Военна информация

 

Архив - от 16 до 29 февруари

 

 

Владимир Миленски обвини началника на отбраната адм. Ефтимов в русофилство. Време е дясната ръка на Тагарев да подаде оставка

29.02.2024, 20:19

Обвиниха началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в русофилство. Първият военен в държавата незабавно да поиска от Тагарев да освободи  шефа на Информационния център на МО Владимир Миленски. И без това е незаконно назначен.
Ако е истински мъж, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов трябва незабавно да поиска отстраняването от длъжност дясната ръка на военния министър Тодор Тагарев. Причината е, че за първи път чиновник от МО, доверено лице на министъра, си позволява публична критика и неоснователни нападки към военен №1 в държавата. На служебно събиране директорът на Информационния център /ИЦ/ на МО, бившият комунист, полковникът от запаса и настоящ пенсионер Владимир Миленски изпада в някакво особено трансцендентално евроатлантическо състояние на духа и с прозрението на древен шаман обявява, че адмирал Ефтимов закриля русофилите в армията. В залата присъстват около 50 души, някои се споглеждат озадачено, други са почти в шоково състояние. А причината за гнева на самозабравилия се любимец на Тагарев е смешна, но и тъжна. Миналия месец ведомственият вестник „Българска армия“, подчинен нему лично, публикува негови съновидения под заглавие „Срещу България се води информационна война“. Та в този пасквил на бившия другар Миленски му се привижда, че войската ни е пълна с руски агенти. Не се знае колко са. И той е много разтревожен. За скандалния случай „Галерия“ първа писа........Прочети още

 

Варшава закупи американска система за управление на противовъздушна отбрана

29.02.2024, 19:54

Полша подписа споразумение със САЩ за закупуване на интегрирана командна система за противовъздушна и противоракетна отбрана (ICBS) на стойност 2,5 млрд. долара, съобщи полският министър на отбраната, предаде АФП.
“Полската армия се сдобива с оперативен мозък за системите за противовъздушна и противоракетна отбрана”, заяви Владислав Косиняк-Камиш (на снимката) на официалната церемония по подписването, на която присъства и американският посланик в Полша.
“Видяхме от първа ръка в Украйна колко важна е въздушната и противоракетната отбрана и тази покупка ще осигури на Полша най-добрите, най-модерните и най-ефективните инструменти за защита на територията на НАТО”, заяви посланик Марк Бжежински в профила си в X.
“Полша ще бъде втората страна след САЩ, която ще разполага с тази най-модерна интегрирана командна система в света”, подчерта полският министър.
Системата IBCS ще интегрира и координира полските системи за противовъздушна и противоракетна отбрана със среден обсег Wisla, използваща придобитите от Полша американски ракети Patriot, и системата с малък обсег Narew, базирана на британските ракети CAMM.
Подписаното споразумение включва закупуване на оборудване за системите Wisla и Narew и интегрирането им в системата IBCS, както и полеви изпитания, се посочва в прессъобщение на Министерството на отбраната.
Срокът на договора е от 2024 до 2031 г.
Варшава е член на НАТО, близък съюзник на Вашингтон и верен поддръжник на Украйна. През последните няколко години страната направи значителни покупки на оръжие, главно от САЩ и Южна Корея.
Военният ѝ бюджет възлиза на 4 % от БВП, което е най-високият показател сред страните от НАТО.
Източник: bgnes

 

Бойната група на НАТО в Румъния ще се увеличи с 3000 души и ще прерасне в бригада през пролетта на 2025 г., съобщи френски генерал

29.02.2024, 17:16

Бойната група на НАТО в Румъния, която е разположена в окръг Брашов, ще нарасне през пролетта на 2025 г. и ще се състои от 4000 военни спрямо настоящите 1000 души, съобщи днес френският генерал Лоик Жирар, най-високопоставеният френски военен в Румъния, цитиран от румънската секция на радио Свободна Европа.
Бойната група на НАТО в Румъния беше създадена веднага след като Русия нападна Украйна – в края на февруари 2022 г., напомня изданието.
Франция е страната, която ръководи тази група, разположена в базата Чинку, окръг Брашов.
Това е една от осемте бойни групи, създадени от Северноатлантическия алианс, след като Русия анексира незаконно украинския полуостров Крим през 2014 г.
На срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че Бойната група на НАТО в Румъния може да достигне ниво бригада, но моментът на разширяването на структурата не беше обявен досега, отбелязва Свободна Европа.
Френският генерал Лоик Жирар, заместник-командващ на Многонационалното командване на дивизията “Югоизток” на НАТО в Румъния, съобщи на среща с румънски журналисти, че освен новите около 3000 военни от НАТО (предимно французи), които ще дойдат в Румъния, в националните бази ще бъде разположено и ново оборудване.
Изданието посочва, че ще бъдат изпратени още 37 танка Льоклер (Leclerc) и гаубици Сезар (Caezar), като напомня, че в момента Бойната група на НАТО в Румъния разполага с 13 френски танка Льоклер, стотици бронирани машини и ракетни установки.
В Бойната група на НАТО в Румъния участват военни от Франция, Северна Македония, Белгия, Люксембург, Полша, Португалия и Съединените щати.
В Румъния в момента се намират над 5500 военни от НАТО, като най-малко 2000 от тях са американци, отбелязва Свободна Европа.
Американските военни са дислоцирани в Румъния на базата на двустранно споразумение между администрациите в Букурещ и Вашингтон. Те се намират в базите Михаил Когълничану (окръг Констанца) и Девеселу (окръг Олт).
След като Бойната група на НАТО в Румъния премине на ниво бригада, общият брой на военните от съюзническите страни, разположени в Румъния, ще достигне около 9000 души, посочва изданието.
Източник: bta.bg

 

Ако станете курсанти

29.02.2024, 17:09

По време на следването си получаватe ежемесечна стипендия от 750 до 800 лв. и имат възможност за допълнителна стипендия за успех от 150 до 200 лв.
По време на следването си имате възможност за обучение по чужд език, съгласно стандарт на НАТО и получаване на сертификат, както и възможности за обучение и специализации в университети на страни от Европейския съюз.
По време на обучението си сте на пълна държавна издръжка, която включва безплатно настаняване в общежития, безплатно хранене и униформено облекло, безплатно медицинско обслужване и задължително застраховане срещу смърт и неработоспособност вследствие на злополука.
Имате възможност за ползване на почивната и спортната база на Министерството на отбраната.
Ваканцията е 30 календарни дни за учебна година.
При завършване получавате диплома за висше образование на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по две специалности - военна и гражданска.
Имате гарантирана професионална реализация като офицери в Българската армия след дипломирането.
533 са местата за прием на курсанти за учебната 2024/2025 г., обявени със заповед на министъра на отбраната. Кандидатите за тях могат да избират от 24 различни специализации. В Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ са обявени 396 места. Във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ - 73 места, а във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ – 64 места.
Ранният прием продължава в НВУ „Васил Левски“ до 25 април, във ВВВУ „Георги Бенковски“ до 24 април, а във ВВМУ - до 19 април. В Морско училище вече е проведен един ранен прием и са запълнени 22 места.
Сроковете за подаване на документи са до 28 март в НВУ и до 5 април във ВВВУ и ВВМУ.
Редовният прием в НВУ е до 3 юли, във ВВВУ – до 11 юли, а във ВВМУ – до 5 юли. Срокът за подаване на документи е до 21 юни 2024 г.
Документи се подават във висшите военни училища или във военното окръжие по местоживеене.
Източник: https://otbrana.com/

 

Стартира най-голямото учение на Специалните сили „TROJAN FOOTPRINT 2024“

29.02.2024, 14:17

Днес на специализирания учебно-тренировъчен комплекс (СУТК) „Црънча“ на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия беше дадено началото на най-голямото учение на Силите за специални операции на НАТО в Европа „TROJAN FOOTPRINT 2024“.

На откриващата церемония командирът на 3 група Специални сили полковник Тодор Даков, приветства българските и  чуждестранните участници и пожела на всички успех при изпълнение на задачите, съобщават от СКСО.
„TROJAN FOOTPRINT 2024 е основно учение на Силите за специални операции в Европа. От една страна, то е фокусирано както върху подобряване на способността на специалните сили да се противопоставят на широк спектър от заплахи, така и върху увеличаване на интеграцията с конвенционалните сили и подобряване оперативната съвместимост на страните от Алианса. От друга страна TROJAN FOOTPRINT повишава военната готовност, подобрява доверието и развива дълготрайни взаимоотношения, които насърчават мира и стабилността в цяла Европа. Накрая, но не на последно място, TROJAN FOOTPRINT е възможността за нас да демонстрираме нашите умения и решителност да се борим с всяка заплаха, независимо от къде идва и кога ще се случи“, каза в обръщението си полковник Даков и завърши с думите „това учение ще предизвика вашите възможности и ще изисква максимални усилия, но вярвам, че ще работите заедно, ще се подкрепяте и в крайна сметка ще завършите мисията си успешно.“
Международното учение TROJAN FOOTPRINT 2024 се провежда в периода от 28 февруари до 15 март на териториите на България, Грузия, Гърция, Румъния и Германия, където е позиционирано Компонентното командване на Силите за специални операции за учението.
На територията на България участват около 100 военнослужещи, военна техника и въоръжение от СКСО и около 50 военнослужещи от САЩ и Румъния.
Източник: https://otbrana.com/

 

Най-голямата заплаха за американската армия не са Русия и Китай, а новобранците

29.02.2024, 12:23

През миналата фискална година всички американски въоръжени сили с изключение на морската пехота и миниатюрните космически сили не са успели да изпълнят целите си за наемане на нови хора. Военноморските сили не са достигнали целта си от 37,7 хил. души с приблизително 6 хил. и въпреки това се надяват на още по-голям брой нови попълнения тази година, за да запълнят общо редиците си от 340 хил. позиции, пише за Bloomberg Джеймс Ставридис, пенсиониран адмирал от Военноморските сили на САЩ и настоящ заместник-председател на Carlyle Group.
Армията пък се надяваше да намери нови 60 хил. души, но не ѝ достигнаха 15 хил. души. Въздушните сили и бреговата охрана се справиха малко по-добре, но също не успяха да изпълнят целите си на 100%........Прочети още

 

Генерал Бен Ходжис говори за грандиозен провал на Украйна

29.02.2024, 08:30

Генерал Бен Ходжис, бивши командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, остро разкритикува политическото ръководство на Украйна, което по думите му се е провалило в мобилизацията на военнослужещи.
Според него липсата на хора на фронта не е по вина на Въоръжените сили на Украйна, а е показател за неспособността на длъжностните лица и законодателите да вземат решения. Сега украинската армия можеше да воюва срещу Руската федерация с още 2 милиона души, но това не се случи, каза американецът пред NV. По-конкретно той обвини Върховната рада и правителството на страната.
Генералът каза, че за него всичко това е невероятна история. "Когато чуя, че няма достатъчно войски, че командирите остават без хора, тогава това е невероятно за мен... Защото знам, че има повече от 2 милиона украински жени и мъже на военна възраст, годни за военна служба“, категоричен е Бен Ходжис.
Според военния става дума за украинци както в държавата, така и извън нея. Те отдавна можеха да попълнят тези звена, които имат недостиг на жива сила, каза Ходжис. "Това не е провал на армията. Това е неспособността на правителството и Радата да променят законите", смята той.
Според Ходжис е необходимо да се промени системата за мобилизация по такъв начин, че украинските жени и мъже да имат увереност, че няма да отидат „голи“ и неподготвени в битка - така че всеки от тях да знае, че семейството му ще бъде обгрижено. Сега населението на Украйна не вярва, че ще бъде защитено, затова не влиза в армията, заключи той.
Източник: https://fakti.bg/

 

САЩ обмислят да дадат оръжие за Киев от запасите си, Русия разширява пробива при Авдиевка

29.02.2024, 08:06

В Пентагона обмислят дали да не използват своята последна възможност да подкрепят военно Украйна, отпускайки директно оръжия от своите запаси на стойност 4 млрд. долара, коментират правителствени източници на CNN. В Министерството на отбраната се опитват да избегнат този вариант, защото без помощта, която стои блокирана в Конгреса, тези оръжия няма да бъдат възстановени веднага, а това означава отслабване на боеспособността на американската армия.
В същото време войната в Украйна е в критичен етап, а не се вижда напредък по въпроса за помощта в Конгреса. Все още няма взето решение, но темата, както и други възможности за План Б за Украйна, се обсъждат все по-често, казват източниците на CNN......Прочети още

 

Утрешното състояние на военните медии стигна до Комисията по отбрана

29.02.2024, 08:00

Министърът на отбраната Тодор Тагарев имал колебания дали да не спре издаването на в. „Българска армия“. Директорът на Информационния център на МО Владимир Миленски, обаче го убедил да не го спира, защото дядовците четели изданието и разказвали на внуците за армията. Това стана ясно от изслушването на двамата днес в Комисията по отбрана във връзка с новия Устройствен правилник на ИЦ и провежданата в него политика. От думите им стана ясно още, че вестникът се чете от хора над определена възраст нагоре и очевидно не стига до целевите групи на тяхната политика. Тази мисия в определена степен не изпълнявал и Военният телевизионен канал. Директорът обеща военната телевизия да има 50 на сто собствена продукция. По тези причини ще се акцентира върху предоставяне на инф
Направеният анализ на функционирането на ИЦ се оказал необнадеждаващ, посочи директорът. До хората не стигала достатъчно информация, за да дойдат в армията. Така се стигна до промени в Устройствения правилник на МО с постановление на МС, които да дадат възможност на Информационния център на МО да организира вътрешната си структура и  да създаде екипи за незабавно реагиране и дългосрочно противопоставяне на пропагандата и информационните  атаки, на които е цел всеки военнослужещ и въоръжените сили като цяло, бе записано в мотивите към документа. Като основание бяха формулирани въвеждането в сила на „Концепция за реализиране на информационната политика на  отбраната“, крайно изострената и динамична среда за сигурност, руската инвазия в  Украйна и неконвенционалните и хибридни действия, които агресивно използват  най-съвременни средства за въздействие, а също развитието на технологиите и на  средствата за комуникация.
Така дойдоха новите функции на ИЦ. Да организира и осъществява мониторинг и анализ на информационната среда за ефекта от осъществяваната информационна политика, включително за наличие на хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании, насочени срещу въоръжените сили и срещу политиката за национална сигурност и отбрана. Да планира осъществяването на информационната политика на отбраната в интерес на изграждането и поддържането на модерни,  боеспособни и мотивирани въоръжени сили, като прилага Стратегия за стратегически комуникации и План за стратегически комуникации, изготвени в Министерството на отбраната. Да организира продукцията на информационно съдържание, което разпространява чрез Военния телевизионен канал, вестник „Българска армия“ и чрез съвременните електронни форми на разпространение – уеб сайт, социални мрежи и софтуерни приложения. Посочена бе целта за оптимизиране на комуникацията с обществото и  военнослужещите и ефективно противодействие на неконвенционалните и хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании срещу Въоръжените сили и срещу политиката за национална сигурност и отбрана.
Разработен бе нов Правилник за устройството и дейността на Информационния център на МО, който все още не е публикуван в Държавен вестник, а се очаква да влезе в сила от 1 март. Той предвижда промяна на структурата,  нови функции, но при същия щатен състав – 58 души и при същото финансиране. Очевидно това е създало определено напрежение в състав и доведе темата до заседание на Комисията по отбрана. Доколко е удачно преназначаването на журналисти в отделите на мониторинг и планиране, питаха депутатите. Или определени дейности, посочени в правилника, не са ли отговорност на военното разузнаване и други структури в министерството.
Г-н Миленски не скри, че ще има пренатоварване на журналисти, както и предстоящо обучение във връзка с новите им функции. Има поне хиляда сайта, които бълват информация, каза той във връзка с мониторинга. За тази цел ще се работи и с голяма компания на високо ниво. Освен това, с оглед на преназначаванията, по неговите думи, става дума за държавни служители по длъжност във военните медии, а не за журналисти. Разбира се, ако някой реши да напусне, ще обявим конкурс за мястото му, отбеляза директорът. Освен това, на основата на сътрудничеството с факултета по журналистика в СУ можело да се очаква след 3-5 години във военните медии да дойдат млади кадри.
От членовете на комисията бяха изразени някои опасения. Христо Гаджев попита доколко е удачно телевизионни журналисти да работят в отделите за мониторинг и планиране, а вестникарите в телевизията. Очевидно ще стане така. Един текст, даде пример г-н Миленски, ще се пише както за вестника, така за сайта, така и за телевизионен репортаж. Според Джейхан Ибрямов трябва да се внимава, за да не се получи дублиране на определени функции с дирекция „Връзки с обществеността и протокол“. Борислав Гуцанов попита кой определя коя новина е фалшива и това не е ли възможност за налагане на цензура. Не остава ли горчивия привкус, че една от целите на промяната е част от журналистите да бъдат учтиво помолени да напуснат, бе притеснението на Атанас Зафиров.  Няма да е добре, допълни той, ако една деполитизирана структура се превърне в политически инструмент. Тук се намеси министър Тагарев и каза, че за 9 месеца не е дал едно интервю за в. „Българска армия“, което, обаче, отчита като грешка.
Владимир Миленски каза, че след определен период ще се направи преглед на изпълнението на правилника, допусна, че ще има грешки и съответни корекции. Все още длъжностните характеристики на служителите не са връчени, защото правилникът не е публикуван в Държавен вестник и не е влязъл в сила. Остава да дойде 1 март и да видим какво ще донесе Баба Марта на военните медии.
Източник:https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
За секунди се сменят всички части на пистолет без ударно-спусковия механизъм
29.02.2024, 07:45

Пистолетът Sig-Sauer P-320 бе един от хитовете на най-голямото в света оръжейно изложение SHOT SHOW.
Уникалното оръжие впечатли с редица новости в конструкцията, които го правят подходящо както за армия, полиция и спецслужби, така и за спортна стрелба и самозащита.
Тайната на новия пистолет се крие в модулната конструкция, която позволява бързо преобразяване в различни варианти. Освен това той се разглобява и сглобява с голи ръце без нито един помощен инструмент, и то само за няколко секунди.
Корпусът и цевта може да се сменят така, че оръжието да е удобно за всяка длан без необходимост от допълнителни наставки на ръкохватката. Освен това със замяната на корпуса и цевта удължената версия на Sig- Sauer P-320 бързо се превръща в компактен вариант - лек и удобен за скрито и продължително носене. Единственото, което не се сменя, е ударно-спусковият механизъм.
Конструкторите са предвидили възможност основната версия да използва цев, дълга 119 мм, като общата дължина на оръжието не надвишава 230 мм. Цевта на компактния вариант е дълга 99 мм при обща дължина на пистолета 183 мм. Тези размери са за пистолетите, предназначени за патроните 9 mm Parabellum.
Разработени са и версии за популярните в САЩ патрони .40 Smith&Wesson, както и за патроните .357 SIG. Дулната енергия на изстреляния куршум на патроните 9 mm Parabellum е около 450-490 джаула, на .40 Smith&Wesson - 560-750 джаула, а на .357 SIG е в границите на 750-800 джаула. Граничните стойности на дулната енергия са определени за куршуми с различна маса.
Вместимостта на пълнителя зависи от вида на използваните патрони. При вариантите, предназначени за патрони .40 Smith&Wesson, пълнителят събира 14 патрона. Моделите за патрони .357 SIG са снабдени с пълнители за 17 патрона, а компактните модели използват 13 или 15-зарядни пълнители.
Конструкторите са разработили два вида спускови лостове. Единият е традиционен с гладка челна повърхност, а другият е по подобие на австрийския “Глок” - с монтирано допълнително лостче за безопасност. То не позволява произвеждане на случаен изстрел. Усилието за задействане на спусковия лост и на ударника е от 2,5 до 3,4 кг при различните варианти на пистолета. То се дължи на избрания тип ударно-спусков механизъм, който е само с двойно действие (DAO-дабъл екшън онли). При него ударникът се намира винаги в предно (изходно) положение и за задействането му е необходимо пълно натискане на спусъка.
Неудобство при този вид механизми е в по-дългия ход на спусковия лост при всеки изстрел, необходим за придвижване на ударника от изходно в задно крайно положение.
Ударно-спусковият механизъм е изработен в едно тяло и може да се монтира във всяка разновидност на пистолета. Високата степен на безопасност на оръжието се осигурява и от специалната система за сигурност, която блокира огъня при незаключен затвор.
Рамката на пистолета е изработена от удароустойчива пластмаса. Тя е снабдена с “Пикатини релса” по военния стандарт MIL-STD-1913. Към нея могат да се монтират оптически мерници, тактически фенери, бързомерци и други тактически принадлежности. За комплектоване на пистолета се използват три типа рамки - Small, Medium, Large, наименованията на които подсказват, че от тях произлизат съответно компактни, средни и дълги варианти.
За удобство при ползване с дясна и лява ръка бутоните за пълнителя и
затворната задръжка са разположени симетрично.
Изключително прецизната изработка на частите на пистолета му гарантира висока надеждност и дълготрайност на работа, характерна за оръжията с марката Sig-Sauer. Благодарение на това пистолетът бързо навлиза в арсеналите на специалните структури, но успешно дебютира и на цивилния пазар. - Още пистолети Sig-Sauer
Източник: https://www.24chasa.bg, доц.д-р Георги Маринов

 

Обстановката в Украйна към 15:00 на 28 февруари 2024 година

29.02.2024, 07:30

Легенда:
 - по-наситено червените участъци, обградени с черна линия, са територии, контролирани от Русия преди началото на СВО;
 - по-бледите червени участъци, обградени от непрекъсната червена линия, са територии, контролирани от Русия сега;
 - по-бледите червени участъци, обградени от прекъсната червена линия, са напредъка на руската армия;
 - сините са обявени от украинците за завзети след контранастъпление;
 - жълтите са обявени от руснаците за завзети и контролирани;
 - защрихованите със синьо - има съобщения за партизанска дейност.
Прочети още.....Институт за изследване на войната (ISW), САЩ

 

 

Представителният духов оркестър на ВМС навърши 140 години

28.02.2024, 22:13

На 28 февруари 2024 г. Представителният духов оркестър на Военноморските сили отпразнува 140 години от създаването си, съобщават от ВМС.
Първообразът му е създаден на 28 февруари 1884 г. към Дунавската флотилия в град Русе и е наброявал 22 оркестранти. В продължение на 36 години, диригенти на оркестъра са чужденци, пет от които са чехи.
Общо 19 души са държали диригентската палка. Първи диригент на оркестъра е Франц Минарек, а първият българин, който поема ръководството на флотския оркестър през 1920 год. е Димитър Харалампиев.
В момента диригент на оркестъра е капитан III ранг Георги Зайранов – завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив, а помощник-диригент е лейтенант Даниел Лазаров – завършил Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”.
В репертоара на Представителния духов оркестър на Военноморските сили се включват творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Рубинщайн, Щраус, Христов, Стайнов, Райчев, Владигеров и много оркестрови разработки от съвременни автори на поп и рок музика.
По случай празника със заповед на началника на отбраната на Република България беше награден капитан III ранг Зайранов.
Със своя заповед контраадмирал Михайлов награди с почетни монети на командира на Военноморските сили оркестранти от оркестъра...... Прочети още

 

Президентът Радев проведе среща с представители на Военновъздушния колеж в САЩ

28.02.2024, 21:40

Връзката между политическите цели и разработваните на тяхна основа стратегии и изучаването и анализът на стратегическите и оперативни аспекти в съвременните военни конфликти обсъдиха на среща в президентската институция държавният глава Румен Радев и представители на Военновъздушния колеж (Air War College) в САЩ, където държавният глава е завършил с отличие като магистър по „Стратегически проучвания“ през 2003 г. В срещата участва и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен.
В рамките на разговора беше обсъдено и стратегическото партньорство между България и САЩ, както и модернизацията на българските въоръжени сили.
Румен Радев връчи Почетния знак на държавния глава на полк. Ерик Питърсън от Военновъздушния колеж, а от името на колежа той поднесе на държавния глава плакет в знак на признателност за неговата подкрепа за провежданата от колежа изследователска програма в областта на сигурността.
Източник: https://www.moreto.net/

 

Bloomberg: Церемонията по приемането на Швеция в НАТО може да се отложи

28.02.2024, 21:22

Церемонията по приемането на Швеция в НАТО вероятно ще бъде отложена най-рано за следващата седмица, тъй като новоизбраният президент на Унгария все още трябва да встъпи в длъжност, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници.
Въпреки че все още няма конкретна дата, процесът се очаква да бъде финализиран следващата седмица, според хора, запознати с подготовката. Възможно е обаче сроковете да се изместят.
Тази седмица унгарските депутати избраха ръководителя на конституционния съд на страната Тамаш Шулек за следващ президент, след като Каталин Новак подаде оставка този месец на фона на скандал с насилие над деца.
Очаква се Шулек да подпише ратификацията от Будапеща.
Церемонията по присъединяването в централата на военния съюз в Брюксел първоначално е планирана за този петък, 1 март.

