраната на Австралия Ричард Марлс днес обяви увеличение на финансирането за отбрана през следващите 10 години на стойност 50 милиарда австралийски долара (32 милиарда американски долара), предаде ДПА.
В пакета от разходи са включени допълнителни 5,7 милиарда долара през следващите четири години и незабавно финансиране на стойност повече от един милиард долара за ускоряване на разработването на далекобойни ракети и системи за прицел, както и устойчивост на горивните запаси и роботизирани и автономни системи, каза Марлс.
Във финансирането е включено и модернизиране на австралийския военноморски флот с допълнителна огнева мощ и способности за нанасяне на морски удари, а ВВС ще бъдат оборудвани с по-добри системи за далечно наблюдение и способности за нанасяне на удари по суша, море и въздух, добави министерството на отбраната.
Стратегията включва и укрепени и интегрирани способности в космоса и киберпространството, включително подобрени способности за кибер и радиоелектронна борба.
"Във време на сложни предизвикателства и засилваща се несигурност, едни по-силни, интегрирани, съсредоточени и способни Сили за отбрана са от изключително значение", се казва в изявление на Марлс. По думите му основният фокус на правителството в Канбера е способността за разполагане и поддържане на сили в Азиатско-тихоокеанския регион, а не единствено охраната на границите на Австралия.
Общите разходи на Канбера за отбрана се очаква да достигнат 330 милиарда до 2033-23 година. В това са включени първоначалните разходи за придобиване на подводници с атомно задвижване в рамките на съюза АУКУС със САЩ и Великобритания. Ангажимента за увеличаване на разходите в рамките на Националната стратегия за отбрана на правителството ще повиши разходите за отбрана до около 2,4% от БВП до 2033-2034 година.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Около полунощ на 17 април 1961 започва десантът в Залива на прасетата в Куба

17.04.2024, 08:40

Военна интервенция на кубински емигранти - контрареволюционери при Плая Хирон (Залива на прасетата), прави неуспешен опит да бъде свален режимът на Фидел Кастро в Куба. Събитията се разиграват от 15 до 20 април 1961 г. и изправят “на нокти” света след размяна на ноти между лидерите на двете световни свръхсили - СССР и САЩ.  
На 15 април 1961 г. три самолета, произведени в САЩ, пилотирани от кубинци, бомбардират кубински военновъздушни бази. Два дни по-късно кубинци, обучени от Съединените щати и използващи американско оборудване, дебаркират на няколко места на острова. Около полунощ на 17 април започва десантът в Залива на прасетата. Силите на контрареволюционерите са неравностойни по брой на войските на Кастро и до 19 април последната им крепост е превзета, заедно с повече от 1100 мъже, отбелязва енциклопедия “Британика”. На сутринта на 19 април кубинската войска минава в настъпление и окончателно унищожава съпротивата. По време на конфликта загиват 176 души и над 500 са ранени........Прочети още

 

Как адмирал Сенявин бие турците и отказва да се подчини на Наполеон

17.04.2024, 08:04

Точно преди 193 години, на 17 април 1831 г., умира Дмитрий Николаевич Сенявин. Този човек остава в историята на Русия не само като велик морски командир, но и като политик и сръчен дипломат. Именно той в много отношения поставя основите на руското влияние на Русия на Балканите. Защо адмиралът прекарва много години в позор, недоимък и бедност?
Фактът, че десетгодишният Митя Сенявин е бил записан във Военноморския кадетски корпус през 1773 г., може да се каже, е предопределен предварително от съдбата. Момчето произхожда от семейството, което дава на Русия вицеадмирал Наум Акимович Сенявин, победителят от шведите при Езел през 1719 г., и сина му адмирал Алексей Наумович Сенявин, който многократно бие турците в Азовско море през войната между 1768 и 1774 година. Алексей Наумович е прачичото на Митя........Прочети още

 

8-те войни, които СAЩ никога не трябваше да водят

17.04.2024, 08:00

Изследването на изхода от големите войни, водени през последните 125 години, категорично води до това, че военното участие на САЩ в тези конфликти е довело до трагични и непредвидени последствия.
Намесата на САЩ не само доведе до милиони ненужни смъртни случаи, но също така послужи за създаването на нови врагове, като по този начин направи самите САЩ много по-малко безопасни и сигурни.
Ето списъка с големите войни, които в ретроспекция САЩ никога не трябваше да водят, за да попучат много по-успешен резултат от гледна точка на националната сигурност на САЩ........Прочети още