 

Чакаме компенсации от военно-техническата помощ за Украйна

28.02.2024, 19:54

Можеше ли решенията на парламента за оказване на военно-техническа помощ на Украйна да се изпълнят по-бързо? Това бе основният въпрос в началото на днешното заседание на Комисията по отбрана. В две части – открита и закрита, народните представители изслушаха министъра на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министрите Атанас Запрянов и Станимир Георгиев, началникът на политическия кабинет на министъра Добромир Тотев, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и други генерали и офицери.
Конкретни въпроси по отделните решения задаваше най-вече председателят на комисията Христо Гаджев, който остави впечатление за неудовлетвореност от изпълнението. Правим това, което е възможно, каза министърът. До този момент помощта ни се оценява на 47 млн. евро, като 13 милиона са по време на служебното правителство. Очакваме  компенсации, които могат да бъдат в рамките на 54 процента. Според министъра, тези средства трябва да се използват са превъоръжаване на армията. Те, обаче, ще идват поетапно. Първите 7 млн. евро, например ще идват през следващите три години до 2027 г.
БТР-ите от МВР, предвидени за Украйна, вече били в София. В продължение на три седмици те са извозвани от различни места в страната от Българската армия. Вече има договори и график по дни, до две седмици ще ги изпратим, каза министърът. Що се отнася до подготовката на бойни санитари и пехотна рота от Украйна у нас, стана ясно, че имаме готовност, но няма искане от отсрещната страна. Същото се отнася и за участието ни в т.нар. коалиция Ф-16.
Това, което предоставяме, е с различен приоритет, заяви министърът. Има средства, които заминават веднага със самолети. Има средства, които са с втори приоритет, и заминават с друг вид транспорт, има и средства, които са с още по-нисък приоритет, и за чието експедиране преминават месеци.
Министърът не пожела да отговори на въпроса за евентуално двустранното споразумение за сигурност с Украйна, което премиерът акад. Николай Денков анонсира при посещението си в Киев. Утре по него ще има заслушване в пленарна зала. Той обаче каза, че не се предвижда украински самолети и друга техника да ползват наши летища и военна инфраструктура.
Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламентарната комисия по отбрана. Внесено е предложение от Министерския съвет и одобрението му от Народното събрание ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока, обясни министърът.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Сухопътните сили на САЩ обявиха съкращаване на 24 хил. позиции, докато се преструктурират заради променящите се заплахи

28.02.2024, 13:05

Сухопътните сили на САЩ ще съкратят около 24 хиляди позиции, или около 5% от личния си състав, като част от преструктуриране, за да балансират проблемите с приема на нови войници, съобщи ДПА.
Повечето от съкращенията ще бъдат на позиции, които в момента така или иначе не са заети. Някои от тях вече не са необходими, защото нуждите в сфери, като например борбата срещу бунтовнически сили, са по-малки заради свиването на числеността на американските сили, разположени в Ирак и изтеглянето им от Афганистан. Другите съкращения са в части с непопълнен личен състав заради проблемите с привличането на нови кадри.
„За близо 20 години структурата на Сухопътни войски отразяваше фокуса върху борбата срещу бунтовници и провеждането на антитерористични операции, които бяха доминиращи след нападенията от 11 септември“, пише в документ, където са представени промените.
„Сухопътни войски ще продължат да се нуждаят от способности, свързани с тези мисии. В светлината на променящата се среда в областта на сигурността и еволюиращия характер на войната обаче Сухопътни войски изместват фокуса си върху провеждането на бойни операции от голям мащаб срещу технологично напреднали военни сили“, се обяснява в текста.
Това изисква изграждането на нови способности и преструктуриране, съобщиха от Сухопътни войски. Военното командване на САЩ е стигнало до тези изводи, след като се е консултирало задълбочено с Конгреса и е провело дълбок анализ на операциите, способностите и промяната в глобалната военна среда.
„Тези планирани съкращения се отнасят до позиции, а не до индивидуални войници. Сухопътни войски няма да молят настоящите войници да напускат“, се уточнява в изявлението.
Друга цел е да се модернизират и преструктурират военните оръжейните платформи, някои от които са приети на въоръжение в началото на Студената война. Това, според американските Сухопътни войски, е необходимо „за възпиране на противниците, които използват нови военни технологии, за да станат по-мощни и агресивни“.
„Прилагането на тези структурни промени представлява значително изместване за Сухопътни войски от борбата срещу бунтовници и провеждането на антитерористични операции към бойни операции в голям мащаб срещу силно усъвършенствани противници“.
Планът също така включва наемане на около нови 7500 военнослужещи в сфери като противовъздушната отбрана и борбата срещу дронове, създаването на работни групи за засилване на способностите в киберпространството, събирането на информация и нанасянето на удари на далечни разстояния. Докато се справят с проблемите при набиране на персонал, американските Сухопътни войски ще формират части, специално насочени за справяне с такива задачи. - Още за СВ на САЩ
Източник: https://www.bta.bg/

 

Народното събрание ще определи формированията за допълване на въоръжените сили във военно време

28.02.2024, 09:18

В парламента е постъпило предложение на правителството за определяне на военните формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, съгласно приложение, което е поверително. Проекторешението е разпределено в Комисията по отбрана. При гласуването му от народните представители ще  бъде отменено предишното решение от 25 октомври 2013 г.
Съгласно разпоредбите на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, Министерският съвет предлага, а Народното събрание определя военните формирования и структури за допълване на Въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, се посочва в мотивите към проекта.
Решението произтича от провеждащия се стратегически преглед на отбранителната политика. „Паралелно с дейностите по усъвършенстване на отбранителния мениджмънт, отбранителна аквизиция и други, в Министерството на отбраната беше извършен преглед на отбранителните способности и структурата на силите. В резултат на това е изведена необходимостта от актуализиране на определените с Решение на 42-ото Народното събрание военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили“, отбелязва правителството.
Предложението е продиктувано от извършената през 2021 г. промяна в структурата на ВС и формирането на две нови командвания в състава на Българската армия, промяната в задачите, изпълнявани от ВС, произтичащи от изискванията на предварителните планове на Алианса, прилагането на новия модел на силите на НАТО, както и в контекста на дейностите по разработване на плановете на въоръжените сили на Република  България.
Във връзка с това е било идентифицирано намаляване на сроковете за готовност, което извежда необходимостта от прилагане на смесен подход при формиране и комплектуването на част от формированията, т.е. нарастване на мирновременните структури с необходимото количество допълнителни структури и личен състав от запаса.
Било е отчетено също, че в края на 2022 г. с Постановление № 416 от 2022 г. Министерският съвет определи структурите от другите сили от системата за национална сигурност на Република България и тяхната численост, които се включват във въоръжените сили във военно време, като същите остават валидни и не е необходима тяхната актуализация.
В този контекст и с цел осигуряване развитието на отбранителните способности на въоръжените сили за военно време, както и за гарантиране на националната и съюзната сигурност е необходимо Народното събрание да определи военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, е изводът в мотивите към проекторешението.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Министър Тагарев се разпоредил да се подготвят документите за увеличение на военните заплати

28.02.2024, 09:14

Дал съм указания, предполагам, че са готови вече документите за увеличение на заплатите на военнослужещите с 10 процента от началото на тази година. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев тази сутрин по БТВ. - (видео)

Обсъждат се и други мерки, подготвят се заповеди за заплащане за фактическо командване, които се отнасят до близо 2000 души, отбеляза още той. Това не е достатъчно, продължаваме да търсим този модел, който ще ни позволи да привлечем хора с качества и решимост да защитават страната си и да ги мотивираме да останат на служба, подчерта министърът.
„Няма да пращаме войници в Украйна, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна“,  заяви министърът . Думите му бяха по повод на коментар на френския президентЕманюел Макрон, че не е изключена вероятността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна. Според него е много малко вероятно държава сама да реши да изпраща войници. Ако конфликтът се пренесе после на нейна територия, ще ангажира НАТО в последствие, уточни той.
Министърът допълни, че българската помощ за Украйна е на стойност 47 милиона евро, като 13 милиона са по време на служебното правителство, и заяви, че ще има нова военна помощ от страната ни за Киев, която ще бъде доста по значителна.  БТР-ите за Украйна са в София и скоро ще бъдат транспортирани, отговори на въпрос министърът. По този въпрос днес той е поканен в Комисията по отбрана.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военен календар

28.02.2024, 08:00

На 28 февруари 1859 година в Стара Загора е роден генерал-майор Вълко Велчев (1859 – 1935).
Завършва първия випуск на Военното училище (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1885). Служи в Източнорумелийската милиция.
Участва в Сръбско-българската война (1885) като началник-щаб на авангарда, който овладява Цариброд и Пирот. През 1903 г. е назначен за командир на 2-ра пехотна тракийска дивизия. От 1908 до 1911 г. заема длъжността командир на 8-а пехотна тунджанска дивизия.
По време на Балканската война (1912 – 1913) командва новосформираната 11-а пехотна сборна дивизия и войските от Северния и Източния сектор при обсадата на Одринската крепост. По негова инициатива е проведена прибързаната и неуспешна атака на Източния сектор (1 – 4 ноември 1912).
В Междусъюзническата война (1913) е командир на Южния отряд. Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст.

На 28 февруари 1887 година в Русе умира подполковник Димитър Филов (Калофер 1846 – 1887).
Завършва Пехотното юнкерско училище в Одеса, Русия (1871).
По време на Руско – турската война (1877 – 1878) е поручик от руската армия и командир на 4-а рота от 3-а опълченска дружина. Сражава се при Стара Загора, Шипка и Шейново. След Освобождението служи в Източнорумелийската милиция и командва учебния батальон (1879), 7-а сливенска (1879 – 1882) и 6-а старозагорска дружина (1882 – 1885). Участва в подготовката и провъзгласяването на Съединението (6 септември 1885), след което е назначен за командир на Ямболския отряд.
В Сръбско-българската война (1885) поема командването на войските от Общия резерв и Централната колона в настъплението към Цариброд и Пирот. През 1886 г. е назначен за командир на 3-а пехотна русенска бригада (1886) и участва в офицерския бунт срещу правителството (19 февруари 1887). След неуспеха му прави опит да премине р. Дунав, но e тежко ранен и умира в болницата в Русе. Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст.

На 28 феруари 1903 година в Плевен е роден генерал–майор проф. д-р Здравко Мицов (1903 – 1986).
Завършва Военномедицинската академия в Ленинград (дн. Санкт Петербург) и служи като старши лекар на военноморската авиация в Севастопол.
По време на Втората световна война (1939 – 1945) воюва на Ленинградския и Московския фронт.
На 15 октомври 1945 г. се завръща в България и работи като старши преподавател в Общовоенния хигиенен институт.
От 1947 до 1969 г. завежда Катедрата по военномедицинска подготовка при Висшия медицински институт в София. Поставя основите на научноизследователската работа в областта на българската военна медицина и на преподаването на военномедицинските дисциплини във висшите медицински институти.
Той е един от основателите на военнополевата терапия и на военната токсикология, възпитал и обучил цяло поколение военномедицински ръководни дейци, преподаватели и научни работници.

 
 

 

Радарни драми

27.02.2024, 22:45

Преди половин година, на 24 август 2023 г., бяха отворени офертите за доставка на седем наземни трикоординатни обзорни радари за нуждите на ВВС. От осем поканени за участие компании с оферта се отзоваха пет – израелската Elta (подразделение на държавната IAI – Israel Aerospace Industries), испанската Indra, италианската Leonardo, Lockheed Martin и френската Thales. От седемте радара, пет трябва да са от по-висок клас за далечно откриване, а останалите два са по-малки и високо мобилни, като основната им задача е да запълват евентуалните дупки в радарното полет. Очакваният бюджет за проекта е 400 млн. лева.
Обхватът на проекта включва освен придобиване на седемте нови трикоординатни радари, обучение на личен състав, гаранционна поддръжка не по-малко от 24 месеца и последваща интегрирана логистична поддръжка за пет години. Според официалното съобщение на МО основните критерии за оценката са: цена за придобиване и цена за поддръжка; оперативни способности; индустриално сътрудничество; гаранционна поддръжка на радарите......Прочети още

 

Подводницата пионер на руския флот

27.02.2024, 22:33

Въпреки, че подводницата Project 705 Lira е добре известна с качествата си на западния свят, то тя е най-популярна с ролята си във филма „На лов за Червения октомври“. “The National Interest” ни припомня, че този клас подводници са оставили сериозна наследство и извън големия екран.
Бъдещето на руския флот от подводници е далеч по-автоматизирано от сегашните прототипи, продължавайки една тенденция от края на 70-те години. Неин пионер беше класът ударни подводници Project 705 Lira.
Докато съдовете от клас Алфа бяха неуспешен опит в много отношения, новият клас бързи подводници станаха пионери в много иновативни технологии. Техните титанови корпуси им дадоха възможност да развиват скорост до 45 възла. Според някои специалист те могат да се гмуркат на дълбочина от 400 метра. В същото време подводниците са сравнително малки, като имат водоизместимост от 3200 тона.
Подводницата въвежда и други две ключови нововъведения. Едната беше един много компактен ядрен реактор, охлаждащ се от течен метал, способен да генерира огромни количества енергия. Използвани са основно два вида реактори: OK-550 и BM-40. И двата произвеждат около 155MW енергия. Резултатът от това беше развиването на сериозна скорост, за сметка на доста сериозен шум.
Другата голяма иновация в клас Lira е автоматизацията, което позволи ограничаване на броя на екипажа.
Подводницата е използвана в продължение на 20 години. Технологията на тези подводници по-късно проправи пътя за Sierra (Project 945) и клас Akula (Project 971Shchuka-B). В крайна сметка се стигна до Project-885 клас Ясен. В момента клас Ясен има екипаж от 90 души. Този брой обаче ще се намалява с разработването на новите дизайни “Interceptor” и “SSGN”, които в момента са в процес на разработка. Тогава броят на екипажа може да бъде редуциран до под 50 души. - Още за проект 705
Източник: http://fakti.bg/

 
 

Какво дава Швеция на НАТО и кой има най-голяма полза от това

27.02.2024, 20:53

Пристанището в южния шведски град Карлскруна. Една подводница стои във водата като гигантски кит и само малка част от нея се подава над повърхността. Отгоре се развява шведското знаме. Плавателният съд е част от флота, с който Швеция влиза в НАТО. Хората тук се гордеят с него, казва шефката на флотилията подводници Пола Валенбург.
Шведският подводен флот е "на световно ниво", казва тя и добавя, че той може да маневрира в тесни води, "но ние сме експертите в Балтийско море". "Познаваме региона отвътре така, както едва ли някой друг го познава", подчертава Валенбург пред АРД.
По-силен отбранителен Алианс
С Швеция към НАТО "се присъединяват" и нейните пет модерни подводници, които са специално конструирани за операции в Балтийско море. Особено във времената на руската агресивна война срещу Украйна това прави Алианса по-силен, убеден е Якоб Вестберг, професор в Шведския университет по отбрана в Стокхолм. Петте подводници може и да не са много като бройка, казва той, но "иначе само Германия и Полша имат подводници". По думите му не е напълно ясно дали полските могат да бъдат използвани. "А Германия има шест подводници. Така че това е почти удвояване на капацитета на НАТО в региона".
Наблюдението в Балтийско море е трудно - особено при самостоятелни операции. Затова и командирката на флотилията Валенбург и екипът ѝ се съсредоточават върху успешното бъдещо сътрудничество с Германия.
В крайна сметка подводниците не могат да покриват неограничена площ - било то при наблюдение или други военни операции. Съвместно обаче можем да възпираме по-успешно врага в този регион, казва Валенбург. Тя обаче все още не иска да разкрива детайли за предстоящото сътрудничество.
Важна част от геополитическия пъзел
И през последните години Швеция работи в много тясно сътрудничество с НАТО, макар и не като член на Алианса. АРД припомня, че след руското нахлуване в Украйна преди две години Швеция подаде молба за членство заедно с Финландия. Въпреки това Стокхолм беше принуден да води дълга битка, за да получи съгласието на Турция и Унгария.
Ето, че вече и последното препятствие беше преодоляно и Швеция вече има зелена светлина от всички членки на Алианса. Не само подводниците и силните военноморски и военновъздушни сили на Швеция ще са от полза за НАТО. Страната е и важна част в геополитическия пъзел на Алианса, обяснява Якоб Вестберг пред АРД. Сега планирането на регионалната отбрана на НАТО ще бъде много по-лесно - след като се вземат предвид всички ресурси и територията на Швеция.
Така например след присъединяването на Швеция ще може да се осигури по-добра защита на балтийските държави и Полша. В бъдеще подкрепленията и ресурсите ще могат да бъдат транспортирани по-бързо в региона на Балтийско море. А за Русия ще бъде по-трудно да изолира тази част на Балтийско море, подчертава Вестберг.
Швеция дава и своя финансов принос: още през 2024 година страната иска да постигне целта от 2% от БВП за отбрана.
В Карлскруна вече се чувстват по-сигурни, казва капитанът на подводница Виктор Моберг. Според него регионът на Балтийско море винаги е бил "предизвикателство", но в настоящата ситуация всичко е станало още по-непредсказуемо.
Източник: https://fakti.bg, Юлия Вешенбах ARD

 

САЩ няма да изпратят войници да се сражават в Украйна, обяви Белият дом

27.02.2024, 20:27

САЩ няма да изпратят войници да се сражават в Украйна, обяви Белият дом, цитиран от Франс прес и Ройтерс.
"Президентът (Джо) Байдън беше ясен, че Съединените щати няма да изпратят войски да се бият в Украйна", каза говорителката на Съвета за национална сигурност към американското президентство Адриен Уотсън. Тя добави, че Байдън смята, че "пътят на победата" минава през изпращането от САЩ на военна помощ за Украйна, а тя в момента е блокирана от Конгреса.
Уотсън направи това изявление на фона на среща на американския президент с лидерите на Конгреса за обсъждане на финансови въпроси, включително помощта за Украйна, отбелязва Ройтерс.
Вчера френският президент Еманюел Макрон каза, че разполагането на западни войски в страната, нападната от съседна Русия, "не бива да се изключва" в бъдеще.
Днес изявлението на Макрон предизвика редица коментари, като редица западни държави на практика отхвърлиха идеята му.
В ЕС няма решение за изпращане на войски в Украйна, заяви говорител на Европейската комисия.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Алиансът няма планове за разполагане на военни в бившата съветска република.
Източник: https://www.bta.bg/

 

ХИНА: Генерал-майор Тихомир Кундид е новият началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Хърватия

27.02.2024, 20:17

Генерал-майор Тихомир Кундид ще бъде новият началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Хърватия, поемайки поста от адмирал Роберт Хран, чийто мандат изтича на 29 февруари, предаде хърватската агенция ХИНА.
Назначаването на Кундид е одобрено от кабинета на президента и от правителството на Хърватия, съобщи телевизия HRT.
Кундид е роден във Вараждин през 1969 г., включва се във въоръжените сили през декември 1990 г., а през 1991 г. влиза в Специалната полиция. Той е бил член на Втора гвардейска бригада „Громови“, в която е заемал множество командни постове. От ноември миналата година Кундид е командир на Сухопътните войски на Хърватия.
Източник: bta.bg

 

На 27 февруари 1991 г. президентът на САЩ Джордж Буш обявява края на операция "Пустинна буря"

27.02.2024, 12:56

Президентът на САЩ Джордж Буш обявява края на операция "Пустинна буря" на 27 февруари 1991 г.., с което завършва за иракско-кувейтският конфликт и войната в Персийския залив.

На 17 януари 1991 г. многонационалните сили под командването на САЩ нанасят въздушни удари по стратегически обекти след отказа на президента на Ирак Саддам Хюсеин да изтегли от Кувейт войските си, навлезли в страната на 2 август 1990 г.

От 24 до 28 февруари 1991 г. съюзническите войски на САЩ, Великобритания и Франция предприемат сухопътна офанзива срещу иракските войски в Кувейт.

На 28 февруари 1991 г. президентът Саддам Хюсеин капитулира и подписва едностранно примирие, в което приема всичките 12 резолюции за суверенитета на Кувейт, приети от Съвета за сигурност на ООН в периода от 2 август до 29 ноември 1990 г.........Прочети още

 

До средата на годината не се предвиждат законови промени в областта на отбраната

27.02.2024, 12:46

Правителството публикува две програми – законодателна и оперативна със срок до 30 юни т.г. В тях са заложени 79 закона и 66 постановления на Министерския съвет. Нито един от тези проекти не се отнася пряко към отбраната и въоръжените сили. Очакванията за законови разпоредби, които да спомогнат за решаване на наболели проблеми, като некомплекта от личен състав, очевидно се отлагат за второто полугодие. Призивът на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев за авариен план, с който да се създадат условия за преодоляване на недостига на военнослужещи, включително и на офицери, също остава въ връмето. На този етап в Народното събрание от 30 ноември отлежава Програма за инвестиции в отбраната до 2023 г. Днес стана ясно, че на утрешното заседание на Комисията по отбрана ще бъде представена класифицираната част на програмата.
Със свое решение правителството удължи провеждането на Стратегическия преглед на отбранителната политика до 28 юни т.г. При първоначалния вариант от 29 септември м.г. този периодичен преглед трябваше да приключи утре, т.е. на 28 февруари.  А обобщените резултати и изводи от докладите на работните групи следваше да бъдат отразени в „Бяла книга на отбраната“, която да бъде представена от министъра на отбраната за разглеждане в Министерския съвет до края на февруари 2024 г. И този срок е удължен до края на юни 2024 г. Така самият преглед се очертава да продължи девет месеца.
За изпълнение на решението за провеждане на прегледа бяха създадени две междуведомствени работни групи.  Първата е по развитие на отбранителните способности на Република България като страна домакин при разполагане на съюзнически сили на българска територия с председател заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и представители от министерствата на отбраната, външните работи, финансите, вътрешните работи, регионалното развитие и благоустройството, транспорта и съобщенията, енергетиката, здравеопазването и земеделието и храните и член на политическия кабинет на премиера.
Втората междуведомствена работна група е за отбранително-технологична индустриална база в Република България с председател заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев и представители от министерствата на отбраната, икономиката и индустрията, външните работи, финансите, вътрешните работи, иновациите и развитието, образованието и науката и секретарят на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките и член на политическия кабинет на премиера.
Отделно в Министерството на отбраната са създадени 5 работни групи с насоченост към отбранителната политика, отбранителни способности и структура на въоръжените сили, хората в отбраната, отбранителната аквизиция, отбранителния мениджмънт.
От изслушванията на министъра на отбраната и неговите заместници в Комисията по отбрана става ясно, че има въпроси, които налагат по-голямо внимание при подготовката на съответни решения. Един от тях е некомплектът от военнослужещи. Става дума за мирновременния състав на Въоръжените сили, т.е. както за привличането, така и за задържането на хора в отбраната. Премахването на наборната военна служба все по-настойчиво налага да се търси най-оптималния вариант за изпълнение на разпоредбата на Конституцията, според която   подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон. Ще видим дали това ще бъдат промени в Закона за резерва на въоръжените сили или друг закон? Конституционният съд вече се произнесе, че това е работа на законодателя. Т.е. до юни трябва да се мислят решения както за мирновременния, така и за военновременния състав на Въоръжените ни сили. Какви ще са те, предстои да видим.
Тук ми се иска да припомня какво каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след годишния анализ на състоянието и подготовката на въоръжените сили. Четете внимателно. Проблемът с некомплекта се обсъжда във военното ръководство, има разговори с войниците и офицерите какво да се направи, отговори той на въпрос. Ако не можем да бъдем конкуретнти на пазара на труда по отношение на заплащането, да предложим и други механизми – социална политика, жилищна политика, каза началникъ на отбраната. И припомни, че социалният пакет отпадна от Закона за отбраната и въоръжените сили още през 2009 г. България не трябва да създава вакуум в сигурността, заяви адмирал Ефтимов. По думите му фокусът трябва да е върху Българската армия и възстановяването на нейните възможности. Той смята, че в момента е необходим авариен план, за да възстановим способностите на армията на 100 процента и постепенно да въвеждаме такива форми, като попълване на резерва и запаса.
Всичко това може да се приеме, като обяснение защо правителството не предвижда в близките месеци законови и други нормативни промени в областта на отбраната и въоръжените сили. Друг е въпросът дали времето няма да изпревари решенията.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

За девет месеца, в суматохата покрай войната в Украйна, ТодорТагарев незаконно уреди сини активисти  на високи постове в МО

27.02.2024, 09:05

Тези дни министърът на отбраната Тодор Тагарев не би следвало да е особено напрегнат. Предстои му рубеж, както за всички негови колеги от кабинета на Николай Денков - ротацията на 6 март.

Преди това обаче трябва да премине през цедката на Денков и вицепремиера Мария Габриел, които ще го оценят какво е свършил за девет месеца пребиваване на ул. „Дякон Игнатий“ 3.

Шефът на МО трябва да е спокоен като студент, който си е научил  най-важния въпрос от конспекта и знае правилния и угоден отговор. Като му кажат А, той на секундата изрежда цялата азбука. Не чака да му зададат въпроса „Какво даваш за Украйна?“.

Той вече е готов с отговора - ще даде, каквото му поискат. Че и повече. Дава от сърце човекът.......Прочети още

 

"Ню Йорк Таймс": ЦРУ с 12 секретни бази в Украйна

27.02.2024, 08:52

Aмериканскoто Централно раузнавателно управление (ЦРУ) е обучило и използвало украински агенти за мисии в Русия, Европа, Куба и други области с активно руско присъствие, твърди "Ню Йорк Таймс".
Сгушена в гъста гора, украинската военна база изглежда изоставена и разрушена, а командният ѝ център е станал на пепел - жертва на руски ракетен обстрел в началото на войната.
Но това е над земята.
Недалеч от нея дискретен проход се спуска към подземен бункер, където екипи от украински войници следят руски шпионски сателити и подслушват разговори между руски командири. На един от екраните червена линия проследяваше маршрута на дрон с експлозиви, който преминава през руската противовъздушна отбрана от точка в Централна Украйна до цел в руския град Ростов.
Подземният бункер, построен на мястото на разрушения команден център в месеците след руската инвазия, е таен център на украинската армия.......Прочети още

 

За военната болница във Варна по време на Кримската война

27.02.2024, 08:44

Идеята за предоставянето на турската казарма във Варна за военна болница на съюзническите войски по време на Кримската война (1853-1856 г.) е на Омер Лютфи паша, главнокомандващ турската дунавска армия. В писмо от 2 април 1854 г., до английския пълномощен министър в Константинопол (Истанбул) лорд Стратфорд де Редклиф, полковник Джон Саймънс, английски офицер за свръзка в щаба на Омер Лютфи паша, от името на турския главнокомандващ, пише: „Ако слезете на брега във Варна, продължавайки край Девненското езеро и настанявайки се на лагер на височините южно на града, ще намерите здравословно местоположение, заобиколено от изобилие от добра вода, с мек климат за възстановяване на хората и конете след морското им пътуване, а казармата в града може да се използва като болница, ако е необходимо“ - Прочети още (PDF-формат)

 

Струва ли си създаването на свръхтежък танк с маса над 250 тона?