 

Орден за храброст

17.04.2024, 07:56

На 17 април 1880 година княз Александър І извършва първото награждаване с военния орден „За храброст“. В деня на първата годишнина от избирането си за княз на България Александър І издава специален указ, с който обявява своята благодарност и „дълбока признателност“ към бившите участници в Българското опълчение, които „с примерна храброст“ и „несравнимо самопожертвование“ се бият „за честта на отечеството“.
За своите героични подвизи по време на Руско-турската война (1877 – 1878) с различни степени на офицерския и войнишкия орден „За храброст“ са наградени 33 души българи и руси – бивши офицери, унтерофицери и войници от Българското опълчение, които в момента служат в Българската армия.
Между тях са подполковниците Павел Попов и Константин Куртянов, капитаните Тимофей Розанов и Николай Попов, поручик Стефан Кисов, подпоручиците Олимпий Панов, Никола Генев и Атанас Узунов, а също и юнкерите Андрей Парлапанов, Константин Кисов и др.
Със специален княжески патент от 17 април 1880 г. с третата степен на ордена „За храброст“ е удостоен и щабскапитан Данаил Николаев – първият българин, носител на тази степен на отличието, който по това време служи в милицията на Източна Румелия.

 

80 години от "Черният Великден"

17.04.2024, 07:50

На 17 април 1944 г. в 11.45 ч. минути е последният масиран дневно-нощен удар на съюзническата авиация срещу България. През деня навлизат 350 Б-24Н „Либърейтър“, прикривани от новите и по-съвършени П-51Б „Мустанг“ и П-47Д „Тъндърболт“. Първи излита 2/6 изтребителен орляк от Враждебна с 16 Ме-109Г2 и 2 Девоатин Д.520, а към тях се присъединява и 3/6 изтребителен орляк с 14 Ме-109Г6 от Божурище. Пилотите от 3/6 орляк, след като не откриват обичайните изтребители – двудвигателните П-38 „Лайтнинг“, се насочват към бомбардировачите. Поручик Николай Йорданов, водещ 672-ро ято подпалва един от тях. Повреди на противника нанасят и подпоручик Борис Дамев и фелдфебел Дако Даков. Капитан Николай Бошнаков от 2/6 орляк унищожава един В-24Н. С таранен удар поручик Неделчо Бончев сваля втори и четиримоторната машина се взривява над с. Крапец. Българският пилот се спасява, като скача с парашут.
В този бой авиацията ни понася най-тежката си загуба. Поради голямата прилика между Месершмит и американския изтребител П-51 „Мустанг” българските самолети не разпознават врага и се приближават в опасна близост. Двата орляка приемат захождащите в атака американски изтребители за свои подкрепления. Загиват шестима пилоти – командирът на 692-ро ято капитан Любен Кондаков, подпоручик Христо Арнаудов, подофицер Атанас Кръстев, поручик Димитър Попов, подпоручик Веселин Рачев, подпоручик Иван Стефанов, унищожени са девет български самолета, три са повредени. Във въздушния бой е свален и първият американски „Мустанг” край село Дуган. Зенитната артилерия засяга 9 неприятелски самолета, като част от тях не достигат базите си.
17 април 1944 г. влиза в историята на българската авиация като „Черния Великден“. - (видео)
****************
Музеят на авиацията – филиал на НВИМ, съхранява снимки и документи на подпоручик Христо Арнаудов и поручик Димитър Попов, както и части от самолет Месершмит на поручик Неделчо Бончев, с който той извършва успешен таран на 17 април 1944 г.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

 

Литва и германският отбранителен концерн "Райнметал" подписаха протокол за намерение за изграждане на завод за боеприпаси

16.04.2024, 22:25

Литва и германският отбранителен концерн "Райнметал" подписаха протокол за намерение за изграждане на завод за боеприпаси в балтийската страна, съобщи литовското правителство, цитирано от Ройтерс.
Литовската министърка на икономиката Аушрине Армонайте заяви, че проектът ще бъде една от най-големите инвестиции в страната ѝ. "Привличаме инвестиции, които ще генерират приходи и ще ни помогнат да осигурим автономията си при закупуването на оръжия", посочи тя.
Планът предвижда заводът за боеприпаси на "Райнметал" да произвежда 155-милиметрови артилерийски снаряди.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Американският министър на отбраната разговаря по телефона с китайския си колега

16.04.2024, 21:33

Американският министър на отбраната Лойд Остин тази сутрин разговаря по телефона с китайския си колега Дун Цзюн, като това е поредната стъпка на Вашингтон за подобряване на комуникацията между двете армии на фона на напрежението в Индо-тихоокеанския регион, предадоха Асошиейтед прес и БТА.
Остин разговаря с адмирал Дун за първи път от ноември 2022 година, като този месец се очаква държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Китай.
Пекин преустанови всички подобни контакти през август 2022 година, след като тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси направи визита в Тайван.
Размразяването на отношенията между двете световни сили започна през ноември миналата година, когато президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско.
Високопоставен представител на Пентагона заяви, че днешният разговор между Остин и Дун е дал на САЩ възможността да предотвратят прерастването на конкуренцията с Китай в конфликт.
Източникът на АП, който пожела да остане анонимен, посочи, че от ноември насам САЩ не са наблюдавали никакви рисковани или непрофесионални прехващания на американски военни самолети, но че китайските действия на принуда по отношение на филипински кораби създават риск от ескалация.
Военни представители на САЩ и Китай се срещнаха по-рано този месец на Хавайските острови, за да обсъдят някои остри инциденти с кораби и самолети между двете армии в Тихия океан.
Източник: https://epicenter.bg/

 

ISW: Руските атаки може да постигнат "заплашителен напредък" западно от Бахмут

16.04.2024, 20:45

Атаките на руската армия може да осигурят на воненните на Москва значителен и тревожен успех, особено на запад от Бахмут, освен ако САЩ не отпуснат военна помощ на Украйна. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.
Анализаторите твърдят, че към настоящия момент руснаците използват дефицита на средства във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), за да постигнат незначителни тактически предимства.
Тази ситуация е възникнала в резултат на липсата на американска помощ за Украйна, уверени са в ISW.
Украински официални лица също продължават да предупреждават, че помощта на САЩ за сигурността е жизненоважна за способността на ВСУ да се защитава срещу настоящи и бъдещи руски настъпателни операции, които се очаква да започнат в края на пролетта и лятото. Ръководителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов  предупреди, че ВСУ се готвят да отблъснат бъдеща голяма руска офанзива, очаквана в края на май или началото на юни, но по думите му това ще бъде "катастрофално трудно“ без военна помощ от Запада.
Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви на 14 април, че настоящата ситуация в Източна Украйна е "напрегната“ и че руските войски съсредоточават усилията си западно от Бахмут в посока Часов Яр. Умеров допълни,, че украинските войски успешно използват модерна техника срещу голям брой руски персонал.
Говорителят на украинската групировка войски "Хортица“ Назар Волошин подчерта на 15 април, че на Бахмутско и Авдеевско направление украинските войници използват от един до пет артилерийски снаряда за всеки 10 такива, изстреляни от руските сили. Той обаче увери, че украинската артилерия е по-точна от руската.
ISW отбелязва, че способността на ВСУ да отблъснат засилените руски настъпателни операции в Източна Украйна се е влошила поради липса на материални средства и е вероятно да продължи да се влошава в близко бъдеще, ако забавянето на помощта от САЩ продължи.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Възпитаник на Шуменското военно училище е назначен за заместник-министър на отбраната