27.02.2024, 08:38

Теглото на бойните танкове винаги е нараствало: Германия започва Втората световна война с Panzer I с маса 8 тона и я завършила с „Тигър” от 60 тона. Еволюцията в СССР по време на войната стартира с Т-34 (29 тона) и завършва с тежкия танк КВ (47 тона). Основният следвоенен Т-55 обаче „запазил линия” със своите 36 тона, после Т-72 «Урал» тежи „само” 41 тона, а сегашният Т-14 „Армата” вдига летвата с тегло малко над 50 тона.
Тенденция за масата сега се запазва в танковете от Запада, като гони границата от 100 тона. Базовият модел на „Абрамс” М1 още е 61 тона, но неговата версия М1А2 SEP достигна 70 тона. Толкова е и масата на израелския „Меркава”.
Има достатъчно основания да се счита, че руснаците ще се постараят да задържат на сегашното равнище тегловните характеристики на своите танкове и то главно поради инфраструктурни съображения (примерно издръжливост на мостовете).
През 2006 г. Пентагонът подписа договор с компанията General Dynamics Land Systems за 505 танка „Абрамс” от версията за водене на градски бой наречен TUSK (Tank Urban Survival Kit – Комплект за оцеляване на танка в градски условия). Той представлява пакет от подобрения, предназначен да увеличи боеспособността на танка в гъсто населени места.
На първо място са инсталираните средства за подобряване защитата на бордовете и кърмата (задната част). Те са закрити с окачени панели с поставени на тях блокове за динамична защита ARAT-2. Кърмата, като най-уязвима част на танка, е прикрита само от противокомулативна решетка, защото динамичната защита със своето взривно вещество може да повреди някои агрегати зад тънката броня. Любопитно е, че от външната страна на танка е поставен специален телефон, чрез който поддържащата пехота може да комуникира с екипажа на танка. Куполните картечници са с дистанционно управление.
Тези промени идват в отговор на променената структура на силите и средствата на бойното поле в града: наситеност с противотанкови средства; поява на безпилотни бойни машини с огневи средства с голям калибър; връщане на леките и средни танкове от миналото, но без екипажи. Така се възражда идеята за връщане на тежките танкови за пробив. Проблемът е в мотивировката от тяхната необходимост – ако са нужни, те ще бъдат създадени.
Как би изглеждал този все още утопичен танк и какво трябва да притежава:
1. Отлична от всички страни пасивна защита за по-леки противотанкови средства;
2. Разнообразна активна защита за изстрелване на насрещни боеприпаси, а това налага наличие на радар;
3. Инсталиране на зенитен ракетен комплекс;
4. Наличие на сериозно смесено въоръжение, например оръдия плюс релсотрон. Проблемът с разпределението на целите може да бъде разрешен само с боен изкуствен интелект, който трябва да поеме откриването, селекцията на целите и тяхното съпровождане, а на екипажа да се остави вземането на решение и общото командване;
5. Този свръхтанк ще се нуждае от мощна и икономична енергетична установка, особено ако е снабден с релсотрон. В последния случай може би най-подходяща ще се окаже атомната енергия.
6. Изпълнението на цялото съоръжение трябва да се вложи в 250-300 тона. Всъщност това не е чак толкова много, след като лети самолет Ан-225 с маса 640 тона или Еърбъс А380 с маса 560 тона.
Увеличената 4-5 пъти маса на танка предполага примерно увеличаване на неговите габарити поне 1,5 пъти. Удължаването повече ще създава проблеми на кръстовищата при завои; увеличената ширината ще го направи приложим само по широки улици; „израстването” на височина ще го направи по-видим и удобен за вземане на прицел.
Сред най-проблемните места на супертанка може да се окаже ходовата част. Първо, върху нефиксираните твърдо бронирани екрани не може да се инсталира активна защита. Второ, увеличената площ на веригите 150% не може да компенсира увеличената няколко пъти маса, а това ще създава проблеми при движение по рохкава и особено по кална почва.
Възможно решение ще е инсталиране на още една или две успоредни вериги. Независимото окачване ще прави възможно изключване на повредена верига от мина или ракета. Как обаче ще бъде инсталирана допълнителна верига под тялото на танка, след като клиренсът (пътният просвет, сlearance) е под половин метър – напр. за версиите на Абрамс е 43-49 см.?
Във всички случаи супертанкът дори и да бъде реализиран, той няма да е масов. Например от произведените над 10 хиляди „Абрамс” едва 505 броя са от версията TUSK за водене на бой в градски условия. Възможно е някога хипотетичният танк да бъде произведен в единични бройки, сглобени на модулен принцип за конкретен район. Но докато това се случи теоретично може вече да няма танкове. И регулярни армии изобщо.
Танковите експерти обаче сигурно ще продължават да си развиват и упражняват въображението. Те винаги трябва да са поне на една крачка пред съвременността. - Още танкове
Източник: https://offnews.bg, Ганчо Каменарски

 

 

Китай изпрати бойни кораби за гарантиране свободата на корабоплаването в Червено море

26.02.2024, 22:09

Китайската народна република изпрати бойни кораби за гарантиране свободата на корабоплаването в Червено море. През последните седмици се наблюдава ръст на активността на йеменската „Ансар Аллах“, която продължава да атакува търговски кораби в Аденския залив, Баб ел Мандеб и Червено море, създавайки предпоставки за влошаване на регионалната сигурност, международната търговия, а през последните дни и за допускане на сериозна екологична катастрофа.
Китай активира три кораба от състава на 46-и флот на Военноморските сили.
Те вече отплаваха от Джандзян, предаде информационна агенция Синхуа.
До момента във водите край Сомалия оперираха кораби от 45-и флот на народната република.
Агенцията съобщава, че към Червено море са насочени ексадреният миноносец JIAOZUO (163), фрегата XUCHANG (536) и танкер HONGHU (963).
Общо 700 са военните моряци в екипажите на трите плавателни съда. Операциите, които те ще провеждат, са осигурени от два хеликоптера.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Украйна да забрави за повече помощ от Острова

26.02.2024, 21:51

Правителството на Обединеното кралство няма да поеме бюджетен ангажимент да разпределя определен процент от националния БВП всяка година, за да помогне на Украйна през следващите 10 години, съобщи заместник-министърът на финансите на Великобритания Бим Афолами.
„Плановете за изразходване на международна помощ постигат точния баланс между фискалната отговорност и нашата отговорност към най-уязвимите държави“, каза Афолами в писмен отговор на въпрос от депутата от Шотландската национална партия Дрю Хендри. Той попита дали трябва британското правителство отделянето на определен процент от БВП годишно, за да помогне на Украйна през следващото десетилетие?
Заместник-министърът на финансите отбеляза, че от февруари 2022 г. Лондон е поел задължения за предоставяне на икономическа, хуманитарна и военна помощ на Киев в размер на почти 12 млрд. паунда (15 млрд. USD).
В същото време той посочи, че е „важно властите да имат достатъчна гъвкавост в отговор на възникващи фактори и бързо развиващи се събития, включително кризи“. Въпреки това Афолами добави, че Обединеното кралство „остава ангажирано с постоянната си подкрепа за Украйна“.
Източник: https://blitz.bg/

 

Берлин категорично няма да даде на Киев ракети "Таурус", за да избегне намеса във войната

26.02.2024, 20:10

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли отново възможността да изпрати крилати ракети "Таурус" германско производство на Украйна, посочвайки риска Федералната република да се намеси във войната, предаде ДПА, цитирана от БТА.
"Изненадан съм, че някои хора не се вълнуват, дори не се замислят дали това, което правим, няма да доведе до въвличането ни във войната", заяви Шолц по време на организирана от ДПА ежегодна конференция на главните редактори на германските медии, състояла се в Берлин. "Това е наистина далекобойно оръжие. Това, което британците и французите правят по отношение на контрола на подбор на целите, не може да се направи от Германия. Всеки, който се е занимавал с тази система, знае това", допълни той.
Той изрази изненада, че въпросът се повдига постоянно, допълвайки, че е "много раздразнен" от "липсата на баланс" между това, което в действителност е необходимо в момента на Украйна и дебатите за именно тази определена оръжейна система.
"На Украйна ѝ липсват боеприпаси от всякакъв обсег", допълни канцлерът.
Крилатите ракети "Таурус" се изстрелват от самолети и може да поразяват цели на разстояние до 500 км с голяма точност. Украйна иска те да ѝ бъдат доставени, защото ги смята за най-подходящото оръжие за нанасяне на удари в тила на руската армия.
Същевременно в рамките на същата конференция Шолц обвини руския президент Владимир Путин за смъртта в затворническа колония на опозиционера Алексей Навални.
"Както всички останали и аз смятам, че режимът го уби. Русия е диктатура. Смъртта му е последица от диктатурата", допълни канцлерът.
Според него е трудно да се определи дали смъртта на Навални ще засили или отслаби руската опозиция. "При всеки случай е ясно, че всички онези в Русия, които са опозиционно настроени, се нуждаят от много смелост", допълни той.
"Виждаме, че руският президент и тези, които политически го подкрепят, много ги е страх". Това се вижда от факта, че единственият кандидат-президент, подкрепян от опозицията, беше изключен от участие в изборите", допълни Шолц.
Преди дни Бундестагът отхвърли предложението на опозицията за изпращане на крилати ракети "Таурус" на Украйна. Предложението на десноцентристкия блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) не получи мнозинство, като събра само 182 гласа "за" при 480 "против".
Лидерът на ХДС/ХСС Фридрих Мерц призова членовете на коалицията на Шолц да не се съгласяват с решението на канцлера и да подкрепят изпращането на ракетите.
"Украйна все още не получава цялото оборудване, от което спешно се нуждае, за да отблъсне руските агресивни военни действия", каза Мерц.
Източник: dnes.dir.bg

 

Путин включи четири украински региона в Южния военен окръг на Русия

26.02.2024, 19:58

Президентът Владимир Путин подписа днес указ  № 141 за включването в руския Южен военен окръг на самопровъзгласилите се като част от Русия на територията на Украйна Донецка и Луганска народна република, както и още два украински региона - Запорожка и Херсонска област, предадоха ТАСС и БТА. Документът е публикуван в официалния сайт за юридическа информация.
"Да се установи следното военноадминистративно деление на Руската федерация: в Южния военен окръг - републиките Адигея, Дагестан, Донецка народна република, република Ингушетия, Кабардино-Балкарската република, република Калмикия, Корачево-Черкезката република, република Крим, Луганската народна република, република Северна Осетия (Алания), република Чечения, Краснодарски и Ставрополски край, Астраханска, Волгоградска, Запорожка, Ростовска и Херсонска област, град Севастопол", се казва в указа.
ТАСС отбелязва, че този месец на сайта на руското министерство на отбраната е публикувана карта, на която новите области са включени в границите на Южния военен окръг.
С указ Путин създаде и Московски и Ленинградски военен окръг. В състава на Московския окръг влизат областите Болгородска, Брянска, Владимирска, Воронежка, Ивановска, Калужка, Костромска, Курска, Липецка, Московска, Нижегородска, Орловска, Рязанска, Смоленска, Тамбовска, Тверска, Тулска и Ярославска, както и столицата Москва.
Част от Ленинградски военен окръг са град Санкт Петербург, републиките Карелия и Коми, областите Архангелска, Вологодска, Калининградска, Ленинградска, Мурманска, Новгородска и Псковска, както и Ямало-Ненецкият автономен окръг.
ТАСС уточнява, че в новите окръзи влизат региони, които преди са били в границите Западния военен окръг и на Северния флот.
Източник: dnes.dir.bg

 

НАТО започна мащабни военноморски маневри със 7 подводници край Сицилия

26.02.2024, 13:10

В Средиземно море край бреговете на остров Сицилия тази сутрин, 26 февруари, започнаха военноморски учения на НАТО, наречени Dynamic Manta, съобщи в социалната мрежа X Морското командване на НАТО.
В ежегодното морско учение ще участват войски и кораби от Турция, Канада, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Великобритания и Съединените щати. В маневрите са задействани седем подводници, няколко надводни кораба, както и самолети от страни членки на НАТО.
"Двуседмичното учение, което се фокусира върху подобряването на способностите за борба с подводници и повишаването на ефективността на военноморските мисии, подчертава ангажимента на НАТО за укрепване на колективната отбрана и способностите за реагиране при кризи в регион от стратегическо значение“, се казва в изявление на Морското командване на НАТО .
Отбелязва се, че Средиземно море със своята сложна подводна топография осигурява идеален фон за ученията.
Маневрите Dynamic Manta също така служат като платформа за тестване и укрепване на способностите на Алианса за реакция при кризи. Учението, под тактическото ръководство на контраадмирал Паскуале Еспозито, има за цел да демонстрира готовността на НАТО да защитава своите членове срещу всяка заплаха.
През първата половина на 2024 г. НАТО провежда поредица от учения под общото кодово наименование Steadfast Defender-24. Полша ще стане една от страните домакини и ще приеме значителен брой съюзнически войници и оборудване на своя територия.
Steadfast Defender-24 ще бъде домакин на полско национално учение с участието на армии на други държави, наречено Dragon-24.
На 9 февруари в Тихия океан започнаха въздушни учения на САЩ и съюзниците, в които ще участват над 80 самолета. Центърът на ученията беше остров Гуам. По време на маневрите, продължили до 23 февруари, съюзническите войски участваха в обучение за медицинска евакуация и учения за десант.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Организацията за забрана на химическите оръжия: Не Башар Асад е извършил химическите атаки в Сирия през 2015 г., а "Ислямска държава"

26.02.2024, 13:00

Четвъртият доклад на Екипа за разследвания и идентификация (ЕРИ) на Организацията за забрана на химическите оръжия заключава, че има разумни доводи да се смята, че звена на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) са извършителите на нападенията с химически оръжия на 1 септември 2015 г. в Мареа, Сирия. Обстойното разследване на ЕРИ беше проведено в периода от януари 2023 г. до февруари 2024 година.
Основни открития:
1. Атака на ИДИЛ със серен иприт:
ЕРИ заключава, че има разумни доводи да се смята, че на 1 септември 2015 г. между 09:00 и 12:00 (UCT+3) по време на продължителни атаки, целящи превземането на град Мареа, части на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) са употребили серен иприт.
Химическият агент е бил разпръснат чрез употребата на едно или повече артилерийски оръдия.
2. Места на въздействие и остатъци:
ЕРИ идентифицира няколко места на въздействие в Мареа, без отличителен модел на насочване.
Всички изследвани останки и боеприпаси, забелязани на тези места, са били конвенционални артилерийски снаряди, по-точно от 122-мм калибър, модифицирани за разпръскване на течен заряд.
При удара поне шест снаряда са изпуснали черно вискозно вещество с ясно изразена „остра“ и „чеснова“ миризма.
Установени са имената на единайсет лица, които са попаднали в контакт с течната субстанция и са получили симптоми, съответстващи на излагане на серен иприт.
3. Изключителният и специализиран капацитет на ИДИЛ в този инцидент:
ЕРИ установи, че химическият заряд е бил разпръснат с артилерия от райони, намиращи се под контрола на ИДИЛ.
Нито една друга групировка не е притежавала средствата, мотивите и способностите да употреби серен иприт като част от атаката в Мареа на 1 септември 2015 година.
ЕРИ успява да пресъздаде организационната структура и веригата на командване, които са довели до употребата на химически оръжия от Ислямска държава в Мареа на 1 септември 2015 година.
Стратегически военни операции, подобни на атаката, извършена в Мареа, включващи употребата на химически оръжия в големи количества, биха могли да се извършат само по силата на преки заповеди от изпълнителната власт на ИДИЛ, т.е. от Делегирания комитет, действащ пряко под ръководството на така наречения „халиф“ на ИДИЛ.
В хода на своето разследване ЕРИ е успял да свърже допълнителни организационни структури и лица с употребата и разпръскването на химически оръжия от Ислямска държава, в това число и Диван ал-Джунд (ведомство на войската) и Комитета за военно развитие и производство, идентифицирайки имената на общо четирима души като извършители. Още двама членове на ИДИЛ са били идентифицирани като основни двигатели на програмата за химически оръжия на ИДИЛ.
4. Степен на достоверност:
ЕРИ прави своите заключения на базата на стандарт за доказване, известен като „разумни доводи“, трайно приет от международни органи за установяване на факти и анкетни комисии.
Оценката включва информация от Мисията за установяване на фактите (МУФ), Държавите-страни по конвенцията, проведени от ЕРИ интервюта и анализи на проби, компютърни модели, сателитни изображения, карти на фронтови линии, автентични видеоматериали и снимки, и други относими данни.
При оповестяването на доклада генералният директор на ОЗХО посланик Фернандо Ариас каза: „С четвъртия доклад на Екипа за разследвания и идентифициране (ЕРИ), Секретариатът на ОЗХО за пореден път изпълни получения мандат за идентифициране на извършителите на престъпления с химическо оръжие, използвано в Сирия. В този доклад ЕРИ установи, че ИДИЛ е използвала серен иприт в Мареа на 1 септември 2015 година. Това независимо разследване беше проведено въз основа на здрава научна методология, както и на съчетаване, последователност и потвърждаване на цялата събрана и анализирана информация в съответствие с най-високите международни стандарти.
За пореден път Секретариатът на ОЗХО демонстрира, че е в състояние да идентифицира извършителите на употреба на химически оръжия, били те държави или недържавни участници. Това е остро напомняне към международната общност, че недържавните участници, като ИДИЛ, са развили капацитет и воля за употреба на химическо оръжие. Това подчертава ключовата роля и експертизата на ОЗХО в посрещането на подобни заплахи. Фактите сега са известни – от международната общност зависи да предприеме действия в рамките на ОЗХО и извън нея.“
Обща информация
Мандатът на ЕРИ е да идентифицира извършителите на конкретни случаи на използване на химическо оръжие в Сирийската арабска република. Той е отговорен за разследването само на тези случаи, в които Мисията за установяване на фактите е определила, че в Сирия е извършена употреба или е вероятна употреба на химически оръжия, както и в случаите, при които Съвместният механизъм за разследване (СМР) на ОЗХО и ООН, чийто срок на действие вече е изтекъл, не е изготвил доклад.
ЕРИ е натоварен с установяване на фактите и не е прокурорска или съдебна структура. Той не е отговорен за определяне на криминалната отговорност на лица, организации или държави. Освен това ЕРИ не прави препоръки за последващи действия. Тези въпроси са отнесени към определящите политиката органи на ОЗХО (включително Конференцията на държавите-членки, Изпълнителния съвет) и други относими органи. Според решението на Конференцията на страните-членки, докладът е споделен с Генералния секретар на ООН.
В качеството си на орган за прилагане на Конвенцията за забрана на химическото оръжие ОЗХО, заедно със своите 193 държави-членки, наблюдава глобалните усилия за окончателно премахване на химическите оръжия. От влизането в сила на Конвенцията през 1997 г. тя е най-успешният договор за разоръжаване, с който се елиминира цял клас оръжия за масово унищожение.
През 2023 г. ОЗХО потвърди, че всички запаси от химическо оръжие, декларирани от 193-те държави-страни по Конвенцията за забрана на химическото оръжие от 1997 г. насам, възлизащи на 72 304 метрични тона химически агенти, са били необратимо унищожени в рамките на строгия режим за проверка на ОЗХО.
За мащабните си усилия за премахване на химическите оръжия ОЗХО получи Нобелова награда за мир за 2013 година.
Източник: https://glasove.com/

 

Първият за 2024 година Стратегически курс в Академията приключи с тържествена церемония

26.02.2024, 12:01

В Уникалния със своята архитектура и история комплекс „Царски зали“, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев връчи удостоверенията на специализантите от „Стратегически курс” – редовна форма на обучение с ръководител подполковник гл. ас. д-р Николай Недялков. Тържествената церемония се проведе в присъствието на декана на факултет „Национална сигурност и отбрана“, началници и ръководители на катедри и преподавателски състав от факултета.
Водещата роля в провеждането на курса е на катедра „Политики, стратегии и отбранително планиране“. В курса се обучаваха представители, заемащи командни, ръководни и експертни длъжности в структури на Министерството на отбраната на Република България, Щаба на отбраната, структури и формирования от състава на видовете въоръжени сили, Съвместното командване на силите и Съвместното командване на специалните операции, командванията за логистична поддръжка и за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, Националната гвардейска част и Военна академия. По време на обучението офицерите се запознаха с комплекса от условия и фактори, формиращи съвременната стратегическа среда за сигурност и основните вътрешни и международни характеристики на националната сигурност и отбраната на страната.
Придобилият популярност сред офицерите „Стратегически курс“ вече се провежда в съкратени срокове и с повишена интензивност. Той е част от богатото портфолио на образователните услуги, предлагани от Военна академия „Г. С. Раковски“, и е атестат за притежаваните способности на институцията. Отчитайки динамиката и успешно адаптирайки се към промените, Военната Алма матер устойчиво изпълнява своите мисия и задачи, като непрекъснато развива и обогатява подготовката на обучаемите. Стратегическите курсове, провеждани в Академията, осигуряват уникален за националната ни образователна система формат от участници и са своеобразна платформа и място за интеграция на гражданска и военна експертиза. Със своята теоретико-практическа насоченост, курсът предоставя специфична подготовка на специализантите по въпросите на: националната и международната сигурност; рисковите фактори и реалните военни конфликти; организацията на базовите дейности при осигуряването на националната сигурност в рамките на системите за отбрана и за управление на кризи; процесите на използване на силите и планиране на отбраната с акцент върху взаимодействието между институциите в държавата; концепциите, доктрините и нормативните актове за управление на кризи от различен характер; мениджмънта на ресурсите в отбраната и въоръжените сили; стратегическото лидерство и комуникации.
Желаем успех на завършилите офицери, които могат да бъдат назначени на нови длъжности и повишени във военно звание „полковник“!, завършва съобщението на Военната академия

 

Парламентът на Унгария ще вземе днес решение относно кандидатурата на Швеция за НАТО

26.02.2024, 08:54

Очаква се унгарският парламент да ратифицира днес  присъединяването на Швеция към НАТО, предаде ДПА.
Депутатите трябва да гласуват молбата на Швеция за членство в НАТО на първата пленарна сесия след завръщането на парламента от зимната ваканция. Гласуването се очаква следобед.
Парламентарните комисии вече одобриха ратификацията. Сега всичко, което липсва, е съгласието на пленарната зала.
Унгария е единствената от 31-те страни членки на НАТО, която все още не е ратифицирала присъединяването на Швеция.
Будапеща посочи различни причини за забавянето. Наскоро дясното популистко правителство на премиера Виктор Орбан заяви, че се чувства "обидено" от критиките от страна на Швеция относно състоянието на върховенството на закона в Унгария.
В светлината на руската война срещу Украйна, през май 2022 г. Швеция подаде молба за членство в НАТО заедно с Финландия.
Финландия стана 31-вият член на алианса в началото на април 2023 г.
Швеция, от друга страна, се бореше в продължение на  месеци, за да получи ратификации от членовете на НАТО Турция и Унгария. Турция се отказа от блокадата си през януари, а Унгария продължи да отлага одобрението си.
В петък Орбан и шведският премиер Улф Кристерсон най-накрая обявиха споразумение в Будапеща, според което Унгария ще закупи четири нови шведски изтребителя JAS 39 „Грипен“.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Най-скъпите войни в историята

26.02.2024, 08:30

Войната със сигурност е възможно най-страшното нещо, което може да се случи на една държава, на един народ и на един човек. Освен страхът, ужасът, физическата болка и смъртта, която войните причиняват, те нанасят жестоки удари върху икономиката. И обикновено струват много пари.
Топ 5 на най-скъпите войни в историята
1. Втората световна война - $4.1 трилиона
Навярно за никого няма да е изненада, че на първо място е именно Втората световна война. Бойните действия тогава се водят на три от седемте континента и в три от океаните (Атлантическия, Тихия и Северния ледовит), а в тях участват всички развити страни в света по това време. Войната продължава от 1939-а до 1945 година. Втората световна война е не само най-скъпият, но и най-смъртоносният военен конфликт в света - загиват над 73 милиона души, от които около 50 милиона са цивилни.
2. Войната във Виетнам - $738 милиарда
Може би една от най-противоречивите войни на Америка, тя се провежда от 1 ноември 1955-а до 20 април 1975 година между САЩ и Южен Виетнам (Република Виетнам), от една страна, както и Северен Виетнам (Демократична Република Виетнам) и Народния фронт за освобождение на Виетнам (Виет Конг), от друга. Войната белязва живота на милиони американци и виетнамци. САЩ търпят тежки поражение и са принудени да се изнесат от територията на Виетнам, която е напълно съсипана.
3. Войната в Корея - $341 милиарда
Корейската война е конфликт между Северна Корея и Южна Корея, продължил от 25 юни 1950-а до 27 юли 1953 година и първият горещ конфликт в рамките на Студената война. Войната започва с нападение над Юга от страна на Ким Ир Сен, който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура. В отговор Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне южнокорейците. ООН, с решаващото участие на САЩ, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай. Нито една от страните няма сигурно надмощие и войната се води с променлив успех за всяка от тях до формирането на 2 корейски държави с ясни граници, разделени от 5-километрова демилитаризирана зона. Загиват стотици хиляди военни и цивилни. Мирен договор между САЩ и Северна Корея не е сключен и до днес.
4. Първата световна война - $334 милиарда
Войната започва през 1914-а и продължава до 1918 година. В нея се включват повечето Велики сили, обединени в две противостоящи коалиции - Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и много други държави) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България). Мобилизирани са над 70 милиона войници. Загиват около 16 милиона души - 9 милиона войници и 7 милиона цивилни.
5. Войната в Персийския залив - $102 милиарда
През 1990 година Ирак, ръководен от Саддам Хюсеин, напада Кувейт и отправя заплахи към Саудитска Арабия. САЩ се намесват на страната на Саудитска Арабия. Войната продължава 6 месеца и три седмици - от август 1990 до февруари 1991 година. Жертвите са 25 - 35 000 души, както и над 4 000 цивилни граждани. Американският Конгрес по онова време изчислява, че войната е струвала $61 милиарда. Ох тях $52 милиарда са платени от други държави - $36 милиарда от Кувейт и Саудитска Арабия и $16 милиарда от Германия и Япония.
Финансовото изражение на 11 септември, което също е огромно
Макар и да не е точно война като гореизброените, последиците вследствие на терористичните удари в Ню Йорк от 11 септември 2001 година са изчислени на $1.1 трилиона. След терористичните атаки САЩ започват преследване на виновните за тях. Главната цел е групировката Ал Кайда. Необходими са 10 години, за да бъде заловен и убит техният лидер - Осама Бин Ладен. Междувременно САЩ навлизат в Ирак, твърдейки, че държавата разполага с ядрено оръжие, което така и не е доказано. Конфликтът в Ирак завършва със смъртта на Саддам Хюсеин през 2006 година.
Източник: https://money.bg/

 

Военен календар

26.02.2024, 08:25

На 26 февруари 1860 година в Ямбол е роден генерал от пехотата Стилиян Ковачев (1860 – 1939).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и служи в учебната дружина на Източнорумелийската милиция. През Сръбско-българската война (1885) командва 3-а пехотна хасковска дружина в боевете при Сливница, Цариброд и Пирот.
През следващите години е началник на Канцеларията на Военното министерство (1886 – 1894), командир на 9-и и 12-и пехотен полк, на 5-а пехотна бригада, на 4-а (1905 – 1909) и 2-ра пехотна дивизия (1909 – 1912).
В Балканската война (1912 – 1913) поема командването на Родопския отряд, с който освобождава Средните и Западните Родопи, навлиза в Беломорска Тракия и съдейства на настъпващия към Гюмюрджина Кърджалийски отряд.
На 15 декември 1912 г. е назначен за командващ 4-а армия, чийто войски водят тежки отбранителни боеве в района на Булаир и Шаркьой за ликвидиране на морския десант и спиране на противниковото настъпление (януари – февруари 1913).
От 1 юни до 28 юни 1913 г. заема длъжността министър на войната и настоява да бъдат прекратени военните действия. Поради неразбирателство с правителството е отстранен от кабинета и командването.
След Междусъюзническата война (1913) преминава в запаса (15 август 1913).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) е мобилизиран и служи в щаба на 2-ра пехотна дивизия (1915 – 1916) и като началник на Главно тилово управление (1916 – 1918). За големите му заслуги към българската армия е произведен генерал от пехотата (6 май 1936).
Автор на „Записки по военна стилистика“ (1894), „Учебник по ръчно оръжие“ (1894), „Крепостна фортификация“ (1922), „Военни съобщения. Ч. І-ІІІ“ (1920-1926) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл. и ІV ст. 2 кл.

На 26 февруари 1861 във Виена е роден Фердинанд, принц Сакс-Кобург-Готски и херцог Саксонски (1861 – 1948), княз (1887 – 1908) и цар (1908 – 1918) на България.
Завършва военно училище, след което служи в австро-унгарската армия и достига до чин поручик. През 1887 г. е избран за български княз от Третото Велико народно събрание и по конституция е върховен началник на всички въоръжени сили. Встъпвайки на престола си възлага званието генерал, зачислява се в списъците на 9-и пехотен пловдивски полк и поема шефство над 6-и пехотен търновски полк, Лейбгвардейския ескадрон, 1-ви конен полк и Военното училище. Армията е поставена под личния му контрол, той назначава военния министър и висшите офицери.
На 22 септември 1908 г. в търновската църква „Св. 40 мъченици“ провъзгласява независимостта на България и взима титлата „цар на българите“. Под неговото управление в края на ХІХ и началото на ХХ в. е постигнат бърз икономически и културен напредък, но действията му за осъществяване на националното обединение завършват трагично и с тежки последици за страната. В резултат от неразумната му политика като държавник и върховен главнокомандващ България преживява две национални катастрофи (1913; 1918). По настояване на съюзниците от Съглашението, на 3 октомври 1918 г. абдикира от българския престол в полза на сина си княз Борис Търновски. Същият ден напуска Българ

 

 
 

Командирът на 20 самоходен артилерийски дивизион сдаде длъжността и отива в МО

25.02.2024, 18:41

От 26 февруари командирът на 20 самоходен артилерийски дивизион в Ямбол подполковник Георги Георгиев е назначен със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев за държавен експерт в отдел „Инвестиционна политика и строителство” на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, съобщават от формированието. В петък той сдаде длъжността на подполковник Димитър Полихронов, който на церемония в района на формированието получи представителното знаме на дивизиона от командира на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов. В обръщението си бригаден генерал Станимир Христов подчерта, че няма  офицер, сержант или войник от 2-ра механизирана бригада, който да не познава подполковник Георгиев и да не знае какво е направил за издигане авторитета и престижа на дивизиона. Той изказа своята благодарност за неуморния му труд  в 20 самоходен артилерийски дивизион и връчи поздравителен адрес, грамота и стъклен плакет.
„Осъзнах, че 20 самоходен артилерийски дивизион не са сградите, не е локацията, а дивизиона това сте вие – офицерите, сержантите, войниците, цивилните служители. Вярвам във вас и зная, че 20 самоходен артилерийски дивизион е орисан да бъде начело! И ще бъде!” – бяха част от думите в емоционалното слово на  подполковник Георги Георгиев. От своя страна подполковник Димитър Полихронов изрази своята вяра към личния състав, че полагания труд до момента и високия професионализъм ще продължат и занапред.
Ритуалът продължи със строеви преглед с  инспекторско изпитване, в хода на който бригаден генерал Христов представи военнослужещите от дивизиона на новият командир на формированието – подполковник Полихронов. Церемонията завърши с преминаване в  тържествен марш. В брифинг залата на военно формирование 54100, в присъствието на назначената от Командира на Втора механизирана бригада комисия, беше подписан и актът за приемане и сдаване на длъжността.
Източник: https://otbrana.com/

 

На днешната дата през 1916 г. мина край Варна потапя руския миноносец "Лейтенант Пушчин" и градът е спасен от бомбардировка

25.02.2024, 16:26

Малко познат епизод от морската военна история на България се случва на днешната дата.
На днешна дата преди повече от век, 25.02.1916 г. пред нос Иланджик (южно от нос Галата край Варна) на мина се натъква и потъва руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин”, припомнят от Военноморския музей във Варна, припомня Морето.нет.
България и Руската империя са във война.
Място на гибелта на руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин” става минното поле, поставено в южната част на варненския залив.
То е част от минозаградната дейност на българските миноносци и на преустроения като минен заградител мобилизиран търговски кораб „Борис”.
Руският кораб е разкъсан на две части и потъва. Загиват около 80 души от екипажа.
Оцелелите с двете лодки, сред които и капитан II ранг Подяполски – началник на 5-и дивизион дозорни ескадрени миноносци се предават на българските морски власти.
Флагът на едната от руските лодки, предаден на българските военни власти, днес се съхранява в Националния военноисторически музей в София.
Към пленниците е проявено хуманно отношение, те веднага са облечени в топли дрехи и са нахранени. На ранените е оказана незабавна медицинска помощ. По-късно са конвоирани до Горна Оряховица и настанени във военнопленнически лагер.
Съпровождащият „Лейтенант Пушчин” друг ескадрен миноносец – „Живой”, докладва на командването на ескадрата, поела курс към Варна, че са открити и нападнати от германска подводница. По-късно „Живой” е атакуван от базирани край Варна германски водосамолети. Така окончателно се осуетява бомбардировката на най-големия български черноморски град.
Ескадреният миноносец „Лейтенант Пушчин“ е спуснат на вода през ноември 1904 в гр. Николаев (днес в Украйна) и влиза в строя през август 1907 г. На 26.03.1907 г. първоначалното му име - „Задорный”, е сменено с „Лейтенант Пушчин”. Това е името на лейтенантът от руския флот Леонид Петрович Пушчин – участник в Руско-турската война (1877 – 1878 г.). До септември 1907 г. корабът е класифициран като миноносец, а след това – като ескадрен миноносец. През периода 1910-1912 г. „Лейтенант Пушчин” преминава основен ремонт с обновление на артилерията и парните котли, като водоизместването му нараства от 350 на 450 тона. Още през първия ден на Първата световна война корабът влиза в бой с турско-германския линеен крайцер „Гьобен” и получава сериозни повреди. Възстановен, той се включва в артилерийската подкрепа на руските войски на Кавказкия фронт и участва във военни действия пред българското черноморско крайбрежие.
Останките от кораба, са открити през 2010 г. при подводни проучвания с участието на ВММ, ВМС, Водолазен клуб „Friends and divers“ и леководолазът и подводен оператор Владимир Живков. Корабът е идентифициран и проучен. Любопитни експонати от неговото оборудване, открити на морското дъно, са изложени във Военноморския музей.

 

Голямо учение на НАТО започва в Полша

25.02.2024, 13:25

Националното учение на полските въоръжени сили с участието на въоръжените сили на други държави Dragon-24 ще започне в неделя, съобщава военното ведомство на страната.
В учението ще участват общо около 20 000 военнослужещи и 3500 военни машини от 10 държави от НАТО, включително около 15 000 военнослужещи от полските въоръжени сили.
Полското министерство на отбраната заяви по-рано, че основните сили, участващи в учението, ще бъдат представени от 11-а бронекавалерийска дивизия на полските въоръжени сили, както и от специалните сили, военновъздушните сили, военноморските сили и териториалната отбрана.
В учението ще участват и съюзнически части, намиращи се в Полша, включително бойната група на НАТО.
В изявление на министерството се казва, че учението ще провери "взаимодействието и изпълнението на бойни задачи на сушата, във въздуха и в морето", като военни операции ще се провеждат и в киберпространството.
Ученията ще бъдат "ключов елемент" на най-голямото учение на НАТО Steadfast defender-24 от 1988 г. насам.
Те "не са насочени срещу никоя държава, а са демонстрация на способността да се противодейства на всяка агресивна политика", включително на "провокативните действия на Руската федерация", подчерта министерството.
Източник: https://news.bg/

 

Какъв е оръжейният износ на Германия за Израел

25.02.2024, 13:14

Германският износ на оръжия за Израел отново се забавя, след като се увеличи драстично през миналата година след нападенията на палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде ДПА, съобщи БТА.
Правителството на Германия е разрешило износ на оръжия за Израел през първите няколко седмици на тази година, но само в малък мащаб, като по данни на германското икономическо министерство до 15 февруари са били направени доставки на стойност около 9 милиона евро.
През миналата година германското правителство даде зелена светлина за износ на оръжия за Израел на стойност 326,5 милиона евро, което е десет пъти повече в сравнение с предходната година. Това включваше 3000 преносими противотанкови системи и 500 000 патрона за картечници, автомати и други автоматични или полуавтоматични огнестрелни оръжия.
За по-голямата част от тях разрешение бе дадено след нападенията на 7 октомври 2023 г. на движението "Хамас", когато германският канцлер Олаф Шолц многократно заяви, че сигурността на Израел е част от "смисъла на съществуването" на Германия.

 

 

Доклад на американския Институт за стратегически изследвания (ISS) - The Military Balance 2023 (pdf)

 

Как МиГ-29 се превръща в една от легендите на руската авиация

25.02.2024, 09:37

Постъпилият на въоръжение през 1982 г. МиГ-29 е първият изтребител от четвърто поколение в Съветския съюз. Създаден за противодействие на американските F-15 и F-16, този самолет дълго време остава ненадминат по летателни характеристики, а маневреността му остава несравнима.
Това пише американското издание Military Watch, като описва машината като "един от най-добрите съветски изтребители".
На МиГ-29 са реализирани много нови технологии за онова време. Една от тях е инфрачервената система за търсене и проследяване, която му позволява да работи без РЛС на средни разстояния. За сравнение американските бойни самолети започват да внедряват тази система едва десетилетие по-късно.
Ракетите от клас "въздух-въздух" от ново поколение за далечен и близък бой, включително Р-27 и Р-73, също превъзхождат западните аналози. При това един от хитовете на ОКБ "Микоян"  е най-евтиният сериен съветски изтребител.
От базовия вариант МиГ-29А са произведени около 1000 броя, от които 700 са използвани от съветските ВВС. Самолетът се изнася в десетки страни, като след неголяма модификация в някои служи и до днес. С впечатляващите си летателни показатели МиГ-29А има ограничени възможности за обмен на данни и относително слаба радиолокационна станция (РЛС). Макар радарът на съветския изтребител да е по-мощен от този на американския F-16A (основен негов конкурент – бел. ред.), той доста бързо губи преимуществото си поради високия си разход на гориво от двата двигателя. Тези недостатъци карат конструкторите да проведат съществено обновяване на машините.
Следващият вариант получава обозначение МиГ-29С. Най-забележимото усъвършенстване на изтребителя е интеграцията на РЛС Н019М, която позволява на пилота да работи без поддръжка от земята. Машината получава и система за управление, подобрен контрол и нова система за РЕБ Л-203БЕ "Гардения". В резултат изтребителят се сдобива с възможността да следи едновременно до 10 цели, като има и разширени способности за употреба на снаряди "въздух-земя".
Пакетът модернизации МиГ-29СМТ позволява стотици съветски изтребители по цял свят да бъдат усъвременени. Благодарение на увеличените горивни резервоари обсегът на полета е увеличен до 2100 километра. Получава и нови двигатели РД-33. В кабината поставят многофункционални течнокристални дисплеи, а новата авионика и датчиците позволяват да се опрости управлението на оръжието "въздух-повърхност". Революционен за линията е и радарът "Жук-МЭ", който съществено подобрява ситуационната осведоменост.
И все пак най-радикалната е модернизацията при МиГ-29М, която включва промени по конструкцията на самолета с употребата на композитни материали. Срокът му на служба е увеличен на 4000 часа, при това обслужването е по-лесно, а експлоатационните разходи – значително по-ниски. Освен двигателите РД-33К и същата тази РЛС "Жук-МЭ", машината е снабдена и със система за лазерно насочване за повишаване на точността на ударите по наземни цели. Тази версия използва широко и крилатите ракети Х-35 и Р-77. МиГ-29М е смятан за изтребител от поколение 4+, който покрива пропастта между базовия МиГ-29А и МиГ-35 от поколение 4++.
Наред с гореспоменатите варианти са създадени още два – МиГ-29УПГ и МиГ-29К, предназначени основно за Индия. Макар МиГ-29К да се използва и на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов".
МиГ-29 става и база за постъпилия на въоръжение през 2019 г. МиГ-35. Съвременният изтребител получава широки бойни възможности, включващи ново въоръжение, ракети "въздух-въздух" Р-37М с обсег до 400 км, крилати ракети и евентуално нови управляеми ракети "въздух-въздух". Самолетът може едновременно да "следи" до 30 цели на разстояние до 300 км. Новата машина стана пълноценен наследник на легендарния изтребител и, в крайна сметка, както се очаква напълно ще замени произвеждания МиГ-29М, пише "Российская газета". - Още за МиГ-29
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Сидни Райли – неповторимият господар на шпионите

25.02.2024, 09:34

Джеймс Бонд е една прекрасна история за истинските шпиони, за онези прелъстители, които могат да спасят света в последния момент и да докажат абсолютното си превъзходство, преминавайки границите на човешките възможности. През годините успяхме да видим редица такива герои, но никой, абсолютно никой не може да се бори с ранга на Джордж Розенблум – единственият син на Херш Яков Розенблум и неговата съпруга Полина Брамсон. Кой е той?
Един от най-влиятелните шпиони на миналия век и човекът, за когото всеки един специален агент гледа под леглото. Истината е, че неговата история е толкова вълнуваща, че и до днес не всичко е ясно. Според някои е успял да завърши Кралското Минно училище в Кеймбрдиж, демонстрирал е невероятни познания по химия и е приет в института по химия, но се оказва, че няма доказателства да е посещавал някой друг университет.......Прочети още

 

128 години от рождението на знаменития авиоконструктор Цветан Лазаров

25.02.2024, 09:26

На 25 февруари 1896 г. в Плевен е роден Цветан Лазаров Лазаров. Средно образование завършва в Плевен. Участва в Балканските и Първата световна войни. Постъпва в авиационното училище в Божурище през 1918 г, където завършва пълен курс за пилот с чин подпоручик.
Служи като летец до 1 февруари 1920 г, когато по силата на Ньойския договор е демобилизиран. През 1922 г. заминава за Германия и завършва Висшето техническо училище в Шарлотенбург. През 1926 г. е назначен за конструктор в Държавната аеропланна работилница Божурище, където участва в разработката на самолети ДАР.
През 1932 г. Цветан Лазаров заема длъжността технически директор в новооткритата българо-италианска самолетна фабрика „Български Капрони“ в Казанлък, а през 1936 г. се връща отново в ДАР – Божурище, за да оглави конструкторския отдел.
В периода 1942 – 1949 г. Цветан Лазаров е главен инженер- конструктор на Държавната самолетна фабрика, Ловеч. В периода 1948 – 1954 г. вече като професор, той оглавява Катедрата по самолетостроене в Държавната политехника в София. Във Военна академия е началник на Техническата авиационна катедра.
Цветан Лазаров е основоположник на аеродинамичните изследвания в България. Автор е на конструкцията на самолетите ДАР-6, КБ-3„Чучулига-1“, ДАР-9 „Синигер–, ДАР-10А, ДАР-10Ф, Лаз-7, Лаз-8, Лаз-7М и Лаз-12, от които общо са произведени 381 броя. Последно войнско звание – полковник.
Умира на 13.01.1961 г.

 
 

Военен календар

25.02.2024, 09:18

На 25 февруари 1859 година в Русе е роден генерал от пехотата Васил Кутинчев (1859 – 1941).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в 24-а пехотна силистренска (1879 – 1880), 12-а пехотна раховска (1880 – 1883) и 23-а пехотна русенска дружина (1883 – 1884), 5-и пехотен дунавски полк (1884 – 1885).

След Съединението (6 септември 1885) командва 1-ва дружина от 5-и пехотен дунавски полк, с която се сражава в Сръбско-българската война (1885) при Сливница, Цариброд и Пирот.

Последователно заема длъжностите командир на 10-и пехотен родопски (1887 – 1888) и 1-ви пехотен софийски полк (1888 – 1892), помощник-командир на 1-ва пехотна софийска (1893 – 1894) и 3-а пехотна бдинска дивизия (1894 – 1899), командир на 2-ра бригада от 5-а пехотна дунавска дивизия и на 1-ва бригада от 1-ва пехотна софийска дивизия, командир на 6-а пехотна бдинска (1904 – 1905) и 1-ва пехотна софийска дивизия (1905 – 1908), началник на 1-ва военноинспекционна област (1908 – 1912).
По време на Балканската война (1912 – 1913) е командващ 1-ва армия, която във взаимодействие с 3-а армия разгромява основните сили на турската Източна армия при Гечкенли, Селиолу, Ескиполос, Люлебургас и Бунархисар.
През Междусъюзническата война (1913) поема командването на 2-ра армия и провежда Кресненската операция. След войната отново заема длъжността началник на 1-ва военноинспекционна област (1913 – 1915).

През Първата световна война (1915 – 1918) е началник на Моравската военноинспекционна област и генерал за поръчки при Щаба на действащата армия. На 23 октомври 1918 г. е произведен в чин генерал от пехотата и преминава в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ II ст. и IV ст., 2 кл.

Умира на 30 март 1941 в град София.

 

 

Стратегията на Русия за неутрализиране на Украйна като проект "Антирусия"

24.02.2024, 20:05

Твърде често войната между две страни или съюзи завършва с териториални промени, които, ако имат международно признание, стават легитимни. В противен случай те не се признават за владение от придобилата ги страна.
В този смисъл пред Руската федерация стои въпросът за легитимността на присъединените нови субекти към нея, а в по-широк аспект той ще възникне и при евентуалните крайни резултати от специалната военна операция (СВО) в Украйна. Именно към разрешаване и на този проблем е насочена стратегията на Русия в борбата със Запада за Украйна.
Каква е същността на руската стратегия? Единствената достъпна информация, от която могат да се определят нейните основни моменти, е дейността на Русия от есента на 2021 г. до средата на февруари 2024 г........Прочети още

 

ISW: Ожесточени сражения до Авдеевка и Кременная, ВСУ задържат руснаците в района на Работино

24.02.2024, 13:45

На фронта продължават позиционните битки при Купянск и Кременная, близо до Бахмут в района на Клещеевка, на север и югозапад от Авдеевка и недалеч от Вербово. Въоръжените сили на Украйна възпират настъпленията на руските войски в района на Работино и край Криник. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).
Руските и украинските сили наскоро са постигнали успехи западно от Кременная по време на позиционните битки по линията Купянск - Сватово - Кременная на 23 февруари. Геолокационни кадри, публикувани на 22 февруари, показват, че украинските въоръжени сили наскоро са си възвърнали позиции източно от Ямполовка (западно от Кременная). Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 23 февруари, показват, че руските сили също са постигнали успехи близо до Терни (западно от Кременная)......Прочети още

 

Унгария купува още четири Gripen

24.02.2024, 12:32

Унгария купува още четири многоцелеви изтребителя Gripen C и удължава експлоатацията на типа до поне 2036 г. Това стана ясно вчера, 23 февруари 2024 г., след официална среща на премиерите на Швеция и Унгария.
Меморандумът за разбирателство между Министерствата на отбраната на Унгария и Швеция бе подписан в присъствието на премиерите на двете страни – Виктор Орбан и Улф Кристерсон. Параметри по него, както финансови, така и времеви, не бяха оповестени.
Четирите нови Gripen C ще се присъединят към наличните в момента 12 броя Gripen C и два двуместни Gripen D. Не е известно, дали новите четири изтребителя ще са новопроизведени или взети от наличностите на шведските ВВС.
Паралелно с покупката на допълнителните изтребители се готви и ново споразумение 10-годишно за логистична поддръжка на унгарския флот от Gripen. Настоящият договор покрива експлоатацията на самолетите до 2026 г. От производителя Saab съобщиха, че са готови да поддържат унгарските машини отвъд 2035 г.
Споразумението бе подписано на фона на „отпушването” в Унгария на процедурата за ратифицирането на присъединяването на Швеция към НАТО. В някои шведски медии се появиха спекулации, че двете събития са може би свързани, което навежда на мисълта, че сделката за четирите изтребителя може да е на доста изгодна цена.
Унгария от няколко години разглеждаше различни варианти за усилване на въздушната си мощ, включително придобиване на втора ескадрила бойни самолети. През миналата година от Saab заявиха, че водят преговори със страната за пласиране на допълнителни Gripen.
Унгария избра да вземе 14 броя Gripen на финансов лизинг през 2002 г. Първите самолети бяха получени в страната през март 2006 г. През 2010 г. бе спряна експлоатацията на ескадрилата МиГ-29 и Gripen остана единственият боен самолет в унгарските ВВС.
През януари 2022 г. бе подписан договор за модернизация на унгарските Gripen до стандарта MS20 Block 2, което подобрява сензорите с поставяне на радара PS-05/A Mk 4 и комуникацията на самолета, както и интегрира ракетите „въздух – въздух” Meteor и IRIS-T и управляемата бомба GBU-49. Работата ще приключи през 2026 г.
За Швеция и Saab това е първата нова продажба на Gripen от 2014 г. насам, когато бе подписан договора за 28 броя Gripen E/F за Бразилия. Междувременно, по различни, най-вече политически причини, изтребителят загуби множество процедури в България, Словакия, Финландия, Хърватия и други. - Още за Gripen
Източник: https://aero-bg.com/

 

Предстои движение на личен състав и военна техника за участие „Dynamic Front“ в Румъния

24.02.2024, 11:39

Днес и утре ще има придвижване по националната републиканска пътна инфраструктура на военнослужещи и военна техника от състава на Въоръжените сили на САЩ, съобщава Пресцентърът на МО. Те ще участват в многонационалното учение „Dynamic Front“, което ще се проведе в Румъния. Автоколоната ще бъде ескортирана от екипи на служба „Военна полиция“.
Целта на учението е да допринесе за укрепването на регионалната сигурност и стабилност чрез подобряване на способностите на съюзническите сили да действат ефективно заедно.

 

Измисленият герой ген. Луков и кои стоят зад Луков марш

24.02.2024, 08:56

Две седмици преди Луков марш, започват да драскат по стените съобщения за датата, на която се провежда с портретче на генерала.
Шествието, известно като Луков марш, се провежда от 2003 година. Формално целта е да се почете един „български герой и патриот“, представен като невинна жертва на комунистите. Най-речовитите антикомунисти у нас под една или друга форма са участвали в този Луков марш или дискретно са го подкрепяли.
Откъдето и да го погледнеш, това е неонацистко шествие по образец на фашистките шествия с факли, с младежи с качулки, пълна символика. Организаторите му са направили сайт „Луковмарш“ и всяка година започват да драскат по стените из София датата, на която ще се проведе. Това е най-близката събота до датата, на която е убит ген. Луков. Събират се събират всички неонацисти, скинхедс и подобни у нас......Прочети още

 
 

Картината "Войник в снега" на Верешчагин - художникът, чийто брат умира край Плевен

24.02.2024, 08:52

Pуският военен художник и журналист Василий Верешчагин (1842-1904) е доброволец в Руско-турската освободителна война.
Завършил морския кадетски корпус, следвал в художествена академия в Петербург и Париж, той винаги рисува от натура.
Участва в боевете за Плевен и продължава с армията на генерал Скобелев за зимното преминаване на Балкана. Разказва, че сълзите често му пречат, когато рисува картините от Балканската серия, но се заставя да работи, отново преживявайки събитията от войната.
Трима от четиримата братя Верешчагини участват в Руско-турската война, двама са ранени, а костите на Сергей остават завинаги край Плевен.
Картината на Василий Верешчагин “Войник в снега” е част от триптиха “На Шипка всичко е спокойно”.
Верешчагин открива изложби в Париж, Виена, Лондон, за да покаже на Европа битките за свободата на България, и получава световно признание.

 
 

Въоръжението на курсантите в Морското училище преди (повече от) половин век

24.02.2024, 08:48

Морското училище беше най-голямото сухопътно формирование на Военноморските сили. Като такова и в предвид на различните ритуални задължения, които му се възлагаха, много от характеристиките на военната служба в него бяха близки и идентични с тези на пехотата. Това определяше и вида на въоръжението на курсантите.
В края на петдесетте и началото на шестдесетте години на миналия век, масовото лично оръжие на всеки курсант е съветската, образец 1943 година карабина или винтовка, модификация на руската трилинейна пушка Мосин-Наган 1891. С шарнирно свързан сгъваем щик тя тежи 4 килограма и ползва боеприпас - патрон  с калибър 7.62/54 мм. В магазина й се побират 5 патрона. С нея може да се води прицелна стрелба със скорострелност до 10 изстрела в минута......Прочети още

 
 

 

The Hill: Украйна няма шанс за победа дори с помощта на САЩ. Подкрепата за Зеленски окончателно се изчерпа

23.02.2024, 20:22

Полковник Бучино е анализатор в Съвета за иновации в отбраната и бивш директор по комуникациите в Централното командване на САЩ. От февруари до ноември 2022 г. той е директор по комуникациите на мисията на НАТО за подкрепа в Европа. Мненията му не отразяват непременно тези на Министерството на отбраната на САЩ или на която и да е друга организация.
С наближаването на втората годишнина от руското нахлуване и с протакането на последния пакет от помощи за Украйна в Конгреса трябва да сме наясно с бъдещето. Украйна няма път към победата в тази война. Американската подкрепа няма да промени тази реалност.
Преди две години украинските въоръжени сили опровергаха очакванията за бърза капитулация. Дни преди масираното нахлуване на Русия председателят на Съвета на началник-щабовете Марк Мили говори от името на американските военни и предрече пред Конгреса, че Киев ще падне до 72 часа.

Много военни анализатори също така прогнозираха, че руските въоръжени сили бързо ще разгромят украинците. Американските лидери насърчиха украинския президент Володимир Зеленски да напусне страната, за да не го убият руските войски. Тези прогнози за незабавен успех на Русия подценяваха напредъка, който Украйна беше постигнала по отношение на способностите и готовността си след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Те също така надценяваха готовността на руските сили, въздушното им превъзходство и сплотеността на командването........Прочети още

 

Как войната в Украйна оживи европейската отбранителна индустрия

23.02.2024, 20:00

Две години след нахлуването на Русия в Украйна европейската отбранителна индустрия процъфтява. Конфликтът и нарастващото геополитическо напрежение на други места, включително в Близкия изток, увеличиха броя на поръчките на големи, утвърдени играчи и техните доставчици.
Глобалните разходи за отбрана достигнаха рекордните 2,2 трлн. долара през миналата година. Само в Европа разходите за отбрана се повишиха до 388 млрд. долара – нива, невиждани от Студената война, според Международния институт за стратегически изследвания, пише FT.
Тези нови поръчки преобразиха съдбата на европейските отбранителни изпълнители, като общото изоставане в изпълнението на поръчките на седемте най-големи компании в региона в сектора – включително BAE Systems, Leonardo и Saab – се повиши до почти рекордни стойности от над 300 млрд. долара........Прочети още

 

СОСЗР в Сливен отчете годината и прие нови членове

23.02.2024, 14:54

Областната организация на СОСЗР в Сливен проведе своята годишна отчетна конференция. В словото си председателят бригаден генерал от запаса Кольо Милев посочи: „Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва по своята същност е военно- патриотична, родолюбива, непартийна, неправителствена гражданска организация, чиято цел е да работи за възпитанието на подрастващото поколение и населението в дух на  любов към род и Родина, към запазване на националната памет, език и ценности, продължаване на българските национални традиции, за единение на българската нация". Той връчи членски карти на новоприети членове на съюза.
За съвместната работа с Областната и Общинска администрация на града, отношение взеха кметът Стефан Радев, областният управител Маринчо Христов и председателя на Общинския съвет  Димитър Митев. В конференцията се включиха още началникът на Сливенския гарнизон и командира на в.ф. 22 220- Сливен полковник Любомир Вачев, заместник - началникът на Военно окръжие- Сливен, майор Върбан Вачев, представителят на Военна болница- Сливен, подполковник Мирослав Минчев и началникът на Военен клуб- Сливен, господин Атанас Чолаков. Полковник от запаса Янко Янков подари на гостите по една негова книга със спомени от първият български контингент в Камбоджа.
От името на Ръководството на Областната организация на СОСЗР в града под Сините камъни, искам да благодаря на всички участници в конференцията и да си пожелаем следващият отчетен период да бъде по- успешен от този.
Източник: https://otbrana.com, майор от запаса Митко Манев
Източник: bta.bg

 

Владимир Путин заяви, че 95% от ядрените сили на Русия са модернизирани

23.02.2024, 13:27

Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че 95% от стратегическите ядрени сили на страната са модернизирани и съобщи, че въздушно-космическите ѝ сили са приели наскоро на въоръжение четири нови свръхзвукови бомбардировача, способни да доставят ядрено оръжие, съобщи Ройтерс.
Путин направи коментара като част от официално заявление, съвпадащо с чествания ежегодно в Русия Ден на защитниците на отечеството, посветен на армията, ден след като летя с модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М.
Руският лидер похвали войниците, биещи в Украйна, наричайки ги герои, борещи се за „истината и справедливостта“.
Същевременно той посвети голяма част от речта си на постиженията на военно-промишления комплекс на Русия. В посланието си той заяви, че руската ядрена триада – стратегическите способности по въздух, море и въздух – са актуални, постоянно модернизирани и в добро състояние.
„Включвайки реалния си боен опит, ние ще продължим да засилваме въоръжените си сили по всякакъв начин, включително с настоящите усилия за преоборудване и модернизиране“, заяви Путин. Той добави, че „днес делът на съвременните оръжия и оборудване в стратегическите ядрени сили е достигнал 95 на сто, докато морският компонент на ядрената триада е вече почти 100%“. - (видео)
Източник: bta.bg

 
 

Белгийските либерали предлагат ускоряване на превъоръжаването на армията

23.02.2024, 13:23

Белгийските либерали от партията на премиера Александер де Кро (Open VLD) предлагат превъоръжаването на армията да бъде ускорено с шест години и целта на НАТО за военни разходи, равни на два процента от БВП, да бъде постигната през 2029 г., съобщиха местни медии.
Това би наложило годишно бюджетът да осигурява по четири милиарда евро допълнително. Предлага се да бъдат купени средства за противовъздушна отбрана и вертолети. Медиите отбелязват, че се предвижда отново да бъдат взети на въоръжение танкове “Леопард”, с които Белгийските въоръжени сили не разполагат от десетилетие.
От партията допълват, че две години след началото на войната в Украйна се вижда, че свободата е невъзможна без сигурността. По официални данни засега военните разходи на Белгия са равни на 1,1 от БВП.
Източник: bta.bg

 
 