16.04.2024, 20:25

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев са назначени нови заместник-министри. В Министерството на отбраната длъжността заемат бригаден генерал от запаса  Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова. От поста е освободен полковник от запаса Станимир Георгиев.
Радостин Илиев е бригаден генерал от запаса. До този момент той е бил съветник в политическия кабинет в Министерството на отбраната.  В периода януари 2019 г. – юни 2023 г. е бил директор на дирекция „Отбранителна политика“ в ресорното министерство.  Преди това е бил директор на Щаба на отбраната, както и заместник-военен представител във Военната комисия на ЕС в ПП на Република България към ЕС в Брюксел. Между 2005 г. и 2008 г.  е служил в постоянната делегация на Република България към Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия. (Б.р. – През 1980 г. завършва средното си образование във Враца. Постъпва във Висшето народно военно артилерийско училище, което завършва през 1985 г. за инженер по АСУ и радиоелектроника. Служи в Радиотехническите войски на Българската армия.)
Иван Пейков е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е дългогодишен служител на Министерството на отбраната - работил е като експерт в отдел „Международни договори“, дирекция „Политиката по въоръженията“, бил е заместник главен инспектор. Заема е също длъжностите директор на дирекция „Отбранителна аквизиция“, на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо обезпечаване“ и на дирекция „Инфраструктурата на отбраната“ .
Аделина Николова до този момент е била директор на дирекция „Обществени поръчки в отбраната“ в Министерството на отбраната.  Преди това е работила като експерт във ведомството. Била е също експерт в политическия кабинет в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, където е отговаряла за големи международни проекти. Има богат опит в частния сектор.
Източник: https://otbrana.com/

 

Комисията по отбрана подкрепи законовите промени, които целят увеличаване на военните заплати

16.04.2024, 17:03

С 15 гласа „за“, нито един „против“ и „въздържал се“ на днешното си извънредно заседание Комисията по отбрана подкрепи за първо четене в пленарна зала законовите промени, които целят повишаване на военните заплати, с оглед преодоляване на дефицита от офицери, сержанти и войници.  Това ще стане с приемането на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, внесен от Христо Гаджев и депутати от всички парламентарни групи. В този смисъл е оправдано очакването, че за Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, Народното събрание ще зарадва военнослужещите.
С промяната на закона, която се предвижда да влезе в сила от 1 януари 2025 г., се предлага базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност, която сега е 380 лв., да се определя ежегодно въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, според официални данни на Националния статистически институт, като се умножава за офицерите с коефициент не по-малко от 1,2, а за офицерските кандидати, сержантите и войниците – не по-малко от 1,0. Ако разходите за отбрана се запазят 2 процента от БВП и при спазване на предвидените за периода 2023-2026 г., ще са необходими допълнително 510 млн. лв., се посочва  в мотивите.
Според министъра на отбраната Атанас Запрянов това е знак на грижа към Въоръжените сили. От друга страна, продължи той, това е голямо предизвикателство към нас да започнем широка кампания за попълване на вакантните длъжности. Освен това МО планира и други решения в рамките на подобряване на кадровия модел и социалния пакет за военнослужещите. Ще направим още от сега съответните разчети, за да знаят хората с колко се увеличава заплатата на войника, на лейтенанта, …, на генерала, как се балансират възнагражденията за цивилните служители, каза още министърът.
В официално становище МО подкрепя законопроекта на народните представители. Министър Запрянов разшири темата, като направи някои допълнителни предложения, във връзка с това, че в министерството има три категории персонал – военнослужещи, цивилни служители по трудово правоотношение и цивилни служители на Закона за държавния служител. Целта е да няма неравнопоставеност, стана ясно от неговите думи. Според председателя на комисията Христо Гаджев обсъждането на тези предложения няма да забави приемането на законовите промени. Защо всичко това до сега не се е случило? На този въпрос той отговори така „Явно това не е било приоритет на предишните ръководства на Министерството на отбраната“.
На практика дискусия по време на заседанието на комисията нямаше. Всички, които се изказаха, бяха категорични, че предложеният законопроект трябва да стане факт. Държавността се крепи на Въоръжените сили, военнослужещите винаги са на своя пост и заслужават такова решение, бе категоричен Ивелин Първанов от ПГ на Възраждане. Валентин Радев от ПГ на ГЕРБ-СДС подкрепи изцяло предложенията, като изрази мнение, че трябва да се търси цялостен подход при определяне на възнагражденията за всички структури в сигурността. Категорично „за“ в изказването си беше Александър Вълчев от ПГ на ИТН. Атанас Зафиров от ПГ „БСП за България“ нарече законопроекта исторически и поздрави ръководството на комисията за инициативата. Неодобрение предизвика становището на Министерството на финансите, в което се изразява несъгласие с предложения подход на обвързване на възнагражденията на военнослужещите с размера на средната работна заплата.
В заседанието участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Иран и Израел проведоха двустранно командно-щабно учение с бойна стрелба