Руските въоръжени сили празнуват

23.02.2024, 08:25

Днес, 23 февруари, в Русия отбелязват „Ден на защитника на отечеството" и ден на мъжа. Официално този празник се появи през 1922 година - тогава той се наричал Ден на Червената армия. По-късно 23 февруари всяка година се отбелязвал в СССР като народен празник - Ден на Съветската армия и на Военно-морския флот.
След разпадането на Съветския съюз той бил преименуван в Ден на защитника на отечеството. В този ден празнични мероприятия се провеждат в цялата страна. В Москва той започва с полагане сутринта на венци и цветя на мемориалния комплекс „Гробът на неизвестния войник" край Кремълската стена. Вечерта в много руски градове този ден се отбелязва с празничен салют.
За някои хора празникът 23 февруари остана като ден на мъжете, които служат в армията или в някакви силови структури. Въпреки това, мнозинството граждани на Русия и страните от бившия СССР са склонни да приемат Деня на защитника на отечеството като Ден на истинските мъже, на защитниците в най-широкия смисъл на тази дума. - (видео)

 
 

Шестнадесет години от катастрофата с B-2

23.02.2024, 08:20

Бомбардировачът B-2 “Spirit of Kansas” (р.н. „89-0127”, 393-а бомбардировъчна ескадрила от 509-о авиокрило с постоянна дислокация в авиобаза Уайтмън) се разбива на 23 февруари 2008 г. Това е най-скъпата авария в историята на ВВС на САЩ.
Аварията става при излитане от военновъздушната база Андерсен (остров Гуам) след четиримесечна ротация в региона. Малко след отлепване от пистата самолетът попада в свредел от малка височина, пропада и при удара в земята се разпада и възниква пожар. Двамата пилота успяват да се катапултират.
Разследването установява, че основната причина за аварията е събралата се влага в блока за изчисление на скоростта и височина. Поройните дъждове водят до проникване на влага в датчиците за скорост и височина, които подават грешни параметри в компютрите за управление на полета, което води до голям ъгъл на атака и попадане в свредел и удар в земята. - (видео)
Способстваща причина е невключване на отоплението на приемника за въздушно налягане ("тръбата на Пито") от страна на екипажа.
Разбилият се бомбардировач В-2 не е носел въоръжение на борда си, имал е нальот от 5000 часа. - Още за В-2

 
 

В родната казарма имаше тежки моменти, но веселите ни зареждаха с енергия

23.02.2024, 08:13

"Не щем войни и битки нови, но щом врагът потегли в бой, ще го посрещнем ний готови и в тоя бой ще падне той!", така набивахме крак преди години в железния строй на Българската народна армия и пеехме марша на Варшавския договор. Знаехме, че "От Прага до Владивосток нас правда свята днес ни води", но отвъд Прага в Берлин беше и дружеската Национална народна армия на тогавашната Германска демократична република. А зад всички ни стоеше могъщата Съветска армия, запечатила на знамената си Москва, Сталинград, Курск, Киев...
На 23 февруари винаги чествахме празника на тази славна армия, прогонила със съюзниците си кафявата чума от Европа. На тоя ден бакарите в поделенията се облизваха апетитно, разливащи по масите празничното меню на "великия наш войник".
Времена и спомени. За мъжкарството, за другарството на плаца, в учебните кабинети и в ученията в "бойна" обстановка. Разбира се, трудностите се забравят, непорядите се прощават, в спомените остава хуморът, за да ни топли под бялата "покривка на главите ни", над главите на бившите редници, натегачите ефрейтори и педантичните младши сержанти. Затова сега ще драсна няколко смешни редовце от баналните разкази на мъжете, които в женска компания започват така: "Когато бяхме войници..."
Това се случи в мразовития трети декември на 1967 г. На площада в Свищов целунахме знамето и по ботевски изревахме с безвъзвратно отиващия си гимназистки фалцет "Заклех се!"
Във вярност на Народна република България, дали тази клетва е още валидна, след като България вече не е "народна"?
Часове след тържественото ни вричане пред олтара на Родината пак се избръснахме, зашихме бели якички на куртките и навлякохме шинелите. Върху тях обрамчихме противогаз, паласка, каска и грабнахме зачисленото ни най-нискоквалифицирано въоръжение на Варшавския договор: карабините "Манлихер". Нарушавайки военната тайна, ще кажа, че моята вярна пушчица беше инвентаризирана като ЛА 357.
Около три и половина следобед сигналистът ни строи с тромпета на плаца. Цялата школна рота буква "А" на поделение 80750. Бяхме определени за първия си въоръжен наряд. Стояхме величествени на плаца, съзнавайки, че притежаваме в джоба смачкан пакет "БТ", но в паласката пачка с цели 5 бойни патрона ни пееше на ушенце: "Изправи се, гора от стомана, насочете се, бойни дула, насочете се в гневна закана към врага, който носи война..."
Зайците новобранки отивахме на война! Мълчахме, може би всеки си представяше, че в идващия мрак точно на неговия пост ще почука диверсантът и ще опита да му нанесе коварна средна или тежка телесна повреда. След което необезпокояван ще открадне нафта от автогрейдерите на паркистите или кашкавал от артелната...
Вътрешно всеки от нас се измъчваше при мисълта дали да остане верен на военния правилник, или да го прати на майната. Дали като в тъмното пропука клечка, или вятърът задиша като мечка, да изпълниш точка първа от устава и да извикаш "Стой! Кой идва?", после "Ще стрелям" и накрая да стреляш във въздуха? Или, без да губиш време, да думнеш някой и друг патрон по посока на подозрителния шум, пък ако улучиш безшумните галоши на врага - добре, ако не уцелиш нищо - още по-добре, само дето ще отнесеш псувните на вдигнатия от твоето джепане по тревога караул...
За нас, зайците, в атмосферата, стратосферата и тропосферата висеше въпросът "Да гръмна ли?". Но за старите кучета, старите войници де, нямаше никаква дилема пред единствената питанка "Защо пък мен да ме гръмнат?". Знаейки, че новобранките застъпват в първия си въоръжен наряд и че пушките ще бъдат заредени с бойни патрони, старите кучета подвиха страхливо опашки и се скатаха вдън земя.
Никой не прескача през телта откъм пост № 2 - ГеСеЕм-а. Никой не идва с бутилка по пътеката покрай лазарета, която минава на два-три метра от пост номер три: АВе-то. Никой стар войник не се промъква покрай складовете за среща с ученичка от техникума по индустриална химия, защото там е трасето на пост № 4. В нощта на първия въоръжен наряд на зайците началникът на караула и разводачът не смеят да се шегуват. Обикновено когато нощем разводачът идва с другите войници за смяна и постовият викне "Стой, кой идва?", разводачът кисело отговаря: "Баща ти с дамаджаната". В същия стил постовият нарежда: "Дамаджаната при мен, останалите на място!".
В първата ни тревожна нощ, когато си представяхме, че едва ли не по Дунава към нас ще се движат Шестият и Седмият американски флот, нямаше дамаджани. Цареше глуха тишина. Чуваше се само отчетливо тракане на желязо: от време на време зареждахме карабините, за да подскажем на невидимия враг, че не държим в ръцете си мотика...
В родната казарма имаше тежки моменти, но веселите ни зареждаха с полезна енергия. Сега през зимата с усмивка си спомням за първия въоръжен наряд, за ротните и батальонните учения. На такива учения една нощ изкопахме в земята за спане ров, дълбок около метър, дълъг шест-седем метра и широк метър и нещо. Покрихме го с клони, клечорляк, поръсихме отгоре буци замръзнала земя. И налягахме шестнайсет души "гъз до гъз", въшка не можеше да се промуши! По някое време над нас нещо пропука, два крака ми стъпиха на главата, разнесоха се благословии по адрес на близки роднини. Някой бе тръгнал да пикае без азимут и беше пропаднал в "спалното" ни помещение...
Цял ден се мотахме в акваторията на Янтра между селата Вардим и Новград, минирахме железния мост, мерихме профила на дъното, въобще скапахме се от умора и студ. Вечерта изгладнели, очаквахме камиона с баките пред селсъвета (общината) във Вардим, там трябваше да спим на пода. Иде камионът, в него двама бакари. Какво ще ядем, питаме, и ония ни радват:
Боб и компот от сини сливи! Любимото ястие на великия български войник, а най-омразното: ориз и грис.
Хвърлят ни светкавично две баки и отпрашват. Канчетата и зъбите ни тракат, отваряме баките и... о, ужас: в тях плува мазна водица!
Лейтенант Петров дълбокомислено заключава: това е тактически ход на командването, изпитват ни в обстановка, близка до бойната. Гледаме взводния, чудим се дали на неговия акъл или на акъла на командването. После влизаме в Смес-мага и си купуваме "Народни вафли", по 5 стотинки бройката. Това е вечерята.
А ония хубавци объркали баките. Свалили ни празни, взети от друго място. После разсипали нашия компот и боба из полето, дано поникне за следващия набор...
Такива ми ти заешки работи. Да можеше днес пак да ни пораснат... ушите де, па да си заредим пушкалата!
Ама ние сме вече старите кучета, а пушките, насочени към нас, ги държат зайци - чиновници от пенсионното...
Източник: https://www.blitz.bg, Борислав Костов

 
 

Военен календар

23.02.2024, 08:10

На 23 феврури 1864 година в Охрид е роден генерал-лейтенант Кръстю Златарев (1864 – 1925).
Завършва Военното училище в София (1884) и служи в 13-и пехотен рилски полк (1884 – 1885).
В Сръбско-българската война (1885) командва 3-а рота от 2-ри пехотен струмски полк и се сражава при Трън, Врабча, Сливница и Келташ, където е ранен (15 ноември 1885). Последователно заема длъжностите командир на дружина в 9-и пехотен резервен полк (1900 – 1907), помощник-командир на 12-и пехотен балкански полк (1907 – 1910) и командир на 29-и пехотен ямболски полк (1910 – 1914).
По време на Балканските войни (1912 – 1913) воюва при Лозенград, Чаталджа, Одрин, Кукуш, Рупелското дефиле и Петрич. От 1914 г. поема командването на 1-ва бригада от 7-а пехотна рилска дивизия, а от септември 1915 г. – на 11-а пехотна македонска дивизия.
През Първата световна война (1915 – 1918) ръководи бойните действия при Криволак, Градско, Богданци (1915), по южните склонове на Беласица и край Дойранското езеро (1916 – 1918), където полковете на дивизията отразяват всички английски офанзиви без да отстъпят нито педя земя. На 25 юни 1919 г. е повишен в чин генерал-лейтенант, след което преминава в запаса. Загива при атентата в църквата „Св. Неделя“. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл. и ІV ст. 2 кл.

На 23 февруари 1867 година в Охрид е роден генерал-лейтенант Александър Протогеров (1867 – 1928).
Завършва Военното училище в София (1887). Участва в Сръбско – българската война (1885) като взводен командир в 7-и пехотен преславски полк. Последователно заема длъжностите адютант в 1-ва бригада на 5-а пехотна дунавска дивизия, дружинен командир в 32-ри пехотен загорски полк и началник на 32-ро полково военно окръжие.
Включва се в националнореволюционното движение на българското население в Македония и действа с чета в Горноджумайското (1902) и Илинденско-преображенското въстание (1903).
В навечерието на Балканската война (1912 – 1913) е назначен за помощник-началник на Македоно-одринското опълчение (25 септември 1912). На 11 октомври 1912 г. поема командването на 3-а македоно-одринска бригада в състава на Кърджалийския отряд, с която извоюва победата в боя при Балкан Тореси (дн. проход Маказа) (7 ноември 1912).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 3-а бригада от 11-а пехотна македонска дивизия (1915 – 1916), 1-ва планинска дивизия (1916) и Моравската военноинспекционна област (1917). От април 1917 г. е началник на Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост, а от 29 септември до 15 октомври 1918 г. – комендант на София. Организира отбраната на града и потушаването на Владайското въстание (30 септември – 2 октомври 1918). След войната е повишен в чин генерал-лейтенант (2 октомври 1918). Убит по заповед на Иван Михайлов (7 юли 1928). Награден с орден „За храброст“ ІІІ ст. 1 кл. и ІІІ ст. 2 кл.

 
 

Колко мощно беше съветското НАТО

23.02.2024, 08:02

В продължение на десетилетия Варшавският договор изглежда неразрушима сила. Тази гигантска организация обаче стои на стъклени крака и бързо рухва без никаква външна намеса. На Запад битува мнението, че Съветският съюз винаги е бил жесток агресор. Мнозина обаче забравят, че западните сили са първите, които създават военния и политически алианс на НАТО през 1949 г. Съветският отговор идва шест години по-късно.
Съветският съюз не реагира на появата на НАТО до 1955 г., когато Федерална република Германия (СРЮ или Западна Германия) се присъединява към алианса. Това е пряко нарушение на Потсдамското споразумение, според което Германия трябва да остане разоръжена. Западна Германия официално става член на НАТО на 9 май, а само пет дни по-късно, на 14 май, социалистическите страни подписват Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, известен като Варшавския договор. Така се ражда "съветското НАТО".
Новата организация се състои от Съветския съюз, Германската демократична република (ГДР или Източна Германия), Чехословакия, България, Румъния, Полша, Унгария и Албания. Няма съмнение обаче коя страна е най-влиятелна във военно отношение. И петимата от висшите командири на войските на организацията през цялата й история са съветски военни.
Първото сериозно изпитание за Варшавския договор е само година след основаването му. 1956 г. донася голямото антисъветско въстание в Унгария, подкрепено от западните тайни служби. На 1 ноември новото унгарско правителство обявява излизането на страната от Варшавския договор. Съветското ръководство решава да реагира бързо и да потуши опасния пожар в сърцето на Европа.
Никита Хрушчов спешно се среща със съюзниците от Източна Европа и ги информира за решението си да се намеси. През следващата седмица съветските и унгарските войски, подкрепени от силите за сигурност на двете страни, потушават всяка съпротива в Будапеща и връщат Унгария в Социалистическия съюз.
Варшавският договор претърпява първия си удар през 1961 г., когато малката Албания се противопоставя на могъщия Съветски съюз. Много недоволен от десталинизацията в СССР и затоплянето на отношенията между Съветския съюз и Югославия, албанският лидер Енвер Ходжа изразява привързаност към Китай, чиито отношения със СССР стават все по-студени. Разцеплението между Съветския съюз и Албания завършва с фактическото прекратяване на участието на албанските войски в дейността на организацията през 1961 г. Седем години по-късно Албания официално напуска Източния блок.
Най-сериозното предизвикателство пред Варшавския договор е т. нар. Пражка пролет от 1968 г., период на либерализация и кардинални реформи в Чехословакия, което предизвиква голямо безпокойство в Съветския съюз. За разлика от ситуацията в Унгария през 1956 г., този път Съветският съюз решава да не действа самостоятелно, а да включи всички членове на организацията в интервенцията.
На 21 август 1968 г. членовете на Варшавския договор започват операция „Дунав“. Техните войски навлизат в Чехословакия и след няколко седмици задушават Пражката пролет. По-голямата част от армията идва от СССР (170 000) и Полша (40 000), докато ГДР изпраща 15 000 войници, Унгария 12 500, а България малко над 2000 войници. Николае Чаушеску открито осъжда интервенцията и румънските войски не вземат участие в операцията.
Членовете на Варшавския договор редовно провеждат военни учения, като най-големите са „Запад '81“ с над 100 000 войници и „Щит '82“, в рамките на които се симулират условията на ядрена война. Повече от 80% от оръжията на армиите на Варшавския договор са съветски: от танкове до бойни самолети и средства за радиоелектронна отбрана. Чехословакия произвежда и въоръжава съюзниците си с бронирана техника.
Така наречената „Северна група“ на Варшавския договор (Източна Германия, Полша, Чехословакия) в непосредствена близост до потенциалния противник е по-добре оборудвана от „Южната група“ (Румъния, Унгария, България). Силата на танковите части на Варшавския договор е колосална: 53 000 съветски и 12 000-15 000 танка в Източна Европа. Основните танкове Т-54 и Т-55 заменят Т-64 и Т-72. Точно преди разпадането на Варшавския договор членовете се въоръжават с най-новите танкове Т-80.
През 1977 г. е създадена Съвместната система за събиране на данни за противниците (SOUD) с първостепенна задача да предотврати „външните заплахи по време на Олимпийските игри в Москва през 1980 г.“. Варшавският договор е официално разпуснат на 1 юли 1991 г. - Още за ВД
Източник: https://trud.bg/

 
 

 

Румъния ще номинира своя президент за генерален секретар на НАТО

22.04.2024, 21:27

Румъния ще номинира президента Клаус Йоханис за генерален секретар на НАТО, коментират източници на Bloomberg. Това може да усложни пътя на нидерландския премиер в оставка Марк Рюте, за когото има голяма покрепа сред членовете на Алианса, включително и Великобритания.
Всички 31 члена на НАТО трябва единодушно да изберат следващия генерален секретар на организацията.
Към момента от офиса на румънския президент не отговарят на запитванията на Bloomberg. Говорител на Марк Рюте пък отбеляза, че решението кой да замести Йенс Столтенберг е изцяло в ръцете на държавите от НАТО и отказа повече коментари.
Мандатът на Йенс Столтенберг изтече и беше удължен на няколко пъти, заради продължаващата война в Украйна. Очакванията бяха, че той ще отстъпи от поста си през октомври.
Ролята на гереналния секретар ще е ключова на фона на продължаващата война в Украйна, която може да продължи години. Той би трябвало да може да балансира - да успее да избегне ескалация на конфликта между НАТО и Русия, но също така и да насърчава членовете да продължат да подкрепят Киев.
Преди месец Клаус Йоханис коментира, че е би било неприемливо някоя от важните позиции, които се освобождават през тази година, да не бъде заета от човек от Източна Европа. Сред кандидатите за генерален секретар преди време бяха спрягани премиерът на Естония Кая Калас и бившият премиер на Латвия Кришанис Каринш, но техните държави отказаха да ги номинират.
Bloomberg отбелязва, че съюзниците трябва да решат кой ще замести Столтенберг до началото на април, когато външните министри ще се съберат в Брюксел, за да дискутират 75-та годишнина от създаването на НАТО.
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

Путин изпрати сигнал до Запада с полет със стратегически бомбардировач, който може да носи ядрени оръжия

22.02.2024, 20:12

Руският президент Владимир Путин беше днес на полет с Ту-160М – модернизиран стратегически бомбардировач, който може да носи ядрени оръжия, предаде Ройтерс. Според агенцията това е ход, който Западът може да възприеме като явно напомняне за ядрените възможности на Русия. - (видео)
Големият самолет с изменяема геометрия на крилете и с условно наименование в НАТО “Блекджек”, е обновен вариант на бомбардировач от времето на Студената война, който бившият Съветски съюз е можел да използва при ядрена война. - (видео)
Путин, който се очаква следващия месец да спечели следващ шестгодишен мандат, беше на полета в момент, в който Москва и Западът са във влошени отношения заради руската инвазия в Украйна и смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Някои руски и американски дипломати твърдят, че не помнят отношенията между двете най-големи ядрени сили в света да са били по-лоши, отколкото са в момента, дори по време на Кубинската ядрена криза.
Държавна телевизия показа кадри как самолетът излита от писта, собственост на фабрика в Казан, където се произвежда модерният свръхзвуков самолет. Според кореспондента на място Павел Зарубин това е “уникално събитие”. - (видео)
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че маршрутът на самолета е военна тайна, но полетът е продължил около 40 минути, предаде ТАСС.
Ту-160М, с екипаж от четирима души, може да носи 12 крилати ракети или 12 ядрени ракети с малък обсег и може да прелети 12 000 км с едно зареждане.
71-годишният Путин се качи през 2005 г. на по-стара версия на самолета по време на обучение. Според договор, подписан през 2018 г., 10 модернизирани ядрени бомбардировачи Ту-160М трябва да бъдат доставени на руските военновъздушни сили до 2027 г. и тяхната стойност е 15 милиарда рубли (163 милиона долара). - Още за Ту-160
Източник: bta.bg

 

Великобритания подкрепи кандидатурата на Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО

22.02.2024, 20:07

Великобритания подкрепя кандидатурата на оттеглящия се нидерландски премиер Марк Рюте (на снимката) да наследи Йенс Столтенберг като следващ генерален секретар на НАТО, заяви днес британското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.
Рюте заяви миналата година интереса си да оглави военния съюз. Той е смятан за фаворит за заемането на поста, след като Столтенберг се оттегли през октомври тази година след десетилетие като ръководител на военния съюз.
Британското външно министерство заяви, че Рюте е много уважавана фигура в НАТО с големи способности в областта на отбраната и сигурността, както и човек, който ще гарантира, че съюзът ще остане силен и готов за отбрана.
Най-дълго управлявалият нидерландски премиер обяви неочаквано през юли оттеглянето си от политиката, но каза, че ще остане на поста, докато текат преговорите за сформиране на правителство след парламентарните избори, които бяха произведени на 22 ноември.
Мандатът на Йенс Столтенберг бе удължен през юли миналата година за четвърти път, тъй като съюзът реши да остави опитния лидер начело, вместо да опита да се споразумее за негов наследник в момент, когато войната на Русия срещу Украйна бушува на границата с НАТО.
Източник: bta.bg

 

Удължиха до края на юни срока за провеждане на Стратегически преглед на отбранителната политика

22.02.2024, 19:52

Правителството прие изменение на РМС № 676 от 2023 г. за провеждането на Стратегически преглед на отбранителната политика на Република България, като периодичен преглед на отбраната. С решението се удължава до края на месец юни 2024 г. срокът за провеждане на прегледа. В изпълнение на Решение № 676 бяха сформирани седем работни групи, от които две междуведомствени и пет в Министерството на отбраната, чиито доклади бяха обсъдени в Съвета по отбран, Обобщените резултати и извода от докладите са отразени в проект на „Бяла книга на отбраната“.
В периода след приемането на Решение № 676 на Министерския съвет от 2023 г. продължиха сериозните изменения в средата на сигурност и в планиращите документи на НАТО и ЕС в областта на отбраната. В светлината на предстоящата Среща на високо равнище на НАТО във Вашингтон, САЩ, която ще отбележи 75-ата годишнина от създаването на Алианса и ще бъде най-амбициозната след края на Студената война, се очаква да се предприемат допълнителни стъпки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, както и за повишаване на инвестициите в отбраната. В това отношение Стратегическият преглед на отбранителната политика предоставя уникална възможност за синхронизиране и хармонизиране на националните анализи и дискусии със съюзните такива.
До края на прегледа ще бъде преценено нивото на политическа амбиция по мисиите на Въоръжените сили за да осигурим максимално ефективно използване на ресурсите за отбрана. Резултатите от Стратегическия преглед ще доведат до формулиране на прагматични, реалистични и изпълними политики, като вземат предвид залегналите в стратегическите документи цели и срокове и възможностите на държавния бюджет за съответния период.
Източник: https://otbrana.com/

 
Подписахме меморандум с Турция за презгранични въздушни операции
22.02.2024, 12:11

По време на първия ден от визитата си в турската столица Анкара министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с министъра на националната отбрана на Турция Яшар Гюлер, съобщава Пресцентърът на МО. Двамата подчертаха отличните двустранни отношения в сферата на сигурността и отбраната и доброто сътрудничество в рамките на НАТО, и конкретно по линия на мерките за засилване на сигурността в региона. По време на срещата беше подписан „Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Република Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство“. Страните обсъдиха бъдещото развитие на дейността на противоминната група в Черно море и изразиха увереност, че предстои все по-активно участие в съвместни инициативи за гарантиране на сигурността.
По-късно министър Тагарев се срещна със заместник-председателя на Комисията по отбрана на Великото национално събрание на Република Турция Рефик Йозен и с част от нейните членове. По време на срещата страните бяха единодушни, че търсенето на разумни решения на проблемите в Черноморския регион е ключово за мира и стабилността не само на Балканите, но и в цяла Европа. Беше подчертан и интересът за взаимодействие между отбранителните индустрии на двете държави.
В рамките на визитата министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна и с представители на отбранителната индустрия.
През първия ден от официалната визита министър Тагарев взе участие и в церемония по полагане на венец в Мавзолея на Ататюрк - "Анъткабир".
Източник: https://otbrana.com/

 

49 години от първия полет на Су-25

22.02.2024, 09:23

Преди точно 49 години, на 22 февруари 1975 г., полита първия прототип на съветския щурмови самолет Су-25.
Дебютният полет става факт от летището Жуковский, край Москва. Прототипът носи означението Т8-1 и борден номер 81, а в неговата кабина е пилотът изпитател Сергей Илюшин. Полетът преминава нормално, но Илюшин се оплаква от много тежкото управление, особено по крен, както и от малката тяговъоръженост. В последствие тези недостатъци са отстранени.
Разработката на бъдещия Су-25 стартира в началото на 1968 г. по личната инициатива на няколко млади конструктори в ОКБ Сухой, най-вече Олег Самойлович, след като те се запознават с новите концепции за непосредствена авиационна поддръжка, разработени от преподаватели във Военновъздушната академия на СССР, на база опита от последните въоръжени конфликти.
През март 1969 г. проектът се официализира, след като съветското Министерство на авиационната промишленост поставя темата за създаването на лек щурмови самолет пред няколко конструкторски бюра, включително и това на Сухой.
През 1971 г. проектът на Сухой, известен под индекса Т8, е обявен за победител в своеобразния конкурс, в който участват още от МиГ, Илюшин и Яковлев. Бъдещият щурмовик постепенно става все по-голям, и ако през 60-те се говори за машина с излетна маса от осем тона, то излетната маса на първия прототип е малко над 12 тона. Серийните Су-25 са с нормална излетна маса от 14,6 тона.
След няколко преработвания на изискванията към Т8, първият прототип е завършен в края на 1974 г.
В края на 1975 г. се появява и вторият прототип – Т8-2, който преминава през няколко доработки, които по-късно стават част от серийния самолет, включително с използване на бронирана кабина, двигателите Р-95Ш, промени по крилото, соплата и други.
Изпитателната програма, която включва и бойни полети над Афганистан, официално приключва през декември 1980 г., а приемането в строевите части започва от април 1981 г. - Още за Су-25
Българските ВВС получават 36 едноместни Су-25К и четири двуместни Су-25УБК между 1986 и 1988 г. В момента на активна служба остават 14 машини, като осем от тях преминаха през ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация в Беларус.
Повече за съдбата на българските Су-25, може да прочетете ТУК.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Каймакъ-Чаланъ. Генерал-лейтенант Климент Евтимов Бояджиев