16.04.2024, 09:12

Нека напомня. На 1 април израелски многоцелеви изтребители F-35 с шест ракети поразяват жилищна сграда в района на иранското консулство в Сирия. Сградата е щабквартира на бригаден генерал Мохамад Захеди от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Той отговаря за действията на Корпуса в Сирия, Ливан и Йемен. Неговият щаб планира и ръководи атаката на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври 2023 г. От израелския удар загива генерал Захеди и още шест офицери от щаба му. Израел не потвърждава и не отрича удара.
Иран заявява, че ще отмъсти за понесените загуби, защото смята, че ударът е дело на Израел. Заканата създава нервозна обстановка и в Израел, и в САЩ. На администрацията на американския президент никак не е изгодно в този период да избухне мащабен конфликт в Близкия изток. Ако това стане, Иран сигурно ще блокира Ормузския пролив, което рязко ще увеличи цената на нефта и следователно цената на бензина в САЩ. Да не говорим за последиците за световната икономика. За президента Байдън това никак не е желателно в започналия предизборен период. Ето защо САЩ установяват контакти с Иран, за да го убедят, че трябва да отговори така, че в региона да не започне война......Прочети още

 

Украинските дронове SeaBaby вече носят до 1 тон експлозиви на 1000 км?

16.04.2024, 08:02

Украйна продължава да развива своята програма за производство на дронове - разработват се нови дронове и се обновяват и модернизират съществуващите, става ясно от коментари на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) пред обединения телевизионен новинарски канал на Украйна. Обновените морски дронове SeaBaby вече са способни да носят до 1 тон експлозиви на разстояние до 1000 км, твърдят оттам. Това означава, че те могат да нанесат сериозни щети по цели в цялата акватория на Черно море.
До момента Украйна е нанесла щети на 11 руски бойни кораба с помощта на морски дронове. Без да имат собствен боен флот, с помощта на дронове и ракети, украинските военни успяха да извадят от строя над 30% от корабите на руския Черноморски флот. В дълги периоди от време (включително и във вторник, по данни на Въоръжените сили на Украйна) Русия няма бойни кораби на дежурство в Черно море........Прочети още

 

Шефът на Пентагона акцентира върху стабилността в Близкия изток при разговори със свои колеги

16.04.2024, 07:55

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря със свои колеги от Близкия изток и Европа, като изрази подкрепата си за Израел след атаките от Иран, но изтъкна също важността на стабилността в региона за предотвратяване на разрастване конфликта, предаде Ройтерс, като се позова на Пентагона.
В събота вечерта Иран атакува Израел със стотици дронове и ракети в отговор на предполагаем израелски удар по комплекса на посолството му в Сирия. Повечето от дроновете и ракетите бяха свалени, преди да достигнат израелска територия.
САЩ не са били уведомени предварително от Иран за нападението му срещу Израел и Вашингтон не търси конфликт с Техеран, заяви Пентагонът.
Израел е подложен на натиск от съюзниците си да прояви сдържаност и да избегне ескалация на регионалния конфликт, докато обмисля как да отвърне на масираната иранска атака. Началникът на Генералния щаб на израелската армия заяви, че страната ще отговори на иранското нападение.
Остин разговаря вчера поотделно с бахрейнския престолонаследник и премиер Салман бин Хамад Ал Халифа, с израелския министър на отбраната Йоав Галант, с германския си колега Борис Писториус и катарския министър на отбраната Халид бин Мохамед Ал Атия. В тези разговори той осъди нападенията на Иран и заяви, че Вашингтон не се стреми към ескалация на конфликта, посочва Пентагонът.
„Въпреки че САЩ не се стремят към ескалация, ние ще продължим да браним Израел и американския личен състав“, е казал Остин според Пентагона. В разговора с Галант той е изразил подкрепа за отбраната на Израел и е „потвърдил отново стратегическата цел за установяване на регионална стабилност“.
„Израел е този, който ще реши дали да предприеме ответни действия срещу Иран или не“, заяви говорител на Пентагона пред репортери по-рано вчера.
Напрежението между Израел и Иран засили опасенията, че войната между Израел и палестинското радикално движение „Хамас“ в ивицата Газа може да обхване и други части на района. От началото на войната в Газа на 7 октомври миналата година Израел влиза в сблъсъци със свързани с Иран групировки в Ливан, Сирия, Йемен и Ирак, припомня Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Български военачалници – висши и старши офицери, загинали при атентата в църквата „Св. Неделя” на 16 април 1925 г.