22.02.2024, 09:21

Генерал-лейтенант Климент Евтимов БояджиевГенерал-лейтенант Климент Евтимов Бояджиев, Командващ 1-ва отделна армия - Български военачалник, участвал в сраженията и в планирането на операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 15 юли 1861 г. в Охрид. Постъпва на военна служба на 9 юни 1881 г. Завършва Военното училище с ІV Випуск. Произведен е в чин подпоручик на 30 август 1883 г. Зачислен е в 4-та пеша Самоковска дружина. Служи във 2-ри пехотен Струмски полк. По време на Сръбско-българската война (1885) е адютант в щаба на Западния отряд на майор Аврам Гуджев. Участва в сраженията при Цариброд (10-11 ноември 1885 г.) и Пирот (14-15 ноември 1885 г.). Произведен е в чин поручик на 24 март 1886 г. Назначен е в 1-ви пехотен Софийски полк. Произведен е в чин капитан на 1 януари 1888 г. До 1892 г., служи като командир на 4-та рота от 1-ви пехотен Софийски полк. През същата година постъпва в Генералщабната академия (Scuola di Applicazione e Istituto di Studi Militari dell' Esercito) в Торино. На 1 януари 1894 г. е произведен в чин майор. През 1895 г. завършва академията и се връща в България. Назначен е за началник-щаб на 1-ва Дунавска бригада в Русе. През 1897 г. е назначен в Оперативния отдел на Генералния щаб. На 1 януари 1899 г. е произведен в чин подполковник. През 1900 г. е назначен за командир на 8-ми пехотен Приморски полк във Варна. През 1902 г. изработва първата релефна карта на България. На 1 януари 1903 г. е произведен в чин полковник. Последователно служи като началник-щаб на 6-та пехотна Бдинска дивизия във Видин и на 3-та пехотна Балканска дивизия в Сливен. През 1906 г. е назначен за началник-щаб на 2-ра Военно-инспекционна област в Стара Загора. През 1910 г. е назначен за началник на 3-та дивизионна област в Русе. На 4 септември 1910 г. е произведен в чин генерал-майор. По време на Балканската война (1912-1913) е началник на 4-та пехотна Преславска дивизия. Води сраженията срещу турските войски при Селиолу, Петра и Ески-Полос (9-12 октомври 1912 г.). 4-та пехотна Преславска дивизия решава изхода на Бунар- Хисарското сражение при Караагач, Чонгора и Соуджак дере, след като осъществява пробив в турската отбрана на протежение от 15 км. Участва в щурма на фортовете на Чаталджанската позиция (4-5 ноември 1912 г.) След подновяването на войната през януари 1913 г. отразява опитите за пробив на турската Чаталджанска армия. През Междусъюзническата война (1913) 4-та пехотна Преславска дивизия е включена в състава на 5-та армия на генерал Стефан Тошев. Полковете на дивизията се сражават срещу сръбските войски в Осоговската планина при върховете Голеш, Мала Царцория, постовете Жеравино и Равна нива, при Гюешево, Вели връх, Араб-Табия, Сюлюманица (22-29 юни 1913 г.) и в Калиманските боеве (4-11 юли 1913 г.). На 4 септември 1913 г. е назначен за министър на войната в правителството на д-р Васил Радославов. Остава на поста и в двете правителства на Радославов до 14 септември 1914 г. От септември 1914 г. до април 1915 г. е началник на 3-та Военно-инспекционна област в Русе. На 15 април 1915 г. е назначен за началник на Генералния щаб на армията. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. На 7 септември 1915 г. подава оставка, заради военната конвенция с Германия и Австро-Унгария, подписана в замъка Плес зад гърба на Генералния щаб. Назначен е за командващ 1-ва отделна армия в навечерието на включването на България в Първата световна война на 1 октомври 1915 г. Армията на преодолява сръбската отбрана по българската граница и разгромява неприятелските войски по долините на реките Тимок и Морава, като на 23 октомври 1915 г. превзема с щурм сръбската столица Ниш. 1-ва отделна армия участва в разгрома на сърбите на Косово поле и при преследването им към албанските планини. На 17 август 1916 г. започва настъпление срещу Лерин и Чеган (17 - 27 август 1916 г.), което трябва да провали предварително планираните настъпателни намерения на съглашенските войски на Македонския фронт. След контраофанзивата на Съглашенската армия през септември 1916 г., загубата на сражението при Горничево (12-13 септември 1916 г. и падането на Лерин на 23 септември 1916 г., подава оставка. На негово място за командващ е назначен генерал Димитър Гешов. Уволнен е от армията на 25 септември 1916 г. След края на войната, през ноември 1918 г., заминава за Германия. През 1923 г. е осъден на 5 години затвор за дейността му като министър на войната и като началник на Генералния щаб през 1913-1915 г. Амнистиран е през 1924 г. след Деветоюнския преврат и свалянето на правителството на Александър Стамболийски. Умира на 15 юли 1932 г. в София.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Змията в руския спецназ хапе с бронебойни патрони

22.02.2024, 09:17

Знаете ли какво е “гюрза”? Това е руското наименование на една от най-страховитите, грозни и отровни змии в света. Може да нанесе бързи и светкавични ухапвания, при които отделя голямо количество отрова. Но “гюрза” е и името на свръхмощен пистолет, който пък нанася бронебойни ухапвания и с който е въоръжен руският спецназ.
Пистолетът СР-1 “Вектор” (също и “Гюрза”), конструиран от Пьотр Сердюков, е един от най-мощните в света 9-мм пистолети. Създаден е някога за подразделенията на спецназа, но може скоро да постъпи в армията и да замени намиращия се на въоръжение от 1951 г. “Макаров”. Потребността от такова оръжие възникна през 1990-те години, когато в армиите по света започнаха да навлизат бронираните жилетки.
В Русия е организиран конкурс, победител в който станал пистолетът на Яригин, а оръжието на Сердюков е харесано и взето на въоръжение от спецслужбите още преди 10 г.
Причина за интереса на руските Федерална служба за сигурност и Федерална служба за охрана станали неговите извънредно мощни боеприпаси – леко удълженият патрон 9Х21 (9х18 при “Макаров”) имат повишени бойни характеристики за сметка на тежкия куршум в който има стоманен сърдечник. Той пробива стоманен лист с дебелина 6 мм или 30 слоя кевлар, армейска каска и дори бронежилетки, носени от терористите.
Пистолетът се отличава с висока качество на отделните детайли. Той е ефективно средство за поразяване на живи цели в бронирани жилетки с I, II и III клас на защита (тип Ж-81, Ж-86-2), съответстващи на стандарта NILECJ-STD-0101.01 и MIL-С-44050, а така също на различни технически средства (автотранспорт, кабини и антени на радиолокационни системи, корпуси на ракети и др.п.) на дистанция до 100 м чрез употребата на специални боеприпаси. Пистолетът има голяма ефективна далекобойност-100 метра, като на това разстояние поразява армейска каска, от 70 метра -бронирана жилетка от 2 титанови пластини с дебелина 1,4 мм всяка и 30 слоя кевлар, а от 50 метра -стоманен лист с дебелина 4 мм. Подобни възможности са недостижими за повечето съвременни пистолети.
При цялата си мощ пистолетът на Сердюков има приемливи габарити, маса и сила на откат. Началната скорост на куршума е 410 м/сек (315 м/сек при “Макаров”), маса – 880 грама (730 гр при “Макаров”), прицелна далечина – 100 м. Пълнителят побира 18 патрона. Към достойнствата му трябва да се добавят два предпазителя против случаен изстрел.
Пистолетът има вариант за прикрепване на планка “пикатини”, към която се поставят допълнителни приспособления: колиматорен прицел, лазерен целеуказател и бойно фенерче. Към цевта може да се закрепи заглушител.
Друго страшно оръжие в ръцете на руските спецчасти е картечният пистолет СР2М. Той е предназначен за поразяване на жива сила на близки разстояние, като от огъня му няма спасение, ако противникът дори е в бронежилетка с втори клас на защита т.н тип CRISAT. Пистолетът поразява и небронирани технически средства на разстояние до 200 м. На него може да се монтират колиматорен или лазерен прицел, фенер, както и заглушител. Прикладът може да е сгъваем, което позволява да се намалят габаритите му , когато е необходимо да се транспортира. Картечният пистолет използва 9мм патрони с бронебойни, обикновени и бронебойно-трасиращи куршуми. Тежи едва 1,6 кг., като има впечатляваща скорострелност- почти 1000 изстрела в минута. - Още за СР-1
Източник: https://trud.bg

 

Великите битки, променили историята: Битката при прохода Касерин (1943 г.)

22.02.2024, 09:15

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл.......Прочети още

 

Чехия преговаря с Германия за 30 танка "Леопард" 2А4

22.02.2024, 09:08

Чехия преговаря с Германия, за да получи безплатно 15 танка "Леопард" 2А4 като компенсация за военната подкрепа, която оказва на Украйна, и евентуално да закупи още 15 такива танка от германската отбранителна индустрия, каза днес чешкото министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Чехия вече получи 15 танка "Леопард" 2А4 от Германия в рамките на предишно дарение. Освен това Прага планира да поръча десетки от най-съвременните танкове "Леопард" 2А8, които да бъдат доставени през идните години.
Чешкото министерство на отбраната каза, че 15-те танка "Леопард" 2А4, които ще бъдат купени, ще струват няколкостотин милиона евро и че сделката ще се отрази добре на отбранителната способност на Чехия на фона на прехода от въоръжение от съветско време към нови оръжия.
Чешкото правителство преговаря да закупи около 70 танка "Леопард" 2А8 в рамките на съвместна покупка с германското правителство от германската отбранителна индустрия, пояснява Ройтерс.
Чехия стана първата държава, изпратила тежко въоръжение на Украйна през 2022 г. и досега е доставила 62 танка Т-72 от съветско време, 131 бойни машини на пехотата, 16 системи за противовъздушна отбрана и шест хеликоптера, каза днес чешкият премиер Петър Фиала, цитиран от чешката новинарска агенция ЧТК. - Още за "Леопард 2"
Източник: https://www.bta.bg/

 

Държавният департамент на САЩ одобри евентуална продажба на военна техника за 75 милиона долара на Тайван

22.02.2024, 09:00

Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на военна техника на стойност около 75 милиона долара на Тайван, предаде Ройтерс.
Става въпрос за осъвременен пакет от оборудване за усъвършенствано планиране на тактическа система от данни, уточни Пентагонът вчера. Сделката е в контекста на засиленото напрежение между Тайван и Китай, който твърди, че островът е негова територия, посочва Ройтерс.
В пакета влизат устройства за подсигуряване, приемници от глобална мрежа за позициониране, комуникационно оборудване, програми за техническа поддръжка и други компоненти, свързани с логистиката, поясниха от Пентагона.
В момента в столицата на Тайван - Тайпе, тече среща между американска делегация, оглавявана от републиканеца в Камарата на представителите Майк Галахър (на снимката), който е председател на комисията за Китай в Конгреса на САЩ, с досегашната президентка на Тайван Цай Ингвен и наследника ѝ Уилям Лай.
"Американската подкрепа за Тайван е двупартийна. Ще ви подкрепяме, независимо кой е в Белия дом", заяви при срещата Галахър.
"Надявам се тази година да има размяна на визити. Благодарни сме за военната подкрепа, все по-значително ще се приобщаваме към света", каза на свой ред досегашната президентка.
"Ще продължаваме да разширяваме отбранителните си способности. Надяваме се САЩ да остане с нас", посочи новият тайвански президент Уилям Лай, който досега бе вицепрезидент на предшественичката си.
Източник: https://www.bta.bg/

 

 

Полетя прототипът на турския изтребител от следващо поколение

21.02.2024, 23:00

Първият прототип на турския изтребител от следващо поколение Kaan изпълни успешно дебютния си полет днес, 21 февруари 2024 г.
Самолетът излетя от летището Мюртед (бившата авиобаза Акънджъ), край Анкара. Самолетът, управляван от летеца-изпитател Барбарос Демирбаш, е излетял малко след 9 часа местно време. По официална информация, полетът е продължил едва 13 минути, при което е достигната височина на полет от 2440 m и максимална скорост от 430 km/h. Колесникът не е бил прибиран.
Според TAI, полетът е протекъл според предварителния план и е минал безпроблемно.
- (видео)
Kaan (известен и с англоезичната абревиатура TF-X, както и с турската MMU – Milli Muharip Uçak,  тоест Национален боен самолет) бе показан официално за първи път на 17 март 2023 г. Тогава заявките бяха, че самолетът ще изпълни дебютния си полет до края на годината. Това не стана факт, а първия прототип извърши само серия от рулирания.
Планът на TAI е до края на 2026 г. да бъдат построени и тествани общи три прототипа. Сглобяването на следващите два самолета вече върви. До края на десетилетието на турските ВВС трябва да бъдат предадени 10 броя Kaan за войскови изпитания. Крупносерийното производство се очаква след 2030 г.
Хиперамбициозният проект бе стартиран през 2010 г., но започна да получава сериозно финансиране след опита за военен преврат в Турция през 2016 г. Основен изпълнител е TAI, но като консултанти в различни етапи на работата участват компании, като Saab и BAE Systems.
Турските амбиции са самолетът да е изцяло турски – авионика, сензорен пакет, въоръжение, включително и двигателите му. Това в момента е невъзможно и прототипът полетя с два GE F110.
Двудвигателният самолет трябва да е нискозабележим и ще има максимална излетна маса от 27 тона.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Конфликтът в Украйна вече струва на Германия над 200 млрд. евро

21.02.2024, 22:37

Украинският конфликт струва на Германия сума, която вече надхвърля 200 милиарда евро. Това съобщи Марсел Фрацшер, президент на Германския институт за икономически изследвания, пред вестник Rheinische Post.
„На първо място, високите разходи за енергия доведоха до спад на икономическия растеж в Германия с 2,5 процентни пункта, или 100 милиарда евро през 2022 г., и със същата сума от 2023 г. до момента“, заяви Фрацшер.
Фрацшер също отбеляза, че това са само „преки финансови разходи“. Допълнителни разходи ще възникнат поради „ескалацията на геополитическите и геоикономическите конфликти“. Според експерта това ще удари особено силно експортно ориентираните компании.
Източник: https://glasove.com/

 

Киев: Военнопромишленият комплекс на САЩ печели от доставките за Украйна

21.02.2024, 21:27

Военно-промишленият сектор на САЩ се възползва от доставките на отбранителни продукти за Украйна. Това заяви ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак, когато се опита да обоснове необходимостта от продължаване на военната помощ за Киев.
"Американският отбранителен сектор вече се възползва от разходите на САЩ за военни продукти, трансферирани към Украйна", пише Ермак в своята колонка за вестник The Hill. Той допълва, че "бъдещият план" за Киев е да постигне просперитет чрез "план Маршал за Украйна", който ще отвори възможности за американския бизнес." Представен през 1947 г., планът "Маршал" е програма за американска помощ за Европа след Втората световна война.
Киев се опитва да убеди западните си съюзници да не спират финансовата и военната подкрепа. Украйна планира бюджетен дефицит в размер на 43,9 млрд. долара за настоящата година. В същото време властите все още очакват да покрият по-голямата част от него със западна помощ. Министърът на финансите Серхий Марченко заяви, че Украйна "няма да може да оцелее" без нейното продължаване, като обясни, че страната я очакват хиперинфлация, изчерпване на резервите на Националната банка и икономическа криза. В същото време ЕС не успя да одобри програмата, която трябва да преведе до 50 млрд. евро на Киев за четири години. Тя беше приета едва на 1 февруари, което означава, че първите плащания ще бъдат извършени едва през март.
В САЩ Конгресът вече повече от четири месеца не може да постигне съгласие относно отпускането на средства за Киев. През октомври миналата година президентът на САЩ Джо Байдън изпрати до Конгреса искане за допълнителна военна и друга помощ за Украйна и Израел в размер на около 106 млрд. долара, от които за Украйна се предлагаше да бъдат отпуснати над 61,4 млрд. долара. Тогава украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова посочи, че по-голямата част от тези средства ще останат в самите Съединени щати - те ще отидат в Министерството на отбраната на САЩ за попълване на оръжията, прехвърлени на Киев от собствените му складове, и за изпълнение на различни програми.
Този законопроект обаче така и не беше приет. На 13 февруари Сенатът, подкрепен от редица републиканци, прие алтернативен вариант, който предвиждаше 95 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. На 15 февруари обаче Камарата на представителите излезе в двуседмична ваканция, без да гласува този документ. Киев многократно е изразявал надежда, че американската помощ от Вашингтон няма да спре.
Източник: ТАСС

 

Висшият команден състав обсъжда необходимите способности на нашите въоръжени сили

21.02.2024, 13:24

По традиция всяка година на тази конференция обсъждаме необходимостта от промени и нови идеи, свързани с развитието на въоръжените сили, тяхното адаптиране и използане  в динамичната среда на сигурност, припомни адмирал Ефтимов при откриването на форума. Става дума за предложения, които са в съответстиве с изискванията на НАТО за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона. В момента, каза началникът на отбраната, Алианса и демократичния свят са изправени пред най-опасната и непредвидима среда за сигурност от времето на Студената война. Новата реалност днес, продължи той, се отъждествява с изостреното политическо противопоставяне, което извежда на преден план множество предизвикателства пред колективната и националната сигурност и отбрана.
В конференцията на началника на отбраната участват заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Станимир Георгиев, съветникът на президента по военна сигурност генерал-лейтенанат Любчо Тодоров, началникът на щаба на Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Йоахим Рюле, а по видеотелеконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката в Съвместното командване на силите на НАТО-Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и командващият на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-лейтенант Атанасиос Гаринис.
Най-важната фундаментална задача на НАТО е ефективна защита и отбрана на територията на съюзниците и чл. 5 от Вашингтонския договор придобива още по-голямо значение. В този смисъл адмирал Ефтимов акцентира на единството, солидарността и сплотеността на страните членки на Алианса. За това, посочи той, решенията на срещата на върха на НАТО във Вилнюс са от изключително значение за постигане на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал, но те поставят и нови предизвикателства пред въоръжените ни сили. В този контекст за пореден път адмирал Ефтимов припомни, че преди чл. 5 от Вашингтонския договор стои член 3, а в него е записано, че за по-ефективното постигане на целите на договора държавите членки самостоятелно или съвместно ще поддържат и изграждат своя индивидуален и колективен капацитет за отговор на въоръжени нападения. В тази връзка той е избрал и темата на конференцията „Предизвикателства пред националното планиране, провеждане и осигуряване на операциите в контекста на съюзните планове за отбрана.“
Както става ясно от темата, фокусът е поставен върху необходимите способности на нашите въоръжени сили за планиране, водене и осигуряване на операциите в контекста на изискваният ана Алианса и поставените задачи по възпирането и отбраната на нашите региони. За да осигурим Концепцията за възпиране и отбрана и колективната сигурност, отбеляза адмирал Ефтимов, трябва да имаме синхронизация между съюзното и национално планиране, осигуряване на достатъчно сили и условия за допълнителни развръщане, особено в сухопътния домейн. Ще търсим предложения и отговори, каза още той,  по редица въпроси, произтичащи от съюзните планове за отбрана по всички домейни на съвместните операции.
В заключение, адмирал Ефтимов благодари на медиите за интереса и безпристастното отразяване на темата за отбраната. В интерес на обществото ни е да разбере, че инвестициите в сигурноста са фундаментални за функционирането на всички социални и икономически сфери, отбеляза той. И обърна внимание,   че колекивната отбрана е най-ефективния механизъм за справедливо разпределение на тежестите между съъзниците и осигурява устойчиво развитие на страните членки.
Днес и утре на конференцията на началника на отбраната ще бъдат представени доклади от Щаба на отбраната, командири на видове въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, както и от представители на ресорни институции в областта на отбраната и националната сигурност.
Вчера в годишния анализ на състоянието и подготовката  на Въоръжените сили през 2023 г., който направи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев и министърът на отбраната Тодор Тагарев. Вчера министърът замина на официално посещение в Анкара, Република Турция. Визитата е по покана на министъра на националната отбрана на Република Турция Яшар Гюлер. Целта е да бъдат обсъдени актуални въпроси на сигурността и отбраната от двустранния и международния дневен ред, како и подписването на „Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Република Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство“. - (видео)
Източник:https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Лукашенко иска въоръжени патрули да следят за реда в Беларус

21.02.2024, 13:02

Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова органите на реда да създадат патрули с леки оръжия по улиците на градовете в страната, за да гарантират сигурността на хората, предаде Ройтерс.
“Хората трябва да се чувстват в безопасност у дома, на работа, на улицата, по всяко време на денонощието”, каза Лукашенко във видеозапис от среща с висшите органи за сигурност на страната.
Той заяви, че, докато нивото на престъпността в Беларус намалява, страната е изложена на риск от престъпления от “екстремистки характер”.
“Днес това е най-важният аспект на поддържането на законността и реда – потискане на действията на бандитите и предотвратяване на загубата на души, които все още не разбират напълно как чуждите куратори се насочват към тях”, казва той във видеоклипа.
“Предупреждавам министерството на вътрешните работи, КГБ, специалните служби, всички, прокуратурата – всеки: ние трябва да поемем контрола върху това. Нашите момчета от патрулите трябва да са по улиците… Патрулите трябва да са въоръжени с леки оръжия, поне пистолети”.
Лукашенко е близък съюзник на руския си колега Владимир Путин и подкрепя инвазията на Москва в Украйна.
Миналата седмица той каза, че няколко “саботьори”, включително украинци и беларуси, са задържани на границата на двете страни в хода на “контратерористична операция” и че подобни групи биват задържани “2-3 пъти седмично”. - (видео)
Източник: bnr.bg

 

The Sun: Великобритания проведе неуспешно изпитание на балистична ракета

21.02.2024, 09:45

Британските военноморски сили са извършили неуспешно изпитателно изстрелване на балистична ракета Trident II D5 от ремонтираната атомна подводница HMS Vanguard S28) на 30 януари, съобщава вестник The Sun, позовавайки се на източник. След изстрелването ракетата се отклонила от курса и е пaднала близо до подводницата, на борда на която се намирал британският министър на отбраната Грант Шапс, пише вестникът.
Според събеседника на The Sun тренировъчната мисия се е състояла в Атлантическия океан близо до бреговете на Флорида. Ракетата Trident II D5 е трябвало да прелети 6000 км, за да порази набелязана цел в централната част на Атлантическия океан между Бразилия и Западна Африка. На борда на HMS Vanguard е бил и ръководителят на военноморските сили адмирал Бен Кий, пише The Sun. Обстоятелствата на инцидента се разследват.
В изявление на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, цитирано от The Sun, се казва, че по време на учението на 30 януари е “възникнала аномалия”. “Тестът потвърди ефективността на ядрената възпираща сила на Обединеното кралство, в която сме абсолютно уверени. По време на теста имаше аномалия. От съображения за национална сигурност не можем да предоставим повече информация по тази тема”, заявиха от министерството на отбраната.
Изстрелването беше извършено от подводницата HMS Vanguard, която наскоро беше ремонтирана. През ноември 2023 г. в. “Сън” съобщи, че подводницата “Авангард” с балистични ракети “Трайдънт 2” почти е потънала. Според изданието причината е била повреда на сензорите, показващи дълбочината. На борда са се намирали 140 души, като никой не е пострадал.
През XXI в. британските военноморски сили са извършили пет изстрелвания на ракети Trident II D5. Последното се състоя през 2016 г. и беше неуспешно. Балистичната ракета, произведена от американската компания Lockheed Martin, беше изстреляна от подводницата HMS Vengeance. Ракетата е трябвало да прелети 9000 км, но “опасно се отклонила от курса си” и автоматично се самоунищожила.
Източник: bgnes

 

Европейският съюз стартира своя военноморска мисия в Червено море

21.02.2024, 09:39

Европейският съюз стартира в понеделник военноморска мисия в Червено море "за възстановяване и гарантиране на свободата на корабоплаването", предаде Ройтерс.
Решението за "отбранителната операция за морска сигурност" е взето, след като подкрепяните от Иран бойци хуси започнаха да нападат търговски кораби в Червено море в подкрепа на палестинците заради войната на Израел срещу радикалната групировка „Хамас“ в Газа.

Нападенията нарушиха световното корабоплаване и принудиха корабните компании да избягват Суецкия канал в Египет - жизненоважния морски маршрут, който свързва Средиземно с Червено море. Вместо това те избират по-дълги и по-скъпи обиколни маршрути около Южна Африка........Прочети още

 

Битката при Вердюн, която се превръща в синоним на войната

21.02.2024, 09:33

Битката при Вердюн, Франция е продължителна поредица от мащабни тежки сражения между германските и френските войски при фортовете на Вердюнската крепост по време на Първата световна война.

На 21 февруари 1916 г. в 7:15 сутринта германската армия започва да обстрелва фортовете и окопите с артилерийски огън.
Генерал Ерих фон Фалкенхайн, началник на Генералния щаб и главен стратег на Германия, се прицелва във френския град Вердюн заради позицията му на съюзническата линия. Дъгата около Вердюнския укрепен район се явява опора на цялата френска отбрана, поради което немското командване решава да атакува именно тази крепост.......Прочети още

 

Защо създателят на Енигма не взима и стотинка за своята машина

21.02.2024, 09:23

Науката крие всички отговори, които може да търсите. Религията може да дава надежда, но ако искате да намерите решения на някои по-основни проблеми, тогава молбите най-вероятно ще се намалят за сметка на работата и изследванията. Поне в това вярват много от учените – атеисти, но пък нека не забравяме, че Нютон не само заявява, че всичко постигнато е благодарение на Бог, но и до последния си ден спазва някои от основните мирянски практики.
Историята на науката, тя може да е място, където остават само победителите. Веднага ще ви дадем пример: знаете ли кой е Алън Тюринг? Най-вероятно да, но в случай, че не сте запознати, това е така нареченият „Баща на компютъра“, макар и Джон Атанасов да е на друго мнение, също така е човекът, който успява да спечели войната, но ако не обръщаме внимание на полските учени, които разработват същата идея и компютър за разбиването на Енигма......Прочети още

 
 

Военен календар

21.02.2024, 09:05

На 21 февруари 1857 година в Шумен е роден генерал-майор Андрей Блъсков (1857 – 1943).
Участва в подготовката на Априлското въстание (1876) като куриер на революционните комитети в Габрово, Търново и Горна Оряховица. След поражението на въстанието емигрира в Русия и постъпва в Одеското пехотно юнкерско училище (21 октомври 1876).

Прекъсва обучението си (юли 1877), за да се включи в Руско-турската война като доброволец от 2-ра дружина на Българското опълчение. Воюва при Стара Загора, Шипка и Шейново. За проявена храброст е произведен в офицерско звание прапоршчик (младши лейтенант).
След Освобождението служи в Източнорумелийската милиция и завършва Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1884). През Сръбско-българската война (1885) командва 5-и пехотен дунавски полк и войските от централния участък на Сливнишката позиция. Подкрепя офицерите, извършили детронирането на княз Александър І (август 1886), поради което е уволнен от армията. По-късно е реабилитиран (1887) и назначен за командир на дружина в 4-и пехотен плевенски полк, началник на Оперативното и на Мобилизационното отделение във Военното министерство.
От 1906 г. е в запаса. По време на Балканската война (1912 – 1913) е мобилизиран и служи в Главно тилово управление. Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст.

На 21 февруари 1890 година в Елена е роден генерал-майор Никифор Йорданов Никифоров (1890 – 1971).
Завършва Военното училище в София (1909) и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1919).
Служи в 12-и и 16-и пехотен полк и участва във войните за национално обединение (1912 – 1918). Заема длъжностите следовател във Военно-съдебната част (1922 – 1926), председател на военния съд в Русе (1926 – 1933), председател на Военно-касационния съд (1933-1934) и началник на Военно-съдебната служба (1934 – 1943). Член на Висшия военен съвет.
По време на Втората световна война (1939 – 1945) се включва в разузнавателната група на д-р Александър Пеев и с кодовото название „Журин“ предава сведения на съветското военно разузнаване.
През 1943 г. е разкрит и уволнен от армията.