16.04.2024, 07:15

Навършват се 99 години от атентата в църквата „Св. Неделя”, организиран и извършен от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия, при който загива голяма част от елита на Българската армия, изнесъл войните за национално освобождение и обединение от 1912-1913 г. и 1915-1918 г.
При нападението загиват 12 генерали - повече, отколкото Българската армия губи водените от нея войни. Да си спомним за тях и да почетем делото и живота им. Вечна памет.
Генерал от пехотата Стефан Михайлов Нерезов. Роден на 12 ноември 1867 г. в Севлиево. Участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885 г.), след което завършва Военната академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник на Оперативния отдел в Щаба на Действащата армия, а през Междусъюзническата война (1913 г.) – Началник-щаб на Действащата армия. През Първата световна война командва 9-та пехотна Плевенска дивизия, която води боеве на Косово поле и на Дойранския фронт. В края на Първата световна война е командващ Първа отделна армия на Вардаро-дойранския фронт. От 1920 г. до 1921 г. е Началник-щаб на Българската армия. През 1921 г. е пенсиониран с чин генерал от пехотата. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал – лейтенант Калин Георгиев Найденов. Роден в Широка лъка. През 1885 г. завършва Военното училище в София и през 1891 г. Артилерийска военна академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е Помощник-началник на артилерията в Щаба на Действащата армия. Има изключителен принос за широкото използване на артилерията във войната. Инспектор на артилерията (1913-1915 г.), генерал-майор (1914 г.). От 21.09.1915 г. до 21 .06.1918 г. е министър на войната. След войната е професор във Военното училище. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал- лейтенант Кръстьо Златарев. Роден на 23 февруари 1864 г. в Охрид. Завършва Военното училище през 1884 г. Участва в Сръбско-българската война като командир на рота. По време на Балканската война командва 29-ти пехотен Ямболски полк в сраженията при Лозенград, Чаталджа и Одрин. През 1913 г. се сражава срещу сърбите в района на Злетовска река, Щип и Брегалница. По време на Първата световна война организира и командва 11-та пехотна Македонска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Григор Георгиев Кюркчиев. Роден на 24 октомври 1864 г. в Прилеп. През 1885 г. завършва Военното училище в София. Взема участие в Сръбско-българската (1885 г.), в Балканската и Междусъюзническата войни (1913 г.). През Първата световна война като командир на 2-ра бригада от 11-а пехотна Македонска дивизия на 1 ноември 1915 г. е ранен в боя при Долно Чичено и кракът му е ампутиран. След оздравяването си се връща в частта си и я командва до края на войната. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Великов Стойков - освободителят на Охрид. Роден в село Гайтанино, Неврокопско. През 1887 г. завършва Военното училище в София и Военна академия в Торино, Италия. Служи в конницата. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник-щаб на 9-та пехотна Плевенска дивизия. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на Първа конна бригада и воюва при Трън и Прищина. От ноември 1915 г. е командир на Конната дивизия, която освобождава Охрид. От май 1916 г. командва новосформираната Втора конна дивизия. Началник на Девета дивизионна област (1917 г.). Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Стоян Петков Пушкаров. Роден на 1 март 1866 г. в Пирдоп. През 1887 г. завършва Военното училище в София и служи в артилерията. През Балканската война (1912-1913 г.) е командир на 4-ти Артилерийски полк, с който воюва на Тракийски фронт. По време на I световна война (1915-1918 г.) е командир на 7-ма Артилерийска бригада, по-късно е началник на артилерията на Втора армия, която воюва на Македонки фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Петър Лолов. Роден на 21 ноември 1864 г. в село Медвен. Доброволец в Сръбско-българската война. По време на Балканските войни и първата Световна война командир на 11-ти пехотен сливенски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Рачев Шкойнов. Роден в Габрово. Учи в Априловската гимназия. Завършва Военното училище в София (1895 г.) и Николаевската академия на Генералния щаб в С. Петербург (1904 г.). През 1909 – 1912 г. служи в артилерията, преподавател по тактика във Военното училище . През Балканска война е Началник на Разузнавателна секция в щаба на Втора армия и участва в боевете за Одрин. По време на Втората балканска война (1913 г.) е началник щаб на 11-та пехотна дивизия. По-късно е началник на секция в Щаба на армията (1913-1914 г.). По време на Първата световна война е Началник- щаб на 4-та пехотна Плевенска дивизия (1915-1916 г.), командир на 26-ти пехотен Пернишки полк (1916 г.). През 1917 г. е Началник на Оперативен отдел в щаба на Първа армия . Помощник на директора на прехраната в Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост. Преминава в запаса в края на 1919 г. Председател е на Съюза на запасните офицери. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Павел Павлов. По време на Първата световна война командир на 20-ти пехотен Добруджански полк. Воюва на Македонския фронт. Командир на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Станчо Радойков. По време на Първата световна война командир на 36-ти пехотен Козлодуйски полк. Воюва на Македонския фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Табаков. Роден на 16 юни 1868 г. в Калофер. Завършва Военното училище в София (1887 г.) и служи в конницата. През Балканските войни (1912-1913 г.) е командир на 3-ти Конен полк; воюва с гърците при Нигрита и Суха баня. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на 5-ти Конен полк на Македонски фронт, а по-късно като Командир на бригада в състава на Първа конна дивизия воюва на Добруджанския фронт (1916 г.). От 1917 г. командва Втора конна дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Александър Давидов. Роден в Кюстендил на 20 май 1878 г. Завършва Военното училище през 1900 г. Командир на 33-ти пехотен Свищовски полк по време на Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Попов. Роден на 16 февруари 1857 г. в Свищов. Четник в четата на войводата Филип Тотю. През 1879 г. завършва първия випуск на Военното училище.Участва в Сръбско-българската война като командир на дружина във 2-ри пехотен Струмски полк. По време на Балканските войни командир на 1-ви пехотен Софийски полк, командир на 1-ва бригада от 1-ва пехотна Софийска дивизия. През Междусъюзническата война е командир на 1-ва пехотна Софийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Стефан Нойков. Роден на 25 октомври 1876 г. в Сливен. Завършва Военното училище през 1897 г. Воюва в Балканските войни като командир на дружина в 12-ти пехотен Балкански полк. През Първата световна война е началник-щаб на 4-та пехотна Преславска дивизия. Началник на Оперативния отдел на Щаба на Действащата армия. Автора на редица книги.
Полковник Спиридон Михайлов. Роден през 1878 г. в Щип. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Спас Жостов. Роден в село Гайтанино, Неврокопско през 1881 г. Брат на генерал Константин Жостов. По време на Първата световна война представител на Българската армия в Главната квартира на германската армия.
Полковник Ангел Сребров. Роден в Силистра. По време на Балканските войни екомандир на дружина в 31-ви пехотен Варненски полк. През Първата световна война е командир на 31-ви пехотен Варненски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Атанас Сарайдаров. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Командир на Артилерийско отделение в 6-ти Артилерийски полк в Сливен. По време на Първата световна война е командир на 16-ти Артилерийски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Майор Никола Рачев. Секретар на Военния съюз, народен представител и още повече от 120 убити и ранени боеви командири на Българската армия.

 

Военен календар

16.04.2024, 07:00

На 16 април 1945 година при с. Зашевци, Хърватия, загива майор Любомир Ноев (1909 – 1945).
Завършва Военното училище в София (1930) и Военното парашутно училище в Брауншвайг, Германия (1943). Служи в конно-артилерийско отделение (1930) и в 3-ти дивизионен артилерийски полк (1935). Заема длъжностите командир на батарея в 8-и дивизионен артилерийски полк (1939), командир на отделна батарея в Ксанти, Беломорска Тракия (1941) и ръководител на служба „Противовъздушна и химическа защита“ в 44-то полково военно окръжие (1942).
През март 1943 г. поема командването на Парашутната дружина, с която воюва в първия период на войната срещу Германия при Стражин, Страцин и Куманово (октомври – ноември 1944). От януари 1945 г. е офицер за свръзка към щаба на 1-ва българска армия.
Загива по време на бойни действия срещу отстъпващия противник. Произведен посмъртно в звание подполковник. Награден с военен орден „За храброст“ IV степен 1 клас.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}