 
 

 

Унгария ще ратифицира членството на Швеция в НАТО на 26 февруари

20.02.2024, 16:18

Управляващата унгарска партия ФИДЕС предложи парламентът на страната да гласува на 26 февруари ратификацията на членството на Швеция в НАТО, като партията ще я подкрепи, съобщи днес на профила си във "Фейсбук" председателят на парламентарната група на ФИДЕС Мате Кочиш, цитиран от Ройтерс.
Шведският министър на отбраната Пол Йонсон (на снимката) заяви днес, че приветства новината, че унгарският парламент следващата седмица ще проведе гласуването за членството на страната му в алианса.
Преди дни министър-председателят на Унгария Виктор Орбан анонсира това, но не уточни дата. "Добрата новина е, че нашият спор с Швеция е изгладен. Вървим към ратифициране на присъединяването на Швеция към НАТО с началото на пролетната сесия на парламента", каза той по време на традиционната си годишна реч в унгарската столица Будапеща.
Вчера шведският премиер Улф Кристершон пък каза, че през седмицата няколко пъти е разговарял с Орбан и скоро предстои среща между тях.
Швеция кандидатства за членство в НАТО преди почти две години, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна.
След дълго забавяне Унгария ще бъде последната страна членка, която ще одобри приемането на скандинавската държава в Организацията на северноатлантическия договор.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Кампанията за ранен прием на курсанти вече е в ход

20.02.2024, 13:24

Пълна държавна издръжка по време на следването си и гарантирана дългосрочна професионална реализация като офицери в Българската армия. Това са само част от предимствата, които получават курсантите във висшите военни училища. Кампанията за ранен прием вече е в ход.
533 са местата за прием на курсанти за учебната 2024/2025 г., обявени със заповед на министъра на отбраната. Кандидатите за тях могат да избират от 24 различни специализации.
В Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ са обявени 396 места. Във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ – 73 места, а във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ – 64 места.
По време на обучението си курсантите са на пълна държавна издръжка, която включва безплатно настаняване в общежития, безплатно хранене и униформено облекло, безплатно медицинско обслужване и задължително застраховане срещу смърт и неработоспособност вследствие на злополука. Те имат възможност за ползване на почивната и спортната база на Министерството на отбраната.
По време на следването си курсантите получават ежемесечна стипендия от 750 до 800 лв. и имат възможност за допълнителна стипендия за успех от 150 до 200 лв. Успешно завършилите получават диплома за висше образование на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по две специалности – военна и гражданска. Следва гарантирана професионална реализация като офицери в Българската армия след дипломирането. По време на следването си те имат възможност за обучение по чужд език, съгласно стандарт на НАТО и получаване на сертификат, както и възможности за обучение и специализации в университети на страни от Европейския съюз. Ваканцията е 30 календарни дни за учебна година.
Ранният прием продължава в НВУ „Васил Левски“ до 25 април, във ВВВУ „Георги Бенковски“ до 24 април, а във ВВМУ – до 19 април. В Морско училище вече е проведен един ранен прием и са запълнени 22 места.
Сроковете за подаване на документи са до 28 март в НВУ и до 5 април във ВВВУ и ВВМУ.
Редовният прием в НВУ е до 3 юли, във ВВВУ – до 11 юли, а във ВВМУ – до 5 юли. Срокът за подаване на документи е до 21 юни 2024 г.
Документи се подават във висшите военни училища или във военното окръжие по местоживеене.
Заповед № ОХ-70/19.01.2024 г. на министъра на отбраната Тодор Тагарев за прием на курсанти за учебната 2024/2025 г. може да видите ТУК
Източник: mod.bg

 

Австралия обяви план за увеличаване на разходите за отбрана с над 6,5 милиарда евро за укрепване на военноморските сили

20.02.2024, 08:37

Австралия обяви вчера план за почти двойно увеличаване на броя на големите си военни кораби през следващото десетилетие, предаде Франс прес.
Съгласно плана Канбера ще увеличи разходите си за отбрана с повече от 6,5 млрд. евро и ще разполага с 26 големи надводни бойни кораба. Понастоящем тя разполага с 11 такива, отбелязва АФП.
“Това е най-големият флот, с който ще разполагаме след края на Втората световна война”, заяви австралийският министър на отбраната Ричард Марлс.
“Австралийските военноморски сили трябва да са в състояние да гарантират безопасността и сигурността на нашите морски пътища . . ., тъй като те са от съществено значение за нашия начин на живот и за нашия просперитет”, каза още министърът.
Австралия ще построи шест фрегати от клас “Хънтър” (Hunter), 11 многоцелеви фрегати и шест модернизирани надводни бойни кораба, които могат да плават без екипаж.
Няколко кораба ще бъдат въоръжени с ракети “Томахоук”, с които могат да се нанасят удари дълбоко във вражеска територия на големи разстояния, което е важен възпиращ фактор, отбелязва АФП.
Източник: bta.bg

 

Военен календар

20.02.2024, 08:32

На 20 февруари 1883 година в Габрово е роден генерал-полковник Дамян Велчев (1883 – 1954).
Завършва Военното училище в София (1903) и служи в пехотата.
През Балканската война (1912 – 1913) командва рота в 22-ри пехотен полк, а в Първата световна война (1915 – 1918) – дружина в същия полк. Участва в учредяването на Военния съюз (октомври 1919) и от 1922 г. членува в неговото ръководство. При управлението на БЗНС е уволнен от армията (1921 – 1923).
След военния преврат на 9 юни 1923 г. е помощник-началник (1923 – 1926) и началник на Военното училище (1927 – 1928). На 5 септември 1928 г. отново е уволнен, а през 1929 г. създава Тайния военен съюз.
По време на Втората световна война (1941 – 1945) става член на Националния съвет на Отечествения фронт като представител на „Звено“ (1943).
От 9 септември 1944 до 25 септември 1946 г. заема длъжността министър на войната, а след това е извънреден и пълномощен министър на България в Швейцария (септември 1946 – октомври 1947). Отказва да се завърне и е лишен от българско поданство. Умира във Франция. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 1 кл., ІV ст. 1 кл. и ІV ст. 2 кл.

 

38 години от старта на работата по станцията „Мир”

20.02.2024, 08:28

Преди точно 38 години, на 20 февруари 1986 г., на орбита е изстрелян първият модул на съветската орбитална станция „Мир”. Тя става първата многомодулна станция, на която се извършват дълговременни мисии.
Първият модул, който е известен като базов модул, се нарича „Мир”. Конструктивно той се базира на предишните две съветски станции „Салют-6” и „Салют-7”, но има вграден възел, към който могат да се скачват още пет модула.
„Мир” е изстрелян в 00,28 часа московско време, с ракета-носител „Протон-К”. Модулът е изведен успешно на орбита. Първият екипаж, който го посещава е в състав Леонид Кизим и Владимир Соловьов. Те се скачват със станцията на 14 март 1986 г. и остават на брода ѝ почти 125 денонощия.
Първият модул, който се скачва с „Мир” след изстрелването ѝ, става „Квант-1” през март 1987 г. През ноември 1989 г. е добавен още един модул – „Квант-2”. Модулът „Кристалл” се скачва през май 1990 г., последван от „Спектр” през май 1995 г. и „Природа” през април 1996 г.
Общо 104 човека от 12 страни минават през станцията „Мир” между 1986 и 2000 г. Между тях е и българинът Александър Александров, който работи на станцията през юни 1988 г.
Американската космическа совалка се скачва с „Мир“ седем пъти между 1995 и 1998 г.
На „Мир” е проведен рекордния престой на Валерий Поляков, който остава на орбита в продължение на 437 денонощия. Този рекорд все още не е подобрен.
В края на 90-те години на миналия век, когато вече е взето решението за строежа на Международната космическа станция, ентусиазмът за поддръжката на „Мир“ рязко намалява. Русия няма пари да я поддържа и няма реалистична частна алтернатива за финансирането ѝ. Отделно, тя изначално е проектирана да остане на орбита около пет години, като техническото ѝ състояние непрекъснато се влошава. Затова през януари 2001 г. е взето решение тя да бъде свалена от орбита.
Станцията е изведена от орбита на 23 март 2001 г., като останките ѝ се разбиват в Тихия океан. - Още Космос

 

74 години от вдигането на флага на ескадрения миноносец „Георги Димитров“

20.02.2024, 08:23

Преди 74 години - на 20 февруари 1950 г. в Севастопол (това в СССР) е вдигнат българският военноморски флаг на ескадрения миноносец „Озорной“, който в България получава името „Георги Димитров“. Дали тогава неговият първи командир капитан ІІ ранг (по-късно адмирал) Иван Добрев или някой друг от първия екипаж си е мислил, че и след 73 години този ескадрен миноносец ще остане най-големият боен кораб в историята на България? Едва ли. Тогава те са имали много по-важни задачи по усвояването на бойна техника, която в по-голямото си количество дотогава е непозната за българските военни моряци.
И днес периодично припламва въпросът дали извеждането на „Георги Димитров“ от строя (1960 г.), превръщането му в учебен кораб на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и бракуването му през 1963 г. не е било преждевременно. Ако тръгнем от простата аритметика, ще излезе, че: ескадреният миноносец има четири 130 мм оръдия (по две в кула), две 85 мм оръдия (в една кула), шест единични 37 мм автоматични оръдия, две двустволни 12,7 мм картечници ДШК, два тритръбни 533 мм торпедни апарата, два бомбомета, стелажи за 12 подводни бомби и два параванни трала. Получените последователно през 1957 и 1958 г. два стражеви кораба проект 50 (НАТО-клас „Рига“) имат общо шест 100 мм оръдия, четири сдвоени 37 мм зенитни оръдия, два тритръбни 533 мм торпедни......Прочети още

 

 

Обстановката в Украйна към 15:00 на 19 февруари 2024 година

19.02.2024, 21:30

  Легенда:
 - по-наситено червените участъци, обградени с черна линия, са територии, контролирани от Русия преди началото на СВО;
 - по-бледите червени участъци, обградени от непрекъсната червена линия, са територии, контролирани от Русия сега;
 - по-бледите червени участъци, обградени от прекъсната червена линия, са напредъка на руската армия;
 - сините са обявени от украинците за завзети след контранастъпление;
 - жълтите са обявени от руснаците за завзети и контролирани;
 - защрихованите със синьо - има съобщения за партизанска дейност.
Прочети още.....Институт за изследване на войната (ISW), САЩ

 

Австрия иска да купи повече от 200 бронетранспортьора за своята армия

19.02.2024, 21:23

Австрия обяви плановете си за закупуване на 225 бронетранспортьора Pandur на стойност около 1,8 милиарда евро за своите въоръжени сили. Това е заявила на пресконференция австрийският министър на отбраната Клаудия Танер, предаде The Guardian.
Според нея тази покупка е "инвестиция в бъдещето, сигурността и австрийската икономика".
На свой ред директорът на компанията-производител General Dynamics European Land Systems е добавил, че в производството на бронирани машини участват над 220 австрийски компании.
В началото на януари стана известно, че финландските отбранителни сили ще закупят допълнителни бронетранспортьори от финландския производител на военно оборудване Patria, допълва Европейская правда.
А през декември в Литва пристигнаха 50 леки тактически машини от американския производител, договорът за покупката на които е подписан преди около 4 години.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Три дни ще продължи годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

19.02.2024,  19:47

Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще се проведе в периода 20 - 22 февруари 2024 г., съобщава Пресцентърът на МО.
В първия работен ден утре началникът на отбраната ще представи „Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.“. Поканен е да присъства президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. На събитието ще присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев, председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев, висшият команден състав на Българската армия, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, ръководители на структури в държавни институции, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.
Във втория и третия работни дни на конференцията на началника на отбраната ще бъдат представени доклади от Щаба на отбраната, командири на видове въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, както и от представители на ресорни институции в областта на отбраната и националната сигурност. Актуалната тема на форума тази година е: „Предизвикателства пред националното планиране, провеждане и осигуряване на операциите в контекста на съюзните планове за отбрана.“ Гост на събитието ще бъде началникът на щаба на Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Йоахим Рюле, а по видеотелеконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката в Съвместното командване на силите на НАТО-Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и командващият на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-лейтенант Атанасиос Гаринис.
Източник: https://otbrana.com/

 

The New Yorker: Американската помощ за Украйна няма да промени ситуацията. Предимството е за Русия

19.02.2024, 09:00

Дори ако Конгресът на САЩ одобри американската помощ за Украйна, предимството ще остане на страната на Руската федерация. Американският журналист Кийт Хес (на снимката) пише за това в статия за The New Yorker.
В статията си той отбелязва, че руската армия е надминала очакванията на Запада и Украйна. Според автора Руската федерация е успяла с бързи темпове да произведе необходимите оръжия за специални операции, а въоръжените сили (ВС) на страната активно се попълват с доброволци.
Журналистът признава, че руската икономика става все по-силна, което увеличава обема на необходимите боеприпаси и бойни машини. В същото време той заключава, че дори Конгресът на САЩ да одобри няколко десетки милиарда долара помощ за Украйна, това няма да промени ситуацията за Киев.
По-рано, на 17 февруари, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че САЩ нямат "план Б" за военна помощ за Украйна. В същото време тя увери, че Белият дом е готов да подкрепи Украйна в конфронтацията ѝ с Русия "толкова дълго, колкото е необходимо".
На 8 февруари бе съобщено, че Вашингтон възнамерява да извърши размяна на оръжия с трети страни, за да продължи да снабдява Киев. Държавите ще могат да върнат американските оръжия на САЩ в замяна на по-модерни. След това Вашингтон ще изпрати получените оръжия на Украйна.
Западните държави увеличиха военната и финансовата си подкрепа за Киев на фона на специалната операция на Русия за защита на Донбас, обявена от руския президент Владимир Путин на 24 февруари 2022 г., след като ситуацията в региона се влоши заради обстрела от страна на украинските военни. Напоследък обаче Западът все по-често говори за необходимостта от намаляване на подкрепата за Киев.
Източник: https://glasove.com/

 

Джефри Сакс: Как ЦРУ дестабилизира света

19.02.2024, 08:52

Има три основни проблема с ЦРУ: неговите цели, методи и безотчетност. Неговите оперативни цели са това, което ЦРУ или президентът на Съединените щати определят като интерес на САЩ в даден момент, независимо от международното право или американското право.
Методите му са потайни и двулични. Неговата безотчетност означава, че ЦРУ и президентът ръководят външната политика без никакъв обществен контрол. Конгресът е изтривалка, странично шоу.
Както каза бившият директор на ЦРУ Майк Помпео за времето си там: „Аз бях директор на ЦРУ. Лъгахме, мамихме, крадяхме. Имахме цели курсове за обучение. Това ни напомняше за славата на "американския експеримент" („американския експеримент“ е идеята, че САЩ са основани върху набор от принципи за управление, а не върху обща култура или религия. Америка не е нейният народ, Америка е Конституцията и Декларацията за независимостта. Бел. ред.)......Прочети още

 
 

Военен календар

19.02.2024, 08:42

На 19 февруари 1861 година в Шумен е роден генерал от пехотата Рачо Петров (1861 – 1942).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1883). Служи в 19-а пехотна шуменска (1879 – 1880), 11-а пехотна орханийска дружина (1880; 1884-1885), 5-а пехотна тетевенска дружина (1883 – 1884) и в щаба на 1-ва пехотна бригада (март – септември 1885). След Съединението (6 септември 1885) е началник на Щаба на армията (9 септември 1885 – 29 юни 1887).
По време на Сръбско-българската война (1885) застъпва идеята за решителен отпор на противника при Сливница. Като началник на временно формирания Източен отдел (17 февруари 1887) ръководи военнополевия съд, осъдил на смърт организаторите на офицерските бунтове в Силистра и Русе (16 – 19 февруари 1887). От 29 юни до 20 август 1887 г. е военен министър, а след това – отново началник на Генералния щаб (23 октомври 1887 – 15 април 1894).
В следващите години изпълнява длъжността военен министър (15 април 1894 – 17 ноември 1896) и извършва структурни промени в министерството и Генералния щаб. На 17 ноември 1896 г. преминава в запаса и се включва в политическия живот на страната.
През Балканската война (1912 – 1913) е мобилизиран и назначен за комендант на Търново-Сейменския укрепен пункт. В Междусъюзническата война (1913) командва 3-а армия. Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като губернатор на Македонската военноинспекционна област (1915 – 1916) и офицер от Щаба на действащата армия (1916 – 1917), след което е уволнен (12 май 1917).
За заслугите му към българската войска е повишен в чин генерал от пехотата (6 май 1936). Награден с военен орден „За храброст“ ІІ ст.

 
 

Приемат 250 кандидати за срочна служба в доброволния резерв

19.02.2024, 08:24

Снимка: архив на НВУДлъжности за приемане на срочна служба в доброволния  резерв на български граждани, която започва от  от 10 септември 2024 г., са обявени със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев. 150 са в НВУ „В. Левски“, а във военно формирование 22 160 - Плевен - 100.  За длъжностно лице, отговорно за провеждане на подбора на кандидатите за срочна служба в  доброволния резерв е определен началникът на Централното военно окръжие.
До 30 април кандидатите могат да подават писмени заявления,  чрез военните окръжия (териториалните структури за водене на военния отчет  към Централно военно окръжие), до началника на НВУ „Васил Левски“ и командира на военно формирование 22 160 – Плевен.
Минимално изискване за образование е основно, а максималната възраст – 40 години. НВУ ще провежда обучението в района на Велико Търново на 90 младши специалисти  и във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен – 60 младши специалисти по артилерия и ПВО. В Плевен във военно формирование 22160 ще се подготвят 100 младши изпълнители.
За времето на срочната служба резервистът получава основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоено звание. Завършилите срочна служба могат да кандидатстват без конкурс за вакантни длъжности за войници във военни формирования от Българската армия и включване в доброволния резерв. Те ползват предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, в т. ч. в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност при постигнати равни крайни резултати от проведена процедура. Срочнослужещите, които не желаят да сключат договор за военна служба, се вписват в запаса.
Финансовото осигуряване на срочната служба в доброволния резерв е  за сметка на бюджета на Министерството на отбраната.  Срочната служба в доброволния резерв се изпълнява в срок от 6 месеца. Тя  включва последователно преминаване на следните етапи:  начална военна подготовка;  специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили. След приключването на първия или на втория етап договорът може да бъде прекратен по писмено предложение на всяка една от страните.
Новият вид военна служба бе въведен с промяната на Закона за резерва на Въоръжените сили  от Народното събрание на 16 декември 2020 г. Аргументите бяха, че ще има все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите прогнозираха, че в рамките на следващите 10 – 15 г. Република България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования. Поради този проблем се въведе „срочна служба в доброволния резерв“. Данните показват, че половината от завършващите продължават като професионални войници. Така срочната служба в доброволния резерв попълва текущия некомплект в армията, а желаещите 3000 души в доброволния резерв все още стоят на 13 процента.
Заповедта на ttps://www.comd.bg/
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Олаф Шолц е блокирал възможността Урсула фон дер Лайен да оглави НАТО

18.02.2024, 21:40

Германският канцлер Олаф Шолц е блокирал възможността Урсула фон дер Лайен да поеме поста на генерален секретар на НАТО, замествайки Йенс  Столтенберг, пише Die Welt. Според изданието американският държавен секретар Антъни Блинкен е коментирал възможността с президента Джо Байдън, а през миналата седмица - и с Шолц.
Германският канцлер е бил категоричен, че постът е прекалено важен, за да бъде зает от христиандемократ от Германия, както и че тя е прекалено критична към руския президент Владимир Путин и това може да пречка в дългосрочен план.
Според  британския The Sun в Лондон също не биха подкрепили Фон дер Лайен, която беше министър на отбраната в кабинета на Ангела Меркел в периода 2013 - 2019 година. Тя беше често критикувана, че разчита прекалено много на външни консултанти и реално е намалила готовността на германската армия.
Сегашният министър на отбраната Борис Писториус пък се е заел да подготви Германия за война и преприема множество реформи, допълва и The Telegraph.
Урсула фон дер Лайен е само един от обсъжданите варианти да замени Столтенберг, чийто мандат изтече преди почти две години, но беше удължен заради войната в Украйна. В Алианса се съгласиха на няколко пъти да удължат мандата му, но сега се очаква той вече да бъде освободен от поста си през октомври.
След негативните коментари на Шолц, нидерландецът Марк Рюте вече изглежда все по-голям фаворит. Засега няма ясен коментар от негова страна относно бъдещо назначение. В протоколните кадри от срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски в събота (17 февруари) в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността обаче се появи подсказка за бъдещите му планове. Във видеото двамата демонстрират приятелско отношение, а Зеленски коментира бъдещата му работа с думите, че се надява той да покани Украйна за член на НАТО.
Сред другите потенциални кандидати за поста са още и бившият министър на отбраната на Великобритания Бен Уолъс и испанският премиер Педро Санчес.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Дания е предала цялата си артилерия на Украйна

18.02.2024, 20:30

Дания предаде цялата си артилерия на Украйна, каза министър-председателката Мете Фредериксен на Мюнхенската конференция по сигурността. Както съобщава вестник Jyllands-Posten, тя е критикувала страните от ЕС, че не правят достатъчно за Киев.
Фредериксен отбеляза, че различни европейски страни все още имат големи запаси от боеприпаси и друго военно оборудване. Тя призова техниката да се използва за подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия.
"От наша страна пожертвахме цялата си артилерия. Съжалявам, че го казвам, приятели, но все още има боеприпаси в складове в Европа“, каза Фредериксен.
"Трябва да гарантираме, че в събота, за втората годишнина от началото на войната, Украйна ще получи повече доставки. Конкретни доставки по суша“, каза тя. Става въпрос за боеприпаси, артилерия, ракети с голям обсег, дронове, изтребители F-16.
Датският премиер смята, че в краткосрочен план Европейският съюз трябва да даде на Украйна това, от което се нуждае, "а в дългосрочен план Украйна трябва да бъде добре дошла в ЕС и отбранителния съюз на НАТО“.
На 17 февруари главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски обяви предаването на Авдиевка в Донецка област. В същото време президентът на САЩ Джо Байдън в разговор с президента на Украйна Владимир Зеленски свърза превземането на Авдиевка с бездействието на Конгреса, в който партийните различия попречиха на отпускането на 60 милиарда долара военна помощ за Киев.
Източник: mediapool.bg

 

Професор ли е московският възпитаник Тодор Тагарев и по какво, питат се в армията

18.02.2024, 20:21

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е московски възпитаник, сега масово тиражиран в медийното пространство и титулован от неговата партия ПП като професор. Ясно е защо. За да се изтъкне неговата експертност и компетентност в такава специфична и отговорна област като отбраната и сигурността. Целта е прозрачна - въобще да се подчертае високият научен капацитет на правителството на партията на Промяната. Сиреч, електоратът трябва да е убеден по презумпция, че държавата се ръководи от умни министри, в чиито управленски решения е грехота да се съмняваме. Ето защо се порових в различни документи, за да направя справка, а тя е лесна, е ли професор Тодор Тагарев и по какво? Ще цитирам точно само факти, изводите и коментарите ще оставя на читателите. Осъзнавам, че материята е суха за четене, но си заслужава в името на обективността.
А фактите могат да се намерят в Регистъра на академичните длъжности и дисертации в Националния център за информация и документация (НАЦИД), който е достъпен за всички и който съдържа всичко за академичния път на хабилитираните лица и на всички други на академични длъжности и с придобити научни степени. Там можем да прочетем следните данни за Тодор Димитров Тагарев........Прочети още

 

В Белово проведоха годишната среща на българските парашутисти

18.02.2024, 20:10

Традиционната годишна среща на българските парашутисти „Белово-24”  се проведе на 17 февруари, съобщава председателят на сдружението полковник от запаса Сирмо Сирмов. В нея са участвали парашутисти от Пловдив, София, Калофер, Сливен и Варна. Сред гостите са били командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и офицери от СКСО, заместник-председателят на СОСЗР и председател на Асоциацията на военните разузнавачи полковник от запаса Младен Младенов.
С почетна грамота и плакет на СБП е награден полковник от запаса Васил Атанасов –инструктор парашутист и военен парашутист-1-ви клас. Той е член на националното ръководство на Съюза и председател на общинска структура в Белово. Мотивите за удостояването му са  честна, доблестна, дългогодишна и достойна служба в редовете на Силите за Специални операции (ССО) на БА, посветена на защитата на Отечеството–Република България; значим принос и лична заслуги относно преструктурирането, развитието и постиженията на българските парашутно-разузнавателни поделения Спецназ; формирането, структурирането, функционирането и укрепването на ССО на БА; принос в учредяването и организационното укрепване на Общинската структура на СБП в община Белово, активно му участие в изпълнение на Годишните програми за действие на Сдружението и популяризиране на историята и издигане престижа на Българските парашутисти у нас и в чужбина.
Генерал-майор Матеев връчил знамето на Общинската организация на ББП на полк. Васил Атанасов, тържественото зарязване на лозата било в неговия дом.
Източник: https://otbrana.com/

 

Моряшко Доджо

18.02.2024, 12:47

Някои ще кажат: „Хм, оригиналничене, несъвместими неща … уйдурма (на чист български език)“. Аз обаче ще ви уверя, че това не е така. Затова реших да разкажа как беше в действителност.
Морякът определено има нужда да „разтовари“ след срещите си с Морето. Те винаги са емоционално и физически натоварващи, независимо в какво настроение е то. Дали е бурно, ревящо и озлобено на целия свят, блъскащо с талазите си кораби и брегове или гальовно тихо, та чак приспиващо, коварно носещо те към плитчини и рифове. Минути невнимание и ще си в безкомпромисната му власт. Tо винаги е домиинирало над нас простосмъртните - моряци, колкото и да си мислим, че сме добре скрити в желязото на корабите си, не само с неуморимата си мощ, но и с присъщия си чар.
Има различни начини за „разпускане“. Някои намират хомеостазиса си в семейна среда, други - в шумни компании с алкохол, жени и песни, трети са привърженици на „тихите игри“, които не винаги, даже в повечето случаи - не са тихи, особено ако има и „кибици“. Има и такива, не малко, които залагат на спорта........Прочети още

 

Военен календар

18.02.2024, 08:55

На 18 февруари 1861 година в Калофер е роден генерал от пехотата Никола Иванов (1861 – 1940).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1885). Служи във 2-ра (1879 – 1882) и 1-ва пехотна пловдивска дружина (1885) на Източнорумелийската милиция. През Сръбско-българската война (1885) е началник-щаб на Търновосейменския отряд и офицер за поръчки при Централната колона на Западния корпус в настъплението към Пирот (14 – 15 ноември 1885). Последователно заема длъжностите флигел адютант на княз Александър І (1886), началник на отделение във Военното министерство (1887 – 1888), командир на 10-и пехотен (1888 – 1889) и 4-и конен полк (1890 – 1891), помощник-началник (1891 – 1894) и началник на Генералния щаб (10 май 1894 – 29 ноември 1896).
Като военен министър (29 ноември 1896 – 18 януари 1899) въоръжава българската войска със съвременни скорострелни оръдия, извършва ново военнотериториално разделение на страната (1898) и въвежда бригадната организация (1899). След освобождаването на министерския пост е назначен за командир на 4-а пехотна преславска дивизия (1899 – 1903), на 2-ра пехотна тракийска дивизия (1903 – 1906) и началник на 2-ра военноинспекционна област (1907 – 1912).
По време на Балканската война (1912 – 1913) командва 2-ра армия при обсадата и атаката на Одринската крепост. На 8 август 1913 г. преминава в запаса. За големите му заслуги към българската армия е произведен в чин генерал от пехотата (6 май 1936).
Автор на „Записки по стратегия“ (1894), „Балканската война 1912-1913 г. Ч. І-ІІ“ (1924 – 1925) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІІ ст. и ІV ст. 2 кл.

На 18 февруари 1865 година в с. Широка лъка, Смолянско, е роден генерал-лейтенант Калин Найденов (1865 – 1925).
Завършва Военното училище в София (1885) и Артилерийската и инженерна апликационна академия в Торино, Италия (1891). Участва в Сръбско-българската война (1885) като командир на 6-а полубатарея от 1-ви артилерийски полк. Служи като адютант в 1-ви (1886) и 3-и артилерийски полк (1887 – 1888).
След завръщането си от Торино е командирован в Германия, Франция и Англия за запознаване с производството на артилерийски материали и доставка на оръжия (1892 – 1893). През 1894 – 1895 г. командва батарея в 4-и артилерийски полк и едновременно с това преподава във Военното училище.
Последователно заема длъжностите началник на Софийския артилерийски арсенал (1895 – 1899), командир на отделение в 4-и артилерийски полк (1899 – 1901), началник на Техническото отделение в Артилерийската инспекция (1901 – 1908) и командир на 2-ри артилерийски полк (1908 – 1912). В Балканската война (1912 – 1913) е помощник-началник на артилерията при Щаба на Действащата армия, а от 1913 до 1915 г. – инспектор на артилерията.
Има големи заслуги за развитието на българската артилерия в организационно, материално-техническо и учебно отношение. По време на Първата световна война (1915 – 1918) е министър на войната (21 септември 1915 – 21 юни 1918), а след освобождаването му – генерал за особени поръчки (25 юни –септември 1918). На 20 октомври 1918 г. преминава в запаса. Загива при атентата в църквата „Св. Неделя“.
Автор на „Кратък очерк за съвременното състояние на полската артилерия в армиите на главните европейски държави“ (1888), „Правила за престрелка и стрелба в артилерията“ (1889), „Ръководство по артилерия. Ч. І-ІІ“ (1889 – 1891) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл.

На 18 февруари 1873 година в София е изпълнена смъртната присъда на Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) (1837 – 1873) – гениален идеолог, организатор и ръководител на българската национална революция.
На 3 март 1862 г. Левски постъпва в Първа българска легия и получава ценни военни знания, необходими за бъдещата му революционна дейност. През 1867 г. е знаменосец в четата на Панайот Хитов. Участва във Втора българска легия (1867 – 1868) и разширява знанията си по военно дело.
При създаването на Вътрешната революционна организация прилага конспиративни методи на работа. Разработва основните принципи на въстаническата въоръжена стратегия и тактика и с идеите си за революционно освобождение на България изпреварва с десетилетия своето време.
Заловен на 26 декември 1872 г. от турската полиция в с. Къкрина, Ловешко, осъден на смърт и обесен. Остава завинаги в българската история с безсмъртието на своите прозрения.

*********

Отбелязваме 151 години от обесването на Апостола на свободата

 
 

На тази дата през 1942 г. загадъчно потъва френската подводница ”Сюркуф”

18.02.2024, 08:50

В нощта на 18 срещу 19 февруари 1942 г. френската подводница "Сюркуф" потъва загадъчно в Атлантическия океан, на север от Панамския канал. Загиват 126 души.
По това време тя е най-големият плавателен съд в света от този клас и бързият край на нейната военна история е изпълнен с неясноти и конспирации.
Подводницата носи името на френския корсар Робер Сюркуф. Пусната е на вода още през 1929 г., а през 1934 г. е приета на служба във военноморския флот..........Прочети още

 

 

B-52 ще е цял век в небето след проект за $50 милиарда

17.02.2024, 23:41

Πpeдcтaвeтe cи тpиплaнa Fоkkеr нa "Чepвeния бapoн" - Maнфpeд фoн Pиxтxoфeн. Интepecнa, нo и нaиcтинa пpимитивнa мaшинa oт ĸpaя нa Πъpвaтa cвeтoвнa вoйнa.

Ceгa cи пpeдcтaвeтe ĸaĸ cъщият тoзи изтpeбитeл oт 1917 г. пpoдължaвa дa e eднa oт нaй-вaжнитe мaшини в aвиaциятa нa нe ĸoя дa e дъpжaвa, a CAЩ.
Звyчи aбcypднo, нo вcъщнocт нeщo пoдoбнo иcĸa дa пocтигнe мoжe би нaй-знaчимият мoдepнизaциoнeн пpoeĸт в иcтopиятa нa aмepиĸaнcĸитe BBC.

Te щe инвecтиpaт близo 50 млpд. дoлapa в мoдepнизaция нa cтpaтeгичecĸитe бoмбapдиpoвaчи В-52 c цeл мaшинитe, пpoизвeдeни в нaчaлoтo нa 60-тe гoдини нa ХХ вeĸ, дa ocтaнaт в cтpoя дo... 60-тe гoдини нa ХХІ вeĸ.....Прочети още

 
 

Румъния ще получи от Нидерландия още 6 изтребителя F-16

17.02.2024, 23:17

Още шест нидерландски изтребителя F-16 ще пристигнат в Европейския център за подготовка, базиран в Румъния, през следващите месеци. Това съобщи днес румънският министър на отбраната Анджел Тълвар след среща с нидерландския си колега Кайса Олонгрен в рамките на 60-ата Мюнхенска конференция по сигурността, предаде агенция Аджерпрес.
През ноември 2023 г. в Румъния бе открит Европейски тренировъчен център за Ф-16 във военновъздушната база Борча близо до Фетещ, на 150 километра източно от столицата Букурещ, припомни БТА. Нидерландия предостави между 12 и 18 самолета Ф-16 за програмата, в рамките на която ще се обучават и украински пилоти. Производителят на изтребителите "Локхийд Мартин" изпрати инструктори и персонал за поддръжка.
Министрите на отбраната на Румъния и Нидерландия са обсъдили на днешната си среща широк кръг теми от общ интерес, като особен акцент е бил поставен върху сигурността в Черноморския регион, особено в контекста на агресивната война на Руската федерация срещу Украйна, информира министерството на националната отбрана на Румъния в прессъобщение, цитирано от Аджерпрес.
Министър Анджел Тълвар е осъдил руските нападения срещу украинската пристанищна инфраструктура по река Дунав и е представил усилията на Румъния за поддържане на безопасността на гражданския морски трафик. В този контекст той е обърнал внимание на тристранното споразумение между Турция, Румъния и България за противодействие на опасностите, които представляват плаващите морски мини в Черно море.
Обсъдени са били също напредъкът по съвместните програми за обучение, участието на нидерландските военни през 2022 г. и 2023 г. в ръководената от Франция бойна група на НАТО в Румъния, разполагането на три безпилотни самолета MQ-9 Reaper в Румъния през 2024 г., което е първо за Нидерландия, както и разполагането на самолети в Европейския център за обучение на F-16 в Румъния и тяхната роля за укрепването на регионалната отбрана и сигурност, се посочва в прессъобщението на министерството на националната отбрана.
Що се отнася до подкрепата за Украйна, румънският министър на отбраната е припомнил твърдата подкрепа на Румъния за обучението на украински пилоти в Европейския център за обучение на F-16 във Фетещ.
Министър Тълвар изрази своята благодарност за силния военнополитически диалог между Румъния и Кралство Нидерландия чрез постоянна подкрепа за укрепване на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО в района на Черно море, се посочва в прессъобщението.
"Благодарих на министъра за решението на правителството в Хага да допринесе значително за укрепване на отбраната на източния фланг на НАТО и по-специално на Черноморския регион, като разположи войски и високотехнологично военно оборудване в Румъния, включително самолети F-16 за Европейския център за обучение на F-16", е посочил министърът.
Източник: https://fakti.bg/

 

Юлия Вревска - розата на Русия, откъсната за България

17.02.2024, 22:54

Военните милосърдни сестри се появяват за пръв път в Кримската война (1853-1856), известна в историята също и като Източната война – Кръстоносен поход срещу Русия. След това феноменът фронтово милосърдие се развива във всички следващи войни: Руско-Турската, Руско-Японската, Първата световна война, Втората световна война, във войните през втората половина на XX век и първите две десетилетия на XXI век.
Военните милосърдни сестри облекчават страданията на ранените и утешават умиращите, а за откъснатите от родния дом хора, гинещи на фронта, те често се явяват и последните, които им напомнят за близките, които никога повече няма да видят.
Има човешки качества, които през всичките времена предизвикват възхищение, благодарност и признателност – милосърдие, доброта, състрадание, емпатия. Най-прецизно, правдиво, пълно, достоверно и особено ярко човек разкрива своята същност в сложни жизнени условия и ситуации: в хода на войните, стихийните бедствия, болестите и епидемиите, социалните катаклизми и политическите катаклизми. (Юлия Вревска - игрален филм)
В историята има много примери за човешка саможертва и за всеотдайна помощ на своите събратя, в това число и оказване помощ на съвсем непознати хора. Именно в такива гранични условия, човек показва своята истинска същност и истинската си природа.......Прочети още

 

Петр Павел: Чехия е открила в чужбина 800 000 снаряда за Украйна

17.02.2024, 21:45

800 000 артилерийски снаряда може да се доставят на Киев в рамките на няколко седмици, ако се осигури финансиране заедно с партньори от САЩ, Германия, Швеция и други страни.
Това разкри чешкият президент Петр Павел по време на дискусия за Украйна на Мюнхенската конференция по сигурността.
"Идентифицирали сме половин милион снаряда с калибър 155 милиметра и 300 000 снаряда с калибър 122 милиметра", каза Петр Павел, цитиран от Novinky.cz.
Според него ситуацията в Украйна се е променила значително от миналата година и това "не е добре". Затова, каза Павел, Западът трябва да подобри помощта си за Украйна и да я подкрепи с оръжие "от всички налични източници".
Петр Павел посочи, че както Украйна е новатор на бойното поле, така и Западът трябва да подходи по подобен начин към оръжейните ресурси, които трябва да се търсят навсякъде.
В началото на февруари "Политико", позовавайки се на дипломати и източник, запознат с преговорите, писа, че Чехия настоява страните от ЕС да финансират закупуването на около 450 000 артилерийски снаряда, налични извън Общността. "Политико" отбеляза, че ЕС може да се обърне за оръжие към оръжейни компании в Южна Корея, Турция и Южна Африка.
Според един от събеседниците на вестника цифрата 450 000 снаряда е била спомената по време на неофициална среща на европейските министри на отбраната на 31 януари.
Източник: https://fakti.bg/

 

Германия вероятно ще трябва да отдели над 2% от БВП за военни разходи, каза министърът на отбраната на страната

17.02.2024, 21:20

Германия вероятно ще трябва да отдели повече от 2% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП) за отбрана, за да възпре Русия през следващите години, каза германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от Ройтерс.
"Горд съм да заявя, че тази година ще отделим повече от 2% от БВП за отбрана. Същевременно съм и реалист и виждам, че това вероятно няма да е достатъчно през следващите години", каза той по време на провеждащата се в момента Мюнхенска конференция по сигурността.
Германия покрива набелязаните от НАТО 2% от БВП за военни разходи за първи път от края на Студената война, заяви миналата седмица министерството на отбраната, като обясни, че средствата са се увеличили след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година.
Писториус направи изявлението си, след като вчера финансовият министър на Германия Кристиан Линднер каза, че за страната ще бъде "предизвикателство" да поддържа разходи за отбрана в размер на 2% от БВП.
Източник: https://www.bta.bg/

 

От СБЖ питат правителството и парламента за промените във военните медии

17.02.2024, 19:52

Председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова излезе с позиция по предстоящите промени в Информационния център на МО. В нея се посочва: „Стана известно, че съгласно предвидения да влезе в сила на 1 март нов Устройствен правилник на Информационния център на Министерството на отбраната, под чиято „шапка” са военните медии като ВТК и вестник „Българска армия”, тази структура поема и функциите на стратегически център за борба с дезинформацията. На работещите там се вменява да извършват пълен мониторинг, плюс съответно докладване, на всички медии в страната, в търсене на дезинформационното чудовище – като им е пояснено, че под това трябва да разбират руска пропаганда. (Пък ние бълнуваме за формулировки и дискусии – я, колко било просто и еднозначно! Та каква друга пропаганда може да има!).
Поради мащабността на задачата, възложена на утвърдените с години журналисти във военната тематика от медиите на МО, практически на три четвърти се орязва същинската им журналистическа и медийна работа. Който не е съгласен с принудителното им превръщане в съгледвачи на останалата част от колегията, ще се окаже на улицата. А послушният контингент вече се попълва с готови на всичко студенти новобранци.
Колегите от военните медии няма да се оплачат публично от тази гавра с техния професионализъм и с журналистическата им етика, защото очевидно никой не е готов да загуби работата си. Но нашата творческо-синдикална организация се нарича Съюз на българските журналисти и ние сме гласът дори и на принудените да мълчат по една или друга причина колеги от гилдията ни.
Колегите от военните медии няма да се оплачат публично от тази гавра с техния професионализъм и с журналистическата им етика, защото очевидно никой не е готов да загуби работата си. Но нашата творческо-синдикална организация се нарича Съюз на българските журналисти и ние сме гласът дори и на принудените да мълчат по една или друга причина колеги от гилдията ни.
Затова СБЖ изисква отговор от правителството и Народното събрание на следните въпроси: Кой и кога е упълномощавал военния министър да преобразува съществуващия в МО център за информационна и медийна дейност в структура със съвсем друг, доноснически профил, принуждавайки работещите там журналисти да извършват несвойствена и противоречаща на журналистическата етика дейност? Това ли да възприемаме като онагледяване на загадката що е то „борба с дезинформацията” и как се прилага тя?“. Повече на https://www.sbj-bg.eu/

Източник: https://www.otbrana.com/

 

Как СССР създава подводницата “Акула”

17.02.2024, 08:59

Последната подводница от проект 941, известна още като „Акула“, е изведена от руския флот. Знамето беше спуснато на тежкия стратегически ракетен крайцер „Дмитрий Донской“. Какво беше уникалното в тези най-големи подводници в историята, за какво и колко справедливо бяха критикувани и какъв урок може да даде тяхното създаване на руския флот днес?
Това бяха уникални и противоречиви кораби. Някои казват много лоши неща за тях, „победата на технологията над здравия разум“, „водоноски“ (заради огромните баластни резервоари). Други се чудят на техния размер, тъй като те са най-големите подводници в историята.........Прочети още

 
 

Военен календар

17.02.2024, 08:53

На 17 февруари 1897 година в с. Бабек, Пловдивско, е роден генерал-лейтенант Банко (Боню) Пиронков (1897 – 1944).
Завършва Военното училище в София (1917) и служи в артилерията. От 1941 г. командва 6-и дивизионен артилерийски полк. На 14 септември 1944 г. е назначен за командир на 5-а пехотна дивизия, с която воюва във войната срещу Германия (1944 – 1945). По време на Брегалнишко-Струмишката операция на Четвърта армия (15 октомври – 14 ноември 1944 г.) 33-ти пехотен свищовски полк е спрян пред височините „Голак“ и „Горица“ от отбраняващата се с голямо количество огневи средства немска бойна група „Брунс“ (3 ноември 1944). Упоритата съпротива на противника за удържане района на Щип разколебава настъпващите пехотни дружини, които са поведени в атака лично от командира на дивизията.
По време на ожесточения бой полковник Пиронков е ранен смъртоносно и на 17 ноември 1944 г. умира без да дойде в съзнание. Посмъртно е произведен в чин генерал-лейтенант и награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас.

 
 

 

Посещение на Командно-щабния колеж на Бундесвера във Военна академия „Г. С. Раковски“

16.02.2024, 19:40

На учебно посещение във Военна академия „Г. С. Раковски“ беше група от старшия курс (Bundeswehr General and Admiral Staff Course) на Командно-щабния колеж на Бундесвера на Федерална република Германия.
Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев приветства всички с „Добре дошли!“ и проведе среща с ръководителя на делегацията полковник д-р Маркус Зайц – декан на Факултета по медицински услуги и здравни науки към Колежа и аташето по отбраната на ФР Германия – подполковник Себастиан Ербе.
На гостите беше представен брифинг за мисията, структурата, задачите и дейността на Военна академия от полковник доцент доктор Димитър Ташков – заместник-началник по учебната и научната част на Академията.
Доцент доктор Георги Цветков – преподавател в катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната“ на на факултет „Национална сигурност и отбрана“ изнесе лекция, свързана с развитието и управлението на отбранителната политика на Република България
Представителите на Командно-щабния колеж се запознаха с културно-историческите забележителности в района на Академията и посетиха комплекс „Царски зали“, където полковник д-р Зайц благодари за доброто посрещане.
Визити като настоящата са стъпка към насърчаване на взаимното разбирателство, сътрудничеството и оперативната съвместимост между държавите, армиите и военно-образователните институции, съобщават от Военната академия.
Източник: https://otbrana.com/

 

Президентът назначи полк. Баев за директор на дирекция „Разузнаване“ във Военния секретариат на ЕС

16.02.2024, 15:45

С Указ №29 от 12 февруари, който е публикуван в днешния брой на „Държавен вестник“, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев назначи по предложение на правителството полковник Данаил Благовестов Баев за директор на дирекция „Разузнаване“ във Военния секретариат на Европейския съюз, считано от 1 април 2024 г. И го удосоти с висше офицерско звание „бригаден генерал“, също от 1 април 2024 г.
Полковник Данаил Баев е роден на 28 февруари 1977 г. в гр. София. Завършил е ВHВУ „В. Левски“, войсково разузнаване, ВА „Г. C. Pаковски“, Организация и управление на ОТФ от СВ;  допълнителна професионална квалификация – ВА „Г. C. Pаковски“, „Стратегически курс“. На военна служба е от 2000 г. Във военно звание „полковник” е от 1 декември 2020 г.
Длъжността директор на дирекция „Разузнаване” във Военния секретариат на Европейския съюз, изискваща висше офицерско звание „бригаден генерал (флотилен адмирал)” е обявена за национален принос.

 

Lockheed Martin увеличава производството на оръжейни системи по план

16.02.2024, 09:40

Американската компания Lockheed Martin обяви в четвъртък, че напредва по график с увеличаването на производството на своите оръжейни системи, за да отговори на повишеното търсене на фона на нарастващите опасения за сигурността, предаде Ройтерс.
Войната между Русия и Украйна, кризата в Близкия изток и опасността от китайска агресия стимулират търсенето на оръжейни системи, произвеждани от американските отбранителни компании.
От Lockheed заявиха, че са напът да удвоят производството на своите артилерийски ракетни системи с висока мобилност (HIMARS). Производственият капацитет за HIMARS вече е увеличен от 48 на 60 броя годишно и е напът да достигне 96 броя годишно до края на 2024 г.
Производството на противотанковите ракетни системи Javelin, изстрелвани от рамо, е повишено до 2400 броя годишно. Очаква се до края на 2026 г. производственият капацитет на Javelin да се увеличи до 3960 броя годишно.
Тази година компанията ще достави повече от 10 хил. управляеми ракетни системи с многократно изстрелване (GMLRS) и има за цел да увеличи производствения капацитет до 14 хил. годишно през 2025 г.
Освен това Lockheed заяви, че е получила авансови средства за увеличаване на годишните производствени темпове на ракетите за противовъздушна отбрана PAC-3 MSE до 650 до 2027 г.
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

Австралия ще отпусне 32,5 млн. долара за закупуване на оръжия за Украйна

16.02.2024, 09:00

Австралия ще увеличи помощта си за Украйна, като отпусне още около 32,5 млн. долара, съобщи премиерът Антъни Албанезе, предаде ТАСС.
Според изявлението, публикувано от кабинета на министър-председателя, Канбера ще "предостави безвъзмездна помощ в размер на 50 млн. австралийски долара (около 32,5 млн. долара) за закупуване на оръжия и отбранително оборудване за Украйна". "Австралия остава непоколебима в подкрепата си за Украйна и нейния смел народ, както и в защита на един основен принцип - правото на всяка суверенна нация да бъде сигурна в собствените си граници и да определя сама бъдещето си", посочва Албанезе.
Австралийският премиер отбеляза също, че общият размер на финансовата и военната помощ, изпратена от Канбера на Киев, надхвърля 960 млн. австралийски долара (625 млн. щатски долара). Повече от 780 млн. австралийски долара (около 510 млн. щатски долара) от тази сума са изразходвани за закупуване на оръжия.
Освен това Албанезе припомня, че като част от помощта си за Киев австралийското министерство на отбраната е изпратило самолет за далечно радиолокационно откриване и контрол E-7 Wedgetail, който осигурява разузнавателна информация на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), както и е изпратило над 100 военни инструктори, обучаващи украински военни във Великобритания.
От март 2022 г. насам Австралия е изпратила на Украйна 120 бронетранспортьора "Бушмастър", гаубици M777, бронирани машини M113, противотанкови и други оръжия, като е обещала още една партида дронове.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

На този ден преди 64 години започва околосветското плаване на американската ядрена подводница „Тритон”

16.02.2024, 07:10

На 16 февруари 1960 г. американската атомна подводница „Тритон” (Triton) предприема своето подводно околосветско плаване (операция Sandblast), като повтаря маршрута на флотилията на Фернандо Магелан.
Подводницата „Тритон” е единствената американска подводница с два ядрени реактора. Проектирана е като подводница за радиолокационен дозор, след това е преоборудвана като многоцелева. В момента на постъпването й в строя през 1959 г. това е най-голямата и скъпа ($109 млн., вкл. ядреното гориво) подводница в света.
Проектирането на подводници за радиолокационен обзор (SSRN) започва точно в средата на 1950-те години. Окончателните й тактико-технически данни са следните: водоизместимост - 6000 т. в надводно и 7800 т. в подводно положение; дължина – 136 м., въоръжение – 6 торпедни апарата 533 мм.; максимална скорост – надводна 30 възела и подводна 27 възела; екипаж – 172 души; има трикоординатен радар за засичане и определяне на ракетни траектории.
Това е най-дългата подводница в американския флот до 1979 г., когато е спусната на вода подводницата „Охайо”.
Сумарната мощност на двигателна установка достига 34 000 к. с., но при ходовите изпитания развива мощност от 45 000 к.с. Първият командир на подводницата капитан 1 ранг Едуард Бич твърди, че в случай на нужда може да достигне 60 000 к.с. Всеки двигател върти отделен гребен винт.
„Тритон” притежава най-голямата в американския флот надстройка – 21 м. дължина и 7 м. височина, в която се намира трикоординатният радар в неактивен режим.
Отначало е предвидено да бъдат построени 8 подводници от типа на „Тритон”. Но с нарастване на стойността им от проектната цена 78 млн. на 109 млн. долара строителството е отказано.
„Тритон” е спуснат на вода на 19 август 1958 г. в присъствието на 35 000 гости. На 1 февруари 1959 г. подводницата е въведена в състава на флота.
Околосветското плаване
По време на своето изпитателно плаване „Тритон” за първи път в историята извършва подводно пътешествие около света. На 16 февруари 1960 г. „Тритон” навлиза в Северния Атлантик, а 9 дни по-късно доближава скалите св. Петър и Павел между Бразилия и бреговете на Западна Африка, откъдето започва историческото си плаване.
Оставайки в подводно положение от излизането си от базата Гротън, „Тритон” се отправя към нос Хорн и заобикаля южния край на Америка. Тук недалеч от Монтивидео (Уругвай) поводницата изплава принудително на 6 март, за да предаде заболял матрос на крайцера „Мекон”.
Подводницата пресича Тихия океан, отминава Филипините и Индонезия, пресича Индийския океан, заобикаля нос Добра Надежда и на 25 април победно се връща в началната точка на пътешествието. На 10 май „Тритон” се прибира в базата си Гротън, щат Кънектикът.
Значение на плаването
От политическа гледна точка околосветското плаване на „Тритон” повишава международния престиж на САЩ. От военна гледна точка то демонстрира огромната автономност и висока подводна скорост на атомните подводници от първото поколение. По време на плаването подводницата събира и океанографски данни.
За това плаване подводницата е удостоена с благодарност от президента, а Едуард Бич лично получава от ръцете на Дуайт Айзенхауер орден „Legion of Merit”.
Известният американски историк Берн Дибнер отбелязва важността на операция Sandblast в исторически контекст: „Епохалното достижение на Магелан е великолепно продължено от „Тритон” през 1960 г. Както и пътешествието на Магелан, пътешествието на „Тритон” създаде нова философска концепция. То показа, че хората с месеци могат да живеят и да работят на дълбочина в океана. Доказано е, че новите източници на енергия позволяват на 8000-тонния кораб без дозареждане да извърши околосветско плаване. Демонстрирано е, че изкуството на наблюдението, навигацията, комуникациите и управлението са доведени до такива предели, че пътешествието под вода е възможно с голяма точност.”
За времето на околосветското плаване от 24 февруари до 24 април 1960 г. подводницата изминава 26 723 морски мили (49 438 км.) за 60 дни и 21 часа със средна скорост 18 възела (33,3 км/ч), като четири пъти пресича екватора.
Общият път, изминат от „Тритон” за 84 дни и 19 часа изпитателно плаване, съставлява 36 335 морски мили, от които 83 дни и 9 часа (98%) и 35 980 мили (99%) са под вода.
Вестник „Ню Йорк Таймс” описва околосветското плаване на „Тритон” като „триумф на човешката доблест и технически опит, подвиг, който може да се оцени като още една ярка победа на САЩ в завоюването на морето”.
Съдбата на "Тритон"
През 1962 г., с началото на производството на самолета за далечно радиолокационно откриване WF-2 Tracer, функцията на радиолокационен дозор става неактуална, подводницата е преоборудвана в многоцелева и през 1964 г. става флагман на атлантическите подводни сили.
В 1969 г. „Тритон” първа от атомните подводници е изведена от състава на флота. До 1993 г. тя се намира на стоянката на резервния флот в Норфолк, независимо, че е извадена от военноморския регистър още през 1986 г.
През 1993 г. подводницата е избуксирана в корабостроителницата Пюджет Саунд и се нарежда в редицата за нарязване по програма за утилизация на атомни кораби и подводници. На 1 октомври 2007 г. „Тритон” застава на дока за утилизация, която е завършена на 30 ноември 2009 г.
Източник: https://www.blitz.bg, Ганчо Каменарски

 
 

Военен календар

16.02.2024, 07:00

На 16 февруари 1857 година в Свищов е роден генерал-майор Иван Попов (1857 – 1925).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в 15-а пехотна свищовска дружина (1879 – 1884) и като ротен командир в 3-и пехотен бдински полк (1884 – 1885).
В навечерието на Сръбско-българската война (1885) командва 3-и пехотен бдински (13 – 21 септември 1885) и 1-ви пехотен софийски полк (21 септември – 6 октомври 1885).
На 6 октомври с. г. е назначен за командир на 4-а дружина от 2-ри пехотен струмски полк, с която участва в бойните действия на Сливнишката позиция и в общото настъпление към Цариброд и Пирот.
След войната последователно заема длъжностите командир на 22-ри пехотен тракийски, 8-и пехотен приморски и 17-и пехотен доростолски полк, командир на бригада в 5-а, 7-а и 9-а пехотна дивизия.
По време на Балканската война (1912 – 1913) поема командването на 2-ра бригада от 1-ва пехотна софийска дивизия и воюва при Гечкенли, Селиолу, Лозенград и Чаталджа. От май 1913 г. е командир на 1-ва пехотна дивизия, а от юни 1913 г. – на 13-а пехотна дивизия в състава на 3-а армия.
В хода на бойните действия по време на Междусъюзническата война (1913) става началник на дясното крило на 3-а армия. След войната преминава в запаса (1913).
Народен представител в XVII ОНС (20 март 1914 – 15 април 1919 г.). Заради политическите му убеждения в 1922 г. е тежко репресиран от правителството на Ал. Стамболийски – арестуван е и затворен без съд и присъда. Умира при атентата в църквата „Света Неделя“ на 16 април 1925 година.
Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 1 кл. и ІV ст. 2 кл.

На 16 февруари 1886 година в с. Шипка, Казанлъшко, е роден художникът Станьо Стаматов (1886 – 1963).
Завършва живопис в Рисувалното училище в София (1911) при проф. Иван Мърквичка и специализира в Германия (1925, 1927) и Франция (1926).
Изминал бойния път на 23-ти пехотен шипченски полк в Балканските войни (1912 – 1913) художникът създава колекция от акварели – „Нощен поход“, Двубой“, „Ранени при Одрин“, „Към бойната линия“ и др. С влизането на България в Първата световна война (1915 – 1918) е мобилизиран в 23-ти пехотен полк, а от юни 1917 г. – назначен за военен художник на 8-а пехотна тунджанска дивизия.
В творбите му от фронта („Атака“, „Отбиване на френско нападение на гара Кенали“, „Мостът на Струга“, „Нощен поход“ и др.) отрицанието на войната е еднозначно и болката е всепоглъщаща. Националният военноисторически музей притежава 54 негови графики и акварели и 4 живописни платна с изключителна художествена и историческа стойност.

 
 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}